Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
@Terem Děkuju
, tak to jsem udělala dneska blbě
. Nevadí, vyhodím a příště napravím.
Zamrailas ho tekutý? třeba se zmátoří. Stačí i špinavá sklenice nebo kousek uschlého.
@Terem Zamrazila jsem tekutý, ale mám ještě i v lednici. Jen teda ne z převařené vody, to jsem netušila a příště napravím. Zamrazit ho chci pro jistotu, kdyby se mi v lednici kazil. Takže příště zamrazím znova.
@Genovesa nejlíp a nejlevněji ve mlyne, je jich po republice celkem dost
na FB stránce Pecem pecen je seznam i s cenami. Nebo řekni odkud jsi a ja se mrknu.
@Genovesa Já jsem zamrazovala taky tekutý, ve skleničce. Když jsme přijeli z dovči, rozmrazila jsem, dokrmila jako vždycky a je v pohodě. Tak zatím nic nevyhazuj, podle mne bude dobrý i tak.
Tak už mám kvásek a co dál??? Pochopila jsem správně, že mám dát trochu žitné mouky a vodu - zamíchat a nechat to přes noc??? Ráno vyndat kvásek a upéct z něj chleba?? A jak? Jakou mouku? Prosím o recept toho nejlepšího chlebíku ![]()
A co vše k tomu budu potřebovat? Ošatku? Plech? Nějakou formu aby byl kulatý chleba či oválný? Děkuji všem za odpovědi ![]()
Ahoj. Pročti si tady http://www.cuketka.cz/?…
Kvásek „oživuješ“ v poměru 1:1 (žitná mouka: voda). Na facebooku je skupina pecempecen a holky tam dávají recepty. Pro začátek je asi lepší zkusit nějaký základní recet, najdeš u prvního odkazu. Mouku na základní žitnou chlebovou a pšeničnou chlebovou.
A potřebuješ přesně to co jsi vypsala. Já tedy ošatku zatím němám (chystám se jí uplést, ale nějak se k tomu nemůžu dokopat). Tak nechávám kynout v kulaté misce vyložené utěrkou a vysypané moukou ![]()
Tak nějak jak píše Pavla, jinak s nejlepším receptem, až budeš zkušenější, tak si svůj recept určitě zvolíš, já si svůj „vypěstovala“ a docházela k němu půl roku. Kvásek jsem pochopila až jsem si o něm plno věcí načetla. Nejprv zkus tu Cuketkovu nehnětenou šumavu (mě osobně nechutnala). Pečení je taky spousta, můžeš péct buď na plechu a zapařovat troubu a nebo jako je u té šumavy, péct v míse s víkem a odpadá ti zapařování. Ten můj recept obcházel několika obměnami, nejprv jsem dělala hodně hydratovaný a pekla v míse, teď dělám méně a peču na plechu.
Mile maminky, zdatne pekarky, mam na vas dotaz…vcera v 7vecer jsem zapocala svuj boj s kvaskem…smichala jsem mouku v pomeru 1:1 s vodou, ale pouzila jsem zitnou celozrnnou mouku a jeste druhy testovaci kvasek jsem udelala z psenicne hladke, vsude ale ctu, ze se ma delat z zitne jemne mouky, tu jsem zrovna doma nemela…ma to na kvasek nejaky vliv? Bude se s nim neco dit? Zatim zadna zmena…dekuji za odpoved na mozna pitomy dotaz ![]()
@elis_an3 a uz kvasek mas a len ho krmis? Alebo zakladas novy? Ked uz mas kvasek zalozeny, tak nakrmit mozes cim chces
Ja bezne krmim aj psenicnou aj zitnou celozrnnou
No a ked s kvaskom len zacinas, tak neviem… tam je to hodne citlive na prostredie, teplotu, vlhkost, postavenie hviezd a co ja viem co este. Jednoduchsie je kvasek si zohnat od niekoho z kvaskovej mapy
@cuttysark praveze nemam a toto je muj prvni pokus
v kvaskove mape jsem si vyhlidla, jen bych ho radeji vychovala sama ![]()
@elis_an3 Agoj,taky jsem si vypěstovala svůj kvásek a od září zdárně funguje. Dělala jsem ho intuitivně, prostě jsem vždycky počkala, až se rozkvasí den či dva, pak přikrmila, zase čekala, přikrmila. Až po asi týdnu a prvním upečení chleba jsem se odvážila ho strčit do lednice. Z žitné celozrnky je v pohodě, jen chce trochu víc času na rozkvašení nebo trochu víc vody. Lepší je použít jemně mletou celozrnku, kvasí rychleji. Pšeničný kvásek se pěstuje taky, ale většinou na rohlíky, buchty a vánočku, ale není tak stálý jako žitný.
Zkus prostudovat stránky www.maskrtnica.cz , cuketka.cz anebo na fb skupinu Pečempecen. Jsou tam všechny návody i pro začátečníky a většina ráda poradí.
Ať se daří ![]()
No kvásek máš buď pšeničný nebo žitný, každý má jiné použití. Žitný je na klasický pšenično-žitný chleba, pšeničný kvásek je na bílý chleba a ostatní bílé pečivo - rohlíky, buchty atd. Vždycky se dá přeučit - takže jestli chceš dělat klasický chleba, párkrát nakrm žitnou a bude to ok.
Jinak vlastní kvásek nemusí být výhra, nějakou dobu nebude dost silný na to, aby sám vykynul chleba. Kvásek, který dostaneš už je několik měsíců nebo let starý a je to ozkoušený silák.