Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Cullenova asi jsem blba, ale ne natolik, abych si neuměla najít tabulku.
@Cullenova když je to easy, proč neporadis?
Třeba spatřila jsem deti, jak si hráji u potoka.
Příspěvek upraven 14.12.22 v 20:02
@jahuhudka Tak tím pádem si určitě zvládneš odvodit, jaká která věta je, minimálně podle spojek
.
@Cullenova píše:
@jahuhudka Tak tím pádem si určitě zvládneš odvodit, jaká která věta je, minimálně podle spojek.
No se ukaz na jedné větě
Viz výše
@jahuhudka píše:
No se ukaz na jedné větěViz výše
Urcovat vedlejsi vety na zaklade spojek je pitomost. Tim se fakt nerid.
@jahuhudka píše:
@Cullenova když je to easy, proč neporadis?
Třeba spatřila jsem deti, jak si hráli u potoka.
Doplňková ![]()
Edit. Doplňková věta nastává po slovesech smyslového vnímání, což spatřit je. Proto je to doplňková věta. Stejně jako u vět: Viděli jsme koně, jak skáčou přes překážky. nebo Spatřil jsem srnu, jak se mihla mezi stromy.
Příspěvek upraven 14.12.22 v 20:05
@Yorkmut píše:
Hele já ty věty jen dostala jako jedna z pěti dospělých. Neshodli jsme se a mě to štve ![]()
@Cullenova píše:
Doplňková
dva z pěti napsali způsobova. Spatřila jsem deti jak? Jakým způsobem? Tři máme doplňková
@jahuhudka píše:
dva z pěti napsali způsobova. Spatřila jsem deti jak? Jakým způsobem? Tři máme doplňková
Doplnkova.
@Yorkmut píše:
Naopak. Spojky ti mohou pomoct, když tápeš. Např. spojka jako bývá právě u doplňkových vět.
Obloha byla, jako by se čerti zenili. Doplňková? Přívlastková? Jiná? Anonymní napsala prisudkova
@Cullenova píše:
Naopak. Spojky ti mohou pomoct, když tápeš. Např. spojka jako bývá právě u doplňkových vět.
Jo a taky u zpusobovych. U doplnkovy k tomu potrebujes podstatne jmeno pred tou spojkou jak/jako. Typicky spojky jsou u podminkovych a pripustkovych. Ridit se jen spojkama je proste blbost.
@jahuhudka píše:
Obloha byla, jako by se čerti zenili. Doplňková? Přívlastková? Jiná? Anonymní napsala prisudkova
Prisudkova. V hlavni vete sponovy sloveso, ve vedlejsi zbytek prisudku se sponou.
@jahuhudka píše:
No vidíš, ale je to doplňková
. Jsem vystudovaná češtinářka, takže si jsem 100% jistá
.