Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@mroe No tak snad aspoň číslo aktuální bude, ale jestli se stěhovali tak to musí být novinka, protože moje mamka tam byla v půlce února na mamografu a byla normálně na Borech ![]()
@griet01 píše:
@Fíííjááá DěkujiVěřím, že to nic nebude, ale už bych to ráda věděla na 100%
Na 100% neni ani histologie ![]()
A zrejme tedy maji dve MG pracoviste. Schvalne se zeptam mamy, kde byla.
@mroe Tak teda na tolik procent, na kolik mi to může certifikované pracoviště říct
Tak na Borech dle všeho je to centrum a mamografická ambulance na Locháči patří pod chirurgii stejně tak jako u Mulačů tady. No, zavolám a uvidím, kam mě pošlou a kde budou mít nejdřívější volný termín ![]()
@griet01 píše:
@mroe Tak teda na tolik procent, na kolik mi to může certifikované pracoviště říctTak na Borech dle všeho je to centrum a mamografická ambulance na Locháči patří pod chirurgii stejně tak jako u Mulačů tady. No, zavolám a uvidím, kam mě pošlou a kde budou mít nejdřívější volný termín
Nemuze patrit pod chirurgii
. Mamograf popisuje rentgenolog, UZ prsu muze taky delat jen rentgenolog. Zrovna tak screening nemoci prsu.
@mroe To jo, ale mamologická ambulance je u obou nemocnic napsaná pod chirurgií
Píšu jen to, co jsem se na jejich stránkách dočetla…
Jenze to je ale uplne neco jineho.
Mamograf(i UZ) nema s mamologickou poradnou fakticky nic spolecneho a je uplne jinde.
V mamologicke poradne pracuje chirurg, ktery operuje prsa. Tam ale vubec nemusis, pokud takovy problem nemas.
Fakticky by to melo fungovat asi takhle - mas problem - dojdi si za praktikem, gynekologem nebo do mamologicke poradny, dostanes zadanku na UZ( ev. MG), objednas se ve screeningovem centru, vysetri te a podle vysledku se postupuje dal. Bud se to nejak resi - pak si te nejspis nechaji v mamologicke poradne, nebo ne, pak staci, kdyz budes chodit na UZ nebo MG, dle doporuceni screeningovaho centra.
Screeningve centrum je na rentgenu, je to diagnosticke centrum, v mamologicke poradne pracuje chirurg, ktery by mel lecit a obvykle tam jsou v peci pacientky s genetickou zatezi nebo nejakym jinym dlouhodobym problemem.
Pokud si budes vysetreni platit sama, nemusis ani za gynekologem, ani praktikem, ani na mamologii, staci se rovnou objednat do screeningoveho centra a pak postupovat dle jejich doporuceni.
@mroe Děkuji za vyčerpávající vysvětlení
Tak aspoň vím, kam nevolat ![]()
Tak po ranních telefonátech přihodím aktuální info. Žádanka je od letošního roku potřeba i v případě samoplátce takže k praktikovi nebo na gyndu stejnak musím. V Plzni mamologie na Borech stále funguje a na vyšetření mě objednali tam, ale bohužel až na 14.7. Takže na nějaký závěr si ještě počkám. Jen mě napadlo, nevěděla byste některá jestli bych si nějak nemohla alespoň do té doby nějak ulevit od té hrozné bolesti? Krom prášků teda…ty mě napadly samo taky.
@griet01 píše:
Tak po ranních telefonátech přihodím aktuální info. Žádanka je od letošního roku potřeba i v případě samoplátce takže k praktikovi nebo na gyndu stejnak musím. V Plzni mamologie na Borech stále funguje a na vyšetření mě objednali tam, ale bohužel až na 14.7. Takže na nějaký závěr si ještě počkám. Jen mě napadlo, nevěděla byste některá jestli bych si nějak nemohla alespoň do té doby nějak ulevit od té hrozné bolesti? Krom prášků teda…ty mě napadly samo taky.
Nerozumim. U nas zadanky u samoplatce netreba, pracuji ve dvou screeningovych centrech z tech v seznamu. Kdyz to neplati pojistovna, nevidim duvod vyzadovat zadanku. Zadna takova novinka oficialne neni - zrejme nejaka krajova specialita.
A proc ses vlastne obejdnala na mamologii a ne rovnou na UZ?
Nebo vyraz k nam, zaridim ti to. Bez zadanky. ![]()
@mroe píše:
Nerozumim. U nas zadanky u samoplatce netreba, pracuji ve dvou screeningovych centrech z tech v seznamu. Kdyz to neplati pojistovna, nevidim duvod vyzadovat zadanku. Zadna takova novinka oficialne neni - zrejme nejaka krajova specialita.
A proc ses vlastne obejdnala na mamologii a ne rovnou na UZ?
Nebo vyraz k nam, zaridim ti to. Bez zadanky.
Objednávala jsem se přímo na sonografii, která patří pod to sreeningové centrum. No a s tou žádankou nekecám, vyloženě se mě ptala, jestli jí mám, a když jsem jí po několikáté připomněla, že chci jít jako samoplátce, bylo mi řečeno, že mají nové nařízení od ledna, že musí mít žádanku od všech, tak ať se pro ní do toho července stavím buď na gyndě nebo u praktika. Logiku věci také nechápu…
Ahoj, potřebuji poradit..
V prosinci se mi narodilo miminko a já jsem si asi týden po porodu při kojení nahmatala v prsu celkem velkou bulku, vystrašilo mě to, proto jsem se okamžitě objednala na UTZ, kde mi bylo řečeno, že jde jen o cystu. Na kontrole po dvou měsících to doktor potvrdil, cysta tam byla stále, ale o dost menší. Nyní je synovi už půl roku, od čtvrtého měsíce dávám dopoledne přesnídávku, k obědu maso a zeleninu, večer kaši, jinak stále kojím. Cystu už v prsu necítím, ale našla jsem tam opět nějakou bulku, nevím co to je, ale je tam prostě něco navíc oproti druhému prsu. Jsem z toho hodně nervózní, přemýšlím, že bych kojení ukončila a pak se znovu objednala na ultrazvuk, až se prsa vrátí do normálu. Nevím ale jak kojení ukončit, aby to nebylo ze dne na den, nebo co jiného mám dělat? Mohu se spolehnout na ultrazvuk i když kojím? Všude čtu, že vyšetření v době kojení je obtížnější…
Nevím co mám dělat, kojení nechci ukončovat, ale jsem už v podstatě půl roku pořád nervózní, tak si říkám, jestli není lepší mít mimi na UM a být klidná, nebo kojit za každou cenu…
Prosím o radu nebo Vaše zkušenosti, pokud jste řešily podobný problém ![]()
Jednoduse jdi na UZ, kojeni neni na prekazku vysetreni, cystu stopro poznaji. Obcas se hur hledaji jine veci, cysty jsou vcelku jasne.
Jestli te to uklidni, tak malokdo ma cystu jen jednu, nejspis se zvetsila nejaka dalsi. Nicemu to ale nevadi.
Ale co když to není cysta? Mám strach, že když kojím, tak to nemusejí poznat..
No a co to nechat na nich? Nedelaji tam zadni amateri, poradi si.
Ahoj holky, tak jsem si taky nahmatala bulku v prsu, je jakoby na rozhraní prsa a podpaží. Ma velikost asi jako hrášek, ale ted co si to víc prohmatavam tak mi přijde i trošku podélná
. Je pravda ze i na druhé straně mi přijde, ze si tam taky něco nahmatam, ale není to stejné ( už cca 4 měsíce nekojim ). Hned v pondělí se objednam na sono. Já se vlastně ani nepotrebuju poradit, spis se vypovídat, mam strašný strach ![]()