Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zakládám kontroverzní téma ve stylu kritika cizí výchovy, ale nemůžu si pomoci
. Byla jsem na jisté akci, kde byla prezentace bio výrobků. Na jednom stánku byla maminka, ke které patřily 3 děti, věk bych tipla 6, 3, a 1,5. Daly se jednoznačně poznat podle toho, že jejich obličeje, ruce i celé oblečení bylo pokryté tlustou vrstvou černé špíny, jako by zrovna vylezly z černouhelných dolů. Bez jakéhokoliv dohledu se děti pohybovaly po celém areálu, kde byl potok, rybník a volně se dalo projít na silnici. Maminka se rozplývala nad svými biosrandičkami a vůbec si nevšimla, že asi o 200 m dál její nejmladší dítě spadlo do potoka a cizí lidi ho tahali ven. Jediné pozitivní mi přišlo to, že děti byly samostatné a neřvaly kvůli každé prkotině, protože je stejně nikdo neslyšel a maminka se mohla 100% věnovat své práci. Bylo vidět, že je to pro ně běžný stav. Tak by mě zajímalo, jestli je tu mezi námi víc maminek, které zastávají styl výchovy vystrčit dítě před barák, však nějak přežije.
Mojí je skoro rok, už chodí, zatím jí nechávám ať si děla co chce a okusuje co chce - klacíky, šišky, pampelišky.. Zasahuju pouze když sebere vajgla nebo včera když se na chatě sápala na nějaký mě neznámý houby.. Jinak měla nepromokavý kalhoty, upatlaná byla všude, ale vypadala šťastná! Jsme z Prahy, tak když jdeme na kafíčko, tak jsem ráda, že je hezky a čistě oblečená.. Ale když jsem jí včera pozorovala v tom „bordelu“ na chatě, tak jsem si říkala, jestli to není škoda.. Ale mám zatím jen jedno, tak do potoka bych jí padat nenechala a ještě moc není ve věku, kdy chápe nějakou výchovu.. Zeptej se mě tak za půl roku za rok ![]()
@gabriela82 Taky nechávám děti, ať si zkoumají a kolikrát jsme přišli domů od bláta až za ušima. Vím ale, kde děti mám a sleduju, co dělají.
To byla nějaká feťačka ne? Nemůžeme srovnávat bio maminky, které rády nechávají děti v přírodě s matkami, které své děti nehlídají. Samozřejmě 1,5 leté dítě potřebuje dozor ne? To byla nějaká feťačka. To by chtělo nahlásit, jde o život, pokud nechá lítat malé dítě bez dozoru.
@Makinaa007 to už od rána tam přišly úplně špinavé? To že se venku zašpiní je znak biovýchovy?
Nerozumím. Když to bylo venku tak se ušpinily, ne? Asi byly o hodně št´astnější než ty vystajlované dětičky v čistém bílém oblečení na hřišti, kde jim příbuzní jsou neustále za zadkem a volají: „Na klouzačku nemůžeš, je to špinavé!“ „Ten písek je špinavý, utřu ti ručičky!“ Ty mi přijdou jako chudáci ![]()
Pokud si jich celý boží den nevšímala, nedala jim najíst, napít, to nic moc ![]()
Příspěvek upraven 07.10.12 v 12:00
No já teda nevím - proč hned feťačka?
Ta by se asi moc o bio nezajímala, ne?
A co to ma co delat s Bio vyrobkama?
To jako z toho jak se chova jedna matka usuzujes, ze se tak chovaji vsechny?
Podle mě to není biovýchova ale absolutní nevýchova. Znám podobnou rodinu. Děti neposlouchají, řvou, lezou kam by nemusely… (Nevidím rozdíl mezi čistým a špinavým dítětem, co všude leze a matka ho nechává být).
Syna taky vypustím na zahradu a nechám ho svému osudu, ale vím o něm, když něco dělá, tak ho napomenu (což nepomůže) nebo odvedu pozornost jinam. Pokud leze po trávě, tak je špinavý, ale spokojený. Snažím se ho vést k samostatnosti, ale na druhou stranu nic se nemá přehánět.
@dada12 proč feťačka? U nás se takhle chová VŠ vzdělaná máma. Vypustí všechny děti (má jich dost) a děti postarejte se. Starší hlídají mladší a je jich všude plno.
Ja tomu nejak nerozumim ![]()
Proste matka, co na to dlabe, bio nebo nebio je uplne jedno.Taky to mohla byt chvilkova nepozornost? Nebo taky by to mohla byt treba nejaka samozivitelka se trema detma, co se snazi, co ji sily staci, aby uzivila svy deti.
Ale udelat z ni hned fetacku? To snad neni mysleno vazne.
@Makinaa007 Mám téměř dvouletou dceru a povětšinou ji nechávám venku lítat jak chce a kde chce, sebrat co chce… Koukám na ní, ale rozhodně se za ní nehoním. Je samostatná. Když bere něco, co nemá, houknu a je pokoj. Když není, tak jdu a v klidu jí to vezmu, vysvětlím, že to nesmí. Je pravda, že když jsme s dcerou u koní, jsem jí pořád v patách a diriguju… ![]()
Jinak venku na zahrádce může chodit umouňěná jak chce, pokud jdeme do města, má na sobě lepší věci a koukám, aby se pokud možno moc neušpinila
![]()
@Loki01 Neusuzuju, že se tak chovají všechny matky, které mají rády bioprodukty. Mám na mysli tuto konkrétní osobu. @tessy Přišla jsem tam asi 2 hodiny po začátku. Sry, ale tak zaprasené děti jsem v životě neviděla. Sople s bahnem, jídlem a nevím čím rozmazané po celém obličeji. A opravdu mě nejvíc dojalo to, že ta ženská neměla absolutně páru, kde její hodně malá děti jsou a co dělají.