Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Do školky malý chodí, ale je pořád nemocný. Normální práci jsem zkusila loni, ale dítě pořád nemocné, babičky pohlídat nechtějí a já byla pořád doma, takže práce z domova byla nejlepší řešení. Otec je celé dny v práci a domu se vrací vyloženě až večer, kdy jde malý spát. Terapii jsem zkoušela, ale bohužel jsem si z ní odnesla špatné zkušenosti. Nasla jsem si sobce, takže mi s malým moc nepomáhá. On nosí peníze a tím to končí, moje chyba. Byl takový už před dítětem, jen jsem ho tolik nepotřebovala a nějak mi to nedošlo. Malý že mne už asi lásky moc necítí. Už se nezvládám přetvařovat. Přeci jen je chytrý a už dost prokoukne.
@Serpentini píše:
V těch případech kdy matka nemá ráda svoje dítě obvykle figuruje nějaká blízká osoba, která má dítě ráda a stará se, obvykle otec. Tam je rada snadná. V okolí mám matku, která přenechala dítě prarodičům a odešla, jednou nebo dvakrát za rok se staví na návštěvu, dítě má milující rodinu a je šťastné. Jenže tohohle chudáčka nemá rád nikdo. Tady mi dává největší smysl buď ta navrhovaná chůva a zakladatelka by trávila s dítětem minimum času, nebo by si měla opravdu vážně promluvit s okolím a zjistit jak by to bylo s péčí, kdyby odešla, jestli by se ho někdo ujal. Myslím, že to by pro tebe zakladatelko byla nejlepší možnost, párkrát do roka ho navštívit a jinak jít vlastní cestou. Nulový kontakt bych kvůli tomu dítěti nevolila, protože to ho úplně semele. Být nechtěné dítě je i tak dost hrozné…
To je v prde.li Tohle
, to by si měli chlapi přečíst aby vedeli jake pocity ma vyhořelá ženska. Nebo ty babky s dědové, kteří mnohdy cestujou po dovolených a na svoje chaty a na vnoucata kašlou..
@Fiveone píše:
Mateřský cit mít nemusí, ale toto řešení mohla udělat do doby, než dítěti byly cca dva roky.To ho mohla vzít i na ospod a dát do pěstounské péče a díte by se vzpamatovalo v nové rodině. Teď je dítěti 5 a rozhodně se nevzpamatuje z toho, že ho matka opustila. Nebude vědět proč až teď, kde udělalo chybu. A může mu nechat klidně dlouhý dopis s vysvětlením, to dítě si to stejně vezme osobně. Takže teď není vhodné myslet pouze na sebe.To mohla udělat dřív. Mohla jít na potrat a nešla. Mohla nechat dítě v porodnici a nenechala. Mohla dát dítě do babyboxu, když viděla, že rodina jen slibovala a nedala ho tam. Mohla dát dítě k pěstounské péči jako malé a neudělala to. Prostě už to neni jen o ní, ale je to i o tom dítěti a to dítě se jednou zeptá, proč to neudělala dřív nebo co vše udělala, aby k tomu nedošlo. Chodila 5 let na terapii bez výsledku?Nechodila.Tak proč vymýšlet rovnou takové řešení. A že je sobecké o tom není pochyb.Na to dítě se ohled nebere a jen se alibisticky okecává, že to je pro něj lepší. Každé dítě miluje svou matku. Dokonce i děti feťáků apod..A ani je ospod neodebere hned, ale dá rodičům šanci na změnu. Tady dítě netrpí, aby musel zasahovat ospod, ale řešení se nehledá. Spoléhat, že si dítě zvykne je hloupost.Taky to může vzít těžce a s pubertou se jeho stav může ještě zhoršit. Takže bych teď hledala jiné řešení. Nechat to být a čekat až ten papiňák jednou bouchne je špatně, ale toto je druhý extrém.
Sorry, ale až na potrat nic z toho udělat jen tak nemohla, na to totiž potřebuješ souhlas druhého rodiče, který by evidentně stejně nedostala. A že na potrat nakonec nešla.. jestli se někdo v těhotenství chová úplně stejně jako před ním absolutně neovlivněn hormony a nedělající někdy věci, které by normálně neudělal, tak to klobouk dolů.
