Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Jenomže barák jednou bude tvůj. Když to řeknu úplně blbě, tak placení hypotéky beru jako pomalé nakupovaní si obydlí, které jednou bude ve tvém vlastnictví… Byla bys majitelem nemovitosti a stát za tebe platil oněch 70% dluhů ( hypotéku neberu v potaz)…
Druhá strana mince: Člověk, který je zodpovědný a nemá vysoký příjem, bydlí raději v nájmu, aby se nedostal do platebních potíží. Nikde si nepůjčuje, za bydlení platí trochu méně než ty. Nikdy nebude vlastnit žádnou nemovitost, jeho děti nebudou dědit, ale nikdo za něj také nezaplatí ani korunu žádného dluhu…,
@mellow, prosím Tě, neber si to osobně, já se jen snažím vysvětlit, co by měla insolvence znamenat. Nepřeju Ti nic zlého, právě naopak.
Příspěvek upraven 12.01.14 v 10:38
@Kaczenka já tohle všechno beru, ale beru to tak, že když na to někdo nemá, tak holt ten majetek mít nemůže. Proto nemám ráda, když někdo chce vyhlásit osobní bankrot, který je teda pro věřitele nic moc a ještě by si hezky nechal nemovitost.
Je to pomalé nakupování si obydlí, ale půjdeš si koupit auto, když víš že na něj nemáš? Nepůjdeš, stejně tak bys měla přestat kupovat nemovitost, když na ní nemáš. A při osobním bankrotu dle mě na ní nemáš, máš jiné dluhy a povinnost je splatit co nejlépe.
Vidím to tady v okolí, lidi zadlužení až až a koupí si barák na dceru, které ještě banka půjčí, protože jim by nepůjčila. Jak myslíš, že to vypadá dál? Už jsou zadlužení všichni včetně dcery. Takový lidé by dle mě, měli bydlet v nějakém levném nájmu (dají se u nás najít) a až se vyhrabou z dluhů tak řešit další půjčování.
@Aspera, já právě s Tebou souhlasím. Jen jsem Tě omylem označila místo @mellow
Předchozí příspěvek byl myšlen tak, že by se dům měl prodat.
@Kaczenka píše:
@Aspera, já právě s Tebou souhlasím. Jen jsem Tě omylem označila místo @mellowPředchozí příspěvek byl myšlen tak, že by se dům měl prodat.
Tak to už beru. Já to vzala tak, že je hájíš, že by si hypo měli nechat. ![]()
Holky proč se zbytečně dohadujete??? Každého věc jak si žije no ne? Každopádně vím, že pokud by šla do insolvence dům půjde k prodeji a to bez v jímky.
Jinak u nás je to z toho důvodu, že můj muž po rozvodu musel doplácet na sjm takže si napůjčoval aby měl od té bestie pokoj.
Pak přišel na řadu náš nový rodinný život plat byl hezkej vše ok dokud jeho zaměstnavatel nezkrachoval a tak si musel najít jinou práci, ale ta je hůř placená
občas dostane nedprůměrný plat, ale celkově ty dluhy už splácet nejdou. Tak jdem do bankrotu. Já mám naštěstí příjem pěknej, takže s jeho insolvencí to zvládnem lépe než splácet nehorázné úvěry. Snad to projde a za 5let bude pokoj.
@Aspera píše: Proto nemám ráda, když někdo chce vyhlásit osobní bankrot, který je teda pro věřitele nic moc
Já si nemyslím, že je to pro věřitele nic moc, protože těch 30 procent je ve většině případů ta jistina kterou opravdu člověk dluží. Těch 70 procent jsou úroky, poplatky, odměny různých vydřiduchům, co se na dluhu přiživují, takže si myslím, že věřitel dostane zpátky to co má.
@Anabellka to už tu někdo vysvětloval, že nikdo nezaručí, zda se k věřitelům těch jejich 30% opravdu dostane. Že se to nějak rozděluje a někdo dostane víc někdo míň.
Neberu nic osobne, ptala jsem se a dostala jsem odpoved, ale asi jsem si to malovala jak hurvinek valku. My sice ted mame dost krusne chvile ( manzel dostal vypoved) ale i presto sve zavazky platime ( zatim no:( ) nicmene me se*ou lidi typu me kolegyne z prace - dluzi snad kazde spolecnosti, celkem cca 600.000,– a ne na dulezity veci ale proto, ze rada jezdila na dovolene a dostavala darecky. Jeji prijem je 10500,vydej 23tis+ najem, jidlo atd…bydli s maminkou…tak proc to projde takovym lidem??? Za pet let bude vysmata a zacne nanovo…
@mellow tak když začne nanovo, tak už v těch s*ačkách zůstane, protože do bankrotu může jít jen jedinkrát za život.
Až mě to s**e, když jsem v takové situaci a vidím, že v práci nejsem jediná komu mzdová účetní strhává peníze, ale povětšinou jsou to lidi co si žili na vysoké noze, půjčky nabrali na drahé dovolené, na elektroniku ap. Teď poplatí za pět let 30% a jsou v pohodě. My jsme s manželem makali 7dní v týdnu, ještě zaměstnávali další lidi, všechno začalo, protože nám firmy neplatily a naději, že by jsme se někdy mohli dluhů zbavit a žít ještě někdy normální život nikde nevidíme. A. A.
Já jen vím, že vyhlásit osobní bankrot není úplně jednoduché. Musí proběhnout soud a rozhodně na něj nezíská nárok každý žadatel… Já jsem ráda, že existuje. V některých případech může opravdu zachránit lidské životy a rodiny.
@Anonymní píše:
Ale skoro Ti závidím, snad ti aspoń pomůže vědět, že jsou na tom lidi hůř. Vidíš aspoń nějaký cíl, naději kdy bude líp, co je to 5 let. Já už platím 10let a dluhy takové, že šanci je někdy zaplatit vůbec nemám, na dluhy z podnikání se totiž žádné oddlužení nevstahuje. Podnikala jsem s manželem, ten za mě nic neodváděl( sociální, zdravotní, daně..),všechno narostlo do obřích rozměrů, pochopitelně víc penále než dluhy samotné a ani ty se podnikatelům neodpustí. A. A.
Od 1.1.2014 proběhla změna, co se týká dluhů z podnikání.
@Anonymní píše:
Až mě to s**e, když jsem v takové situaci a vidím, že v práci nejsem jediná komu mzdová účetní strhává peníze, ale povětšinou jsou to lidi co si žili na vysoké noze, půjčky nabrali na drahé dovolené, na elektroniku ap. Teď poplatí za pět let 30% a jsou v pohodě. My jsme s manželem makali 7dní v týdnu, ještě zaměstnávali další lidi, všechno začalo, protože nám firmy neplatily a naději, že by jsme se někdy mohli dluhů zbavit a žít ještě někdy normální život nikde nevidíme. A. A.
Naprosto Vám rozumím
já už bych se do podnikání nikdy nepouštěla a když už, tak rozhodně bez zaměstnanců
, nemám zrovna nejlepší zkušenosti. Jsem nyní zaměstnaná a na svého zaměstnavatele koukám jinak, když vím, jaké je to na té „druhé straně“.
Těžké najít práci, ale kdo to vidí i z druhé strany, těžké najít zaměstnance co si té práce váží. Nakonec ten kdo narozdíl od zaměstnanců makal bez dovolené, bez neschopenky a nakonec i bez výplaty je ten zaměstnavatel..A jak jsem dopadla např. já už jsem psala. A.A.