Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak ja osobne bych novy pas nedelela, kdyz ma platnost jeste tak dlouho, kdyz ho clovek dela, tak snad vedi a maji s tim na uradech zkusenosti, ze se ditko trochu zmeni, proto to mozna delaji jen na pet let
dospelym na 10let…my taky nechali delat loni pas a kdyz nekam za dva roky pojedem, tak ho predelavat nebudem, ikdyz my vlastne jo, nam se zmeni trvale bydliste-stehovani
ale jinak bychom ho nepredelavali ![]()
@xxLeninka ahoj,co vím tak dítě musí mít aktuální podobu. takže bych šla vyměnit. A po EU stačí občanský průkaz.
Já se chystám s malým na pasovku dnes. Pas má platný taky do 2017, ale podoba už tam moc není, ne pro cizího člověka. Takže jdeme.
P. S. a nejen dítě musí mít aktuální podobu, pokud se výrazně změní tvůj zjev, taky si musíš nechat udělat nový pas nehledě na platnost…
@Hanka79 píše:
Tak ja osobne bych novy pas nedelela, kdyz ma platnost jeste tak dlouho, kdyz ho clovek dela, tak snad vedi a maji s tim na uradech zkusenosti, ze se ditko trochu zmeni, proto to mozna delaji jen na pet letdospelym na 10let…my taky nechali delat loni pas a kdyz nekam za dva roky pojedem, tak ho predelavat nebudem, ikdyz my vlastne jo, nam se zmeni trvale bydliste-stehovani
ale jinak bychom ho nepredelavali
No právě, že by se měl vyměnit když dítě změní podobu. já tedka nechala ělat málé (5m.) občanku a bylo mi řečeno, že když změní podobu tak vyměnit. Stála mě 50kč a výměna nestojí nic. a fotili přímo na místě, takže mě to netlačí. ![]()
Díky za reakce, takže asi raději vyměním, stejně musím jít dělat prckovi…a myslíte že je lepší občanka, než pas? Z jakého důvodu? (pokud někam vyrazíme, tak jedině po EU, já si s dětmi na Turecko, nebo Egypt stejně netroufnu…)díky ![]()
No nevím jak to je teď, ale na pas potřebuješ více dokladů? na občanku jsem dávala jen můj OP a dceřin rodný list. Jinak myslím že je to jedno krom teda toho že na pas můžeš kamkoliv.
Díky tomu, že by nekdo opravdu molh delat problemy, nechala jsem udelat pas novy.ale u nas je rozdil markantni.loni jsem nechala delat ve 4 mesich, tak letos si je nepodobna. i kdyz ma platnost na 5 let, tak se pry ma menit tak po roce, a to do doby, nez si dite „nedrzi“podobu
.radsi dam ted 100,–,nez problemy nekde v cizine.
@Majklina : výměna u děti do 15 let stoji zase 50 kc, není to zadarmo. To ti řekl kdo? Naše malá ma už druhy OP a pokaždé jsme platili 50 Kč.
Jinak dítě musí na fotografii odpovídat skutečnosti. Takže za me novy pas.
@xxLeninka měla by jsi zajít na úřad nebo kde u vás dělají pasy, oni ti poví, jestli to je ok nebo je potřeba nové foto holčičky. Já ted malému nechala v 10 měsících udělat pas a řekli mi, at přijdu zas ve dvou letech
@romulkaa : bohužel na některých úřadech vědí prd
. Taky jsme měli op z 10 měsíců a další rok jsem dělala novy, protože si mala už nebyla podobná a paní na me koukala jak na et proč dělám novou op, když ma ještě 4 roky platnost ![]()
@myskalucka to mi řekla kamaradka, tak sem se na úřadě neptala, tak to asi blbě pochopila.ale i tak 50kč není taková hrůza, ne?
@Majklina píše:
No právě, že by se měl vyměnit když dítě změní podobu. já tedka nechala ělat málé (5m.) občanku a bylo mi řečeno, že když změní podobu tak vyměnit. Stála mě 50kč a výměna nestojí nic. a fotili přímo na místě, takže mě to netlačí.
Obcanku mame pro prcka taky…ale nejak jsme ji zatim ani nepouzili
ted uz se foti vetsinou na miste do PC a u pasu nam brali i otisky prstu ![]()
@Hanka79 píše:
Obcanku mame pro prcka taky…ale nejak jsme ji zatim ani nepouzilited uz se foti vetsinou na miste do PC a u pasu nam brali i otisky prstu
i otisky? To sou věci, taky jsem zvědavá jak často tu občanku použijeme, ale radši to mít, náhoda je blbec. Někde nás zastaví policajti, třeba v maďarsku a domliv se s něma ![]()
@Majklina píše:
i otisky? To sou věci, taky jsem zvědavá jak často tu občanku použijeme, ale radši to mít, náhoda je blbec. Někde nás zastaví policajti, třeba v maďarsku a domliv se s něma
Jojo i otisky
no my ji chteli mit, ze budem jezdit nakupovat do Polska, tak aby nas tam nekde nechytli a ze jsme malyho ukradli…aby jsme meli doklad, ze je nas
ale nebyli jsme tam jeste ani jednou ![]()