Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj mamky,
kojení je krásná věc, ale ne každá má to štěstí. Ať už ze zdravotních nebo jiných důvodů, ozvěte se, jestli je tu některá, která výhradně pumpuje a krmí mateřským mlékem z lahvičky.
Můj syn začal stávkovat (teď už tomu tak neříkám) ve 3,5 měsících. Dnes je to měsíc a o prsa nejeví zájem. Bolelo to a ještě pořád je mi to líto, ale mám zdravé spokojené dítě, tak si nestěžuju.
Stala se ze mě pumpařka na plný úvazek ![]()
Žanet
Ahoj žanet, to jsem já ![]()
Takže to u vás taky nedopadlo… Moc tě obdivuju, že vydržíš odsávat, moc dobře vím, kolik to zabere času. Já tenkrát vydržela taky hodně dlouho, ale mám pocit, že tolik co ty ne. Jsi dobrá, fakt.
Jak jsem ti psala, my už taky dokojili, chvilku mě to mrzelo, ale už je mi fajn. Malá naštěstí pije jakékoliv UM, takže nemáme problém.
Držím ti palce, ať to hezky zvládáš a ať je klučík spokojený!
ahoj iva
Ahoj Ivo (byvala pumparko) ![]()
no, nedopadlo… vis, co? mesic, to jeste nic neni, ted se koukam na Epers (exclusive pumpers) diskuzi tady v USA, tam jsou zenske, co pumpuji treba 2 roky a vic… to ja jsem zatim zabar ![]()
Jsem rada, ze je mala spokojena, vlastne o to hlavne jde, ze? Zjistila jsem, ze jsem byla strasne sobecka, bylo pro me dulezitejsi to, aby maly pil ode me nez to, aby byl spokojeny. Ale to jen par dni, to uz je daaavno pryc. A ted uz je spokojeny malicky i mama, protoze mu dava svoje mlicko. Takze vsechno je (skoro) tak jak ma byt.
Tak se drzte, priste to urcite pujde lip ![]()
jejda, tolik? tak to mi přijde už trošku moc… ale když se holky cítí, proč nakonec ne
já bych na to neměla povahu…
Jo, anežka je ted moc spokojená, hodně se zklidnila a jak říkáš, třeba to příště půjde líp
A když ne, svět se taky nezboří, no ne?
Teeeda Žanet, klobouk dolů, jsi supermatka…
Já náhodou vím, jaké jsi asi měla pocity. Mě kojení nešlo od začátku, musela jsem dokrmovat a měla jsem takový nějaký syndrom osobního selhání, že mi to prostě nejde a nejde
Tak jsme se mordovaly obě, já uřvaná, malá uřvaná, uklidnilo se to a zlepšilo až potom, co jsem se smířila s tím, že po každém kojení prostě ještě vyžahne flašku a hotovka. Teď zpětně si nadávám, jaká jsem byla koza, že jsem si mohla ušetřit plno nervů, kdybych se s tím smířila hned a Evka by byla taky víc v pohodě. No, doufám, že jestli ještě někdy bude nějaký sourozenec, že už tak urputná nebudu a vždycky si vzpomenu, že ne já - ale prcek je ten o kterého tu jde… ![]()
Držte se, Giovanni je velký fešáček ![]()
Ivunko, vis co? Taky me to hrozne prekvapilo, od Americanek bych neco takoveho necekala, tady se kojeni moc nenosi. Teda myslim, ze se nosi cim dal vic, ale mnohem min nez treba v CR. Takze jsem byla prijemne prekvapena.
U nas asi zadne priste nebude, ale ted uz bych mozna i chtela, abych si to vsechno zkusila znovu, uz bych neudelala tolik chyb (ale mozna bych zas udelala jine
)
Noggie, vis, je jedna vec, ze ti kojeni nejde, ale mala bojuje a zkousi to, ale kdyz se ti dite odvraci (v lepsim pripade) nebo zacne narikat (v tom horsim) jen kdyz mu prso ukazes, tak je to trosku o necem jinem. To neni jen selhani, to mas pocit, ze neodmita to prso, ale ze nechce TEBE. To je to tezke… nastesti si ted uz uvedomuju, ze maly sice nechce prso, ale me ma porad rad a potrebuje me.
Mimochodem, maly uz mel taky UM. Byli jsme oba nemocni - strevni chripka a ja jsem pak mela malo mleka, takze jsem mu davala UM skoro pul na pul s mojim nekolik dni. Jsem stastna, ze ted pumpuju dostatecne, ze mu to staci a ze dokonce trosicku prebyva.
Jo a priste si nech poradit od laktacni poradkyne, na zvyseni tvorby mleka existuji leky nebo i bylinne pripravky. A kdyby to miminku prece jen nestacilo, tak mu to UM hlavne nedavej ve flasce. Nektere deti to vezmou v pohode, ale nekterym staci dat flasku jednou dvakrat a uz si prso vickrat nevezmou. A myslim, ze i to malo, co Evicka dostala od tebe je lepsi nez nic.
![]()
Ahoj Žanet ![]()
Vím jaké to je a proto máš můj obdiv.
Taky patřím k pumpařkám(bývalým) ![]()
Já odsávala už v prodnici,neb můj drobek ne a ne se přisát . Dělala ,jsem pro to maximum i sestry se snažili pomáhat co to šlo ,ale bouhuže l ,výsledek bylo uřvané hladové ,vzteklé dítě a totálně vynervovaná matka.Pak mi jedna dobrá sestra donesla odsávajdu a bylo. ![]()
Stále jsem ho zkoušela přikládat ,ale bezúspěšně.Takže jsme pumpovala plných 6 měsíců.
(světe div se na půl roce se ten klacek přisál a kojili jsme do deseti měsíců)
vytvořila jsem si určitý systém a docela to šlo ,sice se sem tam nějaké problémy vyskytly
kolikrát jsem s tím chtěla seknout.(nejvíc ,když jsme měli vyrazit na nějakou delší cestu)
Docela mě pomohlo ,když jsme se někde dočetla ,že v tom nejsem sama a že i jiné matky mají podobný problém.
Ted už na to naše kojení(dojení) vzpomínám s úsměvem.
Stáňa
Stano, no pani, diky moc za prispevek, neco takoveho jsem potrebovala
Zase jsi mi dala nadeji, ze snad to jeste jednou pujde. Ale neboj, neupinam se na to. Taky uz mam svuj system, ale je fakt, ze je to takove nic moc… treba jako dnes, rikala jsem si, ze bych se z obchodu nemusela hned vracet domu, ale mohli bysme to vzit trosku naokolo, zastavit se treba v parku… ale pak jsem si vzpomnela, nene, musim jet domu a pumpovat
![]()
A mas pravdu, mne taky moc pomaha, ze to delaji i jine mamy. DIK!
Tak, si tu pisu sama se sebou, ale to mi nevadi, treba to nekdy nekomu pomuze. Nasla jsem dalsi pumparky (asi uz byvale) na teto diskuzi: https://www.emimino.cz/modules.php?…
Mimochodem Stanule, jestli se tu jeste objevis, moc by me zajimalo, jestli nekdy nekdo prisel na to, proc se tvuj Sasik nechtel prisat, jestli to melo nejaky duvod… a hlavne, jakto ze zacal pit od tebe v 6 mesicich??? Jaks to udelala? Tys mu prso vzdycky zkousela nabizet nebo ti zvedl tricko a zkoumal, co mas pod nim
nebo jak to bylo?
Ted je tu paradni bourka, tak doufam, ze nevypnou elektriku, nemela bych jak pumpovat
(S rucni bych to uz urcite ani neumela, jsme si nejak zvykla na tu mou elektrickou.)
Zanet:ja asi 7tydnu kojila(2.dite),pak se sprajcla a nepribyvala,tak jsme zkusili flasku,pote jsem napul kojila a napul dokrmovala,pak uz nechtela prso,tak jsem asi 14dni odsavala a davala moje plusUM,predstav si tu muru,ona to moje zacala taky odmitat!delala, ze se poblije,takze ted uz je jen na UM,ale i zto moc nechce-mame trapeni s celym jidlem.
drzim pesti,slysela jsem ze treba maminka odsavala i pul roku…pokud ti to bude pit,tak by nemel byt problem,ja mliko mela…
ale urcite delas maximum a on se maly nezblazni,kdyz nebude MM!hlavne bud v klidu,ja prvniho kojila 16m. a ted toto!taky jsem byla spatna,ale precetla jsem si clanek a uz mi to tak nevadi.
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Valli, diky za prispevek a diky za link. Vzali jsme dnes syna sebou na pravidelnou navstevu chiropraktika. Prohledl ho, zkonstatoval, ze je zdravy a ze nechce kojit, protoze je proste tvrdohlavy
Tak si muzou s Kajkou podat ruce, ze?
Clanek na BC je fajn, budu si ho vzdycky chodit cist, kdyz pujde do tuheho ![]()