Brexit a teď Czechout?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31978
26.6.16 18:01
@Lette píše:
@Nimie např. Proto, protože bez EU a aspoň v konkrétní zemi dostávám povolení k pobytu na rok. (pokud nejsi manželka státního příslušníka). Znovuopětovné vyřízení trvá klidně půl roku a zase dostaneš jen rok. Takže v klidu můžeš být cca 6 měsíců. Zbytek roku jsi sice v zemi legálně, ale přeci jen tak ne zcela,, úplně". Potřebuješ pomoc právníka, sama (i s podporou firmy ) bez šance. Co myslíš. Kde je to pohodlnější?

No, spousta lidí se stěhuje mimo EU a právníka k tomu nepotřebuje. Nicméně já nepopírám, že to není v mnoha ohledech jednodušší, v tom s tebou samozřejmě souhlasím, ale jde o to, že to není až tak sluníčkové a že to není vázáno na EU. Už jsem se ptala, ale jaké várazné rozdíly spatřuješ mezi stěhováním do Itálie a do Švýcarska?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1967
26.6.16 18:04

@Nimie nikdy jsem se do Švýcarska nestěhovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
26.6.16 18:05

@Lette a vlastně, když už jsme u toho, tak proč tak bojuješ za tu možnost, když jí vlastně nevyužíváš a stejně cestuješ mimo EU (pokud jsem ti dobře porozuměla)? Spousta lidí co znám si právě ke stěhování stejně vybere zemi, která v EU není a i to je důvod, proč tu možnost až tolik neoceňují.

P. S.: Nerýpu, zajímám se :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.6.16 18:08

A vobec, co som posledne citala, tak Brexit vraj neznamena, ze VB vyskocila z potapajucej sa lode, ale ze VB hodila EU cez palubu, aby sa aspon ona zachranila :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
26.6.16 18:10
@Lette píše:
@Nimie nikdy jsem se do Švýcarska nestěhovala.

V pohodě, mě u toho akorát šlo o to poukázat na možnost mít ty dvě asi největší výhody (cestování a zvýhodněné obchodní vztahy) i bez EU. Už několik let se ukazuje, že to naprosto perfektně (a možná i lépe) funguje nekorigované EU komisí, ale samostatně, určeno vzásadě k jedinému cíli. A reakce na EU/neEU se obvykle vcelku liší pokud je tu např. právě ta možnost zachovat Schengen. Najednou je těch příznivců EU o dost míň :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
26.6.16 18:15
@Bábi Zlopočasná píše:
A vobec, co som posledne citala, tak Brexit vraj neznamena, ze VB vyskocila z potapajucej sa lode, ale ze VB hodila EU cez palubu, aby sa aspon ona zachranila :think:

Jo, tak ono to vychází z toho, že Británie na to prostě má. Je to silný a poměrně soběstačný národ. Problém spíš je, že místo aby se v EU zachovali jako chlapi, tak se teď budou snažit z Britů udělat odstrašující příklad, protože cítí, že si autoritu nejsou schopni zajistit jinak než strachem a ten je už teď jednou z hlavních věcí, která EU drží pohromadě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1967
26.6.16 18:37
@Nimie píše:
@Lette a vlastně, když už jsme u toho, tak proč tak bojuješ za tu možnost, když jí vlastně nevyužíváš a stejně cestuješ mimo EU (pokud jsem ti dobře porozuměla)? Spousta lidí co znám si právě ke stěhování stejně vybere zemi, která v EU není a i to je důvod, proč tu možnost až tolik neoceňují.P. S.: Nerýpu, zajímám se :)

Částečně z iracionálního pocitu, taky kvůli tomu, že v mém oboru v ČR nenajdu uplatnění a proto se mi hodí volný pohyb osob. Mám ráda aspoň pocit možnosti volby toho, kde budu žít. Ráda poznávám jiné země jinak než o dovolených a možná zase iracionálně doufám, že moje dítě tím obohatím. Jinak to, že teď žiju mimo EU neznamená, že to tak bylo vždy a bude napořád. Asi jsem před tím, než jsem začala cestovat taky měla na věci jiný názor, ale člověk se vyvíjí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
26.6.16 20:30
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1109
26.6.16 21:39
Promin, ale co píšeš nema racionalni podstatu. Neni to o Schengenu, vubec ne, aneb zkus si dojit vyridit turisticka viza do Indie, natož pracovní povolení.
Já jsem procesem stěhování v EU prošla, stejně jako žádostí o víza do Indie, to první bylo neporovnatelně rychlejší a snažší.
Nevím, proč se hádáte o opaku, copak tohle je podstata problému? :think:
@Nimie píše:
Znovu. EU a Schengen spolu nemají nic společného, takže ano, je to totéž jako být v EU, protože její přidaná hodnota v tomhle je dost mizerná. Za druhé - bavili jsme se o tom, že údajně stěhování ze země do země je během jednoho dne v rámci EU a na straaašně dlouho a nemožné do zemí mimo EU. Vzhledem k tomu, že o tom zas pro změnu něco víc já, tak nezbývá než suše konstatovat, že to je hovadina. Takže asi tak.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1109
26.6.16 21:46
Ja jsem se stěhovala v rámci týdne. Je to opravdu tak jednoduché, prostě jsem sbalila kufry a hotovo. V nové zemi jsem si otevřela díky EU pasu účet, podepsala nájemní smlouvu, prostě jako kdybych byla v ČR. Nikdo mě nenutil chodit po cizinecké policii, shánet povolení… S vízy do Indie se to nedá srovnat.
Zaměstnavatel ti taky leccos zařídit nemůže, nemůžes se nechat najmout jen tak do Ameriky nebo Kanady, a ani náhodou do Indie. Promin, ale pokud jste tím procesem neprošly, tak se o něj nehádejte, ta diskuze pak nemá smysl…
@Bábi Zlopočasná píše:
Citala si tu diskusiu?

Lette vravela, ze vdaka EU sa dnes rozhodne, ze je v Cechach zima a zajtra je prestahovana do Spanielska.
Ja som kontrovala, ze to zas tak jednoduche nie je.
Lette oponovala, ze to moze zariadit zamestnavatel.
Ja som namietla, ze ked ma na tom zamestnavatel zaujem, tak nie je problem zariadit ani mesacnu sluzobku v Indii (a v nasej firme sa to stihlo tak nejak okolo mesiaca), a ze to fakt nie je zasluhou EU.

A na to mi Ty napises, ze India nie je EU :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
26.6.16 22:07
@lear píše:
Promin, ale co píšeš nema racionalni podstatu. Neni to o Schengenu, vubec ne, aneb zkus si dojit vyridit turisticka viza do Indie, natož pracovní povolení.

Takže jaké výrazné rozdíly vidíš mezi Švýcarskem a Itálií? Nebo Švýcarskem a Německem?

@lear píše:
Já jsem procesem stěhování v EU prošla, stejně jako žádostí o víza do Indie, to první bylo neporovnatelně rychlejší a snažší.
Nevím, proč se hádáte o opaku, copak tohle je podstata problému? :think:

Od kdy je Indie v Schengenu? Není pokud je mi známo, tzn. dávat příklad Indie jako argument „není to o Schengenu“ má souvislost jakou přesně?

Procesem jsi prošla, pak jistě víš kolik papírování to obnáší. Že je to o něco složitější nikdo nepopírá, ale v závislosti na legislativě dané zemi to rozhodně není taková hračka. Jo a taky mám vízum (obnovované kvůli opakovanému cestování) do země mimo EU. Víš kolik času mi to zabralo? Samozřejmě u každého státu to může být trochu jiné, ale tím se dostáváme zároveň i k tomu, že EU nemá vůbec nic společného s vízama, pro bezvízový vstup totiž EU opravdu potřeba není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
26.6.16 22:15
@lear píše:
Ja jsem se stěhovala v rámci týdne. Je to opravdu tak jednoduché, prostě jsem sbalila kufry a hotovo.

Do jaké země jsi se stěhovala? Když už tedy se bavíme takto konkrétně :)

@lear píše:
V nové zemi jsem si otevřela díky EU pasu účet, podepsala nájemní smlouvu, prostě jako kdybych byla v ČR. Nikdo mě nenutil chodit po cizinecké policii, shánet povolení… S vízy do Indie se to nedá srovnat.

Opět, Indie opravdu není jediná země na světě mimo EU. To už to rovnou můžeš srovnávat se Severní Koreou… ;)

@lear píše:
Zaměstnavatel ti taky leccos zařídit nemůže, nemůžes se nechat najmout jen tak do Ameriky nebo Kanady, a ani náhodou do Indie. Promin, ale pokud jste tím procesem neprošly, tak se o něj nehádejte, ta diskuze pak nemá smysl…

Nemůžeš se jen tak nechat najmout ani v některých EU zemích, což je to o čem tady mluvím.

A když už, tak co konkrétně ti brání se nechat najmout zemích mimo EU?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1109
26.6.16 22:20

@Nimie do USA musíš mít pracovní víza, na která jsou každoroční kvóty a podmínky kvalifikace je skoro vyloučené je získat, pokud chceš dělat něco jiného než au=pair dva roky.

