Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já si zažila dítě s málo penězma a už bych to nechtěla. Ano pomohla mi rodina, takže živili ne jen mě ale i dítě, fakt paráda. To fakt chcete? Když zakladatelko mákneš a vše budeš schovávat, budeš mít rezervu. Mě se během 4 let rozbila pračka i bojler na vodu apod..Takže ty pak budeš dětem prát v umyvadle, že..Neříkám, že musíte mít bůh ví co, ale ne z huby do huby. Nedělej si dítě po krizi, to je další věc..Mě to příjde na hlavu.
@Bjoucik.15 píše:
No díky za rady.. pro všechny, neříkám že ho chci mít teď hned. Jen jsem se ptala. S manželem to máme vyřešený a to je myslím víc, než nějaké vaše názory. Jestli by byl druhý prcek, tak až po novém roce, to je zase kus času před námi. Jasně, že se něco může stát, ale to se může, ikdyž budeme mít idilycký skvělý vztah. Takže asi tak.
a máte rezervu či záložní plán pro případ krize? nemoc si nevybírá -i muž může přijít o práci nebo onemocnět. a uživíš své děti i sama? kdyby náhodou? a proč teda zakládáš téma s tímto názvem když máš takhle jasno?
@hanka.br.
Hele, rovnátka nejsou na 10 000,–, ale na daleko víc.
Co vím, tak s roštěpem pojišťovny přispíají daleko více než „normálním“.
Jinak rovnátka vs řidičák - já bych dala přednost rovnátkům, je to běh na trošku delší trať a určitě je to lepší než v pubertě. Řidičák má člověk za 3 týdny s přípatkem za 2-3 měsíce normálně, cena řekněme 7500,– (do 10 000,– vpohodě). Řidičák v 18 je krásný, ale pokud pak dlouho do auta nesedne…
@SlecnaSally
Co se ti na mém názoru nelíbí, že kroutíš očima?
@SlecnaSally píše:
@zvidavajanca Super názor s těma rovnátkamaMoje mamka na rovnátka taky kašlala a do dneška mám křivé zuby..proč si to nezaplatím ze svého? Protože se mi rovnátka v puse nelíbí, škoda že mi je nedala dřív, než jsme začala lovit kluky..A o tom jak se mi kvůli tomu lámou a kazí nemluvím.
Nebo brýle, pěkné obroučky. To je, panečku, pálka. Prostě moc moc věcí, které je slušné do dětí investovat.
Samozřejmě rezerva - samozřejmě životně nutná, nezbytná. Bez ní každá rodina balancuje nad existenční propastí.
Příspěvek upraven 27.08.14 v 19:31
@Ivčis píše:
@hanka.br. Jéjda vždyť sem psala, až půjdou děti na studia tak my budeme v práci ne? A jsem si jistá že nový ryfle budeme schopni koupit i mladšímu
. Rozhodně si nemyslém že tu půjde hravě ale určitě než to děti začnou vnímat situace se zlepší
. Každý svého štěstí stůjcem že? Někdo bude šťastnej s jedináčkem a jiný bude chtít sourozence.
počkej - nerýpu, ale studium není o nových džínách přece.. hele ted jde starší do druháku na střední - koupila jsem sešity a psací potřeby - to bylo cca 700,– dál to budou sálovky na tělák - dalších cca 1000,– a pak přijdou učebnice - loni jsem dala v prváku 2500,– počítám, že ted to bude podobné, SRPŠ mají 500,– do toho obědy cca 600,– průkazka na MHD atd atd…ona to doopravdy není žádná prča a to vydělávám celkem slušně a mám mladšího školkáče k tomu a už má nový bačkorky a zaplacenou školku a kroužek atd.. fakt to nejsou jen nový džíny ![]()
@jdukolem píše:
počkej - nerýpu, ale stdium není o nových džínch přece.. hele ted jde starší do druháku na střední - koupila jsem sešity a psací potřeby - to bylo cca 700,– dál to budou sálovky na tělák - dalších cca 1000,– a pak přijdou učebnce - loni jsem dala v prváku 2500,– počítám, že ted to bude podobné, SRPŠ mají 500,– do toho obědy cca 600,– průkazka na MHD atd atd…oa to doopravdy není žádná prča a to vydlávám celkem slušně a mám mladšího školkáče k tomu a už má nový bačkorky a zaplacenou školku atd.. fakt to nejsou jen nový džíny
Je varující, pokud rodič uvažuje jen v relaci a horizontů hadrů („rYflí“).Zavání to růžovými brýlemi.
@Burj Chalifa píše:
Nebo brýle, pěkné obroučky. To je, panečku, pálka. Prostě moc moc věcí, které je slušné do dětí investovat.
Tak nejnutnější „hnus základ“ dá pojišťovna, ale víme jaké to je, že. A v nižších částkách to taky není žádná paráda.
Fakt nechápu, jak někdo může ýít od výplaty k výplatě. Řekněme dlouhodobě.
@zvidavajanca píše:
@hanka.br.
Hele, rovnátka nejsou na 10 000,–, ale na daleko víc.
Co vím, tak s roštěpem pojišťovny přispíají daleko více než „normálním“.Jinak rovnátka vs řidičák - já bych dala přednost rovnátkům, je to běh na trošku delší trať a určitě je to lepší než v pubertě. Řidičák má člověk za 3 týdny s přípatkem za 2-3 měsíce normálně, cena řekněme 7500,– (do 10 000,– vpohodě). Řidičák v 18 je krásný, ale pokud pak dlouho do auta nesedne…
@SlecnaSally
Co se ti na mém názoru nelíbí, že kroutíš očima?
Máš asi problém s pochopením textu. Nepsala jsem o rozštěpových dětech, vad zubů je daleko víc. Nepsala jsem, že rovnátka stojí 10 000, ale že to je částka, kterou mladí lidé nad 18 let musí hradit navíc. Za ty peníze můžou mít třeba řidičák. Ale to není debata rovnátka vs řidičák, tys tu debatu postavila jako rovnátka vůbec, ať si je děti hradí samy až vyrostou. Jenže to už mohou mít sebevědomí v háji a díky tomu nakročeno hodně špatným směrem.
@zvidavajanca píše:
Tak nejnutnější „hnus základ“ dá pojišťovna, ale víme jaké to je, že. A v nižších částkách to taky není žádná paráda.Fakt nechápu, jak někdo může ýít od výplaty k výplatě. Řekněme dlouhodobě.
Když už dítě musí mít brejle, tak prostě na něm nebudu šetřit, aby měl ty nejlevnější a nejhnusnější na pokladnu. ![]()
Nevim, proc se v podobnych tematech vzdy omilaji hadry a rozmazlovani, kdyby mit ditko bylo jen o riflich z Nextu a iPhonu, tak jich mam klidne deset, ale to jsou i lyzaky, tabory, konicky, studium, koleje..a v techto souvislostech mi pak neustale zminovane dedeni obleceni prijde usmevne a hodne mimo misu stejne tak jako vira, ze rodice, kteri uz nyni jako mladi a tudiz relativne perspektivni, maji velky problem rodinu utahnout a najit slusne placene zamestnani, za par let zazracne zbohatnou, nabidky na lukrativni praci se budou hrnout atd.
@Burj Chalifa píše:
Je varující, pokud rodič uvažuje jen v relaci a horizontů hadrů („rYflí“).Zavání to růžovými brýlemi.
no jo, ono když je to mamka s miminkem a vidí jen ty aktuální výdaje tak je to potom asi šok no… prostě to chce neříkat si bude líp ale mít jasnou vizi protože těch výdajů spíš přibývá..zlatě platit v první třídě to byla muška jenom zlatá.. ![]()
@jdukolem píše:
počkej - nerýpu, ale studium není o nových džínách přece.. hele ted jde starší do druháku na střední - koupila jsem sešity a psací potřeby - to bylo cca 700,– dál to budou sálovky na tělák - dalších cca 1000,– a pak přijdou učebnice - loni jsem dala v prváku 2500,– počítám, že ted to bude podobné, SRPŠ mají 500,– do toho obědy cca 600,– průkazka na MHD atd atd…ona to doopravdy není žádná prča a to vydělávám celkem slušně a mám mladšího školkáče k tomu a už má nový bačkorky a zaplacenou školku a kroužek atd.. fakt to nejsou jen nový džíny
Tak takové sálovky jsou jednorázový výdaj, žejo. Učebnice za 2500,– měl nové? Myslím, že na burze/bazárku se prodávají do 100,–/kus, často 30-50,–
Ale tím nechci říct, že to není finančně náročné, jen ukazuješ tu „horší“ stranu.
@hanka.br.
Ok, tak jsem to asi pochopila jinak. Ne se vším souhlasím, ale hádat se nebudu.
@Chocoloco píše:
Nevim, proc se v podobnych tematech vzdy omilaji hadry a rozmazlovani, kdyby mit ditko bylo jen o riflich z Nextu a iPhonu, tak jich mam klidne deset, ale to jsou i lyzaky, tabory, konicky, studium, koleje..a v techto souvislostech mi pak neustale zminovane dedeni obleceni prijde usmevne a hodne mimo misu stejne tak jako vira, ze rodice, kteri uz nyni jako mladi a tudiz relativne perspektivni, maji velky problem rodinu utahnout a najit slusne placene zamestnani, za par let zazracne zbohatnou, nabidky na lukrativni praci se budou hrnout atd.
Velmi výstižně shrnuto. ![]()
@zvidavajanca píše:
Tak takové sálovky jsou jednorázový výdaj, žejo. Učebnice za 2500,– měl nové? Myslím, že na burze/bazárku se prodávají do 100,–/kus, často 30-50,–Ale tím nechci říct, že to není finančně náročné, jen ukazuješ tu „horší“ stranu.
No já vypočítala výdaje ted na září a myslím, že nejsme u konce.
Ano sálovky jsou jednorázový výdaj ale musíš na něj mít, že ano a ano učebnice měl nové, protože burza učebnic školní byla, ale končily dva čtvrté ročníky a začínaly tři prváky - ne na všechny se prostě dostalo… to není horší strana, ale reálná situace která se stala.