Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mertas píše:
jo čím je dítě starší jsou náklady větší, to vím, ale soud by mu to nezvýšil, protože potom by nám nezůstávalo zákonem danné životní minimun na rodinu.
nechci ti brát iluze, ale životní minimum se týká sociálních dávek a dávek v hmotné nouzi, nikoli určení výživného, tam žádná přesná pravidla nejsou, každý soudce si rozhoduje dle konkrétních okolností a svého svědomí. mému ex kupříkladu životní minimum na jeho osobu nezbylo a soudkyni mu bylo putna.
Pokud manžel legálně pracuje a odvádí daně, bude mít měsíčně díky tomu, že má dítě navíc okolo tisícovky? (Nevím, jestli to má každý stejně.) Potom jsou i firmy a podniky, kde automaticky,,strhávají" 10% na alimenty. Pokud manžel vydělává i kdyby řekněme 15000 tisíc, soudím podle částky alimentů 1500kč, teď mu přibyde ta tisícovka k platu za vaše dítě které se narodí +3800 rodičovská= 19800-1500=18300 i kdyby jste platili nájem 10000kč 8300kč rozhodně není žádné minimum pro 2 dospělí a jedno dítě. ![]()
@Alexina píše:
Pokud mají písemně dáno, že nebudou mít po rozvodu žádné finanční nároky na sebe vzájemně, tak má, řekla bych, ex smůlu. To, že bydlí ve společné domácnosti se současným partnerem by bylo nutno dokázat, nemá-li on tam trvalé bydliště. Ale tak, jak je tady už psáno, spíš bych čekala, že zažádá o zvýšení alimentů.
podle mě smolíka nemá, myslím, že dohodou, a to ani písemnou, se nemůže vzdát zákonného nároku na výživné po rozvodu a v téhle části bude ta dohoda neplatná. samozřejmě druhá otázka je, jestli bude splňovat ty zákonem dané podmínky..
Potřebuju poradit ohledně výživného. Máma odchází od táty a začal ji vyhrožovat, že ho ona bude i tak dál živit. Táta nepracuje, je na UP. Máma má už nejakou dobu pracuje a má dohodu o pracovní činnosti ( snad se nepletu) Máma nevydělává nějak obrovské částky, ale něco přes 10 tis to bude. Myslíte, že táta s výživným u soudu může uspět? Děkuju
Bohužel myslím že má, ale to by chtělo se radši konkrétně zeptat právníka a dopodrobna popsat celou situaci. ![]()
Tuhle byl jeden takovej případ na TV JOJ jmenuje se to,,soudní síň", tam jsou někdy i takový abnormální případy. A tvůj táta promiň, ale je blázen, aby ho mamča živila z 10tisíců a on byl na ÚP? To by mu neprošlo ani náhodou. ![]()
No já doufám, že mu to neprojde. Do teď ho v podtatě živila a najednou vidí že fakt odejde tak chce z toho co nejvíc vytlouct.
@starápaštika píše: § 762 NOZ
(1) Nedohodnou-li se manželé nebo rozvedení manželé o výživném, může manžel, který rozvrat manželství převážně nezapříčinil nebo s rozvodem nesouhlasil a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, navrhnout, aby soud stanovil vyživovací povinnost bývalého manžela i v takovém rozsahu, který zajistí, aby rozvedení manželé měli v zásadě stejnou životní úroveň. Právo rozvedeného manžela na výživné lze v tomto případě považovat za důvodné jen po dobu okolnostem přiměřenou, nejdéle však po dobu tří let od rozvodu.
Byla mu způsobena závažná újma? ![]()
@zuska Některý zákony jsou sice na p*d, ale tohle nikdo neschválí, když je na ÚP tudíž schopnej pracovat, nemůže si říct, aby ho živila mamča, to by pak mohla rovnou seknout ona z prací a bejt taky na ÚP a je to.
. Chlapi hold někdy melou blbosti, když jim dojde řeč, chtěj ženský zastrašit a koukám, že se jim to i daří.. ![]()
Újma? to spíš mamce byla způsobena psychická újma. Už si sním zažila dost. táta má snad i milenku kterou nepřiznal máma je sama.
děkuju za uklidnění.
@barca93 promin ale 1500 není málo bere se to dle platu, já mám dceru 10let a ted jsem žádala o zvýšení a bez úspěchu a dle jeho příjmů mu ponechali 2500 jen díky tomu že nemá další vyživ. povinost a to já měla i potvrzení že léky na alergii mi stojí každý měsíc 500+škola atd
@věrasek80 Málo to je. Já z platu bio otce syna, který předložil u soudu plat 16000,– (normálně má ale víc) jsem dostala na tehdy 4 měsíčního syna 2300,–. Takže ano, málo to je.
@barca93 tak to jsi měla štěstí že jsi měla takové alíky, bohužel jsou i jiní co mají mín a nezvýší jim to.je pravda že dítě stojí víc než 1500 nebo 2500 ale mi s tím nic nenaděláme
@věrasek80 Ano, já chápu, že to všude není stejné a někomu to bohužel nezvýší nebo nedostane tolik, co druhý, ale furt to nemění ten fakt, že je to málo
.
@barca93 píše:
@věrasek80 Ano, já chápu, že to všude není stejné a někomu to bohužel nezvýší nebo nedostane tolik, co druhý, ale furt to nemění ten fakt, že je to málo.
To víš, někomu je málo všechno. ![]()