Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@unuděná píše: Více
Je to možný… i když ten můj začíná taky. Ale tohle je teď jedna z mála knížek, co čte.
Třeba jak je tu doporučován ten Táta za všechny prachy (od Villiamse), tak to je nezaujalo a popravdě, to jsem si přečetla i já a nechápala jsem, mně se to tedy vůbec nelíbilo.
To asi radši ty Válečníky (i když ty jsem nečetla a ani se nechystám
).
A jinak předtím (asi v devíti, desíti) četli samozřejmě Poseroutku a Ztřeštěný dům na stromě (je více dílů dle pater).
@Schnapi píše: Více
Jo Tátu za všechny prachy mi doporučovali v knihkupectví, prolistovala jsem to zběžně, ale fakt mě to nezaujalo (no Popravde Poseroutka taky ne a syn je přečetl) asi jsem stará škola ![]()
Fotbalový král
![]()
A můžete se cítit jako disidenti, protože kniha je „zakázaná“…
Abych pravdu řekla, tak podrobně nesleduji. Děcka mají od první třídy průkazku u nás do knihovny. Takže si chodí vybrat, co se jim líbí. Když si řeknou konkrétní, tak jim ve výměníku sežene a doveze.
Já mám průkazky ve dvou okresních městech. Takže se přidají, když tam jedu. Nebo si nějakou průkazku půjčí a zajedou si vybrat libovolně. Někdy mají ve škole určené téma, které mají přečíst a zpracovat. Tak to najdeme ve městě v knihovně. Syna nejvíc baví, když je tam drama, napětí. Někdy vybírá v patře pro dospělé, že v dětském sektoru se mu nic nelíbí. Jindy zas i tam najde. Asi je to podle aktuální nálady.
@Xanthe píše: Více
Ale nevím, jestli jsi kauzu sledovala, takže… je to myšleno jako vtip. Kdo by tu knihu chtěl dát dětem, měl by si ji nejdřív přečíst.
Když má rád komiksy, co třeba nějakou fajn manga sérii, anebo webtoon (korejská manwha, čte se standardně zleva doprava, narozdíl od japonské mangy).
Komiksy nemusí být vždy jen bezduché slátaniny. Začala jsem je číst v poměrně pozdním věku, po přečtení mnoha knih, a je to jeden z mých záchytných bodů, když se necítím dobře.
Pokud byste po něčem takovém sáhli, nedoporučuji nakladatelství Gate (Knihy Dobrovský), ale nakladatelství Crew, klidně i jiné.
Gate překládá tak, že se všechny postavy slívají dohromady, hovoří unifikovaným způsobem, nenesou emoce.
@jesterka001 píše: Více
No jo, Poseroutka je taky blbost, ale za mě trochu lepší tedy. On i ten ztřeštěný strom je strašná kravina, ale na toho Tátu za všechny prachy to nemá, to jsem byla v šoku, o čem to je a co je to za kravinu a že tohle má být pro děti a jakože ještě vtipný
ale nejsem už dítě, tak tomu možná nerozumím
ale každopádně i kluci řekli, že to byla blbost
Série od Artura Ransome.
Začínalo to „Trosečníci z Vlaštovky“.
Ale pravda, není to typicky klučičí.
@krecik.dzungarsky píše: Více
Tady bych autorku upozornila, pokud se v knihách neorientuje si nechat poradit. U nás bežně tatínci dětem pořizovali třeba Brutal, Death Note a tak dále. Ne každá Crew jsou Pokémoni. Jednou mi tam tatínek zcela na rovinu přinesl pro syna 9 let Neonomicon. To bych asi svému 11ti letému dítěti nedoporučila.
Ale často si kupovali kluci třeba Five Night At Freddy's.
Ja som mal v tom veku uz precitanu vacsinu Verneoviek (za mna asi najlepsie su 15r kapitan, 2 roky prazdnin a 20000mil pod morom, ale u verneoviek sa neda stupit vedla, vsetky su dobre), vsetky Foglarovky (asi taka naj pre mna bola Chata v jezerni kotline, ale ani devadesatka a cela ta seria nebola zla, do kroniky ztracene stopy obcas pozriem aj dnes ked pripravujem nieco pre deti, podobne ako Verne ani u Foglara sa neda stupit vedla, ale treba sa vyhnut novej tvorbe, napriklad taky novacek bubacek si pise dennik je sice pekna komedia, ale trosku primitivna a s povodnym obsahom, zameranim jeho knih nema nic spolocne), J. M. Troska (asi najlepsi je zapas s nebem), Bigles od velbloudich stihacek (podla mna to malo viac dielov), Titanic (neviem presne ktoru verziu), potom nieco co si nepamatam ako sa maly chlapec schovaval na vzducholod ktora prelietavala juzny/severny pol…
Ak ma rad komixy tak je krasna kniha Rychle Sipy plna komiksov. Jedna z peknych v mojej zbierke.
A ak nema precitanu klasiku ako Dobsinsky zlata kniha rozpravok, Stare grecke baje a povesti tak tam sa da kludne zacat.
To len tak namatkovo, keby som bol doma a pozrel do regalov tak ti poviem viac…
Potom som uz pomaly zacinal aj pokukovat po ‚dospelej‘ tvorbe, napriklad Halley (kto by si nepamatal kultove letisko), Daniel Sylva, Steve Berry, Rollins, Cussler, Clancy, King… su toho miliony a kazdy sme iny, prajem stastnu ruku. Za mna urcite top je Verne a Foglar!
Edit: Ako tu bolo zmienovane (ale sam som to cital az v dospelosti tak neviem posudit ci vekovo zospoveda), tak Eragon seria nieje zla, Poter tiez celkom ujde (ale tie posledne diely su uz celkom horor), Divergencia seria, pripadne potom seria Hunger games, alebo samotny majster Tolkien… Nekonecny pribeh je jedna z mala knih ktore sa mi pacili viac na platne ako v knihe, kazdopadne ked sme film pustili aktualnym pubertakom tak po 15min znechutene odisli, ze relaciu pre pamatnikov si mame pustit ked sme sami.
Edit2: U Foglaroviek som zabudol ikonicku Hosi od Bobri Reky, ale aj tak sa mi najviac pacila Chata v jezerni kotline.
A jiný soudek, to už by možná mohl:
Ota Pavel:
Plná bedna šampaňského
Jiný žánr:
Pierre Clostermann:
Velký cirkus
k tomu přihodím:
David Eshel:
Kočáry pouště
Příspěvek upraven 23.06.25 v 16:31
@M_Vladim píše: Více
Na tohodle autora jsme taky natrefili a Klub lysek byl super 👏
A ještě jiné:
Stanislav Lem:
Invaze z Aldebaranu
RIchard Feynman:
To snad nemyslíte vážně!
plus balíček kapesníků - bude se nejspíš smát, až bude brečet ![]()
@IcePlanet7 Verne je skvělý, ale musím říct že i pro mě zdatného čtenáře ten jazyk už byl zastaralý a četlo se to těžko…
Takže nevím, jak se to bude číst dnešním dětem
Pak samozřejmě klasiku:
Jaroslav Foglar:
Hoši od Bobří řeky
a podobné: Josef Pavel:
Skauti na Otavě
Jules Verne:
Dva roky prázdnin, 20 000 mil pod mořem…
Určitě Alexandr Dumas:
Tři mušketýři
Walter Scott:
Ivanhoe