Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já prarodičům neurcuju jak mají s vnučkou trávit čas.. V tomto případě když je to jednou za čtvrt roku na jeden den bych to vůbec neresila, jedině že by tam dítě nechtělo, příšte může vnuk jít babice pomoct rovnat dřevo, nemusí koukat na TV.
Já tě chápu. Máš pocit, že ani jednomu to nic moc nedává. Jestli to synovi nijak neškodí, nechala bych to být, on si časem řekne, co by chtěl - buď se mu nebude chtít jezdit, nebo si zpracuje babičku. Věř, ze si nepomuzes, nektere babicky jsou zase zbytečně aktivni a dite nenechajj ani vydechnout. Udelem matky je naucit se nektere veci moc neresit ![]()
Jestli se mu tam líbí, tak bych to neřešila, jednou za ctvrt roku mu televizní den neublíží, na zdraví ho neohrožuje, tak co.
Jestli se mu tam nelíbí, neposilala bych ho a řekla bych jí, že se tam nudí.
@Anonymní píše:
Nepíšu tchyně, píšu babička.Fakt nevyzvídám kolik procent času strávili aktivně.
Vy se dětí neptáte co dělaly a jak se měly? To je zas překrucování panečku! Tak když vidím, že dřevo tam má dovezené rok, pomoct nechce, ale ejhle, zrovna to bylo nejvíc potřeba ho přerovnávat, tak mi to nějak nesedí.
Ano, volá, že se na něho těší a ať ho dovezu a pak to podává, jak si milosrdně udělala čas, i když toho má tak moc. Příště mu pustím televizi sama a vyhnu se provinilému pocitu, jak ji zdržuje vlastní vnuk.
Příště bys mohla především klukovi říct, ať jde babičce v takové situaci pomáhat a nesedí před televizí. Může ji přece vypnout a jít se dívat, co dělá babička příp. podle situace pomáhat.
Když jsme jezdívali k babičce my, také to tak bylo – prarodiče tehdy ani televizi neměli a také se nám neustále aktivně nevěnovali. Dělali svou běžnou práci a my jsme jim při ní podle možností pomáhali nebo se samostatně zabavili. Byli jsme součástí jejich života, ne jeho neustálým středem. A vztah jsme s nimi přesto měli skvělý až do jejich smrti.
Já bych to nehrotila, vždyť si ho bere jedno za uherák.
Na druhou stranu, nepíšeš kolik synovi je, ale věřila bych i tomu, že vnuk babičku o televizi prosí (zvláště když jí doma nemá)
@BohunkaP píše:
Příště bys mohla především klukovi říct, ať jde babičce v takové situaci pomáhat a nesedí před televizí. Může ji přece vypnout a jít se dívat, co dělá babička příp. podle situace pomáhat.
To je dobrá poznámka…
@Anonymní píše:
Nepíšu tchyně, píšu babička.
A to je od tebe fakt mazaný… ![]()
Nevím, jestli je nutné honit si vaječníky zrovna nad tímhle ![]()
ANO není podle dnešních norem ideální, ANO ty jsi lepší, jsi MNOHEM lepší
Tak, teď se cítíš líp?
Kluka má jednou za uherák, tráví s ním čas, jak ona chce. Tečka. Jednou je to jeho babička. ![]()
@Bábrdl píše:
To je dobrá poznámka…
No ja nevim, z me zkusenosti normalni babicka nezapne TV, ale sama rekne, aby ji vnuk pomohl.
@BohunkaP píše:
Příště bys mohla především klukovi říct, ať jde babičce v takové situaci pomáhat a nesedí před televizí. Může ji přece vypnout a jít se dívat, co dělá babička příp. podle situace pomáhat.Když jsme jezdívali k babičce my, také to tak bylo – prarodiče tehdy ani televizi neměli a také se nám neustále aktivně nevěnovali. Dělali svou běžnou práci a my jsme jim při ní podle možností pomáhali nebo se samostatně zabavili. Byli jsme součástí jejich života, ne jeho neustálým středem. A vztah jsme s nimi přesto měli skvělý až do jejich smrti.
To mi zní jako prima řešení. Časem. On je ještě malý na to, aby ho něco takového samo napadlo, ale určitě ho k tomu víc povedu. Právě něco takového očekávám od role babičky. Ať mu klidně zadá práci, nemusí kolem něho skákat a dělat z něho středobod vesmíru. Ale chce to se mu právě trochu pověnovat, vysvětlit, co má dělat - může vozit polínka s ní. Akorát, že ona ho vyloženě odhání, přiznejme si to, práce bez dětí je 3× tak rychle a lépe hotová než s nimi. Ale právě bych byla ráda, aby ho takovým věcem učil i někdo jiný než my rodiče. A ne, že je taková možnost a babička si to stejně chce dělat po svém, tak ho uklidí k televizi. ![]()
@jita22 píše:
No ja nevim, z me zkusenosti normalni babicka nezapne TV, ale sama rekne, aby ji vnuk pomohl.
Nejnormálnější babička udělá klukovi, co mu na očích vidí. Nejspíš kluk škemrá, aby se mohl na chvíli na televizi koukat, když ji doma nemá a mamince samotřejmě doma řekne, že mu ji pustila babi…
Který dítě by to udělalo jinak? A babča jde něco dělat a doufá, že se k ní dítě samo přidá…
@terien píše:
Jestli kluk sedí u TV a babka pobíhá po zahradě, tak si jeho přítomnost moc neužívá
Hele moje dítě skolkoveho věku by i se dřevem pobihalo po zahradě za babičkou ![]()
Běžně jezdí k babičce a dědovi a oni si delaj na zahradě svy věci a on si tam hraje..
Jen jestli se zakladatelky dítěti u ty telky nelíbí když ji doma nemaj
protože jinak nevidím důvod proč by venku nebyl s tou babičkou.. Pochybuju, ze mu prikazala ať kouka na tv a neleze za ní..
@Anonymní píše:
Nepíšu tchyně, píšu babička.Fakt nevyzvídám kolik procent času strávili aktivně.
Vy se dětí neptáte co dělaly a jak se měly? To je zas překrucování panečku! Tak když vidím, že dřevo tam má dovezené rok, pomoct nechce, ale ejhle, zrovna to bylo nejvíc potřeba ho přerovnávat, tak mi to nějak nesedí.
Ano, volá, že se na něho těší a ať ho dovezu a pak to podává, jak si milosrdně udělala čas, i když toho má tak moc. Příště mu pustím televizi sama a vyhnu se provinilému pocitu, jak ji zdržuje vlastní vnuk.
Ty jsi prostě rozhodnutá tam už syna nedávat, jen jsi doufala, že ti to tady odsouhlasí. Je tu asi milion názorů, že je to v pohodě a ty stejně napíšeš tohle. Tak babka chce asi pochvalu, že se o vnuka zajímá, udělá ti něco, když jí to řekneš? Ona přece neřekla, že jí vnuk zdržuje, ale naopak, že se na něj těší.
@jita22 píše:
A normální babička nepodstrojuje sladkosti, ale řekne „ne, tady je mrkev“
A normální babička nedovolí děcku jít pozdě spát, ale řekne „mazej do posletel“ ![]()
@jita22 píše:
Já znám teda spíš babičky, co si vnukovi o pomoc neřeknou, ani když je dospělý, natož když je malý.:-)
Nepíšu tchyně, píšu babička.
Fakt nevyzvídám kolik procent času strávili aktivně.