Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Sklenicka s propichanym vickem je ok. Muze byt i uzavreny nebo mikroten s gumickou. Ne nejake ubrousky, latka, to drzi vlhko a brebery a kvasek rad plesnivi.
Tak já to necham s tím mikrotenakem a gumickou, to se osvedcilo i na kysání zelí..
@Alice.007 livancove testo a jeste rada, ne voda z vodovodu lepsi je ziva voda ze studne z bystriny apd…a kvasek miluje teplicko…ja ho mam na vyhrivaci podusce na prvnim stupni, protoze u nas doma neni teplo stabilne…a pak se mu dari…cistotu prislisnou nema rad..klidne me v nem stoji porad ta sama lzice na michani
a nadobu nikdy nemiju, a nejlepsi je kameninovy hrnek dzbanek apd, prikryvam mikritenakem zagumickuju ![]()
Teda..abych za chvili nebyla jak ze sl. snezenek, podivám se ven a podle pocasi dam kvasku min nebo vic, a ten se rozroste na deset pecnu, sto pecnu.. Chlap si ze me dela srandu.. ![]()
Ahoj mohu se vetřít s prosbou? Právě se i dopekl pšenično-žitný kváskový chleba, ale zase jako vždy (dělám asi po 7) je krásně propečený, akorát nadýchaný i chuťově dobrý, ale má velmi tenkou kůrku. Jak udělat aby měl silnější a křupavější kůrčičku? Díky
@HankaHK A dáváš do pořádně vyhřáté trouby? na 250? Možná bych ho nechala chvilku dýl ![]()
@Nainuva jo je na max tečku za 250°C, zase nechat to dýl (peču 30-40min dle velikosti) mám strach aby se nespálil, je takový svrchu hezky hnědý.
Jen to podlití horkou vodou na plech nemám ještě úplně vychytané
, mám z toho strach, tak tam chrstnu půl hrnku a prudce zavírám, abych se neopařila.
@Alice.007 píše:
Teda..abych za chvili nebyla jak ze sl. snezenek, podivám se ven a podle pocasi dam kvasku min nebo vic, a ten se rozroste na deset pecnu, sto pecnu.. Chlap si ze me dela srandu..
Na tohle musím reagovat
Přesně s tímhle si mě totiž dobírá manžel
Prej jestli jsem se podívala ven…
@HankaHK Pro silnější kůrku je potřeba po prvních 10 minutách pečení při 250st. C vyvětrat troubu (případně vyndat plech se zbytkem vody po zapařování),snížit teplotu na 200,180 st.-podle toho, jak peče a dopékat dýl. Někdo na posledních pár minut zapne horkovzduch, pokud ho trouba má.
@Marika2 troubu vyvětrám a plech taky vyndám, a při 200 pak dopíkám 30 min. Tak zkusím na 180 ještě dýl a horkovzduch na konec taky vyzkouším.
Tak dela to zatim v troube toto, osatku nemam, kynul na vymazanym plechu…coz byla asi blbost… No ale proc tak moc prasknul??
@HankaHK píše:
Ahoj mohu se vetřít s prosbou? Právě se i dopekl pšenično-žitný kváskový chleba, ale zase jako vždy (dělám asi po 7) je krásně propečený, akorát nadýchaný i chuťově dobrý, ale má velmi tenkou kůrku. Jak udělat aby měl silnější a křupavější kůrčičku? Díky
tak já mám opačný problém, ten muj dnešni výtvor má kurku, ze by se na nej hodila pilka na zelezo spis…ale vevnitr je měkej a dobrej
@Alice.007 Asi byl málo nakynutý. Nech ho příště dýl kynout. A tys ho dala do trouby s tím plechem na kterém kynul? To ne- dej ho třeba kynout do misky, nebo cedníku, do kterýho dáš utěrku a vysypeš žitnou moukou. Ten plech na kterém ho pak budeš péct musí být rozehřátý z trouby na 250 st (většinou)
@Alice.007 Kamarád manžela mi poradil hodit na chleba po upečení utěrku a kůrka je fakt trochu měkčí