Ženský, co jí tady radíte zůstat, tak uvědomujete si vůbec, že v pěti letech nějaká výchova, starosti a problémy ani zdaleka nekončí? Vy to vidíte pohledem milující mámy, ale tohle je zoufalá uštvaná ženská na hranici svých možností. Radši dítě bez mámy než mrtvý dítě. A tohle je věc, která se reálně opravdu děje a těch případů není zrovna zanedbatelné množství.
Příspěvek upraven 13.10.22 v 22:12
@krecik.dzungarsky píše:
Já to nečtu celé, ale pokud má zakladatelka za sebou těžká traumata z dětství, tak je pro ni KBT naprosto nevhodná. Terapie traumat nesmí být direktivní za žádných okolností. Nehledě na to, že tyhle staré strukturované a skutečně určitým způsobem násilné psychoterapeutické směry jsou vhodné možná tak u poruch osobnosti, také ne u každé, psychopatie, napadají mě i další diagnózy, ale nebudu je tady zbytečně vypisovat.
Jo, to nesouviselo se zakladatelkou. Bylo to off topic.
@Královna Kosmíru píše:
To je v prde.li Tohle![]()
, to by si měli chlapi přečíst aby vedeli jake pocity ma vyhořelá ženska. Nebo ty babky s dědové, kteří mnohdy cestujou po dovolených a na svoje chaty a na vnoucata kašlou..
Pokud se za těch x let žádné city neprojevily, tak to nejspíš jen o vyhoření není. I u zvířat se stává, že samicím prostě chybí mateřský pud.
Myslím, že to ani není až tak výjimečné. A to ani u lidí, jen to nikdo nahlas nepřizná. Vždyť i tady je denně x příspěvků v nichž uživatelky píší, že je jejich matky nemají rády. Taky se objevuje víc a víc žen, které se nebojí říct nahlas, že nechtějí děti. A podle mě i dřív spousta žen nechtěla děti, ale podlehla tlaku společnosti stejně jako zakladatelka. A kvůli pocitu zodpovědnosti se pak x let staraly. Je dobře, že se o tom diskutuje.
@curria píše:
Sorry, ale až na potrat nic z toho udělat jen tak nemohla, na to totiž potřebuješ souhlas druhého rodiče, který by evidentně stejně nedostala. A že na potrat nakonec nešla.. jestli se někdo v těhotenství chová úplně stejně jako před ním absolutně neovlivněn hormony a nedělající někdy věci, které by normálně neudělal, tak to klobouk dolů.Ženský, co jí tady radíte zůstat, tak uvědomujete si vůbec, že v pěti letech nějaká výchova, starosti a problémy ani zdaleka nekončí? Vy to vidíte pohledem milující mámy, ale tohle je zoufalá uštvaná ženská na hranici svých možností. Radši dítě bez mámy než mrtvý dítě. A tohle je věc, která se reálně opravdu děje a těch případů není zrovna zanedbatelné množství.
Ja jenom furt nechapu, z ceho je tak zoufala a ustvana. Z jednoho petiletyho zdravyho ditete? ![]()
Stacilo by si na manzelovi vybojovat trochu casu pro sebe a bylo by to stopro lepsi. Neverim ze k tomu diteti nic neciti. Je jen vyhorela a da se to resit, kdyby se ji chtelo.
Příspěvek upraven 13.10.22 v 23:25
@Královna Kosmíru píše:
To je v prde.li Tohle![]()
Hm, moje rodina by ti na to řekla něco v tom smyslu, že oni jsou přeci stáří a už si své odkroutili. Takže si chtějí na stará kolena užít. A co jim to cpeš, jejich dítě to přece není. Nemají žádnou povinnost se starat, tak je s tím neotravuj. ![]()
@Alexandria Nixia píše:
Hm, moje rodina by ti na to řekla něco v tom smyslu, že oni jsou přeci stáří a už si své odkroutili. Takže si chtějí na stará kolena užít. A co jim to cpeš, jejich dítě to přece není. Nemají žádnou povinnost se starat, tak je s tím neotravuj.
Hmm to by měli dost blbý… umirat odložení v domově důchodců..
@Královna Kosmíru píše:
Hmm to by měli dost blbý… umirat odložení v domově důchodců..
Domov důchodců by jim vůbec nevadil, naopak ho vítají. Nebudou se muset o nic starat a všichni budou obskakovat je.
Ale asi se nelze divit, že se my děti zrovna péčí a zájmem o ně dvakrát nepřetrhnem. ![]()
Je to příšerná situace, chlapečka je mi strašně líto.
Přirovnani k tomu, že mám doma nechtěného koně je mimo. Nechtěného koně bych prodala, jenomže tomu koni je u pr. ele, jestli mu seno dává a hnůj vykyda Máňa, Franta nebo Juan Pablo.
Dítěti to jedno není, dítě (pokud není psychopat jako ty) má rádo maminku.
K řešení, na rovinu sdělit otci, kterou část péče, které konkrétní úkoly odteď bude dělat (jestli nechce, hrozí, že bude dělat všechno, protože ty nebudeš). Najmout chůvu a případně i hospodyni (nečetla jsem diskuzi, tak nevím, zda máš vysokoprijmove povolání). A pak zkusit vydržet pár let. Následně zkusit internátní školu.
I tak to bude asi pro dítě kruté, ale lepší, než když maminka úplně zdrhne.
Jo a tvoje manželova rodina jsou blbci.
@Alexandria Nixia píše:
Hm, moje rodina by ti na to řekla něco v tom smyslu, že oni jsou přeci stáří a už si své odkroutili. Takže si chtějí na stará kolena užít. A co jim to cpeš, jejich dítě to přece není. Nemají žádnou povinnost se starat, tak je s tím neotravuj.
To jo to ti reknou a to i za situace kdy samotny naplno vyuzivali vsechny babicky stylem deti tam odlozeny co vikend, co nemoc, cely prazdniny. Doba se zmenila a vracet nic nechteji
@tini píše:
To jo to ti reknou a to i za situace kdy samotny naplno vyuzivali vsechny babicky stylem deti tam odlozeny co vikend, co nemoc, cely prazdniny. Doba se zmenila a vracet nic nechteji
U zakladatelky je blbý ještě to, že z ní to vnouče v podstatě vymámili. Tlačili, tlačili, slibovali, přišla brutální masírka a nátlak a pak jí bez zájmu nechali úplně na holičkách. Ani jednou nepovozili kočár a kluka si k sobě taky neberou. Není to jejich povinnost, dítě je rodičů, na zájem a péči prarodičů není nárok, nedá se na to spoléhat a řídit se podle toho ve svých rozhodnutích, ale já tohle udělat dceři nebo snaše, tak by mě hanba fackovala. Člověk se nechá slibovanou podporou ukonejšit, uvěří, že to skutečně nějak půjde, že na to člověk nebude sám, že rodina se tolik těší, ale pak zjistí, že to byly jen lži a sliby a že ho klidně nechají úplně padnout na ústa a budou přihlížet rodinné tragédii. To mi prostě přijde fakt smutný. Měli si ty kecy a přemlouvání nechat. To samé se týká samozřejmě manžela, nejen těch prarodičů a u něj je to ještě horší, protože on je skutečně rodič a měl by kolem kluka také kmitat. Pracují oba dva, tak by si měli rozdělit i péči o něj zvlášť, když ho manžel tak strašně chtěl!
@utopia
Zase z toho nedělej tragédií. Vždyť je tomu dítěti už pět let. To už je skoro samostatná jednotka. Jídlo, pití, trošku poňuchňat, večer přečíst pohádku a mezitím nějaký výlet, hřiště apod. Kdyby žila ve vyspělém světě a né v komunistickým bordelu, kde jsou maminky 4 roky doma, by mazala v roce do práce a s velkou pravděpodobností by dítě už navštěvovalo předškolní zařízení aspoň dva, tři dny v tejdnu. Jestli si zakladatelka neporadí s pětiletým, tak ať se sebere a jde. A nečeká na dobu až si z rodinného rozpočtu nešetří víc. Normální děcko se s tím srovná.
@samá práce píše:
@utopia
Zase z toho nedělej tragédií. Vždyť je tomu dítěti už pět let. To už je skoro samostatná jednotka. Jídlo, pití, trošku poňuchňat, večer přečíst pohádku a mezitím nějaký výlet, hřiště apod. Kdyby žila ve vyspělém světě a né v komunistickým bordelu, kde jsou maminky 4 roky doma, by mazala v roce do práce a s velkou pravděpodobností by dítě už navštěvovalo předškolní zařízení aspoň dva, tři dny v tejdnu. Jestli si zakladatelka neporadí s pětiletým, tak ať se sebere a jde. A nečeká na dobu až si z rodinného rozpočtu nešetří víc. Normální děcko se s tím srovná.
Samozřejmě, že je. Píšou o tom i manželé Třešňákovi. To víme my všichni, kteří hrajeme za modrý tým
.