Bude si dítě pamatovat, že jsem hrozná matka?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5943
20.9.20 08:59

@TeSudička K čemu tohle konstatování zakladatelce asi bude? :roll:

Zakladatelko, sama ještě nemám tak staré dítě a toto zatím nezažívám, ale chci Tě aspoň podpořit v náročném období. ;) Výchova holt zahrnuje i nepříjemné a vypjaté situace, od toho je to výchova. Tvoje dítě se učí, jak fungovat ve vnějším světě a ty mu zpětnou vazbou pomáháš pochopit, jak ten svět vlastně funguje. Je na ní teď kladeno spoustu požadavků a ne všechny se jí hodí do krámu. Je jasné, že se vzteká, bylo by divné, kdyby to nezkoušela a vše omezující by přijímala s naprostým klidem. Bude to chtít vydržet a dál nastavovat a držet hranice, zároveň neztrácet laskavost. Buď důsledná, ale ne zlá, to je to, co pro ní můžeš udělat. Pochybuju, že ti bude vděčná za to, že jsi ji nijak neformovala a ona ve společnosti selhává. Naopak, děláš jí velkou službu, že na její chování reaguješ. Ale chápu, že to musí být vyčerpávající a sama se na toto období vůbec netěším! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122849
20.9.20 09:06

Kde si nevíš rady, tam zkus hru. V něčem je to věkem, ale ujídat dětem se nedělá. Anička se třeba dost baví se zvířátky a z té její hry lze leccos vyčíst. Vím ale, že každé dítě je jiné. Někde stačí hra, někde pomůže až dětský psycholog. V každém případě- hrozná matka nejsi. Ale rozumím ti- taky jsem občas pochyboval. Ale pak mi brácha, jehož žena dělá psycholožku, že je to zdravý vývoj. No,,, je. Ale kolik nervů mě to stálo a to jsem byl na dceru sám. Tak pevné nervy,.Kup si třeba čokoládu s oříšky a neboj- bude to čím dál tím lepší. 8) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14377
20.9.20 09:47

Musíš si sama prvně uvědomit, že ti to malá nedělá naschvál :srdce: někdy je to těžké, ale pro ni je to daleko horší, než pro tebe. Člověk od nich požaduje nějaké ovládání a oni se pravidelně v těch nejnevhodnějších situacích chovají jako mimina. Náš junior se momentálně naučil na každou věc v obchodě křičet,, já chci". Nedělá vyloženě hysterické scény, ale hlásit vykřikuje,, mami, já chci… Pračku, čepici, meloun, atd., prostě co zrovna vidí. Mám doma to samé v bleděmodrém. S tím rozdílem, že syn je v jeslích od roka, takže nám odpadá ta nejistota kolem toho. K tomu roční dceru a můžu ti říct, že kdybych plánované neotěhotněla v jeho roce, zůstal by jedináčkem. Taky mi je někdy líto, že jsem na ně hnusná, ale jsem matka, která požaduje určité mantinely. Já žiju v Německu, tady je často hodně volná výchova a když někdy vidím ty drzé děti, jsem ráda za ty svoje. S jídlem je to u nás úplně stejné, naštěstí tedy nikomu nic nevezme, ale celé dny poslouchám jen,, mamiiii papat ". Nezbývá nám, než to přežít :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
20.9.20 09:49

Ještě jedna osvědčená rada: když se vám bude chtít toho zmetka popadnout a vyhodit z okna, uvařte si kafe a pro jistotu to okno zavřete.

• Citovat
  • Upravit
1612
20.9.20 09:54
@Anonymní píše:
Ahoj, máme doma čerstvě tříletou holčičku a já mám posledních 14 dnů hrozný splín a je mi to líto.
Poslední měsíce je u nás peklo, malá fakt neposlechne, neustále se vzteká a dělá scény. Teď začala chodit do školky a scény i tam, jak ráno tak při vyzvednutí.
Nechce si hrát, nebaví jí kreslení, puzzle,…jenom na hřišti vydrží.
Neustále vyžaduje jídlo, ale pořád. I na hřišti je drzá a chodí ujídat druhým dětem. Když jí vysvětluji, že tohle dělat nebude, zase scéna. Babičky nemáme, ale s manželem si pomáháme, ale přijde mi, že jsme na ní oba krátcí. Celý den brečí nebo se vzteká, už je to na palici a poslední dobou se mi dost stává, že bouchnu a zakricim na ní nebo jí rázně chytnu za ruku a vysvětlím, že takhle teda ne. Na zadek už ode mě taky dostala. Pak přijde s něčím, co se naučila, třeba s novou písničkou a my roztajeme a říkám si, jak je vlastně šikovná. Pak se rozbrecim, protože nechci aby si pamatovala, jak jsem na ní křičela nebo byla nepříjemná ☹️ Co když si to v sobě ponese a jednou mi to vyčte?
Já už ale fakt nemůžu, celodenní scény se prostě nedají vydržet.
Teď jsme s manželem řešili druhé dítě a já včera řekla, že nechci. Jenže mi bude 34…myslím, že to psychicky nedám. Už jsem myslela, že si začneme zase užívat, ale u nás to prostě nejde.
Jsem prostě špatná máma :,(

Děláš to pro dceru, aby zůstala naživu a dostalo se jí dobrého vychování - včetně toho, co může a co ne. A podle své nejlepší úvahy, protože ty jsi rodič a máš za ni zodpovědnost - ne ona za tebe.

Zda tě bude mít v budoucnu za dobrou matku a bude tě chválit nebo ti bude vyčítat, je proti tomu podružné. Jako dítě tě bude obdivovat, v pubertě ti bude vyčítat a s vlastními dětmi zjistí, že věci nejsou černobílé.

Věci ze tří let si moc pamatovat nebude.

Že jí občas silněji chytneš za ruku nebo i plácneš po zadku je relativně v normě, pokud to nepřeháníš a ona si to svým chováním zaslouží. Horší je, pokud to příliš prožíváš, utápíš se nejprve v hněvu a pak zase v sebevýčitkách, to může dělat nepříjemnou atmosféru dlouhodobě. Je lepší ji okřiknout nebo i plácnout, když si to zaslouží a pak zas pohoda. Čo bolo, to bolo. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.9.20 10:06

Bude líp. Dcera byla v tomhle věku dost nesnesitelná, vlastně skoro až do nástupu do školy. Prakticky denně scény, kdy jsem ji řvoucí táhla ze školky, kdy uražně stála i hodinu v koutě a zarytě mlčela, kdy mi dělala scény ve školce… A teď je z ní skvělá 9letá slečna, sicel pořád dost paličatá, ale už se s ní dá domluvit.
Ale hlavně - ona si prý nepamatuje, že jsem na ní křičela a občas jí lupla přes zadek :oops: a mám spolu skvělý vztah. Takže hlavu vzhůru, zlepší se to!

• Citovat
  • Upravit
30994
20.9.20 10:14

Neboj, snad diteti jednou dojde, ze takto ne, ze vsechno ma sve meze a ze nesneses vse. Take melo dite v obdobi, kdy udelalo problem uplne ze vseho. Pro me je tezka ta nelogicnost. Nevim jak resit, ze jednou helmu utahnout nechce, podruhe ji chce utahnout az moc, potreti ji nechce vubec a vzdy je to mega scena, takze ja jsem permanentne nastvana… Kolem toho tretiho roku to byl mazec, ted ve 4 je uz dost klid, čekám, comprijde ted.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
20.9.20 10:20
@Alriga píše:
Když moje tehdy asi dvacetiletá dcera přijela domů z praxe na dětském táboře, řekla mi: „Mami, já ti děkuju za to, jak jsi mě vychovala.“ Já jsem odvetila:" No, ale rvala jsem na tebe a občas jsem tě zmydlila." A ona na to: „Ono to, mami, někdy asi jinak nejde, viď?“
Nejde! 😍Příspěvek upraven 20.09.20 v 08:46

Ale jde :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
20.9.20 10:28

Zakladatelko,
Kazde dítě zlobí..
Ze jen na hristi vydrzi, tak to mas proste zivější dítě..
Rozhodne nejsi spatna máma, snazis se..k daní ma zadek a ke kriceni se vyjsdrovat nebudu, protoze toho ja nejsem zastance :oops:. A preji pevne nervy :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61155
20.9.20 10:29
@Borecek178 píše:
Když vydrží jen na hřišti, tak s ní budu trávit maximum času na hřišti, ne? Bude mít skvělou fyzičku, bude otužilá, stahaná, bude chtít brzy spát a doma bude klid.

To hřiště jsem pochopila v ty skolce..
Tam s ni učitelka asi celej den na hřišti trávit nebude..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1100
20.9.20 10:45

Už jen to, že o sobě pochybuješ značí, že nejsi hrozná matka ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1553
20.9.20 18:36
@Anonymní píše:
Pak se rozbrecim, protože nechci aby si pamatovala, jak jsem na ní křičela nebo byla nepříjemná ☹️ Co když si to v sobě ponese a jednou mi to vyčte?

Proc by si nemela pamatovat, zes na ni kricela nebo byla neprijemna?

Naopak, jen at si to zapamatuje; to ji da moznost v budoucnosti korigovat jeji jednani a chapat, kde lezi tebou dane hranice toho, co jeste muze a co uz ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1553
20.9.20 18:59
@_.Emilyyy píše:
Ale jde :mrgreen:

Opravdu jen vyjimecne.
Z me zkusenosti muzu rict, ze velka vetsina takto vychovavanych deti je jejich okolim oznacovana za nevychovane.
Podle me opravnene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
89
2.10.20 20:49

Ahoj,
já tě asi moc nepotěším - ale já třeba mám pár úplně raných vzpomínek (kdy mi muselo být tak kolem toho třetího roku nebo možná i míň), kdy mámě ujely nervy. Vtipný je, že ona už to dávno zapomněla :D Ne teda, že bych jí to nějak vyčítala, ale jednou jsem to nějak zmínila a ona se hrozně divila. Na mateřskou vzpomíná v dobrým, člověk asi to blbý prostě časem vytěsní (až na výjimky).
Já to dlouho vnímala tak, že dospělý člověk by se měl umět ovládat a tohle dělat neměl. No, a teď mám dvě děti brzy po sobě a šílený je, že se v těch situacích chovám úplně stejně! Řvu na ně, pleskám je, jsem hysterická. Jenže oni jsou prostě ďáblové a já si s nima nevím rady :( Tak je mi to líto, že se chovám takhle a taky doufám, že u nich převážej ty lepší vzpomínky.
Teď jsem v situaci, kdy chápu, proč se máma takhle chovala - neměla to určitě lehký. Ale tehdy jsem to vnímala jako křivdu (a je mi jasný, že přesně takhle se cítí moje děti). Teď máme spolu hezký vztah a ona je s vnoučaty mnohem trpělivější, i když nervy ji občas taky ujedou :))
Tak se drž! Snad z toho vyrostou a my se časem víc vyklidníme! :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect