Poradna duly
Jana Čurdová
ahoj holky!
Konečně jsem dovařila, doprala a dokojila (to tedy jen na chvíli
a tak sem na chvíli kouknu.
ad nákupy - zatím chodíme jen do supermarketů jako Billa nebo Lidl, které mám do 10min od domu, jinak bez malého samo do hypoše autem pro větší nákup, jeho tam zatím tahat nechci kvůli klimatizaci, taťka mezitím pohlídá.
ad kojení - u nás je frekvence cca 1,5 - 4h, ale v průměru tak po těch 3 hodinách a to i v noci. Déle než 5h bych ho spát nenechala a to kvůli tvorbě mléka, přesně jak psala Mroe. Jinak spíš než radami po jaké době kojit a jak dlouho se řídím svým „citem“, když vidím, že jen dumlá, tak už dávám odříhnout a spinkat.
ad kolika - tak jeden z nejhorších dnů byla noc na včerejšek, to bylo fakt žůžo, proto jsem tu psala o tom mléku, že ho asi fakt vynechám. Stále jedeme v Sabu a Probiotických, vynechat je si zatím netroufám, ale chci prubnout ten Babycalm, už nám je skoro měsíc, tak proč ne.
Jo a chtěla jsem se zeptat, v čem dáváte MM zamrazit? Vím, že jsou na to třeba spešl kelímky od Aventu, ale přeci ne každý je používá…prosím tedy o radu..díky!
Jdu na zmrzlinu a za chvíli sem ještě juknu..páá
ad jesle - Mroe, fakt se dají sehnat volné jesle v Praze? To koukám, známým všude řekli, že mají plno…a to nemluvím o školkách.
Mně porodné zatím nedorazilo a mateřská pro tento měsíc taky ne, ale dávám tomu dost čas, minule přišla po 22.6.
Taky zvažuju 2letou rodičovskou, ale čas je tuším až do konce mateřské…možná se pletu..
ahoj holky,
tak nám od soboty nešel net
blesk nám odprásknul wifinu, takže jsme museli koupit novou krabičku na střechu a dneska se povedlo to rozchodit. Koukala jsem že jste zatím napovídaly 22 stránek tak to snad během dneška doženu dočíst ![]()
v úterý jsme absolvovali 6. týdení prohlídku u dr. tak byla s námi spokojená. Ondra už má 53 cm a 3,6 kg.
Také jsme v úterý ještě byli na nožičkách v Kolíně, to také dopadlo na výbornou. Já jsem se bála, páč já měla vykloubenou nožičku a nedovyvinutý jadýrka tak aby to neměl po mě.
Paní doktorka nám už dovolila dělat čajíček fenyklový. Takže už nás prdíky snad opustili, páč po něm mu to krásně jde
Jen jsem se zapomněla zeptat kolik toho vlastně za den může vypít, nevíte náhodou některá?
jdu vás tedy dočíst. zatím přeji hezký zbytek dne
V Mostě jsou jesle troje a všechny beznadějně plné. Já chtěla Tobíka do školky, ale bez šance-právě mi řekla, že mi ho vezme do jeslí ( v říjnu mu budou tři ) a pak automaticky přejde další rok do školky.
Ovšem v těch jeslích to bude hustý. O hlavu větší než všechny děti a vůbec, ta nějak doufám, že se uvolní místo a oni ho přeřadí během roku.
Ceny za hlídání jsou teda v Praze děsný.
Jeden čas jsem intenzivně makala na projektu soukromého zařízení na hlídání dětí-ale nakonec jsem to zavrhla. Šílené -i když možná oprávněné-nároky na personál, hygienu, administrativa.
Ale v hlavě to mám tak nějak pořád.
Mrazím do avenťáckých kelímků.
Podle mne jde mrazit do čehokoliv, co vydrží mráz a jde před nalitím mléka kvalitně umýt nebo vysterilizovat.
Melu můžeš mi prosím napsat přesný postup skladování a rozmražování mléka?? KDYŽ CHCI ODTŘÍKAT POSTUPNĚ CELÝ DEN A VEČER TO ROZLÍT A NAMĚŘIT DO SKLENIČEK OD PŘESNIDÁVEK
MUSÍ SE TO NECHAT V LEDNIČCCE A POSTUPNĚ PŘILÍVAT ??
a JAKÝ POSTUP JE PŘI ROZMRAŽOVÁNÍ ?? TO MUSÍ BÝT SAMOVOLĚN ?? MOC DĚKUJI ZA KAŽDÉ INFO TED JSEM KOJILA PO 3 OD RÁNA OD 5 HOD A VY?
Spagetko - jo nutrilonu, ale asi nenakojim víc než těch 30. Nevim, v porodnici mě ta váha štvala a teď bych si to někdy ráda změřila, kolik teda nakojim. Doktorka mi řekla, že mam prostě rozdělávat 90ml a nechat malýho kolik vypije. Takže někdy jen 60 a někdy skoro i těch celých 90ml. U prsa nechávám dle doporučení z porodnice 10-15 minut, střídám obě při jednom kojení. Mlíko mu vždycky teče úplně všude a když chci odstříkávat, tak prostě vymáčknu pár kapek a je konec. Nechápu.
Mroe - rodila jsem u Mulačů a o žádnej stříkačce nebo prstu na dokrm nepadlo nikdy ani slovo. Prostě mu rovnou nacpali flašku. Naštěstí to na to přisávání nemá vliv. Se tam s tim teda nepářou ![]()
Welu - tak jo, nemam tedy slabý mlíko, ale mam ho nejspíš málo i po tom všem, co pro to dělam ![]()
jídlo při kojení - doktorka mi řekla, když tu byla na první kontrole prcka, že z ovoce mam jíst jen banán a jablko, ze zeleniny jen mrkev a ledovej salát, žádný luštěniny, cibuli, česnek (tak to jasný), maso jen dušený nebo vařený, čokoládu v žádným případě - z toho prej mají mimča největší bolesti bříšek - kvůli tomu kakau, co obsahuje - když prej chci jíst čokoládu, tak jenom bílou. Ptala jsem se jí i na meloun, tak řekla, že když nesnim půlku, tak si kousek dát můžu. Dala jsem si 4 lžíce a večer měl malej bolavý bříško a děsnej průjem a já za hodinu to samý. Takže od tý doby meloun radši taky nejim. Jim taky děsně stereotypně. Většinou jen vývary s mrkví, mrkev se starým rozspekem, jalbečný přesnídávky nebo jogurty s piškotama, banány, starý rohlíky s máslem. Hrozný. Teď jsem si teda alespoň nakoupila acidofilní mlíka (na radu mojí maminy). Tak jestli to kojení nebude nakonec souviset i s tou mojí „pestrou“ stravou.
Stejně je to divný, dřív doporučovali pít hodně mlíka, přitom teď to zas nedoporučujou, že nadýmá. Tak co si má pak člověk myslet. I v tej porodnici co sestra, to jinej názor. A pak babo raď. Asi si fakt člověk musí vybrat nějakou střední cestu a nakonec dát na svůj vlastní pocit.
Asi ještě zkusim trochu zpestřit tu stravu (chudák muj maličkej, už teď je mi ho líto) a zapracovat víc na tom odstříkávání.
Taky jsem měla v plánu kojit co nejdéle, ale když to holt nepůjde, tak se to taky nezblázní. Přece i nekojené děti jsou stejně krásné, šikovné a spokojené.
Welu - tady (i ty jsi sem tuším dávala ten odkaz) je spousta info k MM..
a tak ještě ten odkaz…že.. ![]()
http://www.kojeni.net/databaze.php?…
Mléko sbírám celý den, přilévám do stejného kelímku. Když je plný tak zmrazím. Lze dolévat i k už zmrazenému mléku.
Rozmrazovat buď tím, že ho dám jen do lednice nebo pomalu ve vodní lázni. Nemělo by nebo dokonce nesmí ( to nevím jistě ) projít varem.
Já zatím vše co odstříkám spotřebuji. V Mostě mám zmražené dva kelímky. Na kelímek je dobré napsat datum zamražení.
Mi se nechce už nic hledat v těch odkazech bolí mě šíleně hlava.
Melu děkuji a je jedno jakou to mléko má teplotu když ho budu slévat jo? já četla že by mělo mít stejnou a nevím jestli to musím dát do lednice nebo nechat ve flašce do který odstříkávám.
Kolikrát jste od rána už kojily? já už jsem s tím trapná a nemůžu se dočkat poradny příští týden ale já od 5 rána jsem kojila 3× v 5 (20min) v 9 (30min) ve 13:40 (20min) není to málo? ?????? kolikrát bych měla kojit dopoledne a odpoledne když v noci spinká? abych se vešla aspon do těch 7 kojení za den, mám nebo nemám ji budit odpoledne když spinká po dvou 3 hodinách? Většinou s ní tatka i přes hodinu blbne nebo já a pak usne a spinká i 3 hodky
Werčule
přesně tak, kolem kojení je teď podle mne zbytečná hysterie a maminky jsou pak ve stresu a to jim moc nepřidá.
Já kojit chci, ale když se to někde podělá-no tak se nezblázním.
Tobík byl na MM dva měsíce plně, pak s dokrmem, od třetího UM a co, doteď byl jednou nemocný a vztah máme taky pěkný.
Někdo říká, že je kojo pohodlnější, bo má stravu pořád s sebou. No mne to v tomto směru spíše omezuje, protože prso jen tak někde nevytáhnu. Takže já si pochůzky a procházky a všechno organizuju od kojení do kojení
Takže toto pro mne není zrovna argument.
Weerčule, tak to jsme na tom úplně stejně, já teda zatím rozdělávám 60 ml, počítám příští týden asi začnu už víc. Ale malá byla fakt prcek, tak jí pořád nějak celkem 80 - 90 ml stačí. Pak bych to do ní už tlačila. Já teda mám váhu, takže si to vážím jako v porodnici kolik nakrmím, je to od 20 do 45 ml jak kdy......Ale jak říkám, já jí to pořád dávám stříkačkou, jak mě to v porodnici naučili. Ale lahvičky s novorozeneckýma dudlíkama mám taky, tak jestli se to kojení fakt nějak rozumně nerozjede, tak je asi taky použiju ![]()
S tím mlíkem je to fakt záhada, slíknu podprdu, přiložím a z druhého prsu mi mlíko teče…Pak odsávám ruční od aventu a nic, pár kapek
![]()
spagetko
taky používám ruční od aventu a někdy mi déle trvá, než třeba najdu správný úhel pod kterým odsávat nebo chvíli jedu naprázdno a pak se vatvoří ten správný podtlak a jede to. v životě jsem ručně nevymačkala tolik jako s tou odsávačkou.
Welu, to tak neres…
Ja kojila asi v sest, pak v 9, pak tak nejak kolem poledne (nebo bylo 11?, fakt nevim) a ted. Ale casy orientacni, proste kdyz ma hlad.
Zamrazovala jsem do vyvarenych lahvi, mam male a dve velke, nepocitam, ze bych to potrebovala driv nez na kasi. A dva pytliky, myslim. Delala jsem to tak, ze jsem zmrazila, co jsem mela, pak jsem prilila na zamrazene. Mozna by bylo lepsi prilevat mleko, ktere date aspon na chvili do lednicky nez rovnou - kvuli teplote, ale ja to nejak extra neresila.
No vidite a mne to zas slo vzdycky lip rukou. U odsavacky je dulezite mit mekky dvorec, kdyz tak jemne promnout mezi prsty a klidne nekolikrat vystridat prsy pri odsavani, treba po minute, chvili trva, nez zacne mleko poradne tect. Ale mne to fakt jde lip rucne. Podivejte se na nejaky nakres, je dulezite to delat spravnou technikou. jo a behem odsavani udelat prestavku a masirovat prs smerem k dvorci…nekde na kojeni. net bude urcite navod…