Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Zdravím všechny, taky se zapojím..:-) Z kvásku peču už..tři roky, myslím. Hlavně tedy chleba, plus mám dva osvědčené sladké recepty, ale jinak ostatní sladké i slané pečivo se mi nějak moc nedaří, je to všelijak hutné, tuhé, hnedka tvrdé. A i ten chleba si kolikrát dělá, co chce, ani po celé té době nemám na kvásek „patent“, i když pravidla znám:-). Zajímalo by mě, jestli je na tom někdo podobně, nebo jsem jen já takové dřevo.
Ahoj chtěl bych se zeptat. Zkoušel někdo péct kváskový chleba pouze z kvásku bez potom přidané mouky? Jde to vůbec? Např. 500g kvásku, lžíce soli a kmín.
Děkuji.
@cobi7 píše:
Ahoj chtěl bych se zeptat. Zkoušel někdo péct kváskový chleba pouze z kvásku bez potom přidané mouky? Jde to vůbec? Např. 500g kvásku, lžíce soli a kmín.Děkuji.
Pokud by byl kvas trochu ochuzen o vodu, proč by ne?
@epsice píše:
Chleba bude strašně kyselej. Chutnala jste někdy kvásek?![]()
Přesně tak,vím,že někdo peče z hodně hydratovanýho těsta,ale myslím,že ve formě.Já dělám dost řídký těsto,aby byl chleba dlouho jedlej,bo my máme bochník na týden.
Ja vzdy pekla s moukou a seminky, dva chleby najednou ve forme (uspora casu a elektriny), po upeceni do platna a tyden byl vzdy dobry.
@kacakaca píše:
Ja vzdy pekla s moukou a seminky, dva chleby najednou ve forme (uspora casu a elektriny), po upeceni do platna a tyden byl vzdy dobry.
Peču v remosce.Žádný rozehřívání trouby,malá spotřeba a za 40 minut je chleba upečenej.
Ahoj zkoušel jsem péct kváskový chleba jenom čistě z kvásku, sůl, kmín a slunečnicové semínka bez přidané mouky a měl jsem to nedopečené. Prvních deset minut jsem to pekl na 240 stupňů a následně další hodinu na 200 stupňů. Mohl by mi někdo poradit, jak upéct chleba jen čistě z kvásku? Myslím dobu pečení a na kolik stupňů. Případně jak poznám ze vnitřek chleba je už dopečený? Děkuji.
@cobi7 píše:
Ahoj zkoušel jsem péct kváskový chleba jenom čistě z kvásku, sůl, kmín a slunečnicové semínka bez přidané mouky a měl jsem to nedopečené. Prvních deset minut jsem to pekl na 240 stupňů a následně další hodinu na 200 stupňů. Mohl by mi někdo poradit, jak upéct chleba jen čistě z kvásku? Myslím dobu pečení a na kolik stupňů. Případně jak poznám ze vnitřek chleba je už dopečený? Děkuji.
jak nedopečený? pokud byl jen ze žitné mouky, má prostě takovou strukturu, žitná = moc lepku a je to prostě tak
k tomu dopečení: chleba musí „zvonit“
při poklepání na chleba, se ozve dutý zvuk, nelze zaměnit.
já peču chleba 35min na 230st a nemám problém
@cobi7 píše:Čistě žitný chleba je vždy mokřejší.Zajímalo by mě,jak chutnal.proč pečeš jen z kvásku?To nechápu.
Nedopečený myslím tak, že byl uvnitř mazlavý.
@cobi7 píše:
Nedopečený myslím tak, že byl uvnitř mazlavý.
můžeš popsat přesný postup?
Přesně tak, ze žitného kvásku založím pšeničný rozkvas, jen je potřeba si uchovat žitný kvásek na další používání. Pšeničný dlouho nevydrží a neutáhne žito. Já když potřebuji pšeničný rozkvas, den předem si dokrmím žitný kvásek, abych měla lžíci na příští pečení.