Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máš zažádáno o obecní byt? Hledala si spolubydlení s nějakou další matkou, se kterou byste si třeba mohli vzájemně hlídat děti, až budete v práci? O příspěvek na zálohu na bydlení může požádat nějakou nadaci a pak to řešit příspěvkm na bydlení
Zajdi do nejdbliží občanské poradny a nech si poradit.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem už na dně, moje situace je taková že bydlím s dětmi 3 roky, 4 měsíce u rodičů 2+ 1 ještě tam s námi žije bratr. Já spím se synem v kuchyni, máme tam rozkládací gauč, postýlku jsme museli dát na chodbu. Říkala jsem rodičům že by bylo fajn abych byla s dětmi v pokoji a brácha spal v kuchyni. To mi ale mama řekla že bratr v žádném případě nebude žít jako bezdomovec. Zeptala jsem se jí, jestli je v pořádku že já tak s dětmi žiju, na to mi řekla abych byla ráda že jsem fakt neskončila pod mostem a že pokud ještě něco budu chtít po bratrovi tak mě i s dětmi vyhodí. Nemáme si ani kam dávat věci, matka nám pořídila jen menší skříňku máme jí v pokoji bratra a ten mě tam často ani nepustí. K dětem se matka chova, jakoby ani nebyli její vnoučata. Syn se matky normálně bojí, když miminko dcera pláče tak mě matka doslova vyhání na ulici že citují toho malého smrada nebude poslouchat. Otci je všechno jedno, když se s ním bavím o tom co mi vadí tak to se mnou odmítá řešit. Přemýšlela jsem že půjdu s dětmi i do azylaku, ale nevím jestli by to nebylo ještě horší. To bych byla moc ráda za vaše zkušenosti. Bohužel nemám peníze ani na blbou garsonku. Teď jak budou za chviličku vánoce, tak to na mě vše víc dolehlo… Že děti, hlavně teda syn z nich nic nebude mít… Mám pro něj jen drobnosti, bojím toho aby nás třeba ještě matka nevyhodila na ty vánoce ven. Plánuje si jak si to s otcem a bratrem užije, mě s dětmi ani nezmínila. S tím že by pro děti měla dárky ani nepočítám, ani na pohádku se syn nepodívá.
![]()
Jestli nejsi troll, buď ráda, že bydlíš u rodičů a ne s dětmi pod mostem. Oni určují pravidla. Proč by tvůj bratr měl spát jinde? On nemůže za tvoji situaci. A přestaň zvracet.
Jak dlouho tam bydlíš a kde je otec dětí? Tohle je dlouhodobě nemožné a asi ten azylů. To nemáš ani alimenty? V azyláku pomůžou a třeba se odrazíš ode dna. Takhle se fungovat nedá nebo jak to chceš dál řešit?
Máš soudně stanovené alimenty na děti a na sebe? Bratr nejspíš bude ještě student, ne? Azylák je jenom na rok, počkala bych, až budou děti větší a budete se v té kuchyni už mačkat neúměrně. Hlavně si šetři, ať pak můžeš dát dítě do školky, ty do práce a budeš si moct dovolit tu garsonku.
@Ou Ano mám, ale lhůty čekání jsou hrozně dlouhé, jedna známa na být čeká už 2 roky. Popravdě spolubydlení jsem nehledala, i kdyby šlo o maminku s dítětem, tak se mi to příčí, nevím co očekávat od cizí osoby… Přemýšlím už delší dobu, že zajdu buď do charity nebo na člověk v tísni. Co je podle vás lepší?
@Anonymní píše:
@Ou Ano mám, ale lhůty čekání jsou hrozně dlouhé, jedna známa na být čeká už 2 roky. Popravdě spolubydlení jsem nehledala, i kdyby šlo o maminku s dítětem, tak se mi to příčí, nevím co očekávat od cizí osoby… Přemýšlím už delší dobu, že zajdu buď do charity nebo na člověk v tísni. Co je podle vás lepší?
ad
No tak když nechceš jít do spolubydlení, nechceš jít na azyláík a chceš sama svůj byteček ale nemáš prachy, tak se to asi úplně řešit nedá. Respektive zůstaneš tam, kde jsi.
Člověk v tísi ti může pomoci s dluhy, nebo doučováním, bydlení pro tebe fakt nemá. Charita možná spravuje nějaký ten azylák, záleží na tom kde. Ovšem azyláky bývají plné a s dlouhými lhůtami a pro lidi v krizovější situaci než jsi ty.
Adresář občanských poraden najdeš tady https://www.obcanskeporadny.cz/cs/poradny
Příspěvek upraven 11.12.22 v 14:09
@Markéta80 Bydlíme tam 7 měsíců, otec děti to bylo na dlouhé povídání… Ale ve zkratce, nemá o děti zájem, jednou za měsíc nebo za dva napíše že by chtěl vidět syna, dceru vidět nikdy nechce, říká že by s ní jako dělal že je ještě mimino. Alimenty platí na obě děti 4000, ale je to moc málo. Ale má je takhle určené soudně, teď mi ještě vyhrožuje, že podá žádost o snížení.
@Anonymní píše:
Klidně do obou. A už dávno. A radši spolubydlící nebo azylový dům než toto. Tři dospělí, mimino a batole ve 2+1 je mazec. Ano, mívají to tak rodiny, ale to jde o jednu nukleární rodinu, ne o vícegenerační bydlení, kdy všichni chtějí mít i své soukromí a mít pořád doma řvoucí mimino a dítě co se musí pořád hlídat.
Doufám, že sis z rodičáku a alimentů na děti a na sebe pořádně setris. Jinak nikde nedostaneš levný bydlení.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem už na dně, moje situace je taková že bydlím s dětmi 3 roky, 4 měsíce u rodičů 2+ 1 ještě tam s námi žije bratr. Já spím se synem v kuchyni, máme tam rozkládací gauč, postýlku jsme museli dát na chodbu. Říkala jsem rodičům že by bylo fajn abych byla s dětmi v pokoji a brácha spal v kuchyni. To mi ale mama řekla že bratr v žádném případě nebude žít jako bezdomovec. Zeptala jsem se jí, jestli je v pořádku že já tak s dětmi žiju, na to mi řekla abych byla ráda že jsem fakt neskončila pod mostem a že pokud ještě něco budu chtít po bratrovi tak mě i s dětmi vyhodí. Nemáme si ani kam dávat věci, matka nám pořídila jen menší skříňku máme jí v pokoji bratra a ten mě tam často ani nepustí. K dětem se matka chova, jakoby ani nebyli její vnoučata. Syn se matky normálně bojí, když miminko dcera pláče tak mě matka doslova vyhání na ulici že citují toho malého smrada nebude poslouchat. Otci je všechno jedno, když se s ním bavím o tom co mi vadí tak to se mnou odmítá řešit. Přemýšlela jsem že půjdu s dětmi i do azylaku, ale nevím jestli by to nebylo ještě horší. To bych byla moc ráda za vaše zkušenosti. Bohužel nemám peníze ani na blbou garsonku. Teď jak budou za chviličku vánoce, tak to na mě vše víc dolehlo… Že děti, hlavně teda syn z nich nic nebude mít… Mám pro něj jen drobnosti, bojím toho aby nás třeba ještě matka nevyhodila na ty vánoce ven. Plánuje si jak si to s otcem a bratrem užije, mě s dětmi ani nezmínila. S tím že by pro děti měla dárky ani nepočítám, ani na pohádku se syn nepodívá.
Takže sis pořídila dvě děti, a nemáš ani kde bydlet. Nejlepší by bylo, kdyby ti bratr nechal pokoj, a spal v kuchyni, protože by to bylo pro tebe lepší? To tam plánuješ zůstat dlouhodobě? Rodina by si měla pomáhat, to ano, ale z chování tvé matky k tobě, je jasný, že tě má plný zuby. Takže můžeš být opravdu ráda, že máš kde spát. Obvolej azylové domy, zkus spolubydlení. Stejně ti nic jiného nezbyde, než hledat jiné bydlení.
@Sisika9 Ano alimenty na děti mám, na sebe ne. Bratr teď studuje dálkové střední, takže je pořád doma. Máma okolo něj běhá, přitom mě vyčítá že mám rozmazlené děti.
Podej si žádost o nějaký obecní/sociální být.
U nás jsou na vesnici sociální byty pro matky, které jsou samotné s dítětem. Do loňska to vycházelo 3 tis. Teď nevím, kolik asi platí. Už tam žádnou neznám.
Zkus takové byty pohledat. Napsat si žádost na úřady. Třeba budeš mít nárok na nějaký příspěvek na bydlení
. Ale vše bude lepší, než je to teď.
@Anonymní píše:
@Sisika9 Ano alimenty na děti mám, na sebe ne. Bratr teď studuje dálkové střední, takže je pořád doma. Máma okolo něj běhá, přitom mě vyčítá že mám rozmazlené děti.
Ano, tvůj bratr se přirpavuje na budoucí zaměstnání a rodiče vůči němu mají vyživovací povinnost. Ty jsi dospělá, svéprávná a pořídila sis dvě děti. To že žiješ u rodičů a nejspíš ani neplatíš nájem je jejich laskavost.
A ano- je to nepohodlné a ano, to neopohodlí by tě mohlo motivovat si najít něco, kde budeš více samostatná a bude to o něco pohodlnější.
Ahoj holky, jsem už na dně, moje situace je taková že bydlím s dětmi 3 roky, 4 měsíce u rodičů 2+ 1 ještě tam s námi žije bratr. Já spím se synem v kuchyni, máme tam rozkládací gauč, postýlku jsme museli dát na chodbu. Říkala jsem rodičům že by bylo fajn abych byla s dětmi v pokoji a brácha spal v kuchyni. To mi ale mama řekla že bratr v žádném případě nebude žít jako bezdomovec. Zeptala jsem se jí, jestli je v pořádku že já tak s dětmi žiju, na to mi řekla abych byla ráda že jsem fakt neskončila pod mostem a že pokud ještě něco budu chtít po bratrovi tak mě i s dětmi vyhodí
. Nemáme si ani kam dávat věci, matka nám pořídila jen menší skříňku máme jí v pokoji bratra a ten mě tam často ani nepustí. K dětem se matka chova, jakoby ani nebyli její vnoučata. Syn se matky normálně bojí, když miminko dcera pláče tak mě matka doslova vyhání na ulici že citují toho malého smrada nebude poslouchat. Otci je všechno jedno, když se s ním bavím o tom co mi vadí tak to se mnou odmítá řešit. Přemýšlela jsem že půjdu s dětmi i do azylaku, ale nevím jestli by to nebylo ještě horší. To bych byla moc ráda za vaše zkušenosti. Bohužel nemám peníze ani na blbou garsonku. Teď jak budou za chviličku vánoce, tak to na mě vše víc dolehlo… Že děti, hlavně teda syn z nich nic nebude mít… Mám pro něj jen drobnosti, bojím toho aby nás třeba ještě matka nevyhodila na ty vánoce ven. Plánuje si jak si to s otcem a bratrem užije, mě s dětmi ani nezmínila. S tím že by pro děti měla dárky ani nepočítám, ani na pohádku se syn nepodívá.