Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Cimada
A já si dokonce myslím, že živit dítě do 26 je přespříliš.
Opravdu by mě na VŠ nenapadlo říkat si rodičům o peníze.
Platili mi kolej, to bylo tuším kolem 3 tisíc. A tím smytec.
Jídlo, oblečení, zábava.. na vše jsem si vydělávala.
A abych si stěžovala, že prarodiče chodí kdykoli do jejich vlastního bytu..ani ve snu by mě to nenapadlo.
De facto by vůbec nemuseli předem volat.
Prarodiče to dělají s dobrým úmyslem, a že uci slečnu vařit? Jednou jako když najde
@Ja-rekk píše:
Za co mají jít bydlet? Pokud zakladatelky milý bude studovat medicínu, nemá šanci to zvládnout, pokud nebude mít finanční podporu rodiny a klid. Moji dva sourozenci mají vystudovanou medicínu, takže vím o čem mluvím. To není žádná sranda. A tímto chováním hází prarodiče mladým klacky pod nohy. Můžeme je tady omlouvat, že to myslí dobře, že jsou jiná generace, všechno se dá chápat. Ale všechno má svou hranici. Navíc to na mě působí tak, že prarodiče moc dobře vědí, co dělají a využívají své moci. Moc dobře si uvědomují, že mladí nemají za současné situace moc možností, jak se tomuto řízení jejich životů vyhnout. A pro to nenacházím omluvu.
@inkakřivák píše:
@Ja-rekkNo tak potom mají ještě variantu bydlet každý u svých rodičů. Protože když nemám příjem na vlastní bydlení a živobytí, a nejsem schopný si je vydělat z toho nebo onoho důvodu, jsem dítě. Co chtějí? Aby je brali jako dospělé! Co je znakem dospělosti? Že mají sex! To jistě ne. Ale to, že jsou schopni se postarat sami o sebe se vším všudy. Když nejsou schopní, tak jim nezbývá než mlčet. Kdo živí, ten velí.
To je věc názoru, já tohle rád nemám. Mám dva sourozence, kteří studovali medicínu a bydleli doma u našich i s protějšky. Já žiji s dráhou polovičkou od 19, VŠ jsme oba studovali při práci. Ale medicína je tak náročná, že tam to nelze, proto mi přijde v pořádku, když je od rodiny tato opora, pokud to jde. Jasně, že pokud někdo bydlí ve dvou místnostech, tak to nelze, ale v tomto případě není problém. Prarodiče jsou na chalupě, tak nevidím důvod, jim bránit ve společném bydlení. A když jim to dovolím a nemám s tím problém, tak jim nebudu takto řídit život a zasahovat do soukromí, bez ohledu na to, zda se sami živí. Ten kluk studuje náročnou školu, nefláká se. Pokud je to jen trochu možné, je přece hloupost nechat každého žít u sebe v pokojíčku jak patnáctileté dítě. Hlavně v případech, kdy vztahy trvají od puberty, je úplně přirozené, že se mladí chtějí někam posunout a deset let se nenavštěvovat v dětských pokojích. A dnes je taková doba, kdy samostatné bydlení není žádná sranda, z finanční stránky, je to rok od roku horší. Zkrátka větu, kdo živí, ten velí neuznávám a to i přesto, že se od 19 živím sám, byla to ale moje svobodná volba. Při Medíně by to možné nebylo. Přijde mi úplně mimo dospělé lidi takto sekýrovat, jen proto, že studují a ještě nestojí na svých nohách. Samozřejmě, že tolerance musí být z obou stran, ano je to jejich byt, ale řešit co jí a kdy vaří, jen proto, že studují, to je na hlavu. To jsou nějací generálové, kteří si užívají pocit, že můžou rozkazovat, nic jiného v tom není. Mě to přijde hodně smutné a nepochopitelné.
@Ja-rekk píše:
To je věc názoru, já tohle rád nemám. Mám dva sourozence, kteří studovali medicínu a bydleli doma u našich i s protějšky. Já žiji s dráhou polovičkou od 19, VŠ jsme oba studovali při práci. Ale medicína je tak náročná, že tam to nelze, proto mi přijde v pořádku, když je od rodiny tato opora, pokud to jde. Jasně, že pokud někdo bydlí ve dvou místnostech, tak to nelze, ale v tomto případě není problém. Prarodiče jsou na chalupě, tak nevidím důvod, jim bránit ve společném bydlení. A když jim to dovolím a nemám s tím problém, tak jim nebudu takto řídit život a zasahovat do soukromí, bez ohledu na to, zda se sami živí. Ten kluk studuje náročnou školu, nefláká se. Pokud je to jen trochu možné, je přece hloupost nechat každého žít u sebe v pokojíčku jak patnáctileté dítě. Hlavně v případech, kdy vztahy trvají od puberty, je úplně přirozené, že se mladí chtějí někam posunout a deset let se nenavštěvovat v dětských pokojích. A dnes je taková doba, kdy samostatné bydlení není žádná sranda, z finanční stránky, je to rok od roku horší. Zkrátka větu, kdo živí, ten velí neuznávám a to i přesto, že se od 19 živím sám, byla to ale moje svobodná volba. Při Medíně by to možné nebylo. Přijde mi úplně mimo dospělé lidi takto sekýrovat, jen proto, že studují a ještě nestojí na svých nohách. Samozřejmě, že tolerance musí být z obou stran, ano je to jejich byt, ale řešit co jí a kdy vaří, jen proto, že studují, to je na hlavu. To jsou nějací generálové, kteří si užívají pocit, že můžou rozkazovat, nic jiného v tom není. Mě to přijde hodně smutné a nepochopitelné.
@ZustanSeMnou píše:
@Cimada
A abych si stěžovala, že prarodiče chodí kdykoli do jejich vlastního bytu..ani ve snu by mě to nenapadlo.
Prarodiče to dělají s dobrým úmyslem, a že uci slečnu vařit? Jednou jako když najde
Souhlas, taky jsem byla rodiči živená jen do maturity.
Ale ohledně toho chození prarodičů do bytu, víš, právo je právo, ale slušnost je i o něčem jiném. Představuji si to na sobě, že by mi bylo žinantní lézt do bytu mladým a organizovat jim život. Já v tom vidím nedostatek citu pro soukromí a taky nudu a s prominutím i tak trošku v té souvislosti nedostatek inteligence.
Příspěvek upraven 24.10.21 v 13:41
@ZustanSeMnou píše:
@Cimada
Takže tě živili na studiích. A tak je to správné.
@Ja-rekk u nás platí jiné pravidlo. Jednoduché. Chceš si žít sama po svém? Klidně. Za své. Chtít svobodu a odmítat nést náklady, to je hloupost.
@inkakřivák píše:
@Ja-rekk u nás platí jiné pravidlo. Jednoduché. Chceš si žít sama po svém? Klidně. Za své. Chtít svobodu a odmítat nést náklady, to je hloupost.
Souhlasím, je to logické a správné. Taky jsem tak byla vychovaná, proto jsem od maturity hodně samostatná.
Ale pak se do toho ještě připlétá něco jako slušnost. Když se rozhodnu nechat bydlet potomstvo v nějakém svém bytě, nesmí to znamenat, že je začnu uzurpovat a omezovat, prostě se chovat otřesně.
Taky jsem narazila v životě na lidi, kteří mě hodlali omezovat, ale to jsou první osoby, s nimiž se nemilosrdně loučím. Právě proto, že já velmi ctím soukromí ostatních, tak vyžaduji, aby respektovali oni to moje.
Bábi od zakladatelky by sice mohla byt pronajmout cizím, ale taky by mohla dopadnout tak, že by jí byt zničili a ještě dlužili na nájemným. Takových případů není zrovna málo. Navíc - vnuk, vystudovaný doktor, ji nejspíš jednou bude ošetřovat a asi si taky nebude klást podmínky…
Prostě slušné a rozumné chování nade vše.
@inkakřivák píše:
Jak může žít za své, když studuje náročnou školu? Proč dělat taková umíněná gesta. Neřeknu kdyby si tam tahali třicet lidí, byt zničili nebo nestudovali, nechodili do práce a nechali se živit, to bych je hnal také, ale oni nic nedělají. A soukromí si zaslouží, to je lidská slušnost. Navíc každý milující rodič je rád, že dítě studuje a podporuje ho, protože chce, protože mu na něm záleží. Nevím, s námi vždycky bylo zacházeno slušně a rodiče se snažili, aby jsme byli spokojení a to i v dětském věku. Samozřejmě přiměřeně, ale nikdy se nechovali jako generálové, když nám něco zakázali, přikázali, tak to mělo důvod a bylo to pro naše dobro. Nebylo to proto, že nás živí, to je samozřejmé. A my naopak neměli důvod nějak zvlášť rebelovat a vždy jsme se domluvili, v naprosté většině po dobrém. Naučili jsme se vycházet si navzájem vstříc a komunikovat. Je nás hodně, osm dětí a bylo důležité se naučit komunikovat, dělat kompromisy a vycházet si vstříc, bez ohledu na to, kdo koho živí. To je dle mého taková laciná zbraň, která by na mě tedy nefungovala. Rodiče mají i dítěti vyživovací povinnost bez ohledu na to, zda se chová podle jejich představ nebo ne. Přijde mi to naprosto zbytečné ničení vztahů a dělání dusna, když to jde naprosto v klidu. Tady jsou prarodiče bez špetky tolerance, slušného chování apod. A to, že studujícího vnuka živí rozhodně není omluva nebo pádný argument.
@inkakřivák píše:
Máš zkušenost s některým ze tvých dětí?
@Uslava
Ne, nezivili.
Platili mi ubytování na studentské koleji, čili přispívali mi na živobytí.
@ZustanSeMnou píše:
@Uslava
Ne, nezivili.
Platili mi ubytování na studentské koleji, čili přispívali mi na živobytí.
no z výživného se platí právě třeba ubytování
@Uslava píše:
Máš zkušenost s některým ze tvých dětí?
Mám dvě dospělé děti a čtyři vnoučata. Tohle moje děti věděly. A když chtěly začít žít s partnery, tak si na to vydělávaly hezký při škole. Takže ano, mám.
@ZustanSeMnou píše:
@CimadaAno, vím, jak to myslíš.
Ale neměl by to s nimi řešit jejich vnuk a ne přítelkyně tady?
To by žádné diskuzní fórum nemuselo existovat. ![]()
A jemu asi babička nevytýká, že v 8 ráno nevaří, že.