Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, mám problém mám dvouletou holčičku a ještě do nedávna jsem si myslela, že jejího otce znám. Ten si ale před nedávnem nechal dceru testovat a podle těch testů o kterých jsem ani nevěděla, že si je dělal dcera není prý jeho. Testy si nechal udělat, protože jsem se od něj po 2 letech odvazila chtit vyzivne. Probehl soud ktery mu vyzivne stanovil. Nedavno mi prislo odvolani, s tima ze neni otcem a nmuze tedy platit stanovene vyzivne. Nasledne me ospod vyzval k podani vysvetleni. Pan alei z ospodu se se mnou bavila, jako s kriminalnici, trvala na tom, ze mam neprodlene uvezt kdo je bioiog. otcem, pry ze i soud to bude vyzadovat. Ja si ale nejsem vubec jista tim zda ty testy, ktere si delal (byly objednany z internetu) nejak nesfaloval. Protoze pokud dcera neni jeho museli mi doktori o cely mesic spatne spocitat termin porodu. Stalo se to nekomu? A hlavne pokud otec ktery je ted v rl dcery nebude biolog. musim uvadet jineho? Ja jej sice znam, ale po 2,5letech se to bude nekomu tezko vysvetlovat. A navic mu nechci, nicit zivot je to mlady kluk (22) ktery jeste studuje. Dekuji za odpovedi
Nikdo tě nemůže nutit uvádět jiného kandidáta na bio otce, takže nějaké vynucování bych pustila z hlavy a na případné dotazy bych říkala nevím. A počkala bych, ať teda podá žalobu na otcovství, udělají se opravdové genetické testy a uvidíš. Nějakým z netu bych nevěřila.
No, nejak se mi to nechce verit, dokud jsem nechtela penize pochybnosti nemel. A najednou dcera neni jeho tak nevim co si o tom myslet. Kazdopadne diky za odpoved ![]()
Jak říka Galdys netrap se navíc mám pocit že popření otcovství může popřít do dvou let dítěte. N2jak se to řešilo i v televizi. Tatínek zjistil až po letech že není bio otec ale stejně musel platit. Pánovi ni sociálce řekni že si přesvětčená že biologický otec je v rodném liste. Oni si to chtějí ulehčit. Pokud by si měla „druhého kandidáta“ Pak se dá snáze přepsat otec v rodném listě. Stylem nový chce být zapsán a druhý se vyškrtne jako že se vzdává svých práv ve prospěch jiného muže. Takhle jen tak z plazíru popřít otcovství je hrozně komplikované.
To je hrozná situace, docela by mě zajímalo, co si o tom myslíš ty? Jak je to s tím otcovstvím?
Jinak nutit tě nemůžou.
Přesně jak píše @Gladys. Můžeš udat že je otec neznámý a tím to končí…
A v kolikátém týdnu se ti dcera narodila a jakou měla porodní hmotnost? Protože pokud byla donošená a narodila se v řádném termínu a ty seš si jistá že v datech možného termínu početí je měsíc rozdíl, je nepravděpodobné abys měsíc přenášela…
@Maky.C dcera se narodila 41+3 s vahou 3980g takze prenasena byla. Ale je to prave opacne musela by byt nedonosena a narodit se 37-38tt coz se mi teda nezda
Jiného uvádět nemusíš (pokud bude současný otec vyškrtnut z RL), ale budeš mít problém pokud by jsi potřebovala vyřídit dávky pomoci v hmotné nouzi (připravuješ se o výživné a v hmotné nouzi není ten, kdo se nesnaží zvýšit si příjem vlastním přičiněním a neuplatňuje své nároky a pohledávky). Toliko zákon. Dále jsem pochopila, že soud bude řešit odvolání ohledně výživného a je otázkou, zda soud příjme jako důkaz tento test nebo nechá udělat další a jestli ho zaplatí odvolatel nebo ten, kdo spor prohraje (v soudních poplatcích se tak nevyznám, ale obecně platí, že soudní výlohy, posudky apod. hradí ten, kdo spor prohraje).
@Adalenka Jasně, chápu, asi jsem to jen špatně napsala. Že by měla dcerka takovou porodní hmotnost ve 37 týdnu? No asi to není nemožné ale moc se mi to nezdá… Myslím že tatínek kterého jsi normálně uvedla se prostě jenom „cuká“. na nějaký test z internetu bych určitě nespoléhala…
A co nějaké fyzické znaky podobnosti? Určitě se na to nedá spoléhat ale třeba by ti to pomohlo abys nebyla tak na vážkách a stála si za svým..
Rozhodně bych doporučila investovat a nechat udělat ty klasické testy.. Těch 10 000 za to určitě stojí.
@Žirafátko Jak je to vazne nevim. :- tolik smisenych pocitu jsem nikdy nemela. Sama jsem z cele situace znicena.
@Maky.C No dcera je sice svetly typ a on tmavy, ale jinak mi prijde hodne podobna na nej. I kdyz pokud, by byl otec ten druhy, tak je to uplne stejny pripad, jsou si hodne podobni. A testy dna od soudniho znalce budu chtit urcite. I kdyz nejradej, bych byla, kdyby v rod. liste nebyl nikdo. Ten co je tam ted se nezajima vubec a dela jen problemy a nez takovy mozna lepsi zadny. Moc dekuji za odpovedi ![]()
Pokud by otec zapsaný v RL chtěl popřít své biologické otcovství, musí mít testy u certifikované společnosti se znaleckým posudkem. Jinak si je může strčit kamkoliv ![]()
Na OSPODU bych uvedela, že otcem dítěte je ten, kdo je zapsaný v RL a že pokud se mu to nezdá, může podat u soudu žalobu na popření. Ovšem obávám se, že přichází s křížkem po funuse, o to se měl starat dříve.
Co mě zaráží ale, je tvé vyjádření, že „A hlavne pokud otec ktery je ted v rl dcery nebude biolog. musim uvadet jineho? Ja jej sice znam, ale po 2,5letech se to bude nekomu tezko vysvetlovat.“ Vychází mi z toho, že ani ty sama dobře nevíš, kdo je otcem a jednoduše jsi to „hodila“ na toho, kdo ti tenkrát přišel vhodnější. Takže možná by nebylo od věci se opravdu dopídit toho, s kýmže jsi dceru splodila a potom řešit další. Možná ten muž, kterého je v RL tvé dcery zapsaný jako otec zfalšoval genetické testy, možná ale ne.
@Adalenka Já bych tam ten výsledek asi zanesla…Nevím. už jenom protože dcera se jednou bude ptát, bude mít děti, vnoučata a třeba ty budou chtít pátrat po tom odkud pocházejí. A přece jenom z tebe má jen 50% genů. Tohle jsem si uvědomila až nedávno když jsem skládala rodinný rodokmen. Zlaté staré rodné listy kam se zanášely nejen jména rodičů ale i prarodičů. Jakmile je tam „neznámý“ tak seš na mrtvém bodě. Nehledě na to že jsem si na vlastní kůži vyzkoušela že někteří „tatínkové“ nemají se svými dětmi pražádný vztah dokud se nedostanou do určitého věku. Prostě neví jak s nimi naložit, jak se k nim chovat. Oni samotní nejsou zralí… Neznamená to že své děti nemají rádi. Můj biol. táta se začal zajímat až když mi bylo 15, když jsem byla parťák, polo- dospělý člověk. Každý chlap je jiný..
Takhle to rozhodone neni. Ja si vazne myslela a porad myslim, ze jsem uvedla spravneho otce. A pokud to tak neni je to ma chyba a ja s tim budu cely zivot zit. Uz ted se mi nespi dobre. Ale rozhodne jsem to na nekoho nechtela jen tak hodit.
Mohly by trošku pomoci staré ultrazvuky nebo míry ze začátku těhotenství. To by bylo pro představu nejpřesnější - prozatím. Zkus pohledat v těhotenské průkazce nebo se rozpomenout na první ultrazvuk - co už bylo vidět apod..
Jinak syn se narodil 38+3tt s váhou 4,05 kg.