Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, snad mi tu pomůžete.
Moje 10m dcera má od dubna vyhotovený rychlopas, který je platný do 10.10., jelikož dnes odjíždíme na dovolenou, tak jsem jí pro klid duše nechala asi před třemi týdny udělat pas klasický. No a s hrůzou jsem si uvědomila, že jsem ho na úřadě zapomněla vyzvednout a samozřejmě už ho ani nevyzvednu. Chci se tedy zeptat, jak je to s platností našeho rychlopasu? Je rychlopas platný, nebo je platný ten pas co leží na úřadě? Tak nějak doufám, že dokud si nový pas nevyzvednu, tak platí ten co mám u sebe, ale jistá si tím nejsem ani trochu. Se teď úplně bojím odjet ![]()
Platny je ten, co mas u sebe. doklad zacne byt platny, az ti ho vydaji.
a kam jedete? do nekterych zemi musi byt doklad platny i nejakou dobu po navratu, ale to se vas snad netyka. (vetsinou zeme, kde je potreba viza)
@Ali-Ali Naštěstí se chystáme pouze do Chorvatska.. Uf, tak to mi spadl kámen ze srdce. Díky za odpověď a já jdu balit ![]()
Úřednice mně ten starý nechala, kdyby jsme někam jeli, nový platil až po vyzvednutí.
Me by zajimalo, dcera bude mit 4 roky a ma pas z doby, kdy ji byl necely rok, tudiz fotografie uz prilis neodpovida realite. Pas bude ale jeste platny nejaky ten rok, neni ale nutne nechat udelat novy kvuli aktualni podobe?
@Althya píše:
Me by zajimalo, dcera bude mit 4 roky a ma pas z doby, kdy ji byl necely rok, tudiz fotografie uz prilis neodpovida realite. Pas bude ale jeste platny nejaky ten rok, neni ale nutne nechat udelat novy kvuli aktualni podobe?
syn ma pas z doby, kdy mu byly 4 mesice. ted ma 3 roky. jezdi na nej porad a nikdo nic nerikal (litame nekolikrat za rok). jo, dite si ma byt podobne, ale prijde mi, ze ani ti urednici necekaji, ze budes pas delat kazdy rok novy.
@Ali-Ali Tak ono je to o tom, že některé děti si podobné jsou, třeba kluk má pas z doby, kdy mu byl rok, teď je mu 5 myslím, že je tam stále poznat, ty základní rysy (no v jeho případě hlavně sakra výrazné oči) tam jsou a to podle mě stačí.
@Ali-Ali píše:
Platny je ten, co mas u sebe. doklad zacne byt platny, az ti ho vydaji.a kam jedete? do nekterych zemi musi byt doklad platny i nejakou dobu po navratu, ale to se vas snad netyka. (vetsinou zeme, kde je potreba viza)
A jinak platné by byly oba pasy, u nás je možné mít více než jeden pas. I když tedy je fakt, že nevím, zda i v kombinaci s rychlopasem.
@j.a.n.i1 píše:
@Ali-Ali Tak ono je to o tom, že některé děti si podobné jsou, třeba kluk má pas z doby, kdy mu byl rok, teď je mu 5 myslím, že je tam stále poznat, ty základní rysy (no v jeho případě hlavně sakra výrazné oči) tam jsou a to podle mě stačí.
tak ono je to dost subjektivni. z pohledu matky, ktera ho ma kazdy den pred ocima, mi prijde, ze si podobny samozrejme je
jestli to tak vidi i uplne cizi clovek, tezko posoudit.
chapu, co chces rict, nekde je podoba vetsi jinde mensi, ale fakt se to spatne posuzuje. ono asi zalezi i na situaci, v ramci EU, kdyz ma dite stejne prijmeni, cestuje s obema rodici atd, tak to asi posuzujou trochu benevoletneji, nez kdyby clovek jel sam, dite jine prijmeni a letel s nim treba do Saudske Arabie ![]()
Krásné dobré ránko ![]()
Máme pro dítko pas - nechávali jsme dělat v jeho půl roce. Teď je dítku 2,5let a na fotce si moc podobný není. Pas má platnost do 2019.
Letíme na Mallorcu, mám nechat udělat nový, nebo to není problém?
@Salorka píše:
Krásné dobré ránko![]()
Máme pro dítko pas - nechávali jsme dělat v jeho půl roce. Teď je dítku 2,5let a na fotce si moc podobný není. Pas má platnost do 2019.
Letíme na Mallorcu, mám nechat udělat nový, nebo to není problém?
No, záleží na celnikovi. Ale taky mám pas z pul roku, jen jsem radši nechala loni udělat obcanku. Na pasu je mimino s vykulenyma očima a ta skoro tříletá si tam moc podobná není.
@Salorka : loni jsme s dětmi letěli poprvé a nechtěla jsem na letišti problémy ( dcera měla op staré 2 roky a podobná si fakt nebyla, syn rok starý a podoba nic moc, on je fakt rozdíl 5m mimino a 17 měsíční batole ) nechala jsem radši udělat novy, nechtěla jsem se dohadovat.
@Salorka Udelala bych novou. Resim dokonce OP z 082015 vs 072016. Za rok je opet znatelna zmena v obliceji a to se bavim o ctyrletem diteti ![]()