Bio výchova?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
20296
8.10.12 11:39

Navíc ten dozor zpovzdálí…tak to přece mohlo být i v případě, který popisuje zakladatelka ne? 8)

Já též když lítala sama po venku byla pod dozorem, sem tam mamka vykoukla, zavolala nebo jsem se musela hlásit…dozor to byl taky a nemusela být se mnou pořád venku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
8.10.12 11:40
@zolycka píše:
dítě s ejistě může učit dost dobře samostatnosti i „pod dozorem“..naprosto v tom nevidím žádný rozpor. Dítěti nemusím stát za azdkem a přesto an něho můžu dávat pozor z povzdálí…

To si trochu odporuješ, nie? Keď je dieťa pod dohľadom, tak nie je v danej situácii samé za seba…

• Citovat
  • Upravit
14335
8.10.12 11:41

Můj názor třeba je, že ta matka nemusí stát dítěti za zadek 3,4,5 ale myslím, si, že kdy ho nechá samotné venku, že by měla na něho aspoň vidět!!
Např. dítě si hraje na zahradě a já na něho vidím z okna..
Osobně nechápu maminky, co nechají dítě samotné a myslí si, že je osamostatni.. Osamostatňovat se přece můžou i tak, že ho maminka vidí :nevim: za oknem a tak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
8.10.12 11:47

@kvaček V dome, kde sme bývali, som na celú záhradu nevidela, iba na malú časť, a aj to len zo spálne. :nevim: Mám sa teda celú dobu vkláňať zo spálne z okna, a i tak nič nevidieť? Alebo ich samotné nepúšťať na záhradu do siedmych rokov?

• Citovat
  • Upravit
14335
8.10.12 11:52

@Gabika nevím.. to je na tvém uvažení, ale třeba si můžež vytáhnout žehlení a dívat se z okna…
Neříkám, že pořád nakukovat, ale jako vyhnat dítě na hodinu ven a nechat ho tak, nevím…
Ono se to vždycky nějak udělat, když zrovna děti jsou venku dělat si práci tak, aby bylo na ne vidět…
Jestli můžu a neurazíš se, tak bych to asi opravdu dělala tak, že bych si našla práci tak, abych je aspoň po chvilkách viděla a nebo si našla práci na domě.. já třeba taky na kluka nevidím, ale jsem třeba venku za rohem něco dělám a kdyby mě volal, že se mu něco - vážnějšího stalo, že mu hned pomůžu…
takže zase to nebrát jako extrém že ne do 7, to nikdo nepíše.. samozřejmě pouštět, ale dá se to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
8.10.12 12:03

Jinak osobně si myslím- zmého pohledu samozřejmě, že je lepší střední cesta..
Nevidět a neslyšet bych osobně nedala, pořád bych si říkala, co venku dělá, a zase pořád stát u něho a nenechat ho chvilku samotného, tak asi taky ne, protože ve školce ho taky nikdo hlídat nebude.. Učitelka nemá oči všude..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
8.10.12 12:15

Já jsem také úzkostná, ale to je můj problém, syn je živel a běžně dělá na gauči kotouly s rozběhem nebo ze skoku, co s tím jako mám dělat :nevim: :mrgreen: Je pod dozorem a stejně se mi každou chvíli válí po zemi :cert: Takže se mu úraz může stát raz dva, za lubem má více lotrovin, to bych s ním musela být celý den zavřená.
Na druhou stranu mě děsně štvou maminky, co na vyšší klouzačku lezou se stejně starými dětmi jako je můj syn a zadkem klidně „shodí“ malé dítě, které leze za nimi. Už jsem viděla také :poblion: Jéé, já si nevšimla 8)

Bio v tomto případě neberu doslovně, jen jakési přirovnání, někdo používá alternativní, někdo cáklá matka, někdo eko, tohle fakt neřeším :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
8.10.12 12:31

Ale nikdo neříká, že se má stát dítěti za zadkem, ale je důležité vědět, kde a s kým ditě je (ne že pobíhá NĚKDE po venku).
Já prostě zatím své děti samotné ven pouštím jen na zahradě (mohou i k sousedům, ale musím vědět, že je někdo dospělý doma), na hřiště před barák ne.

Souhlasím s @dada12 v tom, že dnešní malé děti, byť lítají samotné po venku, nemají takovou „uvědomělost“,aby v případě, že se něco kamarádovi stane, zavolali dospělého. Spíš věřím (bohužel) v to, že by se sebrali, a jako že se nic nestalo, šli domů.

Kamarádka má nyní 8letou holčičku. Byla u našich sousedů na návštěvě, bylo jí 6, pak šla k nám. Ptám se ji, zda mamka ví, kde je. Prý ne, že má být v 7doma, víc neřeší. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Metamorphosis
8.10.12 12:39

Tak jsem zajásala, že se zde zakládá nějaká diskuze, kde se poučím o tom, jak žijí rodiny v bio stylu, kde nakupují, co vyrábí, jak se s dětmi zabaví…
A ono prd :nevim: Ono se tu pod zavádějícím názvem řeší zodpovědnost za děti a hranice autoritářské x volné výchovy :roll:

• Citovat
  • Upravit
6726
8.10.12 13:45
@Gabika píše:
To si trochu odporuješ, nie? Keď je dieťa pod dohľadom, tak nie je v danej situácii samé za seba…

ne, žádný rozpor nevidím :nevim: bábovičky plácá samo, chodí samo, klacíky zvedá samo, zkoumá si samo svět po svém…ale málo platné za dítě mám jako rodič zodpovědnost JÁ :! takže tím je to celé dané :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
8.10.12 14:31
@danik píše:
Ale nikdo neříká, že se má stát dítěti za zadkem, ale je důležité vědět, kde a s kým ditě je (ne že pobíhá NĚKDE po venku).
Já prostě zatím své děti samotné ven pouštím jen na zahradě (mohou i k sousedům, ale musím vědět, že je někdo dospělý doma), na hřiště před barák ne.

Souhlasím s @dada12 v tom, že dnešní malé děti, byť lítají samotné po venku, nemají takovou „uvědomělost“,aby v případě, že se něco kamarádovi stane, zavolali dospělého. Spíš věřím (bohužel) v to, že by se sebrali, a jako že se nic nestalo, šli domů.

Kamarádka má nyní 8letou holčičku. Byla u našich sousedů na návštěvě, bylo jí 6, pak šla k nám. Ptám se ji, zda mamka ví, kde je. Prý ne, že má být v 7doma, víc neřeší. :nevim:

Ale proč tu „uvědomělost“, děti nemají? Proč my jsme ji třeba v těch 5 - 6 letech měli a dnešní děti ji najednou nemají? Vždyť to je jen a jen vina výchovy… :nevim: Děti to samy od sebe nezískaj a tuplem to nezískají tím, že za ně budu všechno řešit já…

Samozřejmě, že v parku nebo tak se snažím prcka vidět (i když už se mi párkrát stalo, že jsem ho vypustila a na chvíli mi zmizel z dohledu), ale třeba u tchánů ho klidně pustím na zahradu se švagrem (kterýmu je 10) a jdu je sem tam zkontrolovat, co dělají… Nebo jdou z malý zahrady na velkou koukat na králíky, slepice, morčata jen sami dva… :nevim:

Když si vezmu, že jsem v nějakejch cca 8 letech jela na tábor, kde jsme v noci hlídali úplně samy, na dřevo do lesa jsme chodily sice po dvou, ale v 90% případů s těma mladšíma šly holky tak o dva, tři roky starší, protože ty nejstarší topily a vařily v kuchyni… :nevim: Trošku mi přijde, že teď se všichni jistí, aby se náhodou někomu něco nestalo a pak děti přichází o takovou tu dětskou volnost… :nevim: A pak prostě neví, jak se v vypjatějších situacích zachovat… :nevim:

A fakt je, že je potok a potok… Utopit se sice dá i ve vodě po kotníky, ale když prcek spadne do takovýho potoka, není to to samý, jak kdyby spadl z hráze do rybníka… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2400
8.10.12 14:32
@zolycka píše:
ne, žádný rozpor nevidím :nevim: bábovičky plácá samo, chodí samo, klacíky zvedá samo, zkoumá si samo svět po svém…ale málo platné za dítě mám jako rodič zodpovědnost JÁ :! takže tím je to celé dané :)

Přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20296
8.10.12 14:39

@kate02 Co v 8…já byla na prvním táboře v těch 6 a taky jsem si jako každá zkusila noční hlídku. Vařili jsme tak, že se divím, že se nikdo neopařil atd… :lol:

Navíc, když si vezmu, že nejstaršímu vedoucímu bylo kolem 20, zbytek 16 děcka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
8.10.12 14:46

@kate02 já taky sama lítala po venku už dřív, od 1.třídy jsem jezdila sama autobusem do školy a ze školy do vedlejší vesnice, pomalu jsem neuměla počítat a už jsem šla mamce nakoupit.
Ale já si pamatuju, že my když byli venku, bylo nás spousta různého věku. Ti starší dohlíželi na mladší a určitý vzor měl člověk i v nich. Jenže teď moc nevidím směsice dětí, že by si jich dokázalo hrát 10. Vidívám skupinky 2-3-4dětí.

Věř, že mě taky mrzí, že moje děti nebudou mít takové dětství jako my, ale co nadělám… řidiči jezdí po vesnici jak blázni, lidé už se tak neznají (za nás každý znal každého, i tohle byl svým způsobem „dozor“), nemluvě o pedofilech atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
8.10.12 14:51
@RyBANA píše:
@kate02 Co v 8…já byla na prvním táboře v těch 6 a taky jsem si jako každá zkusila noční hlídku. Vařili jsme tak, že se divím, že se nikdo neopařil atd… :lol:Navíc, když si vezmu, že nejstaršímu vedoucímu bylo kolem 20, zbytek 16 děcka…

Já na tom „opravdickým“ až v těch 8, před tím na takovým švindl (to se spalo v domě a tak, takže to nepočítám :-D ) v 7… Tam se klukům podařilo mi vyhodit loket (ach ta hrůza… 8o :mrgreen: ), ale žiju furt… :-D Nikdo to ani doma neřešil…

A to si ještě pamatuju, jak jsem kolem těch cca 7 let chodila s bráchou do nějakýho kroužku a tam nás vyslali na nějakou cestu a ztratili jsme se… Mně bylo těch cca 7 a zbytek byli bráchovi spolužáci, takže těm bylo 10… 8o :mrgreen: Bez jakýhokoliv dalšího vedoucího… :mrgreen: Fakt mě mrzí, že by moji kluci tohleto neměli zažít. Já na to dodneška hrozně ráda vzpomínám… :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová