Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Santa Juana píše:
No, stará… Kolik že je té babičce? Píše, že je čerstvá důchodkyně. To jsou plus mínus moji rodiče. V 80.letech studovali na VŠ v Praze, bydleli na koleji, jedli v menze, chodili na kalby, na brigádu, jezdili do Jugošky, na vodu…Ti prarodiče jsou fakt zpatecnicti, ten popis sedí spíš na moji bábu, tj. klidně zakladatelky prababicku. Ale jinak mi taky nepřijde nic špatného ani na marmeládach ani na dřevu. To nikomu neškodí. Ten zakladatelky postoj je takový… pubertální.
No jo, tak zas tak stará není, to je fakt. Každopádně to ale vnímá tak, že mladý bydlej v jejich bytě, skoro zadarmo, a ona tam může chodit a radit. Asi je prostě taková. Tak si to s nima můžou normálně vyříkat. Říct jim, vy to máte takhle, nám to ale nevyhovuje a máme to takhle. Jenže jsou tak trochu v pasti, přítel bude ještě 6 let studovat, tak ještě poměrně dlouho nebude normálně vydělávat. Ona má ještě rok školy. No, nevím jestli byl dobrej nápad tam jít bydlet ![]()
@Glucklich píše:
Jeji postoj je takovy mozna proto, jakym tonem a stylem se ji ty marmelady a svickova podavaji. Mozna kdyby jeli pomoct se drevem a babicka si naplanovala delani marmelad, tak by se zakladatelka rada pripojila, ale bylo by to JEJI rozhodnuti se zapojit do marmelad. Navic je otazka, zda marmelady ma vubec rada. U nas by sklenicka marmelady vydrzela treba 10 let a neotevrena.
Přesně my o marmelády nestojíme. A ona to podává jako by se bez marmelády nedalo žít a když ženská neumí marmelády a všechny starodávný jídla tak je neschopná a měla by se stydět. Oni mají úplně jiné hodnoty. Nikdy přítele nepodporovali ve škole. Ve svých zájmech nic. On si musel doslova vydupat gympl. Když ho vzali rodiče kamaráda lyžovat a naučili ho to tak brečel štěstím a dodnes o tom básní. Oni ho vedli k chlapskym věcem a pak taky ke stlani postele to prej až si dovede holku aby je nepomluvila. Pro ně byl nejhorší prohřešek že si třeba neotocil ponožky nebo si vzal zmuchlané tričko. To je strašná ostuda ale že s nima od 14 vykuroval to ne. Přestal kvuli mě
. To by mohli být rádi že bude zdravější a ne na mě nasazovat že nechci vařit omáčky. Já sice chodím na učňák ale věnuji se závodně jednomu sportu a rodiče mě v tom podporují. Byli by šťastní kdyby jsem se učila tak jako přítel. Je to nezajímá. Já jsem to doteď tak nevnímala. Protože od začátku co jsme spolu nás v tom podporovali nechali přítele dlouho venku aby mě mohl jít doprovodit když mi bylo 15 dovolili nám u nich spát. To by naši nedovolili mysleli si že spim u kámošky. Já mu je ještě záviděla on mi vždycky řekl že by zase bral moje rodiče. Já to nechápala teď už to chápu úplně. Dobrý prostě měli všechno jinak ale teď už jsme dospěli bydlíme sami tak proč nám do toho kecaji. Oběma nám náš život vyhovuje. Přítel je se mnou šťastný. Rozumíme si víme co od života chceme a máme na to stejný názor. Já ho nijak nemenim všechno co dělá dělá protože chce a užívá si to. Sice se mě zastane ale tak mírně jenom pořád dokola říká že to nemá cenu ať si to neberu že to myslí dobře. A směje se jak blbej že je nemám brát vážně že si to moc beru. Že kdyby je on měl poslouchat tak dneska maká a nikam to nedotáhne. Jenže on je na to jejich myšlení zvyklý i když si myslí něco jiného a jsme za jedno. Ale nesmím si stěžovat nějak moc to se jich hned zastane a