Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, co kojíte… chci se zeptat, co se to u nás děje?? malé jsou 4 měsíce a týden a už skoro 14 dní maličká plače po hodině, někdy po hodině a půl a někdy po 2h…i v noci… mám ji furt na prsu… myslela jsem, že je to spurt, ale nezdá se mi, že by trval tak dlouho. Nevím si rady, myslím si, že je malá i po kojení hladová… jenže jí nemůžu dávat z obou prsů po sobě, protože ona po kojení spokojeně usne…ale jak jsem psala, po brzké době se vzbudí a zas se dožaduje. Já pak nemůžu jet ani nakoupit nebo ven. mám ještě starší holčičku, tak se musím také věnovat jí. občas jí dám na noc sunar… ted jsem zkoušela kašičku rýžovou…aby se to aspon v noci trochu protáhlo.
Od porodu jsme to měli pěkně zajetý po 3h pravidelně a nějak se to pokazilo… ale jsem ráda, že kojím…
A co chceš slyšet za radu? ![]()
Podle mě je to úplně normální, že má kojené dítě nějaký „režim“ v pití a potom si ho zase změní, „pokazí“.
Kojení není o tom naplnit láhev umělou výživou a vypočítat, na kolik hodin to přibližně má.
Ty spurty jsou popsány jen orientačně a u každého neprobíhají učebnicově.
Dítě si někdy změní jídelní režim i tím, že se naučí nějakou novou dovednost. Mozek v noci zpracovává vjemy a zážitky, dítě se může začít víc budit a dožadovat se prsu.
Taky to mám tak, nejmladší dítě je půlroční a všechny děti jsem plně kojila celého půl roku. Ani od jednoho jsem nemohla odejít.
Taky mám ještě 2 starší děti, do toho odvádění do školky, do školy, na kroužky, ale plné kojení zvládáme.
U nás to tak taky bylo kolem toho třetího měsíce na večer sem davala sunar a asi po tydnu i moje mličko přestalo stačit uplně takže jsme skončili na sunaru a vydržime spinkat 11h v kuse v noci je nám 4 měsíce…tak skus jeden den celej den nekojit a dávat sunar a uvidíš a nebo davej už příkrm nemusíš začit až od 6 měsíce
Tak to spíš začnu dávat příkrm než sunar, nechci aby maličká se odstavila…Ale už mě to ubíjí se v noci nevyspat…
a nevím, co chci slyšet za radu…asi to, že je to normální nebo zda dávat kašičku na noc nebo něco…aby mi vydržela spat aspon 3h v kuse…protože jak se mi do toho vzbudí ta starší, tak jsem pak úplně nevyspaná…
Co se týče těch kaší - ne vždy to zabere.
Protože dítě se nemusí budit z hladu, ale právě proto, že zpracovává jisté zážitky a chce se ujistit o matčině blízkosti.
Já to vyzkoušeno nemám, protože jsem chtěla zavádět příkrmy postupně - polední zeleninový, dopolední ovocný a na konec večerní kaše. Začala jsem v půlroce.
A taky to může mít efekt opačný, zaplácnout doposud kojenému dítěti žaludek na noc kaší, může ho bolet bříško.
Spíš bych řešila noční buzení té starší holčičky, skoro ve 3 letech to není normální. Moje děti mimino nebudí, i když čtyřletá někdy spí v ložnici.
Je to vždy o volbě a úvaze matky. Nikdo Ti nezaručí, že dobře míněná rada zabere
U někoho přikrmování a večerní kaše pomůže, u někoho ne.
@Smoulinka mám od porodnice dítko, které jí spíš méně za to často. Takže je schopný chtít jíst po 20 minutách od jídla. Teď má období (je mu 3 měsíce a pár dní), kdy je schopný zaspat kojení a jí jednou po 3 hodinách jindy po hodině…
Režim nemá a přijde mi, že vždy v pondělí se rozhodne, že něco bude tak a tak a má to zhruba týden a další zas jinak
.
Ale napadlo mě, zda opravdu malé už tvé mlíčko nestačí, když nevydrží tak dlouho. Co kdybys kojila třeba jen 5 minut a pak změnila polohu, taky ti usne???
Jinak já s příkrmy začnu už tak za 2-3 týdny. Takže můžeš zkusit i to.
Taky myslím, že na spurt už to trvá dlouho. A vůbec bych se nebála zkusit UM jak na to bude reagovat. Aspoň na noc, aby ses vyspala. To poznáš za 2-3 dny, zda to pomáhá nebo je to horší.
Já jinak chci u příkrmů začít právě s kaší, ale budu jí zatím dávat dopoledne.
Mala se budila do 3 mesicu 1× za noc a to az kolem ctvrte, pate, po trech mesicich se mi budi v noci 2×, no a pres den kojim po dvou hodinach. Jeste tyden zpatky jsem davala jen jedno prso a ted davam obe a stejne mi prijde porad hladova, tak jsme dneska zkusili dat mrkvicku a zacneme pomalu s prikrmama, zda se mi to lepsi nez jit na umely mliko…
Já mam 4m mimčo a taky, čím je starší budí se častěji
Když byla mimčo tak i kojená tak 2× za noc. O pulnoci a pak ráno ale ted je to furt
Dam jí spát v 8 a v 10 už je vzhuru pak hned o pulnoci a ve 2 no prostě co 2h je vzhuru. Tak jsem jí ted ve 4m začla dávat k obídku příkrm a večer davam kašičku. Zatím na té kaši je 3 dny a pak jí ještě dokojím a stejně nespí
Tak nevim kaše jí chutná ale, pak si po ní dá pul hodinku a pak řádí třeba 3h, povídá a otáčí se na všechny strany, tak nevim.
Připomíná mi to prvního syna, zdá se mi, že se holčička nestihne pořádně najíst a proto má pořád hlad. Zkusila bych ji všemožně udržet vzhůru. Málo se napije a tím ubývá mléka, jestli je to tak, měla bys odsávat, abys o něj nepřišla postupně, jako já poprvé. Já na to přišla příliš pozdě, že ubývá. Ale bylo to jak u vás, najednou ve čtyřech měsících jsem kojila ve dne v noci po hodině a půl. S druhým synem to vypadalo stejně, ale už jsem věděla, takže jsem ho všelijak nutila všechno vypít a srovnala jsem to.
Zkus třeba holčičku vážit, kolik vypije, nebo odstříkat mlíčko, kolik ho máš.
Podle mě to vypadá, že tvojí holčičce už možná nestačí samotné mlíčko. Se synem jsem to měla podobně. Asi od třetího měsíce začal vyžadovat skoro při každém kojení obě prsa (a stávalo se, že večer už jsem neměla dost…to byly nervy…) a krátce před ukončeným 4. měsícem se najednou začal v noci častěji budit, takže když mu byly 4 měsíce a týden, začala jsem s příkrmy. Moc jsem se s tím nepárala, do dvou týdnů měl 2 příkrmy denně plus kaši na noc.
Zlepšilo se to prakticky okamžitě a od té doby má krásně stabilní denní režim (což miminka milujou
). Navíc mi konečně začal pořádně přibírat a je vyditelně spokojenější. A co je hlavní, nemusela jsem přestat kojit.
Kojím, včetně dokojování po příkrmech a po kaši. Takže celkem šestkrát denně.
Pro stavy nouze mám ale doma ještě Sunar. Jako třeba právě teď: mám třetí den chřipku a s výjimkou rána je toho mlíka málo.
Malej je takový malý pažravý vyžlátko. Včera večer zbouchal 200 ml kaše, cucnul si z prsu a ještě řval, tak jsem ještě letěla připravit flašku. Vypil minimálně ještě tak 100 ml Sunaru (už si přesně nepamatuju, kolik toho v tý lašce zbylo. No ale to už je trochu off-topic.
Každopádně si prostě osobně myslím, že ve čtyřech měsících je lepší dát už příkrm než nasadit UM. Nejsem žádná medailová kojná, od začátku bojuju s tím, abych měla mlíka dost…takže jsem si celkem jistá, že kdybych začala dokrmovat, nakonec bych o mlíko přišla. Tragédie by to asi nebyla, ale byla by to škoda.
U nas se to taky menilo u obou. Vzdycky jsem kojila po dvou hodinach a vzdy z obou prsou (kdyztak ji na to druhe prso jeste vzbud - zvedne se laktace), delsi interval byl, kdyz spali venku 3 - 4 hodiny.
V noci na zacatku vydrzel syn do tri…ted jde spat v sedm a v deset uz ma hlad a tak ja to az do rana, v sest se rozhodne vstavat, to uz ho neukojim ke spanku, musi z pytle. Dceru normalne nevzbudi, ale rano uz jo a ja jsem jak mrtvola a z nevyspani je mi az fyzicky zle, takze se tesim na ukonceny 4. mesic a zkusime nejaky prikrm.
kolem 2. mesice jsem i davala trochu UM, moc mu to nestacilo, ale jak se zacala laktace stimulovat v noci vic, tak uz zase problem s mlekem nemam a kojim plne.
mozna bych se nebala na noc zkusit i to, nemusi to znamenat konec kojeni.
@Smoulinka Proč si myslíš, že každé dítě má pít po 2 hodinách mě pravidelně dítě řvalo, co 2 hodiny, že chce pít a to vypil víc jak dost.( pil s flašky UM) vydrželo mu to do 7 měsíce. Nemůže každé dítě být kojené po 3 hodinách každé dítě je jiné