Sorry nebudu prozrazovat, kam a kdy jsem se stěhovala, už mě na tomto serveru abuse na mou adresu stačil, řeknu pouze, že do jednoho ze zakládajících států.

Ve Švýcarsku pro pobyt delší než 3 měsíce musíš žádat o povolení k pobytu na úřadě, já nic takového nemusela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
26.6.16 22:37
@lear píše:
@Nimie do USA musíš mít pracovní víza, na která jsou každoroční kvóty a podmínky kvalifikace je skoro vyloučené je získat, pokud chceš dělat něco jiného než au=pair dva roky.

Takže jsi skutečně přesvědčena o tom, že práce v zemích mimo EU má o dost víc papírování než např. práce v Německu? Já teda ne vzhledem k papírování, které musí běžně lidé absolvovat proto, aby jim bylo povoleno se někde zaměstnat, byť jsou členové EU. Myslet si, že ti v tomto zaměstnavatel nemůže vůbec nijak pomoci je hloupé už z toho hlediska, že je to právě zaměstnavatel, který ti s tímto může nejvíce pomoci pokud se stěhuješ za konkrétní prací.

Kamaráda takhle „ze dne na den“ přesměrovali třeba do Asie nebo na Nový Zéland. Akorát že on je sám, nepotřebuje řešit to, co většina běžných lidí, takže se skutečně sebral a do týdne byl jinde. Navíc nepotřeboval nijak závažně řešit pojištění, majetek apod.

@lear píše:
Sorry nebudu prozrazovat, kam a kdy jsem se stěhovala, už mě na tomto serveru abuse na mou adresu stačil, řeknu pouze, že do jednoho ze zakládajících států.Ve Švýcarsku pro pobyt delší než 3 měsíce musíš žádat o povolení k pobytu na úřadě, já nic takového nemusela.

Mimochodem zůstaneme-li např. u Německa, tak rozhodně nevím nic o tom, že by byla zrušena povinnost žádat o povolení k pobytu na úřadě u pobytů delších nad 3 měsíce. Stejně jako nově je zavedena nutná podmínka na potvrzení o bydlišti (tzn. např. potvrzení od pronajímatele bytu), které jsi povinna doložit.

A pokud půjdeme dál, tak jak tedy „ultrarychle“ do týdne zajistíš školu/školku, jak obejdeš povinnou karanténu, jak během toho týdne změníš občanství či zařídíš změnu veškerého pojištění? A to nepočítám ten fakt, že je velká část dokumentů, které si musíš nechat uznat, protože to, že jsi v EU, ještě neznamená, že ti to bezvýhradně budou přijímat úplně stejně jako v tvé rodné zemi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31978
26.6.16 22:46

@lear vlastně mi tak teď dochází, že povolení k pobytu posledně museli shánět i známí, kteří se Stěhovali na Slovinsko (a dost se nadrřeli s prokazováním prostředků). A i to je kupodivu v EU.

Jinými slovy to, že ti vyšla jedna konkrétní země vůbec nic nevypovídá o EU jako takové, protože v jiných zemích EU je to jinak. A například zrovna Velká Británie měla smlouvy i s jinými zeměmi mimo EU, kterým naprosto bez problémů umožňovala stejně usnadněný postup. Vybrat si zemi s nejlepšími podmínkami v rámci EU a zemi s dost hroznými podmínkami mimo EU a srovnávat je, je poměrně nefér. Stejně jako je poměrně nefér srovnávat průměrnou rodinu s jedním/dvěma dospělými lidmi, kteří nepotřebují skutečně řešit skoro nic, nemusí se ohlížet na sociálku a další potenciální hrozby.

Jak říkám, pod fakt jednoduchým stěhováním si rozhodně nepředstavuju to, co se teď děje v EU. Některé země to skutečně usnadněné mají vcelku dost, na druhou stranu jsou to často země, které by pravděpodobně byly ochotny (a nebo už to tak mají) poskytnout podobné podmínky vícero zemím nezávisle na příslušnosti k EU.

Do všech ostatních států je to často tuna vyřizování a papírování, za týden to většinou nestihneš ani když na tom úřadě budeš sedět od rána do večera a pokud jo, budeš úplně mrtvá a než si budeš moc lehnout na tu „svou novou“ pláž, tak uběhne ještě dost dlouhá doba, protože už jenom popřihlašovat všechny živé i neživé součásti rodiny do nové země zabere tunu času, natož nějaké stěhování, shánění bydlení a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová