Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ty to já si už nevzpomenu jaký měla vlasy. Ale byli tam tři pediatři, jeden doktor, ten dělá i u Miloušů, pak jedna mladá, ta byla nejlepší, dalo se s ní normálně mluvit, aniž by z tebe dělala blbce a pak ta Václavíčková, ta je starší, ale kolik jí je, to netuším. Možná je dobrá doktorka, co se týče péče, ale styl komunikace opravdu otřesný. Řekla bych, že už je dost vyhořelá.
Ono je to těžký, my neměli žádný problémy, s kojením vše v pohodě, jen teda hraniční žloutenka, to jsem se právě s tou mladou domluvila, že radši zůstanem o den dýl, aby se vidělo, jestli se to nezhoupne nahoru. Václavíčková přišla, sprdla mě na tři doby, že jsme malýmu ostříhala nehty, pak cokoliv co jsem řekla, tak se proti tomu negativně vymezovala a přitom šlo jen o její nepochopení resp. mý špatný vyjádření, ale šlo o blbosti typu jak umývat dítěti zadek apod. Pořád jsem čekala, co řekne na ty hodnoty bilirubinu a jestli teda můžeme jít domů a apod. a ona se tvářila, že to není přece žádnej problém a co bych jako nechtěla, že žloutenku mají skoro všichni. To sice jo, ale za prvý jsem tam kvůli tomu zůstala a zadruhý u prvního syna to problém dělalo, museli mu pak brát i krev kvůli přesným hodnotám a nemohli jsme se jí zbavit. Takže jsem chtěla, kdby něco, ať jde radši pod lampu. Nutný to nebylo, což jsme byla ráda, nicméně ten její styl vyjadřování mi fakt neseděl. Všechno se dá říct slušně. Byla značně nervní. Já z ní pak taky. Možná mě to právě vykolejilo i z toho důvodu, že ostatní se chovali přesně opačně, vstřícně a mile.
@Luciet2 nemůžu s tebou oh. Bohunického šestinedělí souhlasit, já sice problémy neměla- umím se postarat, nerodila jsem první, ale co jsem viděla u provorodek, tak sestry lítaly, zajímaly se a radily jak na kojení, chodily kontrolovat, nosily odsavačky aj. A to jsem tam ležela s holkama na šestinedělí nejen po porrodu, ale i před.
Jinak já v Bohunicích ležela na pokoji pro dvě, měly jsme společné wc a sprchu se sousedním pokojem, vůbec jsme si nijak nepřekážely. NA oBILNÁKU, CO JSEM VIDĚLA, TO TAK NENÍ, tam mají pro standarty sociálky až kdesi na konci chodby a pohled na čerstvou maminku po porodu, se zakrvácenou košilí barvy zelenozelené, jak se tou chodbou přes davy návštěv dere na wecko mi teda nepřidal…
Cstč JIP - pro absolutní nedonošence je lepší obilnák, jinak nad 30 tt zládnou v pohodě Bohunice, myslím, že s větším luxusem ![]()
Berry4: Tady jde o to na kterým šestinedělí si ležela…6 nebo 7 patro
Berry: já tam taky ležela před… 6 týdnůůů. tak sem poznala všechny a dost ![]()
a pro nedonošená dětátka berou bohunice prý od 32 tt… oblinák má navíc dětské ARO…proto je to tzv. lepší…ale já si JIP v bohunicích nemužu vynachválit rodila sem 35+4 tt…sestry uplně užasný!
Já jsem v Bohunicích porodila dítě s nízkou hmotností, bylo naprosto zdravé. Před porodem jsem chodila do jejich ambulance jako riziková rodička (nízká hmotnost). Měření průtoků sem jim kolikrát nezdařilo. Ale dozvěděla jsem se, že jsem dítě vzhledem ke svým tělesným parametrům neměla ani počít.
Moc hubená. Po porodu mi dítě zavřeli na JIP. Bylo ale zdravé. Po 3 dnech jsem měla na výběr. Buď domů a návštěva 2 x denně nebo zavřená na osamělém pokoji vedle porodního sálu a docházet na kojení, pokud sestra uzná za vhodné, což kolikrát neuznala a sama dokrmila.
Neznala jsem svoje práva. Manžel si nakonec dupl a ouha šlo to. Po dvou měsících jsem přestala kojit, mléka jsem měla dost, syn prospíval, ale moje psychika šla postupně do háje. Nikdo mi ten první týden po porodu nevrátí. Bylo to zbytečné. Jediné plus v tomto zařízení byla vynikající porodní asistentka.Moje zkušenost. ![]()
Omlouvám se, že jsem trošku mimo téma, ale jak vidím, tak ve FN Bohunice jsou samé „kapacity“!
Já osobně měla čest s paní „doktorkou“ Andrlovou či jak, která pracuje na oddělení plastické chirurgie a popálenin. Byla jsem k ní poslána na okamžitou operaci utržené šlachy v prsteníčku na prstě. Když jsem přišla do ordinace, tak se mi zdálo, že je přiopilá. Na prst mi koukla z metru, pak necitlivě ohnula a řekla mi, že takové PRKOTINKY tam neoperují a ať se smířím s tím, že budu mít z prstu nehybný pahýl. Tekly mi slzy, protože jsem si nemyslela, že budu mít ve 28 letech nehybný prst, ikdyž samozřejmě vím, že jsou horší úrazy a nemoci ![]()
Po dvou týdnech jsem náhodou potkala kamaráda, který si kdysi nechtěně amputoval všechny prsty při práci na pile. Doporučil mi nevzdávat se a ať si zajedu ke Sv. Anně do Brna na jejich pobočku plastické chirurgie. To ráno v 9 hodin jsem tam zrovna i zůstala. Na oběd už jsem ležela na pokoji a měla i po lokální operaci (!) a šlachu v prstu zpátky nataženou a přioperovanou ke kosti. Následovalo půl roku bolestivé rehabilitace, ale dnes můžu říct, že prst cítím (dřív byl jak mrtvý), posledním článkem trošku hýbu (velký úspěch) a jsem ráda, že jsem to podstoupila, ikdyž to bylo krvavé a bolestivé peklo. Těm lékařům u Sv.Anny bych nejradši líbala ruce, všichni včetně sester (až na zmalovanou madam u reg. okýnka) ke mně byli slušní, milí a usměvaví. Kdybych měla jít na plastiku prsou nebo operaci kolene, čehokoliv, tak jedině tam. Je to hanba, že jsou tam v tak staré budově, která není ani opravená zevnitř. Na FN Bohunice se mi zdá, že tam všechno září novotou, ale přístup doktorů je na ![]()
O šesti zpackaných operacích kolene známého ve FN Bohunice se ani nebudu rozepisovat. Stačí snad, když napíšu, že ho v jeden den museli uspávat dvakrát, protože mu v koleni zapomněli při operaci nějakou výztuž, která tam neměla zůstat.
Bohunice - zkušenosti -
Nemá cenu srovnávat i jiná oddělení, jsou tu lepší a horší… ale k té gyndě - v Bohunicích jsou fakt dobré PA (krom snad dvou, ale vždy slouží ve 2, tak to by byla fakt smůla), takže když není problém, odrodí PA a dr. jen zkontroluje… dětské sestry nic moc a ta starší dětská dr. je fakt hrozná - vlastní zkušenost i reakce od okolí - mě osobně sprdla za to, že moje druhá dcera moc přibírá (nastoupila mi brzo laktace, tělo už si pamatovalo), že prý bude pastosní - prý jak kojíte? přišlo mi to jako zbytečná poznámka - moje pedr. se tomu pak vysmála… no vyhořelá, když je jí to zatěžko pracovat s voňavýma miminkama, má jít jinam - stejně jako dětské dr…
ale jinak jsem po porodu neměla větší problém, tak to jsem až tak neřešila… u první dcery mi plakala - nebylo ještě mlíčko, já zkušenosti nula - prý zvoňte kdykoli - přes hodinu mezi 3-4 ráno jsem se jich nemohla dozvonit - daly mi kapky na bolení bříška místo trochy příkrmu - ale naštěstí jsem si pak poradila, přikládala jsem jak divá a pak jak bylo mlíko, už nebylo co řešit…
co se týče dr., je to horší, sice už tak nemigrujou, ale střídají se… byl tam skvělej dr. Doubek, ale už je pryč… dr. Hruban - vedoucí porod. sálu - prý není špatnej… prim. Janků je prý línej jak veš, ale zase odborně zdatnej - taková jistota, když je problém… Gerychová prý moc alibistická, dělá věci zbytečně navíc…
@Luciet2 oboje, ležela jsem ještě jako těhule na 7 ce mezi šestinedělkama, po porodu na 6 ce.
