Bít, či nebít?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
471
20.9.14 21:44

Já jsem zastánce výchovy bez fyzických trestů. Neuměla bych si to pro sebe odůvodnit, takže je nepoužívám. Naštěstí, zatím fugnujeme bez nich.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
20.9.14 21:44

@simona.b. Jenze ono to jde i bez te vychovne. Z piskoviste muzes odejit, lopatku muzes zabavit, pejska vzit do naruce a skodici rucku proste zadrzet. Vsechno jde.

Z vlastni zkusenosti ;) takova vychovna vede bud k tomu, ze uz to ze strachu pred dalsim trestem fakt neudelam - ale ne ze bych o tom byla presvedcena, ale proste protoze se bojim, aby neprilitla dalsi.

Anebo to budu delat dal, ale na tajnacku, aby to nasi nevideli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
20.9.14 21:46
@majdula1 píše:
Nejvetsi sigri byvaji paradoxne prave ti doma nejvic rezani.
Anebo naopak ti, kteri nejsou vychovavani vubec a vse jim projde.Ale vychova muze byt - a mela by byt - prece pevna, dusledna, ale zaroven vlidna a bez ublizovani.

ve škole jsem měla hodně řešení problémů s těmi sígry a přiznávali, že jsou doma bití - že by to mělo efekt se říct nedalo. Jeden kluk se nám tam dokonce rozbrečel a prosil nás, aby to táta nevěděl, že dostane on, že dostává i mladší brácha, kterého starší brání atd. Jinak chytrý kluk

• Citovat
  • Upravit
31672
20.9.14 22:20

Já jako dítě se tam na zadek dostala. kluky biju nerada, ale bohužel, občas se neovládnu no. dneska dostal mladší pár na zadek(jeho štěstí že má ještě plíny), když chtěl jogurt, a ten následně vzal, a komplet celý vylil na koberec, s úsměvem na tváři(v lednu bude mít 3 roky). ale rozhodně nedostávají pravidelně, je to spíš výjimka, snažím se používat jiné „tresty“, spíš důsledky. ale tady dát mu jako důsledek koberec utřít, není to jen na půlmetru čtverečným, ale tak na 2 metrech, 150g jogurtu, tak jsem holt zvolila pár na zadek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2418
20.9.14 22:31

Za zivot jsem par facek a vyprasku schytala a u kazdeho vim, za co to bylo, zaslouzila jsem si to a domlouvani bylo opravdu k nicemu, trauma z toho nemam. Moje dite sem tam placnu pres rucicku nebo pres zadek v pripade ze dela jednu a tu stejnou vec uz po desate a ani durazne ne a snaha odvest pozornost jinam nezabira, a neberu to jako nejake osobni selhani. Spis se na sebe zlobim, kdyz neudrzim nervy a zvysim hlas. Coz se mi bohuzel s tim zlobidlem obcas zadari. Myslim, ze do desiti jsem posledni dobou pocitala vic nez dost :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
20.9.14 22:32

Já své děti taky nebiju.Chci aby věděli, že se s určitými věcmi nehází, protože se rozbijou a ne že je plácnu. Že když šlapou do kaluží tak budou mít v botech mokro (kluk už párkrát byl v mokrých než jsem nakoupila a dojeli busem domu) a ne že jinak odemne dostane. Jinak já jsem byla jako ditě hodně bitá, za všechno. Za ztracené klíče(jako bych to udělala umyslně), i za věci, za které jsem nemohla a později se na to přišlo-omluva žádná. Byla jsem bita od matky i od nevlastního otce. S ním se nevídám vůbec a s mámou tak jednou za půl roku.
Následky to na mě určitě zanechalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
20.9.14 22:33

@Ariadne Jsou situace, kdy je nanejvýš záhodno „plesknout“. Moje dítě je ve vzdorovitém věku, poslední dobou se mu třeba zalíbilo sednout si na zadek uprostřed přechodu, strkat prsty do toustovače (což samozřejmě dávno ví, že nesmí) a podobně. Dostane jednu přes zadek nebo přes prsty, pamatuje si to a pro příště minimálně ví, že je to špatně. Dlouhosáhlé vysvětlování uprostřed silnice fakt praktikovat nebudu. Myslím si, že nic se nemá přehánět a dobře mířená přes zadek z dobrého důvodu nikomu neublíží.

Známému se nedávno ztratila pětiletá dcera na Karlově mostě. Má dvojčata a může jim donekonečna opakovat, že se ho mají držet. Toto není sranda, aby se to dalo jen tak přejít. Tak taky dostala jednu přes zadek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
20.9.14 22:36

@Milkiway Tohle je typické nevyrovnání se s dětstvím - moji rodiče něco dělali, tak já to na just dělat nebudu. Připadá mi to nedospělé a vede to k tomu, že se věci ženou do opačného extrému.

Moje máma mi třeba dodneška „zakazuje“ dávat si na ovocné knedlíky opečenou strouhanku, protože to kdysi dělala jedna její teta, kterou jako dítě neměla ráda. Je jí přes 50, myslím, že je na čase se s tímto „traumatem“ vyrovnat a nepřenášet to dál :-)

Nechat jít dítě půl dne v mokrých botách je opravdu vynikající nápad, gratuluju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
20.9.14 22:37

Já bykla bita hodně. Měla jsem jelita, modřiny, kolikrát jsem dostala za kravinu, kolikrát oprávněně. Svatá jsem nebyla, ale ni jsem nebyl grázl. Páskem, kopřivou, prutem, měchačkou, plácačkou na mouchy, rukou, jednou i kabelem(ale to nebyl tedy nějaký brutální výprask, to mě tím táta jen švihnul). Naposldy jsem dostala facku přes celou hubu asi ve svých 20ti, baly jsem drzá, asi :think:
Následky to na mě nezanechalo - myslím. Jsem si jistá, že mě naši mají rádi a já mám ráda je. Co vím, tak táta si to ted hodně vyčítá.

A ted jak to máme my - rozhodně dceru nijak neřežu, ale prostě občas dostane po p.deli nebo po ruce. Přiznám se, že jednou dostala facáka a to mě dodnes mrzí a uřž to víckrát neudělám. Ujela jsem - bylo to v šestinedělí se synem, malá srašně vyváděl, muž v nemocnici, já na nervy… což mě neomlouvá, vím… :?
Na malou jsem už párkrát vytáhla i vařečku, ale tou jsem na ní jen hrozila, nedoostala s ní. :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
20.9.14 22:40

@slavuska1 náš mladej včera vzal jogurt, nejdřív z něj rukou vytahal kousky ovesných vloček a potom zbytek obsahu, který ještě nevykydal rukama, vylil na zem a zavolal kočku a společně si to slízali. Taky paráda. A to všechno stihl během asi třičtvrtě minuty, co jsem byla na záchodě. 20 měsíců.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
20.9.14 22:46

Jsem proti, děti nebiju a bít nehodlám a to ani plácání přes ruce, zadek atd. Jestli mě v pubertě nevytočí do běla a jedna jim nepřiletí, to nevím, ale zatím se mi to daří.

na zadek jsem jako dítě samozřejmě dostávala, i když jsem byla relativně hodné dítě, nemám z toho nějaké trauma, ale tohle svým dětem dělat prostě nehodlám. Stejně tak jim nedělám sáhodlouhé psycho přednášky ani je netýrám psychyicky, to kdyby někdo přišel s oblíbeným argumentem, že než tohle, tak to lepší jedna na zadek. Takže v tomhle se ohledně výchovy s rodiči neshoduju.

Podle mýho to ve většině případů bez těch tělesných trestů zvládnout jde, ale je tam jediná hlavní podmínka, musí se chtít a člověk o tom musí být přesvědčen, že to půjde. pokud někdo zastává názor, že bez toho to nejde, tak to prostě nejde ;)
Zažila jsem dobrej příkald v anglické rodině se 7 dětma, kde je nikdy nebili a byli docela fajn. A to byly sebevědomé anglické děti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
20.9.14 22:48
@kacz píše:
@Milkiway Tohle je typické nevyrovnání se s dětstvím - moji rodiče něco dělali, tak já to na just dělat nebudu. Připadá mi to nedospělé a vede to k tomu, že se věci ženou do opačného extrému.

Moje máma mi třeba dodneška „zakazuje“ dávat si na ovocné knedlíky opečenou strouhanku, protože to kdysi dělala jedna její teta, kterou jako dítě neměla ráda. Je jí přes 50, myslím, že je na čase se s tímto „traumatem“ vyrovnat a nepřenášet to dál :-)

Nechat jít dítě půl dne v mokrých botách je opravdu vynikající nápad, gratuluju.

Tak jsem snad dítěti měla jít koupit boty nové než dojedem z města dom? :-) Jinak můj bratr byl taky bit a své děti tluče. Tady přece nejde o nějakou strouhanku :roll:,ale o to jak to dítě připravit do života. Přece mé dítě nebude prožívat to co já. To že jsem se poučila z chyb mých rodičů ti příjde nedospělé jo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
682
20.9.14 22:50
@Ariadne píše:
@Tečička ale to není o tom nechat děcka růst jak dříví v lese. To se bohužel spletly pojmy s dojmy.

On je právě problém jak si to kdo vyloží a jak to kdo komu vyloží. Moje jedna kamarádka je zastáncem toho, že se dítě musí nechat žít si vlastním životem, protože dítě není třeba vychovávat, dítě už přesně ví jak se má chovat. Proto jsem psala co jsem psala. Já pořád plavu někde mezi. Samozřejmě pro ní chci to nejlepší, ale nevim úplně přesně co to je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
20.9.14 22:50
@kacz píše:
@slavuska1 náš mladej včera vzal jogurt, nejdřív z něj rukou vytahal kousky ovesných vloček a potom zbytek obsahu, který ještě nevykydal rukama, vylil na zem a zavolal kočku a společně si to slízali. Taky paráda. A to všechno stihl během asi třičtvrtě minuty, co jsem byla na záchodě. 20 měsíců.

u toho tahání vloček se aspoň dá spekulovat o tom, že jen nevěděl, jak jinak je vytáhnout, a pak se chtěl podělit s kočkou, tam bych se asi udržela, kor u 20m, ale mě se mladej vyloženě smál do ksichtu, byl naštvanej, že jsem mu ho otevřela až jako durhýmu, po bráchovi :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
20.9.14 22:52

@Milkiway přijde mi nedospělé, že nepoužíváš vlastní hlavu, ale vymezuješ se proti tomu, co dělali tvoji rodiče. Jinak já v případě, že jsou venku kaluže, vozím dítěti v kočárku holínky. Můžeš to taky zkusit. To dítě nemůže za to, že sis nejspíš přečetla někde chytrou knížku a máš pocit, že chodit v mokrých botách je pro něj bůhvíjak poučné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí