Chci si půjčit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66815
11.10.21 21:47

Kdyz jsme spolu zacali v minulem stoleti bydlet /sama bych to do nedavne doby financne sama neutahla/, vse jsme meli z druhe ruky, zadara, za par penez.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
11.10.21 21:48

No to je skvělý, když kuřátko vylétne z hnízda a s finanční negramotností si jde půjčit 50 000. Cesta do pekel. To nedopadne dobře.

Prosimtě, nic si nepůjčuj. Chvíli to bez nóbl supr cupr nové skříně vydržíš. Prvně se pořádně zauč v práci, vytvoř si na účtu železnou rezervu (kdyby prostě něco) a šetři na nábytek.

Je dost riskantní si kvůli věci, bez které to přežiješ (a můžeš získat klidně někde za odvoz) půjčovat tolik peněz, když ještě nejsi ani zaučena v práci a máš smlouvu pouze na dobu určitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3548
11.10.21 21:51

A na jaké vybavení to chceš? Jestli na dodělávky a dekorace, tak bych šetřila a kupovala postupně. Jestli na dražší položky typu gauč/elektronika, podívala bych se na nabídku obchodníků. Někteří mají akce (včetně IKEA) na nákupy na splátky bez navýšení. S aktuální inflací bych radši nakupovala takto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
11.10.21 21:56

Nepokryl by to kontokorent? Jinak teda, je to tvoje věc, ale ono se dá pár měsíců vydržet i bez postele (můžeš za pár stovek koupit nafukovačku), ledničky (to je celkem v pohodě) a pračky (prát se dá i růčo). Co se týče kuchyně, tak rychlovarná konvice toho taky hodně zastoupí, jednoplotýnkový vařič je taky za pár set. Já třeba když jsem si na studiích zařizovala semestrální/roční pobyty, tak to zařízení mi vyšlo do 3 000 Kč (ale teda byla to garsonka, takže žádná sedací souprava apod., prostě se sedělo na zemi na polštářcích). :nevim: 50 000 mi přijde na zařízení prvobytu zbytečné, pokud je třeba si na to brát půjčku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3598
11.10.21 21:57

Tak v domácnosti na přežití nepotřebuješ ani postel i matrace přijde vhod a věci klidně v krabicích. Každý nějak začínal také jsme si s přítelkyní postupně být vybavovali a nemuselo být vše hned. Některý nábytek byl i ze sběrného dvora dělá tam kamarád a ty použitelné věci jsou vždy bokem jen si vybrat. Furt lepší než si půjčovat. ;) A když si z každé výplaty koupíš „1 skříň“ tak jich za chvíli máš plný byt. Ale rozhodně bych neřešil nějaké dekorace a nové koberce když ty původní ještě slouží.
Tak si dobře promysli co je tak akutní, že to chce půjčku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22604
11.10.21 21:58

Urcite si nepujcuj. Takto asi zacinaji ty pribehy vecne zadluzenych lidi. Nejdriv mala pujcka. Mysli si, ze to snadno splati a pak se to nabaluje. Pujcovat si na vybaveni.bytu neni rozumne. Vybaveni sezenes za odvoz a je to. Spis setri. Tvor rezervu. Kupuj az na to budes mit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6667
11.10.21 22:04

Souhlasím s příspěvkem výše, půjčování si na něco, co není nutné ( - bydlení, něco, co potřebuješ k výkonu povolání) je začátek cesty k celoživotnímu plácání se v dluzích.

Taky jsme s manželem začínali v prázdném bytě s jedním poděděným rozkládacím gaučem a jedním stolem přineseným z mého pokoje u rodičů. Postel jsme pořídili až po pár měsících, židle ještě později, rekonstrukci kuchyně dělali až po asi dvou letech. Byly to hezké začátky, nedostatek nábytku nám to rozhodně nijak nepokazil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35979
11.10.21 22:11

Nepujcuj si. Spousta věcí se dá pořídit i za odvoz nebo pár korun. Nebude to sice podle nejnovejsiho katalogu bydlení, ale poslouží to než si nasetris na nový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
11.10.21 22:17
@listento píše:
Nepokryl by to kontokorent? Jinak teda, je to tvoje věc, ale ono se dá pár měsíců vydržet i bez postele (můžeš za pár stovek koupit nafukovačku), ledničky (to je celkem v pohodě) a pračky (prát se dá i růčo). Co se týče kuchyně, tak rychlovarná konvice toho taky hodně zastoupí, jednoplotýnkový vařič je taky za pár set. Já třeba když jsem si na studiích zařizovala semestrální/roční pobyty, tak to zařízení mi vyšlo do 3 000 Kč (ale teda byla to garsonka, takže žádná sedací souprava apod., prostě se sedělo na zemi na polštářcích). :nevim: 50 000 mi přijde na zařízení prvobytu zbytečné, pokud je třeba si na to brát půjčku…

Kontokorent je ještě větší peklo, než půjčka. Se zařízením věcmi z druhé ruky souhlasím, hledala bych věci za odvoz, na bazarech, apod. V dnešní době FB marketplace to jde samo, existuje i spousta skupin, kde se daruji věci za odvoz. Jenom matrací bych si asi koupila novou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27705
11.10.21 22:21
@Anonymní píše:
Ahoj všem, možná je to blázníve, ale jinak to asi nepůjde.
Po zkušební době bych si chtěla vzít půjčku, mám smlouvu na dobu určitou
Poťřebuji si vybavit byt, bohužel jsem šla od rodičů a (adoptivní matka) mi našla byt dřív než já jsem měla práci jistou, takže jsem platila vše z brigád …
Chtěla bych si půjčit 50 000, jelikož je to částka která se dá splatit bez problému, ale samozřejmně je rychlejší si pujčit než ušetřit a čekat na to než si koupím skřín a pod. Protože ty věci všude jsou na palici 🤦‍♀️ Je mi 23, kde si tedy nejlépe vzít půjčku, u jaké banky? Máte zkušenosti? Bohužel v tom neumím chodit a doufala jsem, že se na tuto “bezmoc” nikdy nedostanu.
Předem moc děkuji❤️️Příspěvek upraven 11.10.21 v 21:22

pokud myslíš že se to dá zaplatit bez problémů tak se to dá přeci i bez problémů ušetřit ;) skřín koupíš za pár korun v každém bazaru a pěknou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
11.10.21 22:32
@K92 píše:
Sehnala bych nábytek na bazaru za pár kaček a až našetříš a budeš mít peníze, tak ten bazarový postupně obměňovat.

přesně. Něco lidé dají i za odvoz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
11.10.21 22:43

Osobně bych se vykašlala na půjčku a vybavila si byt z věcí co dávají lidi za odvoz nebo za pár korun. Můžeš to brát tak, že to není na furt, ale seženeš skřín, gauč atd. A až si našetříš, tak toto můžeš s klidem poslat dál a vyměnit za lepší. Půjčka na takovéto věci je pomalá cesta do problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
11.10.21 23:23

První byt jsme si vybavili za pár korun a stylově, sice jsme na nový nábytek měli, nechtělo se nám dávat spoustu peněz do vybavení bytu, kde budeme třeba dva roky. Já jsem navíc takové povahy, že pokud peníze mám, radši je pošetřím na větší cíle, pokud je nemám, tak si zásadně nepůjčuji!! Opravdu, je to to nejlepší, co můžeš udělat. Do toho si třeba od kamarádů sežeň řízky květin, budeš mít útulný a zelený byt bez půjčky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
11.10.21 23:24

Souhlasím taky, nepůjčuj si na hlouposti. Spousta věcí se dá sehnat za malej peníz nebo za odvoz, postupně si našetříš. Já takhle mám dodnes většinu věcí, nemám potřebu kupovat novej nábytek, když jsem v nájmu a věci mi slouží. Odkud jsi? Zrovna se budu zbavovat gauče. Asi před čtyřmi lety jsem ho sehnala za odvoz, ještě je v cajku, ale budu měnit za kamarádky kousek, kterýho se chce zbavit. Fakt, nedělej to. Je to cesta do pekel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21111
12.10.21 14:27

Je zajímavé být u zrodu jedné dluhové spirály…bohužel finanční gramotnost je i o tom, si odepřít věci které nutně nepotřebuju, když na ně nemám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel