Čas s vnukem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
4.7.20 13:25

Ježíš co vyvádíš? Tvůj synáček nejspíš u babičky chce, to co doma nemá. Tak mu to babička dopřeje a ty hned vyšiluješ. Neřeš, co dítě dělá u babičky a budeš. mit klid ;)

• Citovat
  • Upravit
2932
4.7.20 13:26
@Anonymní píše:
To mi zní jako prima řešení. Časem. On je ještě malý na to, aby ho něco takového samo napadlo, ale určitě ho k tomu víc povedu. Právě něco takového očekávám od role babičky. Ať mu klidně zadá práci, nemusí kolem něho skákat a dělat z něho středobod vesmíru. Ale chce to se mu právě trochu pověnovat, vysvětlit, co má dělat - může vozit polínka s ní. Akorát, že ona ho vyloženě odhání, přiznejme si to, práce bez dětí je 3× tak rychle a lépe hotová než s nimi. Ale právě bych byla ráda, aby ho takovým věcem učil i někdo jiný než my rodiče. A ne, že je taková možnost a babička si to stejně chce dělat po svém, tak ho uklidí k televizi. :nevim:

Hele a nebude tam taky to, že malý má z té televize druhé vánoce? Třeba já mám dvouletého kluka a toho to teda napadne. TV pro něj není vzácnost, takže tam by ho nikdo neudržel. Navíc když se něco dělá tak běží já taky. S babičkou už dřevo skládal, nikdo mu nic neříkal, vzal si malý kyblicek a dělal to co ostatní. Malý taky jezdí k babičce, ale tak na týden a nikdo mu program neplánuje. Vezmou ho na zahradu a dělají si co potřebují a ho nechají ať si dělá co chce. Podle mě je toto pro něj prospěšné i takhle ;) navíc provinilý pocit máš ty, ona ti to nevycita ne? A taky myslíš, že ti malý řekne vše co za 2 dny dělali? Ve skolkovem věku si asi nebude pamatovat vše a řekne jen to co pro něj bylo nejzajímavější. Takže klid a nehrot to :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4376
4.7.20 13:26
@Anonymní píše:
To mi zní jako prima řešení. Časem. On je ještě malý na to, aby ho něco takového samo napadlo, ale určitě ho k tomu víc povedu. Právě něco takového očekávám od role babičky. Ať mu klidně zadá práci, nemusí kolem něho skákat a dělat z něho středobod vesmíru. Ale chce to se mu právě trochu pověnovat, vysvětlit, co má dělat - může vozit polínka s ní. Akorát, že ona ho vyloženě odhání, přiznejme si to, práce bez dětí je 3× tak rychle a lépe hotová než s nimi. Ale právě bych byla ráda, aby ho takovým věcem učil i někdo jiný než my rodiče. A ne, že je taková možnost a babička si to stejně chce dělat po svém, tak ho uklidí k televizi. :nevim:

Prosim te, vis kolikrat tohle delam ja svym vlastnim detem? A pak, kdyz se mi chce, nejsem unavena, tak se jim zas venuju cely den. Moje dcera ma babicku v baraku. Za cely jeji zivot s ni nemela jiny program nez ze sedi u televize, hraji hry nebo si povidaji a na chalupe sedi pod pergolou. Max ji ted pomaha s varenim. A dcera ji miluje. A me by nikdy nenapadlo to resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
910
4.7.20 13:35

Ten typ, co se bude vždy tvářit, kolik má práce, jak má náročný život, ale že teda na toho vnuka si čas udělá, znám :lol: nad tím bych se úplně povznesla. Pokud ta TV nevadí, to bych taky neřešila. Pokud dělá babi jídlo, co nemá kluk rád, to bych jí řekla, tráví s ním málo času a asi když naplánuje jídlo, nenapadne ji, že to možná kluk moc nemusí. Tak příště jí dát tip na pár oblíbených jídel. A jinak za mě nejdůležitější řídit se synem. Ona si o něj řekne sama, pindy kolem bych vypustila. A co on? Když řekne, že babička dělala tohle a tam to a on koukal na telku, je z toho smutný? Nudil se? Nebo je s tím úplně ok, telku si jednou za čas užije a vrátí se ve fajn náladě? Tohle je přece důležité. Ne to, jak to třeba „ma byt“. My máme dvě úplně protikladné babičky, jedna vymýšlí jednu aktivitu za druhou, pro mě až nepřirozeně, druhá to zas nechává úplně plynout. Kolikrát se jí jen tak bez výčitek zeptám, proč třeba nešli ven, když je tak hezky, a ona řekne, že jí to prostě nenapadlo :nevim: což ji i věřím. Od obou se syn vrací spokojený, zdravý, s úsměvem. Takže do toho ani jedné nekecám a jsem ráda za volný čas. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
4.7.20 13:36

Babička, která sama projeví zájem? Já ji beru!

Jestli se u ní tvůj syn nudí, tak to asi bude muset posoudit on sám, ne? A třeba se taky ozvat - dle věku.

Pokud k ní jezdí rád, tak bych to nechala být, pokud se mu tam nelíbí, tak ho tam neposílej a normálně řekni proč.

Dětem prospěje i jen samotná změna prostředí.

Je to jejich společný čas a i když babička pobíhá na zahradě, dítě to bere tak, že je u babičky a nepotřebuje ji mít za zády 24/7. A mimochodem, my třeba normálně prarodičům pomáháme, takže naše babička nemusí rovnat dřevo. I pro mé děti je to zábava - zkus své dítě k tomu vést a budou mít více času spolu. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mackA159
4.7.20 13:38

No tak se babka celej den netočí kolem vnuka, to je problém? Spíš si myslím že jsme masivně nuceni vyžadovat po babičkach hlídání typu = věnuj se mu celej den. Babička asi má taky svoji domácnost, o kterou se musí starat. Asi ví že nemáte televizi, tak proč mu to jednou za čtvrt roku nedoprat?

• Citovat
  • Upravit
34473
4.7.20 13:41
@BohunkaP píše:
Pokud je to pár dní v roce, tak ho to rozhodně nezabije. A babička z toho může mít potěšení i tak – do toho jí nikdo nemá co mluvit. Neřeknu, kdyby se jednalo o 3 dny každý týden, ale takto…? :zed:

Jasně že nezabije, ale pokud jediný program s babičkou je nijaký, tak je to opravdu o ničem. My máme podobnou babičku, dcera už k ní odmítá jezdit úplně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
4.7.20 13:42
@Anonymní píše:

Bývala jsem u babičky často. V podstatě každý víkend. V létě jsme jezdívali k vodě (ale to bylo proto, že babi vodu a slunce milovala). Jinak nám extra program nevymýšlela. Hrály jsme si na zahradě nebo doma. Ona musela mít vše pinktlich, uvařeno, vyžehleno a vypráno. Mně to nijak nevadilo, zabavila jsem se a v televizi toho tenkrát moc nebylo.

Kdyby si syna brala tak málo, netrvala bych na nějakých extra pravidlech. Stačilo by mi, že tam syn ochotně jede. Hřiště má ten náš třeba za domem, tím by ho neohromila. Čekala bych možná nějaký výlet, že mu uvaří to, co má rád. A úleva a pomoc by to pro mě byla. Takže bych jí poděkovala. Já už nikdy hlídat vnouče mámě dát nemůžu, jen tchýňce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@Bebeluska8 píše:
Ten typ, co se bude vždy tvářit, kolik má práce, jak má náročný život, ale že teda na toho vnuka si čas udělá, znám :lol: nad tím bych se úplně povznesla. Pokud ta TV nevadí, to bych taky neřešila. Pokud dělá babi jídlo, co nemá kluk rád, to bych jí řekla, tráví s ním málo času a asi když naplánuje jídlo, nenapadne ji, že to možná kluk moc nemusí. Tak příště jí dát tip na pár oblíbených jídel. A jinak za mě nejdůležitější řídit se synem. Ona si o něj řekne sama, pindy kolem bych vypustila. A co on? Když řekne, že babička dělala tohle a tam to a on koukal na telku, je z toho smutný? Nudil se? Nebo je s tím úplně ok, telku si jednou za čas užije a vrátí se ve fajn náladě? Tohle je přece důležité. Ne to, jak to třeba „ma byt“. My máme dvě úplně protikladné babičky, jedna vymýšlí jednu aktivitu za druhou, pro mě až nepřirozeně, druhá to zas nechává úplně plynout. Kolikrát se jí jen tak bez výčitek zeptám, proč třeba nešli ven, když je tak hezky, a ona řekne, že jí to prostě nenapadlo :nevim: což ji i věřím. Od obou se syn vrací spokojený, zdravý, s úsměvem. Takže do toho ani jedné nekecám a jsem ráda za volný čas. :dance:

To přesně popisuješ naši situaci! :palec: Jako syn se od ní vrací zklamaný, že nic nestihli a moc ho to nebavilo, ale příště se zas těší. Já jim do toho nekecám, ale svůj názor už jsem si udělala no, mrzí mě to. :nevim: Samozřejmě nahlas nic neříkám, ale vděčnost teda odmítám projevovat. Jsem to ale nevděčnice. :P

• Citovat
  • Upravit
34473
@Anonymní píše:
Nepíšu tchyně, píšu babička. :* Fakt nevyzvídám kolik procent času strávili aktivně. :roll: Vy se dětí neptáte co dělaly a jak se měly? To je zas překrucování panečku! Tak když vidím, že dřevo tam má dovezené rok, pomoct nechce, ale ejhle, zrovna to bylo nejvíc potřeba ho přerovnávat, tak mi to nějak nesedí. :roll: Ano, volá, že se na něho těší a ať ho dovezu a pak to podává, jak si milosrdně udělala čas, i když toho má tak moc. Příště mu pustím televizi sama a vyhnu se provinilému pocitu, jak ji zdržuje vlastní vnuk. :roll:

Já tě chápu, ale řídila bych to podle syna. Pokud tam chce jezdit, neřešila bych, pokud nechce, nedávala bych ho tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
4.7.20 13:47
@a12 píše:
Hele moje dítě skolkoveho věku by i se dřevem pobihalo po zahradě za babičkou :lol:
Běžně jezdí k babičce a dědovi a oni si delaj na zahradě svy věci a on si tam hraje..
Jen jestli se zakladatelky dítěti u ty telky nelíbí když ji doma nemaj :lol: protože jinak nevidím důvod proč by venku nebyl s tou babičkou.. Pochybuju, ze mu prikazala ať kouka na tv a neleze za ní..

Pravděpodobně ano, ale nechat ho celý den před tv, to si ho opravdu moc neužije

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1829
4.7.20 13:55

Pokud by tam syn chodil rad a nebylo to casto, neresila bych, co se tam deje. Co ji/ jestli neni cely den znudeny u tv, bych chtela menit, kdyby slo treba o kazdy tyden (jidlo v extremech typu bylo mu spatne nebo byl hladovy). Sledovani tv by mi nevadilo, kdyby treba semtam koukli spolu a povidali si o tom- ne, aby mel pocit, ze je tam odlozeny, protoze prekazi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
4.7.20 13:58
@Anonymní píše:
Jedna z babiček párkrát do roka projeví zájem, že by si syna školkového věku vzala na noc na hlídání. Ze syna pak leze, že babička měla moc práce a on se díval na televizi a vlastně ani nic nedělali, uvařila mu něco, co nemá rád. Tohle je prakticky vždycky stejný scénář. Budiž, doma telku nemáme, jednou za čas klidně ať si lenoší. Co mě ale zaráží, že babička se ozve dobrovolně, ještě se ujišťuju, jestli jí to opravdu nevadí, že hlídání až tak nepotřebuju, jenom jsem ráda, kdyby si syn budoval vztah i k ní. Ona sice chodí do práce, ale jinak prakticky žádné povinnosti nemá. Nevaří, je sama, takže nějaký náročný úklid nebo prádlo nemusí řešit, je poměrně mladá a v kondici. A tohle podává, jak si s vnoučkem udělají moc bezva den a jak jí máme být vděční, že si najde čas i když by nemusela. A pak slyším, že babička si rovnala dřevo a mu pustila televizi. Popravdě po poslední návštěvě už ani nemám chuť ho tam vozit. Na otázku proč ho nevezme aspoň třeba na hřiště mi odpoví, že přece nepotřebuje pořád dělat program speciálně pro něj. Hmm, jako nepotřebuje, ale když už jednou za čtvrt roku je s babičkou, očekávala bych nějakou iniciativu. :zed: Jak byste na tohle reagovaly? Už mám chuť ji nějak odpálkovat. Naši pomoc třeba se zahradou rezolutně odmítá, že si to chce udělat po svém. :nevim:

Tchyne hlida trochu podobne. Detem da k jidlu nejaky ohraty polotovar, pak se dorazi sladkostma a znacnou cast casu travi u televize, i kdyz cas od casu i neco spolecne tvori. Nicmene u nas to hlidani iniciujeme my, kdyz nutne potrebubeme. Neresim to, i kdyz me to taky trochu udivuje. Ale vim, ze vic jak tri dny v kuse by hlidat nemohla, neb i ta telka by je omrzela apak by babicce udelali z baraku kulnicku na drivi. Protoze treba blba prochazka fakt nehrozi.
Pokud by tam ale dite z tohoto duvodu (babicka se diteti v realu vlastne nevenuje) vylozene nechtelo chodit a ja to hlidani nepotrebovala, tak bych dite nenutila a babicce to vysvetlila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
4.7.20 14:00
@Bubla Bůčková píše:
Já zapomněla, že tam jezdí tazatelka tajně koukat celý den za plot :D

Tak kluk už umí mluvit, poreferuje sám :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
4.7.20 14:01

Delas problem tam, kde zadny neni. Predchozi generace opravdu nebyly zvykle neustale vytvaret detem program, jako my v soucasnosti. A deti byly mnohem samostatnejsi.
Kdyz vezmu, ze doma televizi ani nemate, tak proc by mu ji jednou za cas nemohla zapnout? Co je na tom spatneho?
Proc si radeji neuzijes, ze mas volno a hlidani a nezameris se sama na sebe misto kritizovani druhych?

Příspěvek upraven 04.07.20 v 14:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová