Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, co je lepší udělat pro dítě? Udělat pas nebo občanku? Půjde o dovolené v rámci EU. Zapisují se na doklad i rodiče? Jak poznají, že se jedná o moje dítě? Jen podle příjmení?
@Marcelka146 Kolik je dítěti? Já vím že mamce doporučili občanku a pak ji v 15 rovnou mohla používat ![]()
@Marcelka146 za mě lepší pas, je tam jen 50,– rozdíl a platí všude. Rodiče se tam tuším nezapisují.
Já bych udělala pas. Nikdy nevíš, jestli neskončíš mimo EU (mě se to málem povedlo při služební cestě, když jsem nestihla navazující let…). Rodiče se nezapisují, v podstatě ani nemají šanci poznat, že se jedná o tvé dítě, pokud budete mít každý jiné příjmení. A to není až tak nereálné ![]()
Udelej radsi pas. Stoji 100,– na pet let. Delala jsem ted trimesicni dcerce ![]()
@Petruna21 píše:
@Marcelka146 Kolik je dítěti? Já vím že mamce doporučili občanku a pak ji v 15 rovnou mohla používat
co to je za blbost???Občanka pro dítě stejně jako pas má platnost 5 let.
@Marcelka146 píše:
Ahoj, co je lepší udělat pro dítě? Udělat pas nebo občanku? Půjde o dovolené v rámci EU. Zapisují se na doklad i rodiče? Jak poznají, že se jedná o moje dítě? Jen podle příjmení?
@Marcelka146 píše:
Ne, ani do občanky ani do pasu se nezapisuje, kdo je rodičem dítěte. Že jde o opravdu Tvoje dítě z toho nikdo nepozná, z příjmení se to taky vždycky nepozná, ale po pravdě řečeno, to prakticky nikdy nikdo neřeší.
Osobně bych neřešila, jestli je lepší občanka nebo pas, a nechala udělat obojí. Občanka je kartička o velikosti kreditky a jsou situace, kdy se hodí (k prokázání věku dítěte na různé slevy, v pražské MHD apod.).
Příspěvek upraven 10.04.18 v 19:14
@maraida píše:
co to je za blbost???Občanka pro dítě stejně jako pas má platnost 5 let.
No blbost to není když to tak sestra měla
na magistrátu nám poradili že je lepší udělat občanský průkaz a opravdu bylo jí 15 a normálně ji používala cca po roce si pak dělala jinou nebo ji končila ![]()
Kluci mají oboje, občanky nosím prostě pořád u sebe a pasy na dovolenou, nemusím pak řešit, kam můžeme nebo nemůžeme jet. 5 let platnost má, ale musí být i aktuální podoba, takže dětem dělám ob rok nové. Však to stojí pár korun a podané je to za 15 minut.
@Marcelka146 já mám pro obě děti jen občanku, tenkrát vyšla udělat rychleji myslím
a je na 5 let
@Petruna21 platnost dětské občanky je pět let. Když si ji nechá vystavit ve 13, má platnost do 18
@ixule jo ta podoba by tam měla být, což už u mladší moc neplatí
rostou rychleji než stihnu reagovat ![]()