Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kelsey píše:
Takové byty bývají dražší, než výjde barák. A pořád se žije v uzavřeném prostoru a bez soukromí.
Ale barák pod 100 m2 je nesmysl pro rodinu.
Barák nemá zdi? A soukromí v bungalovu, kde ti je vidět do oken ze všech stran? Pobavilo.
@utopia píše:
Překvapilo mě, kolik lidí tu vychvaluje bungalov, aniž by věděli, co to vlastně je. Tady v diskuzi bungalov = přízemní dům.
Ale všichni víme, o co v diskuzi šlo - o schody. A to je fuk, jestli vnímám „bungalov“ jen jako dřevěný nebo i jako cihlový.
@Krissttie píše: … já ti nevím, to bude asi hodně o přístupu každýho člověka k pohybu obecně - budu teď hodně konkrétní - já třeba, jsem nemocná neurologicky - když mám horší období, bez berle či dvou se neobejdu - jasně, schody jsou pak pro mě vopruz, ale to je pro mě opruz udělat i dva kroky - můj neurolog mi vždycky klade na srdce především pohyb - prostě se hýbat, sice pomalu, ale hýbat se - už jen proto, že rezignovat, atrofují mi časem svaly, fyzička půjde do kopru a úměrně s ní i moje psychická pohoda - jo, bylo by pro mne pohodlnější poslat si ze zahrady do patra do knihovny pro knížku jednu z dcer, než „šplhat“ do schodů a z nich o berlich, ale proč? Rezignovat? Jen proto, že to je namáhavé? Jak říkám, beru argument „bungalov se nám esteticky líbí, chtěli jsme ho a jsme spokojení“ - nemám problém. Ale argumentovat schody, stářím a nemohoucností je pro mne - mladou a sem tam nemohoucnou - docela dost chupce, to neberu![]()
Já Ti rozumím, ale já jsem hyperaktivní, obsluhuji barák o ploše cca 250 m2 plus zahradu přes 1000 m2. Aktivně. Zalívám stromy, ořezávám stromy, několik vinných rév, skleník, pařeniště, cvičák se psy… Denně vařím, téměř obden peču, máme několik psů vevnitř, takže pořád co gruntovat. Takže u mě nejde o to, že bych se nehýbala. Já mluvím spíš o tom, že mě schody prostě zdržují
. Jezdím do zaměstnání desítky kilometrů, řídím - po příjezdu mě čeká domácí kolotoč. A fakt mě na sebe vytočí, když si nahoře v kuchyni před servírováním polívky uvědomím, že jsem dole v zahradě neutrhla petržel, takže 20 schodů znova.
A samozřejmě k té 60ce už pociťujeme večer ty klouby jinak než ve třiceti, no. Což se pak odráží na té Tebou zmiňované psychice. Když se v noci kroutíš, protože bolestí nemůžeš usnout. To jsem měla na mysli.
A v závěru - dva postarší přezaměstnaní lidé stejně potřebují jenom 2 pokoje, tvrdím já.
Ideálně v přízemí.
Můj 80letý táta, když k nám dojede, nechce nahoru, prostě nechce, a to sám obdělává ohromný pozemek, jeho partnerka chodí o berlích, taky zůstává radši sedět dole.
Schody prostě nepreferuji, nikdy bych nebudovala barák do patra. A Ty budeš v 60 taky mluvit jinak, jen si nemysli
.
Tím za sebe debatu končím
.
@Zumpa píše:
Barák nemá zdi? A soukromí v bungalovu, kde ti je vidět do oken ze všech stran? Pobavilo.
My bungalow nemáme, ale to neva. Ségra zatím byt má, než si postaví. A mají tam mnohem míň soukromí. Já si zapnu pračku, vysavač kdykoli. Ona po 19h. nepouští, aby nerušila děti v okolních bytech, které se ukládají ke spánku. Takže výrazný rozdíl tam prostě je.
@Zumpa píše:
Mame zarostlou zahradu a okolní sousedy taky s bungalovy, takze mi do oken fakt nikdo necumi.
Kdežto u segry, kteri si kvuli soukromi na zahrade poridili betonový plot, tak zvědaví sousedé ze vsech stran muzou cumet z prvniho patra, takze soukromi na zahrade beztak nemaji.
Kdyz prijedem grilovat a sousedka je zvedava, pac pres betonplot uz nevidí, ale slysi, tak načuhuje jak divizna z decaku v prvnim patre.. ![]()
Stejne jako ja se jdu podivat na sousedovic jezírko do patra ![]()
@Cimada píše:… nu, chvíli jsem přemýšlela, jestli mám nebo nemám přistoupit na tenhle styl komunikace, ale koneckonců, budiž - náš dům má výměru téměř stejnou jako váš - pozemek máme o pár metrů menší - k zahradě náleží sad - jablka, hrušky, meruňky, třešně - na zahradě pěstuju, co tě napadne, od bylinek po zeleninu, ovocné keře - máme tři malé děti, teplé jídlo vařím prakticky 2-3 denně, denně peču, nebo chystám nějakou mlsku - psa máme jednoho - dogu, takže vím jaký je to lítat se psem po venku a cvičácích, aby se vyběhal, dvě auta, dvě další nemovitosti ke starosti, na domě garáž, technické věci a tak - pravda, nesekám trávu a nestříhám stromy, to dělá můj muž, místo toho dodělávám druhou vysokou a ač má syn necelé dva, na 3/4 úvazek pracuju - o aktivním způsobu života vím svý, stejně tak o tom, jaký to je se celý noci převalovat a nespat, protože mě vinou nemoci bolí doslova celé tělo - je mi 32 let, v 60 budu už dávný roky na vozíku, v lepším případě - a i přesto, argumentace schody a stářím je pro mne jen bohapustá výmluva a argument k ničemu
Já Ti rozumím, ale já jsem hyperaktivní, obsluhuji barák o ploše cca 250 m2 plus zahradu přes 1000 m2. Aktivně. Zalívám stromy, ořezávám stromy, několik vinných rév, skleník, pařeniště, cvičák se psy… Denně vařím, téměř obden peču, máme několik psů vevnitř, takže pořád co gruntovat. Takže u mě nejde o to, že bych se nehýbala. Já mluvím spíš o tom, že mě schody prostě zdržují![]()
. Jezdím do zaměstnání desítky kilometrů, řídím - po příjezdu mě čeká domácí kolotoč. A fakt mě na sebe vytočí, když si nahoře v kuchyni před servírováním polívky uvědomím, že jsem dole v zahradě neutrhla petržel, takže 20 schodů znova.
A samozřejmě k té 60ce už pociťujeme večer ty klouby jinak než ve třiceti, no. Což se pak odráží na té Tebou zmiňované psychice. Když se v noci kroutíš, protože bolestí nemůžeš usnout. To jsem měla na mysli.
A v závěru - dva postarší přezaměstnaní lidé stejně potřebují jenom 2 pokoje, tvrdím já.Ideálně v přízemí.
Můj 80letý táta, když k nám dojede, nechce nahoru, prostě nechce, a to sám obdělává ohromný pozemek, jeho partnerka chodí o berlích, taky zůstává radši sedět dole.
Schody prostě nepreferuji, nikdy bych nebudovala barák do patra. A Ty budeš v 60 taky mluvit jinak, jen si nemysli.
Tím za sebe debatu končím![]()
.
@Krissttie Tak pokud ty si to neumis predstavit, neznamena, ze to neexistuje. Proste nekteri starsi maji se schody problem. Moje mama bude mit letos 70, na kole da denne desitky kilometru, chodi na turistiku, ale jak das pred ni schody, ma problem. Ma artrozu a z nejakeho duvodu ma problem jen s chuzi do schodu. ![]()
@Cimada píše:
Ale všichni víme, o co v diskuzi šlo - o schody. A to je fuk, jestli vnímám „bungalov“ jen jako dřevěný nebo i jako cihlový.
To je pravda, zároveň nejde jen o materiál (dřevo x cihla x beton atd.). Jde přece také o tvar. A podle mě by si tedy tím tvarem taky moc nepomohla.
@Lenka_Hal píše:
@Krissttie Tak pokud ty si to neumis predstavit, neznamena, ze to neexistuje. Proste nekteri starsi maji se schody problem. Moje mama bude mit letos 70, na kole da denne desitky kilometru, chodi na turistiku, ale jak das pred ni schody, ma problem. Ma artrozu a z nejakeho duvodu ma problem jen s chuzi do schodu.
U nás používáme toto…
A invalidní člověk za určitých podmínek /teda dost přísných/ na to může dostat dotaci až cca 60% z ceny… ![]()
@bse.pedro píše:
U nás používáme toto…A invalidní člověk za určitých podmínek /teda dost přísných/ na to může dostat dotaci až cca 60% z ceny…
To je sikovna vecicka
Mama si proste koupila dum bez schodu. V nasem minulem dome ale dost brblala, protoze tam byly nahore detske pokoje a ona kvuli detem koneckoncu jezdila. No ted se uvidi, schody jsou jen k nejstarsimu synovi, jen rovna rada, ale dost vysoke ![]()
@Lenka_Hal píše:
To je sikovna vecickaMama si proste koupila dum bez schodu. V nasem minulem dome ale dost brblala, protoze tam byly nahore detske pokoje a ona kvuli detem koneckoncu jezdila. No ted se uvidi, schody jsou jen k nejstarsimu synovi, jen rovna rada, ale dost vysoke
Jo, perfektní… Matka má byt udělanej vlastně z půdy v domku po babičce, špatný klouby a srdce… Takže jsem nechal namontovat toto… Vybral jsem ze dvou nabídek nakonec f. Stannah, byla na zakázce cca o 10000,–Kč dražší, ale robustnější konstrukce té pojezdové konstrukce, kvalitnější provedení…
Nosnost to má asi 120kg, takže se využije i jinak… Když vezu větší nákupy, který bych naráz nepobral, zavolám máti pár minut před příjezdem, ona mi dálkáčem pošle sedačku dolů, nanosím z auta, dálkáčem pošlu nahoru, vyběhnu schody, odnosím nákup do bytu…
Nebo když opomenu v bytě zkontrolovat zásobu minerálek, máti si na sedačce sjede dolů, balík vod uložených pod schodama si frkne na stupačku pod nohy a valí… ![]()
@bse.pedro píše:
U nás používáme toto…A invalidní člověk za určitých podmínek /teda dost přísných/ na to může dostat dotaci až cca 60% z ceny…
Má to tři nevýhody.
Když si ten člověk přinese nákup nebo cokoliv většího sám, už to nepobere. Ani „blbý prádlo“, které chce pověsit v ložnici na sušák.
Není to pro člověka na vozíku.
A když pracně sjedeš dolů a tam si vzpomeneš, že sis nahoře zapomněl mobil, a tohle se ti stane padesátkrát denně… tím to patro iritovalo i mě jako nedůchodce.
@Lucie_Sx píše:
Má to tři nevýhody.
Když si ten člověk přinese nákup nebo cokoliv většího sám, už to nepobere. Ani „blbý prádlo“, které chce pověsit v ložnici na sušák.
Není to pro člověka na vozíku.
A když pracně sjedeš dolů a tam si vzpomeneš, že sis nahoře zapomněl mobil, a tohle se ti stane padesátkrát denně…tím to patro iritovalo i mě jako nedůchodce.
Pro takovýho člověka už není vhodnej ani přízemní domek, to už je na vypolstrovanej pokojíček bez kliky uvnitř…
![]()