A ono to není jen o sestrách, je to i o rodičkách. Já třeba zažila jednu maminu se mnou na pokoji, co ji po porodu přivezli, jako by přijela z kadeřnického salonu vč. líčení. Syna odmítla, že je unavená a chce si odpočinout, takže jí ho od odpoledne přivezli až ráno. Kojení jí nešlo- no nešlo, spíš byla taková k tomu dost laxní, syn byl malinký -cca 2700 g a dost spavý, takže když nechtěl, nechtěl. Sestry kolem ní lítaly, snažily se jí všemocně poradit, pomoct, přišlo mi, že je jí to šumák, spoléhala se na to, že hlady neumře a sestry se nějak postarají. Mejkap si udržovala v perfektním stavu i v noci, včetně účesu, zato hygiena jí asi nic moc neříkala, byla šitá a za ten den a půl do mého dochodu z porodnice domů byla ve sprše jen jednou
.
Takže takhle.
@Anonymní píše:
Já jsem v Bohunicích porodila dítě s nízkou hmotností, bylo naprosto zdravé. Před porodem jsem chodila do jejich ambulance jako riziková rodička (nízká hmotnost). Měření průtoků sem jim kolikrát nezdařilo. Ale dozvěděla jsem se, že jsem dítě vzhledem ke svým tělesným parametrům neměla ani počít.Moc hubená. Po porodu mi dítě zavřeli na JIP. Bylo ale zdravé. Po 3 dnech jsem měla na výběr. Buď domů a návštěva 2 x denně nebo zavřená na osamělém pokoji vedle porodního sálu a docházet na kojení, pokud sestra uzná za vhodné, což kolikrát neuznala a sama dokrmila.
![]()
Neznala jsem svoje práva. Manžel si nakonec dupl a ouha šlo to. Po dvou měsících jsem přestala kojit, mléka jsem měla dost, syn prospíval, ale moje psychika šla postupně do háje. Nikdo mi ten první týden po porodu nevrátí. Bylo to zbytečné. Jediné plus v tomto zařízení byla vynikající porodní asistentka.Moje zkušenost.
Když čtu takové příběhy, je mi z toho fakt na nic a bolí mě to i za tebe. Vrátit se to nedá a šrám na duši na věčnost. Ach jo
Když jsme u těch dětských sester, tak mi taky nepřijde jejich péče nějaká super. Protože jsem zastáncem toho, obejít se bez příkrmu co nejdéle, nepotkala jsem se tam s velkou podporou. V brožuře na pokojích mají hrdě desatero pro podporu kojení, ale taky by si ji měli asi občas připomenout. Asi druhý den po porodu mi jedna sestra uprostřed noci dávala kázání (samozřejmě mladá a bezdětná hvězda), že bych se měla nad sebou zamyslet a dát konečně ten příkrm. A to mi nastoupilo mlíko cca po 2,5 dnech po porodu. A možná by nastoupilo i dřív, kdyby mi připomněli pitný režim (nebo to mohli napsat do té brožury), protože první den po porodu v tom stresu a neustálém vyrušování jsem moc nepila, ale to je moje chyby, měla jsem mít lépe nastudováno. Pochopení jsem našla u laktační poradkyně Malinkové, snažila se mi pomoci, jinak to nestálo za řeč a působilo to na mě tak, že se tam řeší příkrmem půlka problémů. Když jsem jednou kojila pod dohledem na sesterně, byla jsem svědkem toho, že se tam rozeřvalo jedno uložené dítko a jak šla sestra kolem kapla mu do pusy kapátkem něco bílého, aby se uklidnilo, já typuji nutrilon. Nevím, možná jsem cimprlich, ale nepřijde mi to normální.
Berry: jo takový kravky, to sem taky slyšela…baba vedle na pokoji po císaři, tam miminko nechala k adopci že už doma má 2 děti že třetí nechce… no to sem byla hotová!!!
Hanulin: No ty příkrmy jim tam cpou hrozně…obě maminy se mnou na pokoji…sestry furt chodily a dejte příkrm dojdite si pro příkrm apod..
Holky já jsem teda naopak byla za příkrmy ráda, asi nejsem dojný typ
, já standartně odcházím "rozkojená " z porodnice se 30 ml mm na kojení z obou prs. Takže za mně to bylo pro tuhle nemocnici jedno velké plus, že nenechávají děti hladem a nabídnou dokrm ( podle výdeje matky), mně by tam holka asi umřela hlady, já prostě víc nedala a i s dokrmy po kojení měla tak velký váhový propad, že nás ta protivná drka nechtěla pustit domů. Naštěstí jsem se tam potkala s jednou bodrou starší sestrou, ta to vyřešila jak nejlíp mohla - vzala UM, malou nacpala, zvážila a najednou byla váha, která odpovídala tabulkám a odpoledne nás pustili.
To svědčí o tom, jak někteří doktoři uvažují tabulkově a ne selským rozumem, je jasné, že když jako matka vidím, že ho mám málo a umím si poradit, že mě den dva navíc v porodnici těžko spasí…
Jinak k těm sestrám.
Já je neodsuzuji, viděla jsem, kolik tam mají práce a pacientů, jak s sebou musí mrskat, aby to všechno obskákaly a pak ještě děti na novorozeneckém…Myslím si, že dělají dost a občas ruku na srdce- která z nás by to těch 12 hodin denně vydržela s permanentním úsměvem na rtu u mnohdy hysterických, neb nespolupracujících mamin? My t o vidíme jen u sebe, my hodnotíme jen tu bublinu kolem nás, ale nevidíme za další a další dveře.
Možná některé věci nejsou úplně standartní, ovšem jedno menší zlo v našich očích dokáže udělat větší službu v jiných) třeba tomu miminku- dala, po čem toužilo a nenechala jej tam plakat)
Tak to vidím já ![]()
@berry4 píše:
To svědčí o tom, jak někteří doktoři uvažují tabulkově a ne selským rozumem, je jasné, že když jako matka vidím, že ho mám málo a umím si poradit, že mě den dva navíc v porodnici těžko spasí…
to je přesné
@berry4 píše:Já je neodsuzuji, viděla jsem, kolik tam mají práce a pacientů, jak s sebou musí mrskat, aby to všechno obskákaly a pak ještě děti na novorozeneckém…Myslím si, že dělají dost a občas ruku na srdce- která z nás by to těch 12 hodin denně vydržela s permanentním úsměvem na rtu u mnohdy hysterických, neb nespolupracujících mamin? My t o vidíme jen u sebe, my hodnotíme jen tu bublinu kolem nás, ale nevidíme za další a další dveře.
Možná některé věci nejsou úplně standartní, ovšem jedno menší zlo v našich očích dokáže udělat větší službu v jiných) třeba tomu miminku- dala, po čem toužilo a nenechala jej tam plakat)
Tak to vidím já
Tak s tímhle musím souhlasit. Já sama jsem rodila 3× v Bohunicích a nikdy jsem neměla žádný problém. Nemůžu přece očekávat, že tam bude u mě sestra sedět 24 hodin u postele a usmívat se. Já si nemůžu stěžovat na nic. Personál profesionální, příjemný, prodtředí víc než luxusní, např. oproti Obilňáku. Mě to tak připadá, že za chvíli dokud to nebude super luxusní a supermoderní porodnická klinika, tak se tam nebude moct ani rodit.
A vás všech, co jste tady psaly, co máte jakýkoliv problém s personálem FN Brno se ptám: Kolik z vás napsalo stížnost na stránkách FN Brno? Je tam odkaz, kde se tady toto řeší. Vždyť vy neznáte ani jména těch, co jste měli s nimi nějaký problém. Vždyť to je přece základní věc, že se zeptám jak se dotyčný jmenuje a pak pomlouvám na serverech pro maminy, viz. @Immortalkova anebo se za svůj názor stydím, tak píšu anonymně, že anonyme?
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.