Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mně tohle předváděla pětiletá, začla s tím asi před měsícem. Nejdřív začala zkoušet, dělat naschvály, pak se začala vztekat a nakonec lítostive brečet. Na naší straně se nic nezměnilo, ségru má starší, já těhotná nejsem, vše bylo v zajetých kolejích včetně jejího ukládání ke spánku a setrvání, než usne. Tak jsme ji přestali uspávat, usíná sama a je klid.
Tipuju to na reakci na miminko, byť ještě nenarozené, a jsem si skoro jistá. Minimálně to bude hrát velkou roli.
Jedna z mých holčiček s tím začala poprvé hned, když jsem otěhotněla - jak to vycítila, nevím, ale najednou přišla obrovská závislost na matce. Po porodu se přidalo zlobení typu neumím-nevím, jak se to dělá-nemůžu, všechno musí dělat maminka. To jí nebyly ani 3 roky a sedlo si to tak 3 měsíce po porodu, kdy začala zase normálně fungovat.
U dalšího těhotenství o rok později už byla v pohodě až asi do 8. měsíce, kdy zase začala, opět asi 4 měsíce po porodu se to zklidnilo.
Pro některé dětí je prostě příchod dalšího dítěte do rodiny tak velká zátěž, že reagují takto. Tím spíš, jestli je prvorozená. Tím spíš, že cítí, že tobě není dobře, chováš se jinak, jsi unavená, nemáš náladu.
Ta holčička tě nezlobí záměrně, ona tě prostě jen zrcadlí.
Chce to trpělivost, lásku, a vymazlit. Ujišťovat, že ji máte pořád rádi, namotivovat, jak se spolu budete starat o miminko, a po porodu k tomu taky přistupovat citlivě, neodsouvat ji na druhou kolej, naopak její pozici stále upevňovat a ujišťovat ji (spíš skutky, než slovy), že se vaše láska k ní nezměnila.
@mamina89 píše:
Nemam s tím zkušenost, ale myslím si, ze proste žárlí na miminko. Zkusila bych si s ki sednou a vše ji vysvětlit. Vysvětlit, ze ji my maminka a bude mít porad stejne rada, i když přibude miminkoMyslím si, ze proste na sebe pouta pozornost
I já si to myslím..Děti tohle vycítí dost dobře. Po porodu to dost jistě může pokračovat..Zkus spíš s dcerkou někdy navést řeč, že až bude mimčo větší, budou si spolu hrávat, mít spolu to, a to…Ale nenásilně, ještě ji nech ten měsíc v tom, že je tu jen ona s Váma a je to její chvíle…
@Ronja píše:
Tipuju to na reakci na miminko, byť ještě nenarozené, a jsem si skoro jistá. Minimálně to bude hrát velkou roli.
Jedna z mých holčiček s tím začala poprvé hned, když jsem otěhotněla - jak to vycítila, nevím, ale najednou přišla obrovská závislost na matce. Po porodu se přidalo zlobení typu neumím-nevím, jak se to dělá-nemůžu, všechno musí dělat maminka. To jí nebyly ani 3 roky a sedlo si to tak 3 měsíce po porodu, kdy začala zase normálně fungovat.U dalšího těhotenství o rok později už byla v pohodě až asi do 8. měsíce, kdy zase začala, opět asi 4 měsíce po porodu se to zklidnilo.
Pro některé dětí je prostě příchod dalšího dítěte do rodiny tak velká zátěž, že reagují takto. Tím spíš, jestli je prvorozená. Tím spíš, že cítí, že tobě není dobře, chováš se jinak, jsi unavená, nemáš náladu.
Ta holčička tě nezlobí záměrně, ona tě prostě jen zrcadlí.
Chce to trpělivost, lásku, a vymazlit. Ujišťovat, že ji máte pořád rádi, namotivovat, jak se spolu budete starat o miminko, a po porodu k tomu taky přistupovat citlivě, neodsouvat ji na druhou kolej, naopak její pozici stále upevňovat a ujišťovat ji (spíš skutky, než slovy), že se vaše láska k ní nezměnila.
Díky. Já si nebyla před porodem jistá, ted už jo a pokusím se tedy vylepšit svůj přístup.
Me tohle dělá syn a to už sakra dlouho těhotná nejsem
Druhorozenému uz byly 2 roky
a starší byl nervak vždycky.. Ted ma horší období. Většinou nestihneme ani pohádku pred spanim. Protože úklid katastrofa, převlíkání tragédie, pak scéna, ze chce jiný pyžamo, pak ze chce spát s brachem v posteli, i kdyz minulou noc s nim spal a v noci mu nadával, kdyz se mladší kdykoliv pohnul.. Proste všechno špatně
Je mu 4,5 roku a mě nervy vytekly uz daaaavno
Ahoj, také bych to tipovala na reakci na mimi, u nás to začalo cca v 5.měsíci a byly to jen scény se spaním a usínáním - ale děs běs…byla jsem vyřízená, ona přes den protivná vzteklá hysterka a večer nabrala síly a spát se šlo pozdě s hroznýma scénama ![]()
Jak se třeba k tvému těhotenství staví a těší se na sourozence?
Naše malá ségru po narození naprosto ignorovala…nezajímala jí, až postupem času jí vzala na vědomí…(je mezi nimi rozdíl 22měsíců) hodně jsem se snažila jí zapojovat a věnovat se jí, aby nebyla odsunutá a stejně žárlila…pak si to po pár měsících sedlo..jo a ještě jedna věc: tchyně měla tendence jí říkat "koukni jak malá spí a je hodná a TY takhle zlobíš
- NIC horšího nejde udělat!!! to jsem rázně zarazila!
Jinak tedy starší nyní 3 a kousek se taky začíná pěkně vztekat a dělat scény a byla zlatíčko šikovný…tedy je ale jen když chce ![]()
Držím palce ať je vše brzy v pořádku a ty se raduješ ze svých dětiček ![]()
Obdobi vzdoru plus tvoje těhotenství, ja mám starší které budou 3 v prosinci a 3měsíční mimino. Ke konci těhotenství jsem občas byla taky vyřízena, ještě tak 2 měsíce po porodu to bylo náročný, ale srovnalo se to. Segru miluje, účinkuje jí, ale hodně jsme ji vysvětlovali, že zezacatku se budeme muset o miminko hodne starat, protože je malinký a bude potřebovat péči, ale pořád ji milujeme a budeme milovat. Sedlo si to, občas s sny jsou, ale od září chodí do školky a no si si odtamtud různé způsoby co do té chvíle neznala. Držím palce
Jo a ja byla strašně alergická na větu to budeš velká holka, to mamince budeš pomáhat… to jsem vždycky řekla že sice velka je, ale pomáhat bude jen když bude chtít, že si bude hlavně hrát tak jako předtím…
Moje dítě tohle dělá asi od necelých dvou let, bude mu pět a ještě nepřestalo..
@Rezii Můj tři a půl leťák dělává čas od času něco podobného. Těhotná nejsem a mladšího sourozence doma už nějaký ten pátek má. Většinou tedy to bývá, když je už unavený. Samozřejěmě ty nejvýživnější cény přichází, když už toho je po celém dni tak akorát dost nebo když jsem třeba nemocná. Jsou to pak spojené nádoby - mě není dobře, on prudí, protože se třeba nudí, já jsem startovací na první našlápnutí, protože mi není dobře a potřebovala bych klid, jak startuju já, tak on nasadí vyšší level a už jedeme spirálu…
Takové ty naschvály typu počůrání je nejlepší řešit zachováním kamané tváře a nechat dítě komplet samo převléknout, počůrané si vyprat, podlahu vytřít. I když líp se to říká, než v reálu aplikuje, když má člověk infarktový tlak a nejraději by toho malého hajzlíka roztrhnul.
@Svistice píše:
@Rezii Můj tři a půl leťák dělává čas od času něco podobného. Těhotná nejsem a mladšího sourozence doma už nějaký ten pátek má. Většinou tedy to bývá, když je už unavený. Samozřejěmě ty nejvýživnější cény přichází, když už toho je po celém dni tak akorát dost nebo když jsem třeba nemocná. Jsou to pak spojené nádoby - mě není dobře, on prudí, protože se třeba nudí, já jsem startovací na první našlápnutí, protože mi není dobře a potřebovala bych klid, jak startuju já, tak on nasadí vyšší level a už jedeme spirálu…Takové ty naschvály typu počůrání je nejlepší řešit zachováním kamané tváře a nechat dítě komplet samo převléknout, počůrané si vyprat, podlahu vytřít. I když líp se to říká, než v reálu aplikuje, když má člověk infarktový tlak a nejraději by toho malého hajzlíka roztrhnul.
nebo když ti dítě tvrdí, že je suché.. a odmítá se převléknout ![]()
@Tamtama píše:
nebo když ti dítě tvrdí, že je suché.. a odmítá se převléknout
Jo, nebo když na tebe hystericky řve, že jemu se to takhle líbí a převlíkat se nechce, nebde a nepůjde )to jsou ty záchvaty nic nechci a všechno je špatně, že). Vystřelit na měsíc, miláčky. ![]()
@Svistice já ti mám takový pocit, že naši kluci by si fakt rozuměli.. ![]()
@Tamtama píše:
@Svistice já ti mám takový pocit, že naši kluci by si fakt rozuměli..
Já se toho svého musím zastat. On takový není pořád a jinak je v takových těch věcech, se kterými obvykle bojují matky dětí v období vzdoru, naprosto vzorný (nikdy mi na ulici neutíkal, nikdy si nic nevyřvával v obchodě, až na asi dvouměsíční období netahal věci z regálů, nerozhazoval jídlo, neznám dítě vzteky se válející na zemi).
Ale když už ho to chytne (v 99% případů večer doma, když se přetáhne), tak to stojí za to. Plus teda má svá specifika, bez kterých bychom se s mužem klidně obešli. ![]()