Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@j.a.n.i1 píše:
Tak pokud máš syna, tak s ním velice pravděpodobně stejné příjmení nemáš, to jen tak na okrajdost cizinců totiž naše OVÁ nechápe a není to pro ně stejné jméno.
Mám dceru, takže v pohodě.
Jelikož ji je 6 let, tak nepředpokládám, že se jí vzhled až tak moc změní, tak jí udělám asi občanku a třeba jí i těch 5 let vydrží.
@maraida píše:
asi jak kdy. Dcera na pas, kde je jí 1,5 roku jezdí ještě dnes a nikdy žádný problém nebyl. Kamarádky 4letá dcera jezdí na občanku kde je jí 14 dní.
Ale to asi tu občanku nikde neukazuje, protože by tam měla mít odpovídající fotku a uznat by to neměli.
@Marcelka146 nevím jak ona, ale pas mojí dcery ukazuji, převážně létáme a nikdy žádný problém nebyl
@Marcelka146 píše:
Ale to asi tu občanku nikde neukazuje, protože by tam měla mít odpovídající fotku a uznat by to neměli.
Pokud má platnost 5 let, tak je to platný doklad, ne? Kdyby se musely občanky a pasy měnit, když fotka přestane odpovídat skutečnosti, tak nebudou dětem vystavovat doklady s platností 5 let. Zřejmě se s tím počítá, že děti se mění…
@j.a.n.i1 píše:
Tak pokud máš syna, tak s ním velice pravděpodobně stejné příjmení nemáš, to jen tak na okrajdost cizinců totiž naše OVÁ nechápe a není to pro ně stejné jméno.
jj, loni jsme vyplňovali turistickou kartu v Korutanech, uvedla jsem nejdřív svoje údaje, tak byli všichni chlapi -ová. Silně pokořující ![]()
@Fazulina píše:
Pokud má platnost 5 let, tak je to platný doklad, ne? Kdyby se musely občanky a pasy měnit, když fotka přestane odpovídat skutečnosti, tak nebudou dětem vystavovat doklady s platností 5 let. Zřejmě se s tím počítá, že děti se mění…
ne, nemáš pravdu. Jsou tam nutné dvě podmínky - platnost a aktuální podoba. Já dětem měním pasy, pokud se razantně změní podpoba i před vypršením platnosti. Za nějaké problémy na letišti mi to fakt nestojí. A to, že to někomu prochází, není argument, že je to tak správně.
zde je odkaz na stránky Ministerstva vnitra. ke konci jsou informace o ukončení platnosti pasu a mluví se tam i o podstatné změně podoby: http://www.mvcr.cz/…-642319.aspx?…
@Marcelka146 píše:
Jelikož ji je 6 let, tak nepředpokládám, že se jí vzhled až tak moc změní, tak jí udělám asi občanku a třeba jí i těch 5 let vydrží.
A proč to řešíš buď/a nebo? OP je za 50 Kč, pas za stovku, vyřizuje se to na stejném úřadě, klidně může mít obojí.
Máme obojí (respektive 1× občanku a 2pasy). Děláme to při jednom, jenom přeskočíme k druhý přepážce, popltaky jsou minimální. Občanku třeba po nás chtěl řidič v autobuse, že dceři není ještě 15 a má nárok na poloviční jízdné, no je jí 9let. Takže občanka na běžné použití a pas na cestování.
@Jeremi
Tak peníze jsou směšné, ale nač mi bude oboje? Jen jsem chtěla vědět, co má větší praktičnost.
Ja dost cestuju a do nekterych zemi je lepsi mit od notare overeny otcuv souhlas. Nekdo vozi i rodny list
hlavne pokid nejde o stejne prijmeni nebo cestuje jen jeden z rodicu. Ale toho buch se bala jen mimo EU
Tak moje děti mají jen OP a tedy musím říct, že se jim podoba zatím nezměnila, jo je vidět, že jsou starší, ale na první pohled jsou si podobní. Jasně pokud má doklad dělaný 14 denní mimino, tak tam je potřeba ho vyměnit celkem brzo, já ho dělala holce asi ve 2,5 letech a to ji celých 5 let už evidentně vydrží.
@nozu ja ted nechavam delat pas synovi, ktery se narodil v 31.tydnu
to bychom museli menit co mesic
ale jinak mas pravdu
Tak moje děti mají jen OP a tedy musím říct, že se jim podoba zatím nezměnila, jo je vidět, že jsou starší, ale na první pohled jsou si podobní. Jasně pokud má doklad dělaný 14 denní mimino, tak tam je potřeba ho vyměnit celkem brzo, já ho dělala holce asi ve 2,5 letech a to ji celých 5 let už evidentně vydrží.
@Čajíček1980 píše:
Udelej radsi pas. Stoji 100,– na pet let. Delala jsem ted trimesicni dcerce
A si si jistá, ze nebudeš dělat nový pás dřív? Ono totiž podmínkou je, ze si musí být dítě podobné na fotce. Což sotva bude za 5let. Pokud se budeš někde prokazovat takovýmto pasem a celník ho nepozná může z toho byt velký problém a v podstatě šetření jak kdYbys doklad neměla. U takhle malýho dítěte sem dělala doklady 2× do roka jak se měnil.