Brazilská fila

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
22.10.10 11:15

No právě s tou zmiňovanou návětevou, jak mě válcoval ten novofundland… To se přitom jeho pán docela usmíval a trochu jízlivě pravil: „Chlapi ticho, Haryček bafinká…“ No když vám takové tele bafne z patnácti centimetrů do obličeje… toho zloděje bych teda litoval. (Nakonec jsme se s Harrym skamarádili. :palec: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
29.10.10 09:44

Sama s filou zkušenost nemám - chovám jiné plemeno, ale pár jich znám. Myslím, že pro začátečníka vhodná moc není - jak už zde padlo, na prvním psu se člověk učí a u fily by chyby mohly znamenat fatální důsledky.Znám filu, co si ji majitelé pořídili jako prvního psa - ano informací měli dost i se snažili o důslednou výchovu, ale prostě to nezvládli. Pes na zahradu nepustí nikoho a dokonce mají potíž, aby mohli domu přijít i oni (jednou je už i napadl). Na cvičák to určitě vhodné plemeno není, potřebuje odlišnou výchovu..budeš mít možnost v okolí chodit cvičit s někým, kdo s molosema má zkušenosti? Chovatel sice poradí, ale i tak je to něco jiného radit po telefonu a když zkušená osoba vidí jak v jednotlivých situacích postupuješ. Myslím, že je dost plemen vhodných k hlídání a přitom né tolik náročných na výchovu. No, pokud už i tak jsi rozhodnutá filu pořídit, tak koukej hodně na zdravotní stránku rodičů, protože to je plemeno hodně náchylné ná dysplazii. A také u takto velkého plemene by měl člověk počítat s 2-3tisíci na kvalitní krmení, což není zrovna málo a nevyplácí se na něm šetřit+když připočte výcvik s někým zkušeným (200-300kč lekce), poplatek městu, výstavy, veterina (nemyslím běžné vakcinace, ale je sakra rozdíl v ceně, když má pes 30 nebo 60kg).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kajdulanka
24.11.10 16:30

Fila??

Dobrý den chtěla jsem také přidat náš názor a zkušenost .Máme ch.stanici Z Labské 2 Br.Fily a 2 děti 12 a 4 let.Naše filumíny obě vyrostli s dětmi a úplně super,předtím jsme měli pitbulteriera je pravda že musíš na filu mít pevnou ruku ve výchově ,my máme fenku a psa import z Brazilie.Při výběru bych se určitě zaměřila na dobrou chovku která má zkušenosti a pokud možno má štěnda odchované s dětmi ,potom jsou štěnata lépe zvyklá na děti.Doležalová
wwww.zlabske.cz

• Citovat
  • Upravit
milan fila
21.12.10 00:25

brazilská fila

Lenko,podle toho co jste napsala,tak se vůbec nebojte si filu pořídit. Určitě si jí dobře vychováte - praxi s jiným pejskem máte a filou to chce jen při výchově přemýšlet.Sám jsem si ke svému rotweileru pořídil před lety 5-letou filu - velkého psa 88kg na hlídání velkého objektu.Filu jsem odvezl z útulku,kde se ho každý bál i nakrmit-pes napadal vše co se hýbalo.3× mi volali z útulku jestli si ho opravdu odvezu,když je tak agresívní.Převezl jsem ho omámený po práškách ve žrádle a vypustil večer z dodávky rovnou do kotce.Usoudil,že dodávka je lepší bouda a tak se do ní vrátil a odmítal ji opustit. Přesvědčil ho až had z párků ven.No světe div se druhý den po absolování seznámení za pomoci 3kg klobás jsem ho už měl odpoledne doma , kde si zabral mé křeslo o které jsme spolu tvrdě diskutovali a to bylo asi tak vše z jeho agresivity.Užasný gaučák, flegmatik s rotwíkem nerozlučný kamarád jeden bez druhého nemohli být.Vynikající hlídač,cizí by roztrhal,známé miloval.Pokud přišli cizí děti ke kotci nikdy nenapadl,naopak projevoval radost.Svým vzrůstem budil respekt každého návštěvníka.Jeho projevy oddanosti a lásky k pánu se nedají ani popsat-to pochopí jen ten kdo filu měl.Je pravda , že jsou velmi tvrdohlaví a více než zlem dosáhnete po dobrém s pochvalou - zejména ve stáří.Zato Vaši autoritu si musíte vydupat pokud možno v ranném mládí - tady platí dvojnásob co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.U štěněte není problém svoji autoritu prosadit,ale pak ji udržovat zároveň s růstem štěnete je docela těžké-hlavně pro ženy.Bude zkoušet si prosazovat svoji dominantnost a tam je třeba mu ukázat,že ten vůdce jste Vy.Není na to universální recept, každý pes a situace je jiná.V těchto momentech hrozí napadení a proto je třeba jednat velmi opatrně ale důrazně.Já jsem tyto situace kdy se mi postavil proti řešil přemlouváním po dobrém,klekl jsem si proti němu a díval se mu do očí a pořád mluvil - vždy nakonec třeba i po 10 minutách udělal to co jsem chtěl.Věřte mi,že to není zrovna příjemný pohled do vrčící tlamy,která Vám jedním stiskem ukoune ruku.Nikdy jsem ho nenaučil štěkat na povel ani na zbožňované pamlsky a co mám teď 5-měs.štěně,ten se to naučil za jeden večer.
V mládí ho naučíte skoro všechno-později jen to co bude on chtít a ve stáří jen jakou bude mít momentální náladu a z toho je potřeba vycházet.Nemusíte mít strach o Vaše děti-ani mimino,lepšího ochránce nenajdet.Je to jen na Vaší výchově.Budeteli hodní,bude i on na Vás. Dostaneli zlou výchovu-neotáčejte se k němu ani zády.Pamět na zlo má fila úžasnou.Stačí,aby ho někdo ze známých uhodil,nebo nějak ublížil a později jej (pro Vás bezdůvodně) napadne,nebo v nejlepším při odchodu nepustí ze zahrady ven.Přeji Vám hodně štěstí ve výchově.

• Citovat
  • Upravit
471
21.12.10 10:25

ahoj, neměla jsem sílu číst celou diskuzi, ale jen ti napíšu svůj názor. Sama mám dva ohaře se kterými dělám výcvik a kompletně se psům věnuji, takže řekla bych že mám takový nadhled. Kolegyně si našla před 4mi lety přítele a „zdědila“ k němu jeho brazilskou filu. Mazlíček největší,ale dost dlouho trvalo než ji přijala do rodiny, je to opravdu pes jednoho pána což by mě odradilo,jelikož chce opravdu myslet na to že může nastat situace kdy se o něj bude muset starat někdo jiný, při návštěvách pes musí být zavřený v kotci jelikož opravdu „hlídá“, když jim někdo něco dělá v baráku nepřipadá do úvahy aby i když si ho za přítomnosti majitele hladili zůstali se psem sami v domě, už takhle jim jednou napadl dělníka a museli ho vysvobozovat než někdo přijel (měl pohmožděnou ruku a jinak ho jen „hlídal“)
Jinak doma je to méda, a sasmozřejmě ho milují ale někdy to mají dost náročné.
Já bych se spíš bála že s ním bude víc starostí než pozitiv a hlavně lidi dokáží být hrozně nepříjmení, takže pozor i na sousedy aby to zkousli že budete mít takového psa, Takový pes když uteče a začne hlídat i jiný úsek zahrady než je váš může být opravdu problém, cžo se často stává.

Je to jeho povaha, ale pokud si chcete ještě pořídit miminko tak jen z toho důvodu, že časem dítě bude mít kamarády, kterýho budou navštěvovat apod si myslím že to je spíš na obtíž takovýto styl hlídání.
Osobně bych zvolila jiné plemeno, které má hlídačské pudy, štěká(což lidi dost odradí předem) ale přitom dokáže akceptovat i všechny rodinné příslušníky s tím že je adekvátně poslechne na slovo a nemusíte se bát napadení cizích lidí.
Ono i když by Vás chtěl někdo vykrást a brazilská fila by ho napadla nedej bože opravdu radikálně, tak bohužel dle českých zákonů půjdete sedět vy :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7747
3.1.11 08:18

Dobrý den Milane,
děkuji Vám za povzbuzení! :-)
Jsme již rozhodnutí si filu pořídit, našli jsme CHS, kde jsme si zamluvili štěně. Po přečtení většiny negativních až odsuzujících příspěvků v této diskuzi jsem zpětně zjistila, že bylo zcela zbytečné se na filu ptát. Takovou sprchu jsem nezažila, přesto, že lidé, kteří psali, mě ani mou rodinu neznají a tudíž nemají ani právo soudit.
O file vím snad už úplně všechno a o to víc jsem přesvědčena, že volba tohoto plemene je správná. Vy jste mě také podpořil a proto Vám odpovídám. Na negativní příspěvky reagovat již nebudu, nemám k tomu nejmenší důvod. Přeji vše nej v novém roce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8254
10.6.11 14:41
Ahoj Leni-tak jsyem narazila na Tvou diskusi a musím tedy říct,že si nemyslím,že by se na tebe někdo sesypal 8-o - ptala ses na filu a každý Ti řekl svůj názor .Za mě-já se tedy zhrozila-hned se Tě jdu zeptat zda to rozhodnutí ještě platí,nyní vím jen že si chcete pořídit psa,ale nevěděla jsem jakého.Já mám totiž zkušenost,že kamarádka měla velký problém s filou která jim miminko napadla.Vzala si kluka a on ji měl a až poté měli holčičku.Než se to stalo byla jsem u ní-jednou a naposled-vrčela strašně na mou dceru,tak už jsem tam nešla a pak se toto dozvěděla od matky jejího manžela která s nimi bydlela.V životě bych si ji tedy nepořídila a když bys na tom trvala tak určitě ne jako první-a až poté mímo,ale jedině naopak a také bych vzala štěně pouze od chovatelů s dětmi.ToŤ můj názor a zkušenost.
Lenka72 píše:
Dobrý den Milane,
děkuji Vám za povzbuzení! :-)
Jsme již rozhodnutí si filu pořídit, našli jsme CHS, kde jsme si zamluvili štěně. Po přečtení většiny negativních až odsuzujících příspěvků v této diskuzi jsem zpětně zjistila, že bylo zcela zbytečné se na filu ptát. Takovou sprchu jsem nezažila, přesto, že lidé, kteří psali, mě ani mou rodinu neznají a tudíž nemají ani právo soudit.
O file vím snad už úplně všechno a o to víc jsem přesvědčena, že volba tohoto plemene je správná. Vy jste mě také podpořil a proto Vám odpovídám. Na negativní příspěvky reagovat již nebudu, nemám k tomu nejmenší důvod. Přeji vše nej v novém roce!
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
10.6.11 19:34

taky si nemyslím, že by někdo na zakladatelku útočil..spíš jen upozorňovali na různé problémy, které můžou s tímto plemenem nastat..jako varování před definitivním rozhodnutím..ale žádné kamenování jsem nezpozorovala..:-D a to jsem četla celou diskuzi :mrgreen:
Jinak brazilská fila se mi strašně líbí,ale sama bych si na toto plemeno netroufla..ale držím palce ať natrefíte na super bezkonfliktní povahu s kterou nebudou neřešitelné problémy.. :-D
a ten díl v polepšovně mazlíčků je spíš preventivní..a myslím, že docela poučný..nejen pro toto plemeno..:-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.8.12 17:42

Přečtěte si tohle tam se všechno dozvíte:
http://brazilska-fila.hafici.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie