Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Mutlice Tak na revizi bych měla jít až za týden ve čtvrtek, tak právě doufám, že se to do té doby vyřeší samo. Ale moc nevím, co přesně očekávat - je možné, že bych ten týden třeba jen slabě krvácela, ale potrat jako takový se nerozeběhl? Jinak jsem v tomhle těhotenství zatím ani nezašpinila, nic, až včera právě. Taky mám strach, aby to naopak třeba neprobíhalo nějak dramaticky - hodně silné krvácení a tak - můžu se zeptat, jakou máš zkušenost?
@Palaladou u mě to bylo tak, že jsem dva dny špinila, pak přišlo krvácení lehce, ale ne samovolně, spíš třeba po tlaku na wc, taková tmavá krev hodně a cuckách. omlouvám se, za ten popis, ale mě pomohlo, když to někdo popsal „na plnou hubu“… pak jeden den večer mě začalo víc bolet břicho a v noci asi ve 4 jsem šla na wc, kde vypadl váček (asi) velikost jako vejce (já měla v 6tt plod se srdíčkem, možná když je prázdný váček, není to tak velké…nevím) a začalo silější krvácení, ale nic extrémního. pak po asi 6 hodinách vyšly ještě takové kusy sražené, opět celkem objemné, jako kus jater třeba to vypadalo. no pak už jen krvácení jako u silnější MS. za 4 dny na to na UZ pouze malý zbytek, který tam po dalších ccas 10 dnech na kontrole už nebyl. nebylo to nic, co by se nedalo vydržet. ale je to samozřejmě hodně individuální, určitě nesmí být zvýšená teplota, nějaká krutá bolest a hodně masivní krvácení. Bohužel ten průběh může být fakt u každého hodně jiný…
@Mutlice Moc děkuji za popis, podle včerejšího měření ten váček odpovídá prý cca 5+1, tak doufám, že by to mohlo proběhnout takhle nějak v poklidu…no, uvidíme, asi to moc ovlivnit nejde ![]()
@Mutlice Moc ti děkuji, v babských radách jedu už 2 týdny, je ze mě pomalu alkoholik, každý večer horká vana se svařákem
Sama bych nejradši počkala, až to půjde samo, ale četla jsem tu jednu diskuzi, kde jedna čekala 3 měsíce a stejně musela na revizi, že by jí to mohlo kalcifikovat v děloze
Uvidím za týden, třeba se to spustí, doktorka mi říkala, ať se hlídám, takže teplotu měřím denně a říkala, že od minulé kontroly váček splaskl a jinak žádná změna, tak si říkám, kdyby se jí něco nezdálo, že mi to řekne. Snad mi něco zabere.
@Palaladou Snad se nebudeš zlobit, ale jsem ráda, že je na tom někdo jako já
Já nekrvácím vůbec, jen jsem jeden den zašpinila, ale opravdu slabě a od té doby ani ťuk
Třeba to tak bude, že to nakonec radši odejde samo, než abys šla na revizi
Já se na to doktorky ptala a ona mi říkala, že v případě prázdného váčku, který už neroste a nic v něm nebylo, je potrat jako silnější ms, že většinou odchází dříve (v cca 6.tt) a ženy si myslí, že mají pouze zpoždění, takže se tím utěšuji. Moc ti přeji, aby to nakonec odešlo a budu na tebe myslet, že v tom nejsem sama ![]()
@monty.python Taky jsem ráda, že nejsem jediná, kdo tohle zrovna řeší
U mě se včera, když jsem si obíhala předoperační vyšetření před revizí, rozjelo krvácení. K večeru už docela dost silné a s cucky - @Mutlice to přirovnání ke kouskům jater je dost výstižné. Jen nevím, jestli vlastně poznám, že už odešel i ten váček, protože podle kontroly za poslední týden už vůbec nevyrostl a jestli si to dobře pamatuju, tak by měl mít jen cca 15 mm
A teda bolesti nemám skoro žádné, kdybych nekrvácela, tak vůbec nevím, že se něco děje ![]()
Jinak bych možná zkusila ještě cviky na pánevní dno, jestli znáš - mě po prvním těhotenství zůstal rozestup břišních svalů, tak chodím cvičit a je to s tím pánevním dnem hodně propojené. Cvičím doma každý den a na hodinách nám lektorka říkala, abychom se nedivily, když po delším cvičení začneme třeba špinit nebo se nám rozjede předčasně menstruace a bude hodně silná - že to intenzivní cvičení tam dole všechno zaktivuje
Taky by třeba mohla pomoci nějaká silnější masáž beder - co vím, tak v těhotenství mi masérka říkala, že se masírovat nesmí, aby se nerozjel předčasný porod…Každopádně ti přeji, ať se tělo umoudří a na revizi nemusíš ![]()
@Palaladou píše:
@Mutlice Moc děkuji za popis, podle včerejšího měření ten váček odpovídá prý cca 5+1, tak doufám, že by to mohlo proběhnout takhle nějak v poklidu…no, uvidíme, asi to moc ovlivnit nejde
Ahoj. To je mi lito. Zazila jsem 3 krat (1 potrat a 2 revize) a potrat je 100 krat lepsi nez revize. U me takova silnejsi ms, asi 3 hodiny stahy - dalo se vydrzet. Byla jsem 6+3. Po revizich mam znicenou delohu - srusty. Drz se. Az to budes mit za sebou, prijde i uleva.
@Palaladou píše:
@monty.python Taky jsem ráda, že nejsem jediná, kdo tohle zrovna řešíU mě se včera, když jsem si obíhala předoperační vyšetření před revizí, rozjelo krvácení. K večeru už docela dost silné a s cucky - @Mutlice to přirovnání ke kouskům jater je dost výstižné. Jen nevím, jestli vlastně poznám, že už odešel i ten váček, protože podle kontroly za poslední týden už vůbec nevyrostl a jestli si to dobře pamatuju, tak by měl mít jen cca 15 mm
A teda bolesti nemám skoro žádné, kdybych nekrvácela, tak vůbec nevím, že se něco děje
Jinak bych možná zkusila ještě cviky na pánevní dno, jestli znáš - mě po prvním těhotenství zůstal rozestup břišních svalů, tak chodím cvičit a je to s tím pánevním dnem hodně propojené. Cvičím doma každý den a na hodinách nám lektorka říkala, abychom se nedivily, když po delším cvičení začneme třeba špinit nebo se nám rozjede předčasně menstruace a bude hodně silná - že to intenzivní cvičení tam dole všechno zaktivujeTaky by třeba mohla pomoci nějaká silnější masáž beder - co vím, tak v těhotenství mi masérka říkala, že se masírovat nesmí, aby se nerozjel předčasný porod…Každopádně ti přeji, ať se tělo umoudří a na revizi nemusíš
Ahoj. Je nekde treba na youtube video s tim cvicenim? Ze me ten vacek vypadl 2 den krvaceni. Poznas to.
@Palaladou Tak to vypadá hodně nadějně, že nebudeš muset nakonec na revizi
Kdy půjdeš na kontrolu? U mě stále nic a to jsem měla na sobotní akci 8 panáků absinthu-fuj fakt mi nechutná, piji tonik, jak někdo doporučoval, ten taky nemusím a ještě jsem si koupila maliníkovou směs od dědka kořenáře, že prý po ní to je tutovka, užívám od pátku a nic, už se s tou revizí začínám smiřovat
Já mám největší strach z narkózy, když jsem ji podstoupila, tak mě dalšího půl roku neustále brněly nohy a dodnes mám problémy s citlivostí palců na nohách
Na to cvičení se podívám, jestli ho někde najdu, protože to vůbec neznám.
@monty.python píše:
@Palaladou Tak to vypadá hodně nadějně, že nebudeš muset nakonec na reviziKdy půjdeš na kontrolu? U mě stále nic a to jsem měla na sobotní akci 8 panáků absinthu-fuj fakt mi nechutná, piji tonik, jak někdo doporučoval, ten taky nemusím a ještě jsem si koupila maliníkovou směs od dědka kořenáře, že prý po ní to je tutovka, užívám od pátku a nic, už se s tou revizí začínám smiřovat
Já mám největší strach z narkózy, když jsem ji podstoupila, tak mě dalšího půl roku neustále brněly nohy a dodnes mám problémy s citlivostí palců na nohách
Na to cvičení se podívám, jestli ho někde najdu, protože to vůbec neznám.
Narkoza trva 10 minut. Toho se nemusis bat. Horsi jsou pripadne srusty atd. Ale to se nemusi stat.
@Maria37 píše:
Narkoza trva 10 minut. Toho se nemusis bat. Horsi jsou pripadne srusty atd. Ale to se nemusi stat.
Ona moje předešlá narkóza také trvala tak 15 minut a takhle to dopadlo, těch srůstů a dalších komplikací se samozřejmě také bojím ![]()
@Palaladou ahoj, omlouvám se, byla jsem pár dní offline
možná už to dopadlo a jdu s křížkem po funuse. Ten váček, pokud byl větší poznáš, že to „je ono“. ale pokud to byl prázdný váček, menší bez plodu atd, tak mohl odejít s těmi „cucky“ a proběhne to jako silnější menses, ani nebudeš vědět… držím palce všem!
Holky, u mě se to nakonec strašně zvrtlo
Revizi mám od včera akutně za sebou, i když jsem se jí bála jako čert kříže, děsila mě narkóza i případné následky zákroku - bylo to pro mě v tu chvíli vysvobození a hrozně se mi ulevilo
Pořád jsem si chválila, jak to pěkně postupuje, že krvácení postupně zesiluje, čekala jsem, kdy prostě vypadne ten váček a bude po všem…jenže v sobotu cca v 8 večer přišly bolesti - docela silné, ale jen takové chvilkové. Ze začátku jsem mezi nima mohla ještě normálně fungovat, ale byly čím dál častější a silnější, stejně tak krvácení, takže kolem 22. hod. už byl problém i dojít do sprchy. Myslela jsem, že tam se mi uleví, ale naopak - to, co přišlo potom, byl fakt horor. Normálně kontrakce, ale to nebylo to nejhorší - bolest jako taková se vydržet dala, jenže té krve
Vůbec jsem si nedokázala představit, že krvácení při potratu může být tak strašně silné..omlouvám se za takový popis, ale v těch nejhorších chvilkách ze mě po stahu krev doslova stříkala proudem
Asi v 1 hod. v noci kontrakce začaly postupně slábnout, to už jsem se klepala zimnicí, motala se mi hlava a byla jsem úplně vyřízená. Myslela jsem, že je po všem a že si konečně lehnu a nějak to zaspím. Ale krvácela jsem pořád hodně a navíc mě hodně bolela jizva po císaři..nakonec jsme v půl 4 ráno vyrazili do nemocnice - tam na UZ prokrvácená děloha, ale váček pořád tam! Jen zdeformovaný a doktorka řekla, že ráno by to bylo už minimálně na transfuzi..dostala jsem injekci, aby přišly ještě nějaké stahy, které by ten váček vypudily, ale nezabralo to. Byla jsem z té ztráty krve už jen jak hadrová panenka, tak jsem před polednem kývla na revizi už celkem ochotně
Narkóza nakonec úplně v pohodě a odpoledne jsem přemluvila doktorku, aby mě pustila domů, protože mám malé dítě…
Doufám, že jsem nikoho svým zážitkem nevyděsila. Já jsem z toho smutná, protože se bohužel stalo to, čeho jsem se bála nejvíc - že si prožiju potrat a revizi se stejně nevyhnu
@monty.python Moc ti přeju, aby se to konečně rozjelo a proběhlo to v pohodě!
@Mutlice Já pořád vyhlížela, který z těch cucků je ten pravý a byla jsem si fakt jistá, že už to muselo být ono a když jsem pak viděla na ultrazvuku, že tam ten váček pořád je, tak jsem nevěřila
Ale mám zakloněnou dělohu a on se zdeformoval a posunul jakoby do rohu - asi by sám prostě nevyšel ![]()
@Maria37 Těch srůstů se právě taky moc bojím, mám je po slepáku, další po císaři, a děsím se, co udělá ta revize ![]()
Holky, k tomu cvičení - na FB je skupina Diastáza a přidružené potíže - já jsem tam našla kontakt na fyzioterapeutku a začala jsem k ní chodit - na netu je videí a návodů hodně, ale sama jsem podle nich správně cvičit nedokázala - ale už po 1 individuální hodině jsem dostala asi 3 cviky na doma a bylo to úplně o něčem jiném - to cvičení na pánevní dno se doporučuje i jako podpora otěhotnění, je super na záda a na správné držení těla, mohlo by pomoct i na ty srůsty v oblasti pánve, tak zkuste mrknout ![]()
@Palaladou Teda tak to je mi líto, co tě potkalo!!! Přitom samotný váček by opravdu měl jít „snáz“ než vejce s plodem, silnější menses, i mě to tak říkala doktorka. To jsi měla šílenou smůlu, že se tvůj organismum s tím takto pral a nepopral
Jsem šťastná, že to u mě proběhlo v pohodě. Krve bylo taky dost, ale já měla už plod. Bolest taky atd. ale nepřišlo mi to horší než při komplikacích reziduích/sraženinách, které jsem měla po revizi, takže jsem byla ráda, že to šlo bez ní… Držím palce, ať jsi z toho venku brzy a bez následků ![]()
ještě k tomu tvému prožitku, já teda měla zimnici hroznou, když se mi nasrážely ty 3cm v děloze po revizi a čekala jsem jestli to vyjde samo. To byla bolest, kontrakce a zimnice. Při potratu jsem se zimou klepala taky, ale myslím, že u mě je to prostě reakce na ztrátu krve a takové jako celkové fyzické vyčerpání. Hlava se mi nemotala. Píšu to i pro ostatní. Mě pomáhalo, když jsem našla nějaké další a další info. Každopádně, pak pokud už je to tak dramatický, pak je nejlepší nečekat a jet do nemocnice, to je jasný.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.