Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Petruna21 píše:
@Marcelka146 Kolik je dítěti? Já vím že mamce doporučili občanku a pak ji v 15 rovnou mohla používat
Dítěti bude v létě 6,5 roku.
Dělala jsem pasy, v případě dalsi dovci mimo EU to pak nebudu muset řešit. Rodiče se tam nepíší. Pokud ma dítě jiné příjmení, můžeš s sebou vozit rodný list, kdyby byl nějaký problém
@matkabagristy Vím že má platnost 5 let
proto jsem se ptala kolik ditku je.
@Petruna21 no ale tak sestře bylo třeba 13,14 ne? A ne třeba 5.
@Marcelka146 píše:
Dítěti bude v létě 6,5 roku.
Tak to budeš mít asi lepší ten pas ![]()
Za me obojí. Obcanku mám furt u sebe a pas pro jistotu, nechci při zájezdu na poslední chvíli řešit, ze nemůžeme jet, protože dite nema pas.
Ono záleží kam jedete, my s detma jezdíme pravidelně na slovensko a tam tedy používáme občanku, ta má platnost 5let stejně jako pas ale u obojího platí, že si držitel musí být na fotografii podobný, což děti logicky nejsou, mění se každou chvíli.
Jinak si nejsem jistá, ale sice tam rodiče nejsou uvedení, ale lze to při kontrole zjistit.
@Marcelka146 my to řešíme dle situace. Občanky mají děcka určitě, ono se to hodí, i když někam cestují bez nás. Pas řešíme jen v případech, kdy cestujeme mimo eu. Takže puboš pas má (cesty do Izraele, Maroka, Gruzie, Arménie…), prcek zatím poznává Evropu, stačí mu občanka
@nozu píše:
Já bych udělala pas. Nikdy nevíš, jestli neskončíš mimo EU (mě se to málem povedlo při služební cestě, když jsem nestihla navazující let…). Rodiče se nezapisují, v podstatě ani nemají šanci poznat, že se jedná o tvé dítě, pokud budete mít každý jiné příjmení. A to není až tak nereálné
Tak příjmení stejné máme. Ale jak je to třeba v případě, že jede dítě s prarodičem a má jiné příjmení? Nemůžou je popotahat za „únos“?
@Marcelka146 píše:
Tak příjmení stejné máme. Ale jak je to třeba v případě, že jede dítě s prarodičem a má jiné příjmení? Nemůžou je popotahat za „únos“?
naše děcka už bla několikrát „unesená“ prarodiči.
Neplánujeme tento rok mimo EU, tak bude stačit asi ta občanka.
Takže pokud budu mít občanku dítěte a nikdo mě nenahlásí, tak můžu převážet „přes hranice“ jakékoli „zapůjčené“ dítě?
@Marcelka146 píše:
Tak pokud máš syna, tak s ním velice pravděpodobně stejné příjmení nemáš, to jen tak na okraj
dost cizinců totiž naše OVÁ nechápe a není to pro ně stejné jméno.
@maraida Platnost má 5 let nebo méně, závisí to na tom, jestli si je dítě na dokladu podobné, když vyfotíš měsíční mimino, tak si třeba ve 2 letech fakt není podobné a musíš mít doklad nový
@Monchichik píše:
@maraida Platnost má 5 let nebo méně, závisí to na tom, jestli si je dítě na dokladu podobné, když vyfotíš měsíční mimino, tak si třeba ve 2 letech fakt není podobné a musíš mít doklad nový
asi jak kdy. Dcera na pas, kde je jí 1,5 roku jezdí ještě dnes a nikdy žádný problém nebyl. Kamarádky 4letá dcera jezdí na občanku kde je jí 14 dní.