Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
@Kikuška90 Ty čísla z úřadu jsou reálná. Ty si nikdo nemohl vymyslet, jsou braná z katastru.
Byty se prodávají za ceny, z nichž se poté dělají statistiky čsú. A o těch já mluvím.
jo, tož tomu se říká srážka scela zbytečných dat naprosto zbytečného povolání s životní realitou.
Když začneě chodit na prohlídky, sledovat, jak dlouho tam ty byty vydrží, tak velmi rychle zjistíš, jak velký je zájem a jak se ty ceny dají sjednávat. Moje zkušenost - 2015, Praha, panelákové byty 3+1, 4+1, cnea šla sjednávat níž cca o 3-4%. A pak myslím ten průměr ve statistice hodně sráží extra levné byty s nějakým problémem, viděla jsem tak 2014 v Praze v nabídce byt aso o 20% levnější než srovnatelné byty, protože na něm byl nějaký právní problém, na prohlídce byl majitel ochoten hned jít ještě asi další 4% dolů. Byl tam chvilku, možná obdobné případy sis ani nestihla zapsat. A pak jsou prodeje „v rámci rodiny“ - odkupy částí a pod., které se v inzerci neobjeví a jdou asi za nižší než tržní ceny, o něco nižší odhady a podobně, to tu statistiku z pohledu běžného kupujícího taky zkreslí. A těch bude relativně dost.
Anonymní, teď je hodně blbá doma na koupi bytu jako investice.. ceny bytů jsou vyšponované, zvlášť ve velkých městech. Hodně často, ve většině případů bytů v centrech je prodejní cena vyšší než jeho skutečná hodnota, kterou ti je ochoten přiklepnout odhadce.
Já bych vyčkala - ta bublina časem splaskne.. ![]()
@Moise píše:
Anonymní, teď je hodně blbá doma na koupi bytu jako investice.. ceny bytů jsou vyšponované, zvlášť ve velkých městech. Hodně často, ve většině případů bytů v centrech je prodejní cena vyšší než jeho skutečná hodnota, kterou ti je ochoten přiklepnout odhadce.
Já bych vyčkala - ta bublina časem splaskne..
Já vyčkám, jde o to, že je to první rok, kdy statistiku z 350 nabídkových cen a i data z čsú.
A vzhledem k tomu nesouladu se ptám.
Zkusím se zeptat i na nějaké informační lince čsú. Třeba ty statistiky dělají jinak, než si představuji, třeba budou vědět, čím je to tak výrazně zkreslené.
Upřímně, souhlasím asi s tím, že za daných okolností je to vzhledem k pravdivosti a časovému zpoždění vydání dat celkem zbytečná činnost.
@Inaris no tak. Ale ono by se to mělo hýbnout.
Hypoteční směrnice, lidi už nedosáhnou na takové částky, aby to mohly zaplatit
A co jsem koukala, tak teď snad má čnb dávat i nějaké kvoty na počet hypoték či co ![]()
Koukáme po domcích, a když jsem měla vážný zájem, zaplatila jsem si údaje ze serveru cenovamapa.org o realizovaných prodejích v posledním roce, u velmi podobných či stejných domů v dané ulici. Popravdě jsem těmito reálnými cenami (také dost pod úrovní nabídkových cen) argumentovala realiťákovi. 2× nás díky tomu někdo přeplatil! Takže už to nedělám. Sama vidím, co se prodá hned a co tam visí delší dobu a cena je nadsazená.
@Inaris Nabídli jsme cenu dle úrovně cenové mapy a někdo jiný nabídl více.
Zdravím. Našla jsem kalkulačku - jednu, která vypočítala cenu bytu podle zadaných údajů. Ale teď už ji nemůžu na netu znova najít. Nemůžu si už vzpomenout, kde to bylo.
Nevíte někdo?
Cena bytu v brne? Extremně nadsazená…
Ale jak tady uz nekdo psal, taky jsme se setkali s tim ze za nama bylo dalsich x zajemcu a vzali ten byt i kdyz za tu sumu absolutne nestal…
A pak se stane presne to ze ted jsou nizke urokove sazby-za par mesicu se to zvysi a bublina splaskne, lidi nebudou mit na splaceni a bude zas hafo bytu za levneji.. ted fakt pry neni vhodna doba kupovat..:/
@EvuIa píše:
Cena bytu v brne? Extremně nadsazená…
Ale jak tady uz nekdo psal, taky jsme se setkali s tim ze za nama bylo dalsich x zajemcu a vzali ten byt i kdyz za tu sumu absolutne nestal…
A pak se stane presne to ze ted jsou nizke urokove sazby-za par mesicu se to zvysi a bublina splaskne, lidi nebudou mit na splaceni a bude zas hafo bytu za levneji.. ted fakt pry neni vhodna doba kupovat..:/
To souhlasím. Kupovat teď určitě ne.
@EvuIa @rokris Myslím si totéž. Pořizovat nemovitost jako investici je ted nerozumné. Tím, jak se zpřísnily podmínky pro udílení hypoték, klesne počet lidí, co na ně dosáhnou. Navíc je možná i varianta, která se stala před lety v zahraničí - lidi nebudou mít na splácení
To vše zřejmě vyvolá pokles cen nemovitostí.
Syn s manželkou kúpoval byt pred piatimi rokmi kúsok od nás 78 m2 opravený, tehlový za 2 700 000,–. Dnes v ich baráku predávajú byt neopravený za 3 900 000,–. Ceny nemovitosti letia hore nehorazne. Už i so slušným platom každý na to nedosiahne
@Torze píše:
Syn s manželkou kúpoval byt pred piatimi rokmi kúsok od nás 78 m2 opravený, tehlový za 2 700 000,–. Dnes v ich baráku predávajú byt neopravený za 3 900 000,–. Ceny nemovitosti letia hore nehorazne. Už i so slušným platom každý na to nedosiahne
To je teda opravdu velký rozdíl. Asi je teď ten správný čas prodávat.
Zeptám se rovnou.
Kdo máte byt na prodej v Praze, nebo v Brně, Prodáváte, nebo čekáte, jestli ceny nepůjdou ještě výš? Co doporučujete? Děkuji ![]()