Poradna duly
Jana Čurdová
Zdravím všechny tu- i cizozemské mamule!
Musím přiznat, že Sarai závidím 22 stupňů , bydlíme hned pod rozpálenou střechou…
Co se týká důležité průkazky- zdá se mi, že jsem ji dostala až po té, co jsem absolvovala krevní testy, týden už nevím, takže to spíš záleží, jak půjdete na kontrolu(?).
Ještě k tomu (ne)doporučovanému jídlu-mám právě taky moc ráda plísňové sýry, myslíte, že když je upravím tepelně, bude to v pohodě? Třeba nivová omáčka a tak? Kávu jsem třeba omezila- na výletě před dvěma dny jsem neodolala frapéčku a nebylo mi po něm nadvakrát, asi bylo moc silné. Ale v tom vedru si chci teď udělat jedno domácí,slabší…
Hmm, ještě jsem chtěla napsat spoustu věcí, ale nemůžu si vybavit, co.
Veru
Díky ![]()
Terka, Praha, 2.mimi, a nejspíš 11.3., ale zatím je to přibližně podle kalendáře na rodině.
T.
Super Terko, dopíšu to
Toho 15.8. jdeš na kontrolu poprvé? Ultrazvuk ti ještě nedělali?
Vrony, to nevím, jak je to s tepelnou úpravou nivy
Ale děláš mi chutě..
Therko, vítej mezi námi ![]()
K tomu připoutání se - dávám si pásy vždycky, i v pokročilém těhotenství. Už jsem párkrát seděla v autě, které bouralo, sice trochu, ale bylo to vždycky velmi nepříjemné…
Jogurty light jsem jídávala, od té doby, co dávám Jakubovi jogurt, kupujeme jen bílý(Hollandii) nebo bílý Zott s hroznovým cukrem. Ten dokonce jí i můj muž, do kterého bych dřív něco podobného nedostala
.
Veru
Můj názor, co se týče plísní na sýru je, že tam jsou ať je tepelně upravíš nebo ne. Já se jim striktně vyhýbala - minule. Nevím ale jestli teď budu na sebe tak přísná.
Pett
Ahojky,
tak jsem prolezla naše staré deníčky červenčátek05 a našla něco o výživě:
základní zá:,–(y výživy v těhotenství:
1. Základem je vyvážená pestrá strava s důrazem na bílkoviny (netučné maso), vitamíny a minerály (ovoce, zelenina).
2. Nejezte žádná jídla, , která by v sobě mohla skrývat nebezpečí nebo rizika (např. nedostatečně upravená)
3. Vynechte nebo přinejmenším radikálně omezte příjem drog (platí i pro nikotin a alkohol)
4. Dodržujte pitný režim (voda, minerálky, ovocné čaje)
5. Nehladovte a nedržte dietu
6. nepoužívat umělá sladidla
Čemu se v těhotenství vyvarovat:
1. Játra (vysoký podíl vit A)
2. plísňové sýry
3. saláty a lahůdkářské výrobky s majonézou a dresinky (hrozí salmonela)
4. maso jezte pouze řádně tepelně upravené
5. některé vitamíny ve větších dávkách mohou také škodit: A, B6, C, D, E, K
Vyhnout bychom se měly i některým bylinkám: šalvěj, máta (ne do 3. měsíce), jablková jádra, lékořice, hřebíček, fenyklový čaj, eukalyptus (jen opatrně), celer, bazalka, oregáno, estragon, petržel, rozmarýn, skořice, zázvor.
No, myslím, že u všeho paltí: všeho s mírou. Je určitě dobré se řídit svými chutěmi, ono si tělo většinou řekne samo. Takže když jsem v 1. trimestru nemohla ani cítit kafe a víno, tak jsem to nepila. Zhruba od 5. měsíce už jsem si 1-2 kafe deně dávala a příležitostně jsem si dopřála i decku vínka. A místo light jogurtů si v těhu kupuju normální. Jinak většinou jím to, na co mám chuť.
Prostě, nic se nemá přehánět ![]()
Peťulda
Teda kocky, vy jedete
Chvilku tady nejsem a nestiham cist. ![]()
Vitam tu nove tehulky a drzim palce na zitrejsi kontroly,to budou srdicka. ![]()
Pasy ja je neresim, protoze tu autem nejezdim, ale byla bych pro pripoutani se.
Nevolnosti vim, ze je to neprijemne, ale hrozne bych je brala, abych vedela, ze je mimo o.k. Uz zacinam byt nervozni, ze mi porad nic neni. Vy zvracite, mate chute…ja nemam ani jedno ani druhy. ![]()
Jidlo jej a procpak se nesmi karbanatky
Myslim, ze tepelne zpracovane plisnove syry by vadit nemusely, ale jista si tim nejsem.
zeleny caj stimuluje nervovy system a kdesi jsem se docetla, ze neni treba zbytecne stimulovat vyvijejici se nervovy system miminka. Ja jsem ho teda prestala pit, i normalni caj i kafe ( to jsem stejne moc nepila). Umela sladidla doufam, ze neskodi, protoze tady fakt nejsem schopna rozlustit, jestli neco umela sladidla obsahuje nebo ne.
pocasi moc nezavidte a uzivejte si leta v Cechach. Dnesek byl vyjimkou, jinak byva kolem 30 stupnu a kdyz do toho jeste prsi…jinak je tu porad desne vlhko, kolem 80-90% takze je to jako parni sauna. Miluju suche Evropske leto, tady to je hnus.
SEZNÁMEK
NOLY --- 22 let — USA — KO 17.8. — druhé mimi — TP 2.3.
DENDULKA --- 28 let — sev. Čechy — KO 24.7. — třetí mimi — TP 3.3.
LAU --- 28 let — Středočeský kraj — KO 10.8. — první mimi — TP 4.3.
MÍŠA --- 31 let — Zlín ---KO 1.8. — první mimi — TP 6.3.
PETT --- 29 let — Středočeský kraj — KO 21.7. — druhé mimi ---TP 7.3.
JANA --- 28 let — Karlovarský kraj — KO DNES --- druhé mimi — TP 8.3.
EVULA --- 36 let — Prostějov — KO ? ---čtvrté mimi — TP 9.3.
BETULI --- 31 let — Uherské Hradiště — KO 26.7. — druhé mimi — TP 10.3.
VALLI --- 24 let — Vysočina — KO 14.8. — druhé mimi — TP 11.3.
TERKA --- 29 let ---Praha — KO 15.8. — druhé mimi — TP 11.3.
PETUL --- 25 let — Středočeský kraj — KO 21.7. — první mimi — TP 15.3.
SARAAI --- 29 let — Japonsko — KO 1.8. — první mimi — TP 19.3.
PETULDA --- 28 let — sev. Čechy — KO 21.8. — druhé mimi — TP 19.3.
ALIA --- 36 let--- MA — KO 31.7. — první mimi — TP 19.3.
VRONY --- 30 let — Zlínský kraj — KO 2.8. — druhé mimi — TP 21.3.
KOLBA --- 26 let — Jihomoravský kraj — první mimi — TP 22.3.
LASIČKA --- 30 let — Kralupy nad Vltavou — KO 7.8. — druhé mimi — TP 25.3.
KACENA --- 28 let — Plzeň — 7tt — první mimi
PRVOSENKA --- 31 let — vých. Čechy — KO 26.7 .--- první mimi
LALIA --- 36 let — Slovensko — páté mimi[/barva][barva=#444444][/barva][barva=#444444][/barva][barva=#444444][/barva][barva=#444444][/barva][barva=#444444][barva=#444444][/barva]
Ahoj tehulky
to jsem se pekne rozepsaly co?
Nestiham!
Vitam taky nove tehulky.
Sarai jestli mas rada suche horke leto, prijed k nam
, tady uz je druhy tyden pres 45°C, vcera 49°C ( ve stinu). Volal mi kolega z prace, ze pry v praci nejde klima, tak jsem docela rada, ze jsem doma. Ja totiz pri praci stojim a taky je to dost o stresu, tak jsem nakonec rada, ze tu nemocenskou mam. Manza, tan je na tom hur, dela totiz pruvodce, takze se tem horkum nevyhne.
Jinak dneska jsem zacala trochu spinit, tak jsem z toho dost vyvalena, protoze se mi to nikdy predtim nestalo
, snad to ulezim.
Jani , tak co jak ta kontrola?
Pasani v aute, myslim, ze by se 100% melo, myslim ze miminku to nemuze nijak strasne ublizit a je to lepsi nez proletet prednim sklem.
S tim jidlem, takze plisnove syry ne? Tak to nevim jak to vydrzim.
Jo, mam strasnou chut na pivo
, ja pritom normalne pivo vubec nepiju, nevite jake jsou v tom mineraly nebo tak, ze bych to osidila jinak?
Mejte se krasne, ja ted valim varit obed, manza za chvilku dorazi z te vyhne ![]()
** **
Alio no 45 je mozna moc
, spineni v pocatku tehotenstvi je hodne caste, ale pokud to neprejde, urcite utikej k doktorovi.
Pivo, rika se, ze obsahuje vitaminy B. Tak at si manzel pivo da a ty si od neho cucni, par kapek mimiskovi neublizi. ![]()
vitam vsechny nove, nas uz teda je!
no, jeste ze ty plesnive veci nemusim! FUUUUJ! ![]()
Dendulko - 15.8. jdu na 1.kontrolu, jsme s malou dost na chalupě a těch pár dní, co jsme byly doma, měla dr. dovolenou. Když si vzpomenu, jak jsem s Kačenkou letěla k doktorce hned po zjištění // a teď, při tom druhém, to beru tak nějak v klidu, měsíc sem, měsíc tam
Kdyby mi to okolí nepřipomínalo, tak ani nevím, že jsem těhotná. Naštěstí nemá zatím žádné nevolnosti! S Kačkou jsem zvracela nonstop snad od prvního dne ![]()
Holky, díky za přijetí. Zase mizíme mimo Prahu, ale po návratu a kontrole se ozveme a snad i dočtu, jaká parta se tady sešla
Opatrujte bříška!
Pa Terka
Ahoj,
tak píšu jak bylo u dr. : 2 gestační váčky z toho jeden je hodně malej, takže 7.7. na utz do nemocnice, aby se vědělo, jestli se vyvíjí oba. Srdíčko zatím netlouklo
. Je to špatně
? Dr. říkal, že to vypadá, že se bude asi vyvíjet jen to jedno, že prej je to normální. Zapomněla jsem se zeptat, jestli budu krvácet nebo co? Mám z toho smíšené pocity. Na jednu stránku by mi nevadily, ale na druhou bych brala jen to jedno. Zase mi je líto toho malýho co se možná přestane vyvíjet. Já nevim
. Jo a termín porodu mám 8.3.07
J.
No už jsem čekala na tvou zprávu..
Takže dva váčky? To bude asi ten syndrom mizejícího dvojčete, při tom se může a nemusí špinit nebo krvácet, příroda si určitě poradí
Ale chápu,že to musí být nepříjemné, hlavně že to druhé je v pořádku
Na srdíčko je asi ještě čas, tak hlavně klííííd
A měřil váčky nebo i mimča? Byli vidět? Termín ti pak přepíšu ![]()