Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@curria píše:
Mně teda nepřijde normální, aby si babička svého vnuka vyžádala na víkend a pak ho posadila k televizi a dělej si co chceš, já mám práci. Zvlášť když tu práci může udělat jindy. Ono se to v následujících letech projeví. Asi žiju v jiné sociální bublině, moje babička se v čase, kdy je měla u sebe, naplno věnovala všem svým vnoučatům a stejně tak to teď dělá i se svými pravnoučaty, a to je jí 80. Holt jiná výchova. A z mého pohledu určitě lepší.
Hele, je to školkovy dítě, nikdo neví jak to tam doopravdy vypadalo.. On si sednul k televizi a babička si na chvíli sla poklidit dřevo když teda měla chvilku a kluk z toho mohl udělat ze celej den koukal na tv a babička kdesi litala.. A nebo třeba koukal a fakt litala ![]()
Ale deti v tomhle věku si rádi vymýšlí, respektive některý veci umí neskutečně nafouknout
nedavno tu byla hezká diskuse na tohle téma, kdy maminka byla zoufalá z věcí, co dítko vykládá ve skolce a nejsou pravda.. Tak se tam pridali další uživatelky s docela vtipnyma historkama.. Třeba jedny ditko prý ve školce vykládalo, že maminka jezdí na léto snad někam do Řecka a tam se v zoo stará o Papoušky či co
bohužel to prej pravda nebyla ![]()
Ja se taky zeptám dítěte když bylo u babičky co dělali, jestli byli venku.. On mi rekne, ze ne, klidne i řekne, že celej vikend hrál na tabletu, ale kdyz mu vybalim věci tak je mi jasny, ze venku byl ![]()
Nebo je babička až tak mazaná a vždycky mu vyvali věci venku v hlíně aby to vypadalo.. ![]()
@Anonymní píše:
Jedna z babiček párkrát do roka projeví zájem, že by si syna školkového věku vzala na noc na hlídání. Ze syna pak leze, že babička měla moc práce a on se díval na televizi a vlastně ani nic nedělali, uvařila mu něco, co nemá rád. Tohle je prakticky vždycky stejný scénář. Budiž, doma telku nemáme, jednou za čas klidně ať si lenoší. Co mě ale zaráží, že babička se ozve dobrovolně, ještě se ujišťuju, jestli jí to opravdu nevadí, že hlídání až tak nepotřebuju, jenom jsem ráda, kdyby si syn budoval vztah i k ní. Ona sice chodí do práce, ale jinak prakticky žádné povinnosti nemá. Nevaří, je sama, takže nějaký náročný úklid nebo prádlo nemusí řešit, je poměrně mladá a v kondici. A tohle podává, jak si s vnoučkem udělají moc bezva den a jak jí máme být vděční, že si najde čas i když by nemusela. A pak slyším, že babička si rovnala dřevo a mu pustila televizi. Popravdě po poslední návštěvě už ani nemám chuť ho tam vozit. Na otázku proč ho nevezme aspoň třeba na hřiště mi odpoví, že přece nepotřebuje pořád dělat program speciálně pro něj. Hmm, jako nepotřebuje, ale když už jednou za čtvrt roku je s babičkou, očekávala bych nějakou iniciativu.Jak byste na tohle reagovaly? Už mám chuť ji nějak odpálkovat. Naši pomoc třeba se zahradou rezolutně odmítá, že si to chce udělat po svém.
Tak moje mamka si meho syna(jejiho vnuka) nebere uz asi 2 roky (je mu 12 let). Protoze (dnes mi to tak vysvětlila i jeji sestra, moje teta) je už velký a nevi jaky mu ma vymyslet program. Ze si mysli, zd by se s ni vnuk nudil
Beru to jako výmluvu z jeji strany. On žádný extra program nepotrebuje, proste chce byt s ní. Ale ona ho ani nevezme treba do kina na film, protoze co bavi jeho by nebavilo ji
Mohl by ji treba s necim pomoct, kdyby chtela.. Pak jsem zvedava jak hodne si bude brat dceru (1rok)… Poraďte mi jak tohle jeji chovani k mym dětem mam skousnout nebo jak mam zachovat… Kdyz ji neco vytknu, tak je hned uražená..
@BMRL píše:
Tak moje mamka si meho syna(jejiho vnuka) nebere uz asi 2 roky (je mu 12 let). Protoze (dnes mi to tak vysvětlila i jeji sestra, moje teta) je už velký a nevi jaky mu ma vymyslet program. Ze si mysli, zd by se s ni vnuk nudilBeru to jako výmluvu z jeji strany. On žádný extra program nepotrebuje, proste chce byt s ní. Ale ona ho ani nevezme treba do kina na film, protoze co bavi jeho by nebavilo ji
![]()
Mohl by ji treba s necim pomoct, kdyby chtela.. Pak jsem zvedava jak hodne si bude brat dceru (1rok)… Poraďte mi jak tohle jeji chovani k mym dětem mam skousnout nebo jak mam zachovat… Kdyz ji neco vytknu, tak je hned uražená..
Tak snad ve 12ti se s ni uz muze domluvit sam? At mu sama vysvětli proc to nejde, nebo on ji proc to jde.
Já jsem taky měla u babičky studený odchov. To byla vždycky noční můra, když mě tam rodiče šoupli. Jídlo ze závodky, jinak namazat chleba nebo hnusný jogurt. Vzpomínám, jak jsem tam zhubla za tyden 4 kila.
V 5 ráno si babička pouštěla rádio, jsem se nevyspala, pak běžely v TV různé seriály, Manuela, Esmeralda, Kassandra, Tak jde čas a co já vím. Někdy jsme ve vedrech chodili asi kilometr na zahrádku do zahrádkářské kolonie, což byl prales, kde nebylo pro dítě co dělat, ani kam si sednout. Večer zase frčela televize, kdy šla babička asi v půl druhé spát. Jako šílená nuda, s babičkou aktivita nula, ven nebylo kam jít, žádní kamarádi, četla jsem tak maximálně knihy, procvičovala učivo do školy, případně jsem mohla hrát se sourozencem nějaké deskové hry. Dny se neuvěřitelně vlekly. Dneska mám vztah k babičce pouze formální.
@BMRL dvanáctileté děcko se neumí zabavit? To je totiž problém. Moje generace toto neřešila, nebyl čas. Děcka měly povinnosti a po nich se zabavily samy. Zejména v tomhle věku. Má si kluk říci, co by chtěl. A když jsme jely na návštěvu nekam my jako děti, tak jsme dostaly taky práci, a pak jsme si mohly jít po svém. Ale dospělí kolem nás netancovali.
@Anonymní píše:
Já jsem taky měla u babičky studený odchov. To byla vždycky noční můra, když mě tam rodiče šoupli. Jídlo ze závodky, jinak namazat chleba nebo hnusný jogurt. Vzpomínám, jak jsem tam zhubla za tyden 4 kila.
V 5 ráno si babička pouštěla rádio, jsem se nevyspala, pak běžely v TV různé seriály, Manuela, Esmeralda, Kassandra, Tak jde čas a co já vím. Někdy jsme ve vedrech chodili asi kilometr na zahrádku do zahrádkářské kolonie, což byl prales, kde nebylo pro dítě co dělat, ani kam si sednout. Večer zase frčela televize, kdy šla babička asi v půl druhé spát. Jako šílená nuda, s babičkou aktivita nula, ven nebylo kam jít, žádní kamarádi, četla jsem tak maximálně knihy, procvičovala učivo do školy, případně jsem mohla hrát se sourozencem nějaké deskové hry. Dny se neuvěřitelně vlekly. Dneska mám vztah k babičce pouze formální.
Děsný. Celý kilometr a pěšky? To není normální. A k jídlu namazany chleba? A to jsi tak zhubla? Takže jsi musela být těžce obézní, ne? Když ti při normální stravě takhle letěla váha dolů.
Představ si, že my jsme u babičky chodili na zahradu dělat sami. Nebo do lesa s kýblem na borůvky, dobře pět kilometrů. Anebo s kýblem pro vodu, babička totiž neměla vodovod a chodilo se k pumpě k sousedovi pod kopec. To byl tělocvik.
@Anonymní píše:
Ale ona si ho může klidně vzít třikrát týdně, prakticky nic jí v tom nebrání.Spíš to na mě působí tak, že jí je na obtíž i těch pár dnů do roka, jenom asi chce působit, jak nám moc pomáhá. Než že by se jím nějak těšila. Nechápu proč to dělá.
Neboj se, jinak vymýšlím.
přesně, tady souhlasím se zakladatelkou. babička samozřejmě nemá povinnost hlídat, vymýšlet program, vypomáhat… ale když už si dítě k sobě vezme, navíc si o něj i sama řekne, měla by být s ním a ne v dřevníku… na dřevo má zbytek roku, stejně, jako rodiče na vymýšlení aktivního programu.
@azaleila Jenže děcka prostě vždycky neříkají pravdu. Zkus se jich optat, co dělá maminka a řeknou nic. Co táta, nic. A babička, babička! celý den prerovnava dřevo? Dobrá babička.
@Anonymní píše:
Hele a nebyla si ty tak trochu rozmazlena? Jako žádnej větší problém v tvým prispevku nevidim.. Jídlo ze závodky, ve školní jídelně, nebo skolce si jedla, co? Nic? A to si nehubla? Chleba je uplne normální jidlo co dostávají k večeři i moje děti. Jidlo ze závodky si nechavaj vozit i dnešní babičky a ja na to nevidim nic spatnyho, když je sama proc by denně vařila, a asi ji to chutnalo, tak když prijeli vnoučata koupila i pro vás, no..
No a kilak na zahrádku to je fakt maso.. Moje dítě od tří let musí 2× denně kilak a pul do školky /skoly za kazdyho počasí..
A promin, ty si tam byla se sourozencem a nedokázaly jste se zabavit? ![]()
Ja taky jezdila o prázdninách k babičce která nebyla moc zábavná a rádio hrálo taky od brzkýho rána a neměla dvere jen závěs ![]()
Ale jezdila jsem tam taky se sourozencem a v pohodě jsme se zabavily.. Sice to tam bylo takový jakože s sebou to nejhorší oblečení co jsme mely doma protože jsme se vzdycky vrátily špinavý a smradlavy ![]()
Ale mam náhodou hezky vzpomínky na ten pobyt tam.. Sice ne na zážitky s babičkou, protože ona nám taky žádnou zábavu nevymyslela, ale na ty prázdniny tam jo..
Já jsem trávila víkendy a prázdniny u babičky a dědy ve městě, se sestrenicemi a když jsme byli malí, program nám vymýšleli. Nenechávali nás celý den u televize. Chodili jsme na procházky, okolní lesy, biokoridor, někdy na kola, léto jsme strávili na koupališti. Dále na návštěvy k příbuzným a známým, někteří měli dům. Jak jsme odrustali a prarodičům ubyvalo sil, tak jsme chodili ven sami, s místními dětmi. Ale ten přechod byl přirozený a postupný, ne ze dne na den. Doma jsme s nimi hráli karty, clobrdo, město-jméno-zvíře-vec. Normálně jsme pomáhali, s vařením, úklidem doma i společných prostor, když vyšla řada. Tenkrát ještě nebylo běžné, že společné prostory paneláku zařizuje uklidovka a majitelé nebo nájemníci bytů to platí. Děda hodně četl a snažil se nám předat lásku ke knihám. Babička normálně vařila. Takže ani mě nepřijde normální, když si prarodiče vezmou vnoučata a potom je posadí k televizi. Moc mě mrzí, že oba zemřeli na rakovinu už po 60.roce dva roky po sobě ![]()
Poslední anonymní mi v žádném případě nepřijde rozmazlena. Nedivím se, že má ke své babičce jen formální vztah.
@a12 píše:
Hele, je to školkovy dítě, nikdo neví jak to tam doopravdy vypadalo.. On si sednul k televizi a babička si na chvíli sla poklidit dřevo když teda měla chvilku a kluk z toho mohl udělat ze celej den koukal na tv a babička kdesi litala.. A nebo třeba koukal a fakt litala
Ale deti v tomhle věku si rádi vymýšlí, respektive některý veci umí neskutečně nafouknoutnedavno tu byla hezká diskuse na tohle téma, kdy maminka byla zoufalá z věcí, co dítko vykládá ve skolce a nejsou pravda.. Tak se tam pridali další uživatelky s docela vtipnyma historkama.. Třeba jedny ditko prý ve školce vykládalo, že maminka jezdí na léto snad někam do Řecka a tam se v zoo stará o Papoušky či co
bohužel to prej pravda nebyla
Ja se taky zeptám dítěte když bylo u babičky co dělali, jestli byli venku.. On mi rekne, ze ne, klidne i řekne, že celej vikend hrál na tabletu, ale kdyz mu vybalim věci tak je mi jasny, ze venku byl
Nebo je babička až tak mazaná a vždycky mu vyvali věci venku v hlíně aby to vypadalo..
Tak jedna věc je, co dítě říká. Jasně, že je třeba k tomu přistoupit trochu s rezervou. Ale tady jsem pochopila, že babička i vnuk jsou po tom hlídání oba trochu zklamaní, kluk si asi připadal, že je babičce trochu na obtíž, a babička vlastně pak taky mluví v podobném duchu, že měla spoustu práce… V takové situaci chápu potřebu to nějak řešit
já taky od ani jedné babičky nečekám non stop zábavný program, naopak jsem ráda, když je syn že všech stran veden i k samostatné hře atd a televize mi fakt nevadí, ale obě babičky mi po hlídání naopak vždy řekly, jak to bylo fajn.
@BMRL píše:
Tak moje mamka si meho syna(jejiho vnuka) nebere uz asi 2 roky (je mu 12 let). Protoze (dnes mi to tak vysvětlila i jeji sestra, moje teta) je už velký a nevi jaky mu ma vymyslet program. Ze si mysli, zd by se s ni vnuk nudilBeru to jako výmluvu z jeji strany. On žádný extra program nepotrebuje, proste chce byt s ní. Ale ona ho ani nevezme treba do kina na film, protoze co bavi jeho by nebavilo ji
![]()
ale má pravdu, pro takhle velké dítě už to bývá nuda. A jestli není typ na to dělat dětem program ![]()
@jita22 píše:
Tak snad ve 12ti se s ni uz muze domluvit sam? At mu sama vysvětli proc to nejde, nebo on ji proc to jde.
přijde mi, že ty děti jsou nějaké figurky bez názoru, které si přehazuje matka s babičkou jak horkou bramboru. Neumějí mluvit, jestli někam chtějí nebo ne…s obema stranami?