Cestovní pas pro dítě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4947
10.4.18 20:59
@Marcelka146 píše:
@Jeremi
Tak peníze jsou směšné, ale nač mi bude oboje? Jen jsem chtěla vědět, co má větší praktičnost.

To se ale právě nedá říct tak jednoznačně, protože každé má svoje výhody. Pas platí do více zemí než občanka. Občanka je zase malá, člověk ji může mít furt v peněžence a bez plánování si protáhnout výlet na Šumavu třeba do nějaké z lesních ZOO v Německu nebo tak něco, že ji použije v muzeu nebo v aquaparku, aby prokázal, že dítě má nárok na zlevněné vstupné, při cestě do Prahy, aby prokázal, že dítěti je do 10 let a tudíž může jet MHD zadarmo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5924
10.4.18 21:05

@Jeremi
Tak už v tom mám jasno…půjdu s ní vyřídit občanku. Ta je pro mě praktičtější a výhodnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
905
10.4.18 21:06

Tak záleží jak cestujes.My jezdíme hodně do zahraničí (Slovensko, Rakousko, Nemecko) takže od 1.měsíce měl mladej OP a jak se měnila podoba vždy sem udělala novou. Teď bych mu dělala 3.OP (ma dva roky),ale jedeme do země kde je nutné mít pas.Tak má i ten, ale stejně mu asi nechám udělat i OP je pro mě pohodlnější nosit u sebe jeho karticku (MHD, vstupy, jízdné…) než velký pas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
10.4.18 21:09
@Marcelka146 píše:
@Jeremi
Tak peníze jsou směšné, ale nač mi bude oboje? Jen jsem chtěla vědět, co má větší praktičnost.

tak třeba když jeden doklad ztratíš, budeš mít druhý… a nebo třeba příští rok pojedete někam, kde OP nestačí a nebudeš muset znovu lítat na úřad a případně stát frontu na pas…
Naše holky mají jak občanky, tak pasy… jedno se vejde do peněženky, druhé do kabelky… tak spíš záleží na tom, jak moc budete cestovat a kam… těch pár kaček myslím člověka nezabije…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5924
10.4.18 21:18

Tak tento rok mimo EU nepojedeme…a kdyby příští, tak jí pas dodělám…u nás fronty na úřadě nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74
10.4.18 21:41

Prcek má zatím pas, ale uvažuju, že mu dodělám i OP. Cestujeme hodně všude možně. Akorát přemýšlím, pas má z doby, kdy mu bylo 6m, vypadá tam samozřejmě jinak než teď ve 2 letech. Mám ho nechat znovu předělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11176
10.4.18 21:43
@nozu píše:
ne, nemáš pravdu. Jsou tam nutné dvě podmínky - platnost a aktuální podoba. Já dětem měním pasy, pokud se razantně změní podpoba i před vypršením platnosti. Za nějaké problémy na letišti mi to fakt nestojí. A to, že to někomu prochází, není argument, že je to tak správně.
zde je odkaz na stránky Ministerstva vnitra. ke konci jsou informace o ukončení platnosti pasu a mluví se tam i o podstatné změně podoby: http://www.mvcr.cz/…-642319.aspx?…

Aha, díky za vysvětlení, to jsem nevěděla. Budu teď cestovat s dcerkou do ciziny a pas má nový, takže OK, ale jmenuje se jinak než já.

Takže myslíte, že je lepší mít ještě něco? Běžně u sebe nosím její rodný list, to by jako důkaz mohlo stačit, ne?:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21619
10.4.18 21:52

@nicetan ¨doporučuji předělat. Viz odkaz, který jsem sem dávala dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14367
10.4.18 22:01
@Jeremi píše:
To se ale právě nedá říct tak jednoznačně, protože každé má svoje výhody. Pas platí do více zemí než občanka. Občanka je zase malá, člověk ji může mít furt v peněžence a bez plánování si protáhnout výlet na Šumavu třeba do nějaké z lesních ZOO v Německu nebo tak něco, že ji použije v muzeu nebo v aquaparku, aby prokázal, že dítě má nárok na zlevněné vstupné, při cestě do Prahy, aby prokázal, že dítěti je do 10 let a tudíž může jet MHD zadarmo…

MHD je zdarma jen do 6 ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21619
11.4.18 05:48
@maraida píše:

ne. je zdarma do 15. ale od 6 do 10 se musi prokazat vek jakymkoliv dokladem s fotkou a potom prukazkou dopravniho podniku nebo litackou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5257
11.4.18 06:17
@Marcelka146 píše:
Tak příjmení stejné máme. Ale jak je to třeba v případě, že jede dítě s prarodičem a má jiné příjmení? Nemůžou je popotahat za „únos“?

Hele nám se stalo, že jsme jeli na dovolenou -jedno dítě tam dostalo neštovice, takže tam s chlapem museli zůstat, než přestane být infekční. Já jsem letěla s druhým dítětem domů. Nejsme manželé a děti mají příjmení po otci. Na letišti při pasové kontrole si nás vzali stranou a vyslýchali kluka (6 let), jestli jsem jeho máma a proč jedeme sami a tak. Víc to neřešili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
11.4.18 07:52
@nozu píše:
ne. je zdarma do 15. ale od 6 do 10 se musi prokazat vek jakymkoliv dokladem s fotkou a potom prukazkou dopravniho podniku nebo litackou.

já teda nevím, kde bydlíš, u nás je od 6 do 15 poloviční jízdné pro děti, zdarma jen pro děti do 6 let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
11.4.18 10:30
@maraida píše:

nevím jak to v Praze je, ale každopádně já městskou jezdím fakt málo, ale mám 4letou, která vypadá na predskolaka, takže pro mě k využití všech slev je OP dobrá volba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7527
11.4.18 10:31

@Regina Hero byla řeč o Praze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5924
11.4.18 10:43
@Regina Hero píše:
já teda nevím, kde bydlíš, u nás je od 6 do 15 poloviční jízdné pro děti, zdarma jen pro děti do 6 let…

U nás stejně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario