Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, děvčata. Na doporučení ostatních zkouším do snídaně přidat chia semínka. Prý to přes noc v tekutině nabobtná a zaplní mi to žaludek, že nebudu mít hned hlad. Zkouším to už nějakou chvíli, dávám si to do jogurtu, pudinku nebo třeba ovesné kaše, ale netrvá dlouho a mám za chvíli zase hlad. Má s tím někdo stejnou zkušenost, že to neplní svůj účel? ![]()
Chia semínka pomůžou s lepší nutrniční hodnotou jídla, když ho tam přidáš, ale jaksi protože tam tak jako tak nemůžeš přidávat víc než třeba nabobtnalou lžičkou, tak zázraky nedokážou.
Takže kromě lžicky chia semínek přes noc do toho jogurtu namoči i třeba 3 lžíce ovesných vloček a ráno k tomu přidej třeba jahody, nebo jiné ovoce.
Na snídani, co tě reálně zasytí na delší dobu potřebuješ alepsoň 300kcal a 10 g bílkovin a 7 g vlákniny
250 g jogurtu, 5 g chia semínek 40 g vloček a 80 g jahod ti dá 350 kcal, 14 g bílkovin a 7,5 g vlákniny, takže to je dostatek energie na pár hodin. Plus ti tam ty vločky a jahody přiadjí spoustu dalších důležitých věcí jako jsou vitamíny, minerály, antioxidatny atd.
pokud si dáš jen 150 g jogurtu a 5 g chia semínek (malý jogurt a lžička semínek) tak sníš 116 kcal 1,7 g vlákniny a 6 g bílkovin. Což je prostě málo.
Je samozřejmě lepší mít jogrut s chia, než samotný jogurt - to je 95 kcal 5 g bíkovin a nějaké rychlé cukry z laktozy a žádná vláknina.
Vláknina je to, co dělá objem v žaludku a pomáhá s pocitem sytosti, protože dá větší práci z ní v trávicím systému vyrobit glukozu, kterou tělo spaluje a tudíž její hladiny v krvi jsou vyrovnané. Když si dáš jen ten samotný jogurt, tak ta troška cukru z něj se vstřebá rychle a rychle se spálí, což je ten moment, kdy tělo tvému mozku vyšle signál - hej, nemáme v krvi žádné cukry, nemůžeme pracovat, máme hlad, zařiď ať se něco sní.
Přidávat chia k jídlu je dobrý nápad (podobně poslouží třeba mleté lněné seminko, nebo bazalkové semínko), protože rozšiřuješ zdroje vlákniny - potřebuješ co nejpestřejší, aby fungovalo tvoe trávení, tak jak má. A to mimo jiné zajišťuje i metabolismus tuků - tedy případné lepší spalování toho nadbytečného a hlavně regulaci cholesterolu.
Ale není to zázrak, na který se stačí podívat a najednou jsi sytá, výkonná a mění se ti postava jako mávnutím proutku.
@Ou píše:
Chia semínka pomůžou s lepší nutrniční hodnotou jídla, když ho tam přidáš, ale jaksi protože tam tak jako tak nemůžeš přidávat víc než třeba nabobtnalou lžičkou, tak zázraky nedokážou.Takže kromě lžicky chia semínek přes noc do toho jogurtu namoči i třeba 3 lžíce ovesných vloček a ráno k tomu přidej třeba jahody, nebo jiné ovoce.
Na snídani, co tě reálně zasytí na delší dobu potřebuješ alepsoň 300kcal a 10 g bílkovin a 7 g vlákniny
250 g jogurtu, 5 g chia semínek 40 g vloček a 80 g jahod ti dá 350 kcal, 14 g bílkovin a 7,5 g vlákniny, takže to je dostatek energie na pár hodin. Plus ti tam ty vločky a jahody přiadjí spoustu dalších důležitých věcí jako jsou vitamíny, minerály, antioxidatny atd.
pokud si dáš jen 150 g jogurtu a 5 g chia semínek (malý jogurt a lžička semínek) tak sníš 116 kcal 1,7 g vlákniny a 6 g bílkovin. Což je prostě málo.
Je samozřejmě lepší mít jogrut s chia, než samotný jogurt - to je 95 kcal 5 g bíkovin a nějaké rychlé cukry z laktozy a žádná vláknina.
Vláknina je to, co dělá objem v žaludku a pomáhá s pocitem sytosti, protože dá větší práci z ní v trávicím systému vyrobit glukozu, kterou tělo spaluje a tudíž její hladiny v krvi jsou vyrovnané. Když si dáš jen ten samotný jogurt, tak ta troška cukru z něj se vstřebá rychle a rychle se spálí, což je ten moment, kdy tělo tvému mozku vyšle signál - hej, nemáme v krvi žádné cukry, nemůžeme pracovat, máme hlad, zařiď ať se něco sní.
Přidávat chia k jídlu je dobrý nápad (podobně poslouží třeba mleté lněné seminko, nebo bazalkové semínko), protože rozšiřuješ zdroje vlákniny - potřebuješ co nejpestřejší, aby fungovalo tvoe trávení, tak jak má. A to mimo jiné zajišťuje i metabolismus tuků - tedy případné lepší spalování toho nadbytečného a hlavně regulaci cholesterolu.
Ale není to zázrak, na který se stačí podívat a najednou jsi sytá, výkonná a mění se ti postava jako mávnutím proutku.
psychoterapie nic?
ani knížka by nebyla? ![]()
Jinak podobnou nutrniční hodnotu dostaneš třeba z dvou plátků celožitného chleba s máslem, jednoho vajíčka, 5 ředkviček a jednoho rajčete. (334 kcal, 14 g vlákniny a 16 g bílkovin)
Stáhni si do mobilu kalorické tabulky a chvíli si reálně važ co sníš, aby ses naučila jíst adekvátní porce s vyváženým složením živin.
pokud máš rychle hlad, tak prostě jíš málo a nedostatečně výživně.
@azaleila píše:
psychoterapie nic?ani knížka by nebyla?
na PMS pomůže drmek, na případné vady charakteru které nutí pičovat kde fakt není potřeba pár facek. Ideálně vlastních, mentálních v rámci sebereflexe.
Příspěvek upraven 14.07.22 v 10:15
@Ou píše:
na PMS pomůže drmek, na případné vady charakteru které nutí pičovat kde fakt není potřeba pár facek.
@Ou píše:
na PMS pomůže drmek, na případné vady charakteru které nutí pičovat kde fakt není potřeba pár facek. Ideálně vlastních, mentálních v rámci sebereflexe.Příspěvek upraven 14.07.22 v 10:15
@Ou Kalorické tabulky znám, už zhubnout nepotřebuji, díky vyvážené stravě jsem teď štíhlá, takže pojem o vyvážené stravě mám. Jde mi o to, že jsem třeba dnes udělala k snídani ovesné vločky zalité mlékem, rozmrazila dovnitř ovoce, přidala bílý jogurt, nakrájená sušené datle, nastrouhala trochu čokolády a rozmačká 1 lotusku a přidala chia semínka, která jsem nechala takhle přes noc. Normálně dávám i banán, ale nebyl doma. A i přes to uběhne hodina nebo 2 a zase mi kručí v břiše, jako bych týden nejedla. Zas tak malé porce si nedělám, i když dám jogurt s chia, tak přidávám i další věci, to je jasný
@kyryky se nedivím. Máš tam málo bílkovin a tuků, hodně cukrů… Vyletí ti glykémie a pak ti zas rychle spadne…
@Magical-eyes je tam mléko a bílý jogurt…v tom mám bílkovin dost… však jsem si nastudovala spoustu receptů na ovesnou kaši, které jsem zkoušela a vždy mi takto vyhládlo…proto jsem přidala i chia, že mi to dopomůže o něco víc. Ale zvlášť po ovesné kaši mám vždy hlad
@kyryky píše:
@Magical-eyes je tam mléko a bílý jogurt…v tom mám bílkovin dost… však jsem si nastudovala spoustu receptů na ovesnou kaši, které jsem zkoušela a vždy mi takto vyhládlo…proto jsem přidala i chia, že mi to dopomůže o něco víc. Ale zvlášť po ovesné kaši mám vždy hlad
A jaký do ní dáváš tuk?
Použila bych smetanový jogurt a přidala bych třeba proteinový prášek… Standardně je průměrně ve 100 g bílého jogurtu 5 g bílkovin…to jako fakt moc není. Vzhledem k tomu, že paní píše, že potřebovala hubnout, tak si myslím, že si smetanový jogurt nedává… A jako zmrazené ovoce, datle, čokoláda, když je banán tak ten… a lotuska spolu s těma vločkama… Tam je těch cukrů fakt dost na to, aby to rozhodilo cukr v krvi
…
Ale tak paní si to nemyslí… A hladová je ona, ne já
…
@terien píše:
A jaký do ní dáváš tuk?