Čas s vnukem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
106614
5.7.20 09:35
@inkakřivák píše:
@BMRL dvanáctileté děcko se neumí zabavit? To je totiž problém. Moje generace toto neřešila, nebyl čas. Děcka měly povinnosti a po nich se zabavily samy. Zejména v tomhle věku. Má si kluk říci, co by chtěl. A když jsme jely na návštěvu nekam my jako děti, tak jsme dostaly taky práci, a pak jsme si mohly jít po svém. Ale dospělí kolem nás netancovali.

no asi tak… věčně jim někdo musí dělat program, jinak sedí jak pecky.
Já trávila s babičkou celé prázdniny, ale že by mi dělala celé dny program, to ani omylem.
Občas nějaké hry, jinak jsem si hrála doma nebo venku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
5.7.20 09:54

Bych to nehrotila a neresila.
My bydlime daleko, takze behem roku jezdime spolecne k nasim na vikendy.
Je to jine, kdyz jsme tam i my nebo si pouze o velkych prazdninach vezmou vnoucata. Nas otec je schopny si stahnout vsech 5 vnoucat na prazdniny.
Neresim, nezkoumam, nepatram. Jak si to zaridi, tak to ma. Decka prazdiny u nasich zboznuji a tesi se tam. Uz by potreboval duchod, aby mel na ne vic casu. Jedine co jsem mu rekla, ze si nepreji, aby se od rana cpali nejakym nesmyslem (jako sladkosti nebo bramburky), aby sam bral vsechny na koupaliste. Nasi tri sice plavat umi. Segry dva jsou mensi, tak se teprve uci. A pohromade jsou divocaci. A nahoda je blbec. Takze jim poridil kaluz na zahradu. Tam tu smecku snaz uhlida. Taky casto dela neco kolem domu. Za domem ma louku, kde ma ovce. Ale nase i segrine decka jsou pricmrndaci. Bud si hraji nebo se zapoji a pomahaji dedovi, kdyz pracuje. Nebo jdou k sousedum humnem, kde maji kocourka, ze si jdou hrat. Program specialni vymyslet nemusi.
Vzdycky je rozdivoci, rozmazli, ale tu rebelii u prarodicu je treba jim doprat. Mali jsou jednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.7.20 10:07

@inkakřivák Nj, ze 44 na 40 kg, doteď jsem si myslela, že jsem vždycky byla drobná. Ono chodit do lesa by bylo fajn, kdyby tam les byl a ne po rozpálené asfaltce do strašného kopce. Asi kdyby mě babička zapojila do nějaké práce, bylo by to fajn, bohužel absolutně nebylo co dělat, když babička nedělala nic. Ale je plus, že přes můj odpor ke čtení jsem měla něco do čtenářského deníku :palec:.

• Citovat
  • Upravit
a12
61120
5.7.20 10:27
@Bebeluska8 píše:
Tak jedna věc je, co dítě říká. Jasně, že je třeba k tomu přistoupit trochu s rezervou. Ale tady jsem pochopila, že babička i vnuk jsou po tom hlídání oba trochu zklamaní, kluk si asi připadal, že je babičce trochu na obtíž, a babička vlastně pak taky mluví v podobném duchu, že měla spoustu práce… V takové situaci chápu potřebu to nějak řešit :nevim: já taky od ani jedné babičky nečekám non stop zábavný program, naopak jsem ráda, když je syn že všech stran veden i k samostatné hře atd a televize mi fakt nevadí, ale obě babičky mi po hlídání naopak vždy řekly, jak to bylo fajn.

jenze zakladatelka sem prisla uz s tim, ze chce aby ji vsichni napsali tak ho tam nedavej.. a uz jen prileva olej do ohne aby to vypadalo..
jestli s tim ma problem, tak at ho tam nedava, co na to rict :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6424
5.7.20 10:33
@Bebeluska8 píše:
Tak já tady asi budu za divnou, ale v takovém případě mi ty rozpaky a trochu nechuť dávat dítě k babičce připadají přirozené :nevim: když pak člověk čelí na jedné straně řečem od babičky, která má potřebu dát najevo, jak zaměstnaná žena to je, a ze strany druhé zklamání dítěte, které se třeba těšili, že si s babičkou budou povídat, něco podnikat, a dostane akorát telku no… těžko říct, jak to řešit, asi bych zkusila příště babičku jemně nasměrovat k tomu, co syn dělá rád, ať to zkusí spolu. Neříkám, že mu má věnovat 100% pozornosti každou minutu, ale možná i krátká procházka nebo něco by tomu vztahu prospěla. Případně když syn dá najevo zklamání, tak i s ním probrat, co by příště chtěl jinak, a pak jemně přetlumočit. Babičku nelze vinit, ale zase pak ona nemůže čekat, že vnoučka to u ní časem neomrzí. Já z tohohle důvodů v dětství k jedněm prarodičům chodila bohužel jen na narozky a ukázat vysvědčení, neměli zájem, uměli se jen zeptat na známky. Dnes k nim přitom na kafe zajdu moc ráda, jako dítě jsem se tam hryzala nudou a radši tam pak ani nešla, když bylo na výběr…

Ale dítě nebylo zklamané, naopak bylo v pohodě, že se dívá na telku, když jí doma nemá. Zklamaná byla matka, že se babička dost nesnaží a nedělá vnukovi celodenní program podle představ matky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7112
5.7.20 10:35
@Koblizkova1980 píše:
Babička ale nemá povinnost plnit tvé očekávání!
Babička a vnuk si tráví čas po svém, dítě tam netrpí, všichni nejsou akční. Nech to být

Na telku se ale může dívat doma, to nemusí jezdit za babí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61120
5.7.20 10:46
@edding400 píše:
Na telku se ale může dívat doma, to nemusí jezdit za babí.

Nemůže, doma ji nemá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
5.7.20 11:01
@inkakřivák píše:
@BMRL dvanáctileté děcko se neumí zabavit? To je totiž problém. Moje generace toto neřešila, nebyl čas. Děcka měly povinnosti a po nich se zabavily samy. Zejména v tomhle věku. Má si kluk říci, co by chtěl. A když jsme jely na návštěvu nekam my jako děti, tak jsme dostaly taky práci, a pak jsme si mohly jít po svém. Ale dospělí kolem nás netancovali.

Zajímavé. Já u babičky nikdy práci nedostala s tím, že bych měla povinnosti. Když jsem se tam potkala s bratránkem, nechala nám babča volný program. Případně se nás zeptala, jestli máme zájem jít něco upéct, povídala si s námi, pokud po nás něco chtěla, vždycky formou zábavy, nevzpomínám, že bych u babičky měla povinnosti. A to má babička vlastní dům se zahradou a je vdova. Já i bratranec jsme všechno měli jako hru a časem jsme zkoušeli třeba nové recepty, jen nám babička zapla troubu/sporák a dohlížela na nás. Nebo jsme si povídali. Nebo jsme s babičkou šli do města nakoupit, chodili jsme na zahradu, babička se nám hodně věnovala. Máme ji moc rádi, strávili jsme s ní překrásný čas. Tohle si představuji jako program pro dítě. A jsem moc ráda, že tchyně se věnuje synovcovi podobně. A i o mou roční dceru má zájem a těší se, jak s ní bude chodit na výlety.
Moje mamka je taky akční a upovídaná, takže díky Bohu za babičky mé dcerky. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
5.7.20 12:20
@a12 píše:
Nemůže, doma ji nemá :mrgreen:

Většina lidí, co nemá televizi, má ntb a tam Netflix, Voyo a další podobné placené kanály a pečlivě dětem pořady vybírá, tak z ní zase nedělejte lesanu nebo co :mrgreen: Já bych taky nebyla nadšená, kdyby si děti bez kontroly a omezení poustely rádoby dětské kanály. My máme jen základní nabídku, rozšířené sportovní a dokumentární kanály, ale co jsem viděla různe na návštěvách, ty děti dětské a teenage kanály, hnus…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
5.7.20 12:37
@a12 píše:
Hele, je to školkovy dítě, nikdo neví jak to tam doopravdy vypadalo.. On si sednul k televizi a babička si na chvíli sla poklidit dřevo když teda měla chvilku a kluk z toho mohl udělat ze celej den koukal na tv a babička kdesi litala.. A nebo třeba koukal a fakt litala :nevim:
Ale deti v tomhle věku si rádi vymýšlí, respektive některý veci umí neskutečně nafouknout :mrgreen: nedavno tu byla hezká diskuse na tohle téma, kdy maminka byla zoufalá z věcí, co dítko vykládá ve skolce a nejsou pravda.. Tak se tam pridali další uživatelky s docela vtipnyma historkama.. Třeba jedny ditko prý ve školce vykládalo, že maminka jezdí na léto snad někam do Řecka a tam se v zoo stará o Papoušky či co :lol: bohužel to prej pravda nebyla :mrgreen:
Ja se taky zeptám dítěte když bylo u babičky co dělali, jestli byli venku.. On mi rekne, ze ne, klidne i řekne, že celej vikend hrál na tabletu, ale kdyz mu vybalim věci tak je mi jasny, ze venku byl :lol:
Nebo je babička až tak mazaná a vždycky mu vyvali věci venku v hlíně aby to vypadalo.. :mrgreen:

No dyť! 8 leta neteř. Kde jste byly s tetou, co jste dělaly? Nevím, nic, nepamatuju se, hrály xbox. (Koupaliště, mirakulum, zoopark, bludiště… )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
5.7.20 12:41
@BMRL píše:
Tak moje mamka si meho syna(jejiho vnuka) nebere uz asi 2 roky (je mu 12 let). Protoze (dnes mi to tak vysvětlila i jeji sestra, moje teta) je už velký a nevi jaky mu ma vymyslet program. Ze si mysli, zd by se s ni vnuk nudil :zed: Beru to jako výmluvu z jeji strany. On žádný extra program nepotrebuje, proste chce byt s ní. Ale ona ho ani nevezme treba do kina na film, protoze co bavi jeho by nebavilo ji :zed: :zed: Mohl by ji treba s necim pomoct, kdyby chtela.. Pak jsem zvedava jak hodne si bude brat dceru (1rok)… Poraďte mi jak tohle jeji chovani k mym dětem mam skousnout nebo jak mam zachovat… Kdyz ji neco vytknu, tak je hned uražená..

Znám! Děti si bude brát, až budou větší, těší se, až s nima bude hrát třeba karty a pexeso… No a v deseti se tam už přece by nudili :lol: radu nemám, ale vím co čekat, jen se tomu směju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
5.7.20 12:47

@Venetia ne dítě komunikuje, chce k babičce, ale snacha vymýšlí cicoviny, aby tam dítě nemuselo :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.7.20 12:53

Vy jste tady zas ze mě udělaly! Fakt od babičky neočekávám lunaparky a dovolený do Řecka. Předpokládám, že když si ho bere, že si s ním třeba bude utvářet vztah. Nějakou jako snahu, chápeme se? Kluk má 3 a kousek. Mluvit umí, i se s ním člověk domluví. Samozřejmě beru s rezervou tu celodenní televizi. Ale tak když mi ho vrací v poledne ještě v pyžamu, evidentně znuděného, tak vidím, že nic nedělal. Ale že by se ho třeba zeptala (nebo nás), co má rád a pamatovala si to. Nebo ho zapojila do práce na dvorku. :nevim: Sám se nezabaví. Mě taky prarodiče nevytvářeli program, řekla bych, že mi i víc dalo, že s nimi prostě jsem, taková pohoda, zažít jak to chodí jinde. Ale tohle mě těžce zklamalo. Nepotřebuju přesvědčovat, jak mám správný názor, spíš jsem chtěla vyzkoušet, jestli to vidím moc jednostranně. Asi s ní zkusím promluvit a časem si děti udělají názor samy. :nevim: Btw. Televizi nemáme a fakt se necítím jako lesana, na co? :lol: Když si chceme něco pustit, pustíme na netu a jinak u toho fakt nevysedáváme. To mi přijde přínosnější koukat z okna než na televizi. :roll:

• Citovat
  • Upravit
a12
61120
5.7.20 13:15
@Bubla Bůčková píše:
No dyť! 8 leta neteř. Kde jste byly s tetou, co jste dělaly? Nevím, nic, nepamatuju se, hrály xbox. (Koupaliště, mirakulum, zoopark, bludiště… )

Hele když jsem zjistila, že si ve skolce rikali co dělali o vikendu, tak předpokládám, že si učitelky myslim, ze jsme celej rok zavřený doma a dítě hraje na mobilu, počítači nebo tak něčem :mrgreen:
Co jsem se bavila s kamarádkou, tak to bylo to samý :mrgreen: ono když je někam vezmeš v sobotu a v neděli jste doma, tak dítě uz si ten výlet v pondělí nepamatuje.. Tak prostě nedelal nic :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61120
5.7.20 13:22
@Anonymní píše:
Vy jste tady zas ze mě udělaly! Fakt od babičky neočekávám lunaparky a dovolený do Řecka. Předpokládám, že když si ho bere, že si s ním třeba bude utvářet vztah. Nějakou jako snahu, chápeme se? Kluk má 3 a kousek. Mluvit umí, i se s ním člověk domluví. Samozřejmě beru s rezervou tu celodenní televizi. Ale tak když mi ho vrací v poledne ještě v pyžamu, evidentně znuděného, tak vidím, že nic nedělal. Ale že by se ho třeba zeptala (nebo nás), co má rád a pamatovala si to. Nebo ho zapojila do práce na dvorku. :nevim: Sám se nezabaví. Mě taky prarodiče nevytvářeli program, řekla bych, že mi i víc dalo, že s nimi prostě jsem, taková pohoda, zažít jak to chodí jinde. Ale tohle mě těžce zklamalo. Nepotřebuju přesvědčovat, jak mám správný názor, spíš jsem chtěla vyzkoušet, jestli to vidím moc jednostranně. Asi s ní zkusím promluvit a časem si děti udělají názor samy. :nevim: Btw. Televizi nemáme a fakt se necítím jako lesana, na co? :lol: Když si chceme něco pustit, pustíme na netu a jinak u toho fakt nevysedáváme. To mi přijde přínosnější koukat z okna než na televizi. :roll:

Jeee, moje dítě je kolikrát v pyzamu u babičky celej den :mrgreen:
Ale jak jsem psala, pokud s tím máš problém tak ho tam nedávej, není přeci nic lehčího :nevim: ty píšeš, že tam jezdí jednou za čtvrt roku a jsou mu tři.. Od kolika tam teda jezdí? Tříletý dítě je fakt malý, našemu tri budou po prázdninách, ale teda nepamatuje si co dělal před hodinou natož včera..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová