Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Hanula1212 píše:
Tak to se omlouvám, asi budu muset do pomocné školy. Přetaňte mě urážet, principu silniční daně, troufám si říct, rozumím. Já chtěla vysvětlit tu konkrétní větu, které nerozumím. 3000 platí pro 10 let staré auto s objemem nad 3000ccm a Euro II..
Pro 10 let staré auto s objemem nad 3000ccm je sazba 4200,– nebo se pletu? A to Euro II? Já jsem jen poprosila o vysvětlení.
Ach jo.
Zákon o dani silniční č. 16/1993 Sb. par 6, odst 6:
Sazba daně podle odstavců 1 a 2 se u vozidel snižuje o 48 % po dobu následujících 36 kalendářních měsíců od data jejich první registrace a o 40 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců a o 25 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců. Nárok na příslušné snížení sazby daně vzniká počínaje kalendářním měsícem prvé registrace vozidla a končí u téhož vozidla po 108 kalendářních měsících.
Ano, moje auto není staré přesně 10 let, ale o něco méně, takže se na něj uplaňuje sleva 25%, což je 3150, což jsem si pro účely příkladu dovolil zaokrouhlit, protože to opravdu nehraje roli.
Znovu opakuji, že vzhledem k tomu, že ani já, ani vy neznáme a nepočítáme přesná čísla (a ani si nikdo - tedy kromě Vás nedělal iluze o přesném zápisu čísel), ale dáváme způsob jak a kudy se k těmto číslům dopracovat a příklad jsem si dovolil nadhodit z hlavy s tím, aby zakladatelka věděla, v jakých řádech se pohybuje, ale vlastní výpočet si musí samozřejmě provést sama. Postup má na každém přiznání a jak vidno výše, zvládla to bravurně.
Nejen že toto soudný člověk, myslím, chápe, ale ještě jsem to výše explicitně napsal. Ale asi to jednou nestačilo.
Vzhledem k tomu co píšu já a co píšete vy si troufám tvrdit, že vás nikde neurážím ani v nejmenším ![]()
Tímto si dovoluji naší debatu ukončit, protože už nikomu nic nepřináší.
Asi bude opravdu nejlepší tuto debatu ukončit, protože nikomu nic nepřináší.
Já už stejně nehodlám reagovat na příspěvky někoho, kdo napíše že auto je staré 10 let, ale nakonec je mladší než 9 let, daň 3150,– Kč zaokrouhlí na 3000,– ale 3× zopakuje, že je max. 3000. A já patřím do pomocné školy a mám si to několikrát přečíst, když to nechápu. A zřejmě to bude podobné se vším, co jste napsal. Záměrně jsem se ptala i na to Euro II., protože podle Eura se slevy již několik let nepočítají. Přeji hezký den.
@Chauvinist Promińte, nemluvíte sice tatarsky, nýbrž česky, ale málo jasně a srozumitelně a máte mentalitu tříleťáka, který žvatlá a vzteká se, že mu ostatní nerozumějí.
Vaše texty nebudu analyzovat, na to nemám pokdy. Je to dost fuška. Za poradce bych si vás nevybral.
@Hanula1212 píše srozumitelněji, tak ji prosím nechte, ať radí. Jejím radám je aspoň rozumět, opravuje vás tam, kde napíšete blbost nebo něco nesrozumitelného a doplní to vlastními (srozumitelně podanými) radami.
@eumedon děkuji. Akorát mám připomínku - mám doma tříleťáka a rozumím mu teda líp než tady kolegovi.