že přeháním. Taky mě štve že mě na to neupozornil. Dokud jsem tam chodila spát v pátek neměli tendence mě vychovávat. Tak jak jsem to měla tušit. To byli hodní snídani do postele z diskotéky nás děda vozil chválili si jaká jsem dobrá partie ze chodím na učňák a najednou jsem neschopná protože nevarim v osm oběd. Berou to tak že teď bydlíme sami a máme fungovat už jako dospělí to mi nevadí to souhlasím my se o sebe umíme postarat ale nebudeme to dělat podle nich. A není to jenom o svíčkový ale to už si plánuje cukroví vanocky musi mě naučit pořádný salát atd. Jo taky mýt okna protože tak jak jsem je umyla já to je ostuda samá šmouha a co si řeknou lidi. No nevím kdo čumí do oken. Ale ona takhle řeší i na chodbě vytírání když máme službu to raději přijede a vytře to přitom by jsme to udělali ale zase špatně lidi v baráku jsou zvyklí že ona to měla vždycky nejlíp vytřeny a jak si to pochvalovali že jediná myla vchodové dveře a sklepní okna a dokud je na světě tak to takhle bude.No ale je to právě tak že opak je pravdou. Lidi z baráku jsou rádi že je na chalupě. Furt je poučovala jak mají uklízet. Ona přijde v sobotu a kromě oběda hned ze ta chodba zase vypadá že se z toho zblázní že je to hrozný
.
Kdyby tady byla moje babička, využila bych všeho k tomu, abych dohnala, co jsem nestihla, zeptat se na mnoho věcí, rady do života…
Pokud není domluva možná, pak si najděte podnájem a nemusíš nic řešit, než peníze
@DanielaD píše:
Pokud není domluva možná, pak si najděte podnájem a nemusíš nic řešit, než peníze
Za co mají jít bydlet? Pokud zakladatelky milý bude studovat medicínu, nemá šanci to zvládnout, pokud nebude mít finanční podporu rodiny a klid. Moji dva sourozenci mají vystudovanou medicínu, takže vím o čem mluvím. To není žádná sranda. A tímto chováním hází prarodiče mladým klacky pod nohy. Můžeme je tady omlouvat, že to myslí dobře, že jsou jiná generace, všechno se dá chápat. Ale všechno má svou hranici. Navíc to na mě působí tak, že prarodiče moc dobře vědí, co dělají a využívají své moci. Moc dobře si uvědomují, že mladí nemají za současné situace moc možností, jak se tomuto řízení jejich životů vyhnout. A pro to nenacházím omluvu.
@Anonymní píše:
Přesně my o marmelády nestojíme. A ona to podává jako by se bez marmelády nedalo žít a když ženská neumí marmelády a všechny starodávný jídla tak je neschopná a měla by se stydět. Oni mají úplně jiné hodnoty. Nikdy přítele nepodporovali ve škole. Ve svých zájmech nic. On si musel doslova vydupat gympl. Když ho vzali rodiče kamaráda lyžovat a naučili ho to tak brečel štěstím a dodnes o tom básní. Oni ho vedli k chlapskym věcem a pak taky ke stlani postele to prej až si dovede holku aby je nepomluvila. Pro ně byl nejhorší prohřešek že si třeba neotocil ponožky nebo si vzal zmuchlané tričko. To je strašná ostuda ale že s nima od 14 vykuroval to ne. Přestal kvuli mě. To by mohli být rádi že bude zdravější a ne na mě nasazovat že nechci vařit omáčky. Já sice chodím na učňák ale věnuji se závodně jednomu sportu a rodiče mě v tom podporují. Byli by šťastní kdyby jsem se učila tak jako přítel. Je to nezajímá. Já jsem to doteď tak nevnímala. Protože od začátku co jsme spolu nás v tom podporovali nechali přítele dlouho venku aby mě mohl jít doprovodit když mi bylo 15 dovolili nám u nich spát. To by naši nedovolili mysleli si že spim u kámošky. Já mu je ještě záviděla on mi vždycky řekl že by zase bral moje rodiče. Já to nechápala teď už to chápu úplně. Dobrý prostě měli všechno jinak ale teď už jsme dospěli bydlíme sami tak proč nám do toho kecaji. Oběma nám náš život vyhovuje. Přítel je se mnou šťastný. Rozumíme si víme co od života chceme a máme na to stejný názor. Já ho nijak nemenim všechno co dělá dělá protože chce a užívá si to. Sice se mě zastane ale tak mírně jenom pořád dokola říká že to nemá cenu ať si to neberu že to myslí dobře. A směje se jak blbej že je nemám brát vážně že si to moc beru. Že kdyby je on měl poslouchat tak dneska maká a nikam to nedotáhne. Jenže on je na to jejich myšlení zvyklý i když si myslí něco jiného a jsme za jedno. Ale nesmím si stěžovat nějak moc to se jich hned zastane a že přeháním. Taky mě štve že mě na to neupozornil. Dokud jsem tam chodila spát v pátek neměli tendence mě vychovávat. Tak jak jsem to měla tušit. To byli hodní snídani do postele z diskotéky nás děda vozil chválili si jaká jsem dobrá partie ze chodím na učňák a najednou jsem neschopná protože nevarim v osm oběd. Berou to tak že teď bydlíme sami a máme fungovat už jako dospělí to mi nevadí to souhlasím my se o sebe umíme postarat ale nebudeme to dělat podle nich. A není to jenom o svíčkový ale to už si plánuje cukroví vanocky musi mě naučit pořádný salát atd. Jo taky mýt okna protože tak jak jsem je umyla já to je ostuda samá šmouha a co si řeknou lidi. No nevím kdo čumí do oken. Ale ona takhle řeší i na chodbě vytírání když máme službu to raději přijede a vytře to přitom by jsme to udělali ale zase špatně lidi v baráku jsou zvyklí že ona to měla vždycky nejlíp vytřeny a jak si to pochvalovali že jediná myla vchodové dveře a sklepní okna a dokud je na světě tak to takhle bude.No ale je to právě tak že opak je pravdou. Lidi z baráku jsou rádi že je na chalupě. Furt je poučovala jak mají uklízet. Ona přijde v sobotu a kromě oběda hned ze ta chodba zase vypadá že se z toho zblázní že je to hrozný
.
Nooo, ještě si užiješ
A teď vážně, musíš jí to prostě všechno říct. V prvním příspěvku jsi jí popsala, jako babičkuse šátkem na hlavě, co ráda vyvařuje, dělá marmelády a stará se o chlapa. A ona to bude nakonec pěkná generálka. Omáčky nevaříš, protože je asi nejíte, vejce nechceš, králíka taky ne. Oběd budeš vařit, až to bude potřeba, nebo třeba taky vůbec, protože se dá najíst i venku žejo. No, já si myslím, že tam dlouho nevydržíte.
@Ja-rekk píše:
Za co mají jít bydlet? Pokud zakladatelky milý bude studovat medicínu, nemá šanci to zvládnout, pokud nebude mít finanční podporu rodiny a klid. Moji dva sourozenci mají vystudovanou medicínu, takže vím o čem mluvím. To není žádná sranda. A tímto chováním hází prarodiče mladým klacky pod nohy. Můžeme je tady omlouvat, že to myslí dobře, že jsou jiná generace, všechno se dá chápat. Ale všechno má svou hranici. Navíc to na mě působí tak, že prarodiče moc dobře vědí, co dělají a využívají své moci. Moc dobře si uvědomují, že mladí nemají za současné situace moc možností, jak se tomuto řízení jejich životů vyhnout. A pro to nenacházím omluvu.
Kdyby se nenaskytl tenhle byt, tak by to taky museli nějak udělat. Najít spolubydlení, nebo on na kolej, ona zpět k rodičům. Zatím chodit na brigády, až dodělá školu tak do práce, a šetřit. Je jasný, že on asi brigády moc stíhat nebude. Bude to hodně těžkých 6 let.
Pokud se b. bude divit, že ještě nevaris oběd, tak řekni, že dnes vaří přítel, ať si to domluví s ním. Pokud bude chtít vytírat chodbu ať si dělá co chce. To samé okna, normálně řekni, že vám to takto stačí, pokud je má v plánu mýt, je to její věc, vám je to jedno a pokud chce společný čas trávit mytím oken, vy jedete na výlet. Jídlo od nich o které nestojíte děj do lednice a až přijedou za týden jim ho vrat s tím, že vy jste se toho týden nedotkli a bud si to odvezou zpět nebo se to vyhodí.
@DanielaD Ano,tvoje, babička…a rady bys chtěla…to je rozdíl. Nekdo je prostě nechce, nemá zájem.
@DanielaD píše:
Kdyby tady byla moje babička, využila bych všeho k tomu, abych dohnala, co jsem nestihla, zeptat se na mnoho věcí, rady do života…
Jak nejit studovat, jak se vdavat v 18, jak surovat dvere od sklepa a buzerovat u toho sousedy. Se vzdycky hodi ![]()
Teeeda, mně je tě zcela upřímně dost líto. A ještě víc mě mrzí jakou tu dostáváš bídu. Moc by mě zajímalo, jak dlouho by to všechny ty holky a ženy, co tady píšou, že máš být ještě vděčná, vydržely.
Evidentně je tu většina uživatelek zvyklá si nechat s vidinou klidu v rodině nechat šlapat po hlavě, což já tě teda upřímně chápu, že si to nechceš nechat líbit.
Já jsem v tomhle taková ostrá a zejména ohledně těch návštěv bych se velmi ostře vymezila, že si představuju info minimálně tři dny předem, pokud by to bylo hodně narychlo, tak den… ale psát po šesté, že jsou v osm tam, to bych jim zabouchla před nosem. (A je mi fuk, že maj klíče, prostě bych dala silně najevo, že nejsou vítáni a nazdar)
S tímhle by ti ale asi brzo řekli, že už vás tam nechtěj, takže díky bohu, že nemáš mou náturu, protože to byste se navzájem umlátily skleničkama od marmelád už první týden. Nechápu, žes to vydržela tak dlouho.
Upřímně mi přijde, že tě babka prostě drží v šachu a moc dobře ví, že překračuje hranice, ale ty prostě neřekneš ne, protože to je prostě jejich byt.
Chápu, že na to teď nejsou prostředky, ale já bych zatla zuby, dodělala učňák, našla si práci a zmizela do opravdu vlastního, i za cenu toho, že budeš přítele chvíli třeba živit na škole. Třeba budeš mít štěstí při shánění práce, dostaneš dobrý peníze a nebude to problém.
Drž se a fakt zkus občas trošku vystrčit drápky a říct, že nechceš a nemáš zájem. Ale zas nebuď jako já. 🤣 🤣 🤣 To by blbě dopadlo.
@DanielaD píše:
I takové pohádkové babičky, která by mohla v klidu konkurovat ježibabě z pohádek? Ono to ze začátku vypadalo, že je zakladatelka tak trochu nevděčná, že by se mohla trochu kousnout. Přiznávám, že na mě to takový dojem budilo, ale co se trochu rozepsala, tak to je ještě hodná a slušná. I kdyby na tom byla jenom půlka pravdy, tak ta babka je normální zlo.
Nic ve zlým, ale muzete si sbalit věci a běžte bydlet za svy.
Až někde budete platit 20tisuc za podnájem pražského bytu, věřím, že se ráda vrátíš k vaření marnelad a svíčkové.
Jo, a kde máte vzít peníze na bydlení, je už vaše věc Jste plnoleti.
Byt je tchyně, takže platí její pravidla
@ZustanSeMnou píše:
Nic ve zlým, ale muzete si sbalit věci a běžte bydlet za svy.
Až někde budete platit 20tisuc za podnájem pražského bytu, věřím, že se ráda vrátíš k vaření marnelad a svíčkové.
Jo, a kde máte vzít peníze na bydlení, je už vaše věc Jste plnoleti.
Byt je tchyně, takže platí její pravidla
Tchyne…?