Bio výchova?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
sterezie
9.10.12 20:56
@kate02 píše:
a my jsme běžně jako děti bývali na zahradě s bráchou a bratránkem, kteří jsou o ty cca 3 roky starší jak já… Mně mohly bejt tak ty 3 - 4 a jim teda 6 - 7 na zahradě jsme měli hlubokej bazén a v jiné části zahradní jezírko… I tak si nemyslím, že by moje máma byla nezodpovědná… :-)@dada12 a ty tady nepolemizuješ o tom, jak je ta ženská hrozná matka, protože děti nechala „bez dozoru“ i když nevíš, jestli fakt byly úplně bez dozoru? Jestli na ně třeba co 5 minut nekoukala? A třeba i ten „pád“ (zase je pád a pád) do potoka ona sama mohla vyhodnotit tak, že se nic neděje (pokud by si prcek třeba sednul do potoka, kde by bylo 10 čísel vody a měl na sobě nepromokavý oblečení, taky bych asi nehysterčila tak, jak kdyby mi zahučel někam, kde je půl metru vody a silnej proud)… :-) Takže očividně tady máš právo soudit jen ty a lidi, co mají trošku odlišnej názor jsou prostě špatní… Problém je v tom, že svět prostě není černobílej… :nevim:

Ne ti ostatní to nedělají tak, jak je to dané 8)

• Citovat
  • Upravit
26093
9.10.12 20:57
@kvaček píše:
@kate02 já třeba nemám ráda, my taky a nic se nestalo.. Třeba náhoda?? Ale může se stát a stojí to človeku za to, že třeba zrovna ty děti nebudou poblíž a něco se stane.. I pro ty děti by to muselo být docela šokující…
Navíc jak jsme psala dřív je rozdíl, vidět z okna a slyšet a nebo být v druhém patru a prostě nevidím neslyším.. Což tak má..

já to taky zpětně nechápu, u toho bazénu bych fakt měla strach… Ale nás asi jako děti dostatečně odradily utopený veverky a kočky v tom bazénu… Tak jsme tam pak asi měli strach chodit (protože si nepamatuju, že bychom se někdy kolem něj byť jenom motali… ) :think: :nevim: Ale takhle zpětně už je to stejně jedno… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
9.10.12 21:00

@kate02 třeba oni ho mají zabudovaný, dřív byli takové ty nadzemní nebo jak to napsat. a prostě stačí běžet okolo - mají tam hadice, obložené kamínky, zakopnout a je to..
Ona tvrdí, že ví, že tam nesmí no.. Ale říkám, nesoudím, je to její věc…Já jsem píšu, že byh asi v klidu nevařila :mrgreen: a za to by mi to nestálo, prostě pokud by nebyl te´d na zhimu zakrytý, tak by tam kluk sám nebyl - tak jak to mají oni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
9.10.12 21:04
@kvaček píše:
@kate02 třeba oni ho mají zabudovaný, dřív byli takové ty nadzemní nebo jak to napsat. a prostě stačí běžet okolo - mají tam hadice, obložené kamínky, zakopnout a je to..
Ona tvrdí, že ví, že tam nesmí no.. Ale říkám, nesoudím, je to její věc…Já jsem píšu, že byh asi v klidu nevařila :mrgreen: a za to by mi to nestálo, prostě pokud by nebyl te´d na zhimu zakrytý, tak by tam kluk sám nebyl - tak jak to mají oni

no ten „náš“ byl dělanej nevím kdy, ale byl normálně v zemi, vybetonovanej (pak se teda zasypal, ale to až mi bylo nějakejch 14 :-D ), ne takový to „kolo nad zemí“, prostě poctivej vybetonovanej bazén (jsem ročník 87, tak to snad ještě ani ty nadzemní tady nebyly :-D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
9.10.12 21:08

@kate02 no spíš by i rozhodovalo, jestli by dítě umělo plavat.. což neumí bez rukávků..
A mě je tam pomalu po krk vody, tak nevím… no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
9.10.12 21:16
@kvaček píše:
@kate02 no spíš by i rozhodovalo, jestli by dítě umělo plavat.. což neumí bez rukávků..
A mě je tam pomalu po krk vody, tak nevím… no.

hele, tohle taky moc nechápu (zpětně jsem psala, že nechápu ani svoji mamku, že nás u toho bazénu nechávala, ale tehdy se to prostě asi tak neřešilo, no…), ale zas je to zodpovědnost toho člověka…

Mně jen jde o to, že v té situaci, co byla popsaná v úvodním příspěvku, nikdo nebyl, neviděl, jak to tam vypadá, neviděl, jak ta matka řeší nebo neřeší ty děti atd. atd… Takže se těžko posuzuje „styl výchovy“… Prostě nechápu, proč, když dřív fungovalo běžně, že straší sourozenci hldíali ty mladší, by to dneska fungovat nemělo… :oops: Zvlášť v té situaci, která byla popsaná = matka byla na pevně stanoveným místě a to nejstarší dítko pro ni mohlo doběhnout… :nevim:

Mě spíš nedávno docela dostala paní v jednom NC, kolem 8 večer jsme tam byli s našima klukama a ona vždycky jednou za 10 - 15 minut přišla za dcerou, které mohlo být tak těch 9, s tím, že si jde ještě něco koupit a ať na ni čeká… Tam mi to přišlo paradoxně víc nebezpečný, než v tom případě popsaným tady… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
9.10.12 21:20
@kate02 píše:
já to taky zpětně nechápu, u toho bazénu bych fakt měla strach… Ale nás asi jako děti dostatečně odradily utopený veverky a kočky v tom bazénu… Tak jsme tam pak asi měli strach chodit (protože si nepamatuju, že bychom se někdy kolem něj byť jenom motali… ) :think: :nevim: Ale takhle zpětně už je to stejně jedno… :)

Tohle je jen o náhodě, dopadlo to dobře, kdyby ne, tak je zpráva v černé kronice. Každý rok se takhle utopí pár dětí a někdy stačí jen krátká nepozornost, zahradní bazény a jezírka jsou pro malé děti dost nebezpečné. Já jsem na tohle hrozně opatrná a u vody děti z očí nespouštím.
Zakladatelka psala, že v tom zmiňovaném případě tam byla řeka a rybník, jedno dítě do řeky spadlo a tahali ho ven nějací lidé, takže ti starší sourozenci asi moc nehlídali. Těžko posuzovat, jak moc matka po nich pokukovala a měla to pod kontrolou, ale z tohodle se dá vyvodit, že asi moc ne. Naštěstí dítě nespadlo do rybníka, to by mohlo dopadnout hůř, pro 1,5 roku staré dítě je voda strašné lákadlo. A takhle malé batole je podle mě příliš malé, aby v cizím a rizikovém prostředí bylo jen pod dohledem takhle starých sourozenců.
Otázka je, jak často se jí to stává, mohla to být tak jen shoda náhod.

• Citovat
  • Upravit
7276
9.10.12 21:27

Tak já koncept kontinua právě dočítám a musím říct, že nadšená z něj nejsem..
je psán strašně jednostranným způsobem-takže matka, která si kdy dovolila dát dítě do kočárku, nebo ho obejme, když spadne-během četby přemýšlí, že je zázrak, že dítě vlastně ještě žije a netrpí vážnou psychickou poruchou.
Yequáni jsou naprosto odlišní od naší civilizace a ač se mi některé jejich metody moc líbí, nejsou až tak jednoduše aplikovatelné v naší společnosti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
9.10.12 21:32

@adeeelia no to nesmíš asi brát úplně doslova :think: :nevim: já teda neberu doslova nic :oops: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
9.10.12 21:32

@Mišanila

• se děti pohybovaly po celém areálu, kde byl potok, rybník a volně se dalo projít na silnici. *

Citace z úvodního příspěvku… O řece tam není ani slovo. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mišanila
9.10.12 21:39

Tak to pardon, píšu rychle, moře tam už snad nebylo :D
Ale řeku nebo potok bych až tak neřešila, mě hůř vychází ten rybník. Každopádně utopit se malé batole může i v malé hloubce.

• Citovat
  • Upravit
14335
9.10.12 21:41

Třeba my máme u dětského hřiště docela řeku a taky občas kecáme a děti běhají i malé, ale prostě každá z nás zbystří, když to dítě se dostane poblíž ní, tak už zakřičí - zpět.. a je jedno, jestli je tam s nima 6leté nebo ne, prostě k ní nesmí…
Takže kdybych to měla brát jak u nás, že si děti hrají už sami, my někdy plkáme :mrgreen: a maaminky tam mají i malé děti, tak vždycky, když se děti ocitnou v blízkosti vody, tak prostě máma už křiči - běžte od vody…
Možná děti k vodě nesměly, ale klučík na to zapoměl :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
9.10.12 22:06
@kvaček píše:
@kate02 já třeba nemám ráda, my taky a nic se nestalo.. Třeba náhoda?? Ale může se stát a stojí to človeku za to, že třeba zrovna ty děti nebudou poblíž a něco se stane.. I pro ty děti by to muselo být docela šokující…
Navíc jak jsme psala dřív je rozdíl, vidět z okna a slyšet a nebo být v druhém patru a prostě nevidím neslyším.. Což tak má..

a stejně je to i naopak. já zas nemám ráda, něco se stalo, takže se může stát i nám a proto se to dělat nemá. To, že se někomu něco stane je samozřejmě strašná tragedie. Na druhou stranu, jak píš Kate, něco se stát může kdekoli. Myslím, že mnohem více dětí se zraní/zemře při autonehodě. A stejně většina z nás tím autem jezdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
9.10.12 22:08

@Lama Lama souhlas, ale určité věci jsou snad logickéo, že jsou nebezpečné a nemá se pokoušet…
Například chápu, že i doma, člověk nemůže ohlídat všechno, ale něco je hodně okaté-nebezpečí, tak proč riskovat :think: což nechápu já..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
9.10.12 22:08

Ještě jsme nevzali v potaz, že třeba mělo dítě kurz sebezáchrany ve vodě. :jazyk: :twisted:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová