Chléb z kvásku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9578
18.4.13 07:03

@monalka a jak si dělala ten na prvním foto? Takových děr a krásně nakynutý 8o :potlesk: Zrovna jím včerejší výtvor a je to o něco lepší, než když jsem to nechávala kynout přes noc, ale ještě stejně by chtěl. Příště zkusím nechat po kynutí stát ještě déle, než to dám péct..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
18.4.13 12:09

Monalko, můžeš dát recept na pečivo s kváskem? A na něco sladkého? Dík.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
21.4.13 22:51

@jowana 260ml vody(převařená vlažná),300g žitného kvásku,70g žitné chlebové mouky,430g hl. pšen. mouky,120g uvař. oloupaných brambor nastrouhat,3čl soli,1pl kmínu- šoupnu do pekárny program kynuté těsto, pak v ní nechám ještě další 1,5hod kynout, potom párkrát přeložím a na hoďku do ošatky. Peču na 250st 2Omin, pak 30min na 200 :palec:
@Terem na sladké pečivo je lepší si kvásek předělat na pšeničný a pak jen klasický recept přepočítáš na kváskový ;) teď jsem tak dělala sladké kváskové makovky a kváskové lívance a byli luxusní :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
22.4.13 08:01

@monalka hmm, to bude ono - dáváš víc hladké mouky a to já zas nechci. Kvásek dávám jako ty a k tomu 250 žitné, 50 celozrné a cca 200-250 hladké. Té hladké jsem chtěla málo, aby tam bylo co nejmíň mouky zbavené všeho/bež živin..Včera jsem dělala další a už vypadá líp, i kvásek je lepší, jak se oteplilo. Tak snad to nějak vychytám i bez té hl. pšeničné..Jaký vliv na to má brambor? Někde jsem koukala, že jsou recepty jen se škrobem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
22.4.13 08:10

@monalka
Gratuluju ke krásnému chlebu s dírama! :pankac: Ty se mi zatím moc nedaří, taky teda dávám víc celozrnné mouky.
Kváskové housky i kváskové lívance jsem už zkoušela a jsou vynikající, třeba do lívanců z droždí už se mi moc nechce.
Teď jsem dvakrát zkoušela večer umíchat těsto na chleba a vrazit ho přes noc v ošatce do lednice. Ráno byl skoro nakynutý, nechala jsem ho tak hoďku dokynout a upekla a chuťově byl teda lepší. Akorát je pořád dost hutný, jen malé dírky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
22.4.13 11:41

@jowana ale to je prostě takový recept, ta brambora dělá chleba jemnější, sametovej :lol: Samozřejmě peču i jiný, s různým podílem mouky, ale mám doma tři dospělý mužský, co mají rádi klasický dlabanec a celožitným chlebem je denně nenakrmím :mrgreen:
@robínek já nechám chleba po těch třech hodinách v tý nádobě z pekárny a dám ho takhle do lednice(už i na 20hod),pak párkrát přeložím, dám do ošatky a na hoďku do tepla a pak peču.
Mě to pečení fakt baví, takže i různě experimentuju :mrgreen: A mouku teda používám jen Předměřickou a na kvásky žitnou a pšeničnou celozrnnou jemně mletou bio z Billy. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
22.4.13 12:12

@monalka
Mě pečení a experimentování taky baví. Zkusím dnes přidat do těsta ty brambory. Docela jsi mě překvapila, že během kynutí těsto ještě překládáš, já měla za to, že se s kváskovým těstem při kynutí nemá moc hýbat, že by mohlo spadnout a už nenakynout. Ale tak asi to jde, když máš takové výsledky ;)
Předměřickou plnohodnotnou mouku mám taky ráda. Do chleba mi nejvíc chutná pšeničná chlebová Bioharmonie, akorát ta cena :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4247
23.4.13 20:51

Dnešní chlebík mi udělal takovou radost, že se jdu pochlubit i sem :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
23.4.13 21:09

@Radka84
Teda ten je! :potlesk: Ty bubliny chci taky, to se mi pořád nějak nedaří :zed:
Je na to nějaký trik? Jaký máš poměr kvásek X mouka? Já dávám 300g kvásku na 400-450g mouky, kyne to tak 3,5 hodiny. Chuťově dobré, ale bez bublin a druhý den tvrdší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4247
23.4.13 21:13

@robínek ja si prave na FB stezuju, ze mam maly bubliny.. chtela bych vetsi :?
Byl tak nejak od oka.. vim ze jsem mela 570g tristupnoveho kvasku, k tomu 200ml vody, mouky nevim presne, ale zhruba 1/3 byla celozrnna psenicna a 2/3 hladka psenicna. Proste tak, aby se po vyhneteni testo hodne tahlo a netrhalo ani moc nelepilo. Pak jsem ho parkrat prelozila a nechala kynout pres noc na balkone a pak jeste pet hodin vevnitr, nejvic ale vyskocil az v troube.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
25.4.13 18:10

Holky, jsem z toho jelen :D Chtěla jsem včera upéct chleba v troubě místo pekárny a špatně to dopadlo. Udělám si těsto v pekárně, nechám ho tam přes noc kynout a ráno upeču v té pekárně. Jak to mám udělat, abych to mohla upéct v troubě, do čeho to dát atd poradíte? Děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
25.4.13 19:33

Zdravím!

Když už tady drbete o chlebu, tak se vtírnu s dotazem…

Jednou jsem si svůj kvásek sama založila (povedl se) a jeden chleba z něj upekla. Jenomže mně to vůbec nechutnalo. Přišel mi takový divně nakyslý.

Je to tak normální nebo jsem někde udělala chybu? Třeba toho kvásku bylo víc? :nevim: (už si nepamatuju přesně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
959
25.4.13 19:54

@Radka84 :lol: zrovna jsem si říkala, že už jsem ten chleba někde viděla, jo jó Pečem pecen :palec: :mavam: :mavam: :mavam:
@Zizalka pokud pečeš s vysokým obsahem žitné mouky, pak může chleba být kyselejší :think: kyselost dělá i překynutí, nebo i hladový kvásek-nakrm ho a on vyskočí, jak spadne tak si vem na pečení ;) zbytek nakrm a buď do lednice, nebo krmení a pečení pořád dokola :mrgreen: :mavam:
@xxpetka no já dám zadělat do pekárny na program těsto tj. 1,5hod + další 1,5hod tam nechám dál kynout.Pak vytáhnu, párkrát přeložím a na 1,5hod dám do ošatky. Pak peču. Pokud nemáš čas tak dej těsto po třech hodinách tak jak je do ledničky(v nádobě z pekárny) a druhý den(já nejdýl po 20ti hodinách)vytáhni, párkrát přelož a na 1-1,5hod do ošatky. A pak peč :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
25.4.13 20:26

Milé pekařky, jak prosím děláte to překládání? A proč? Já těsto nechám kynout v ošatce, pak překulím a peču. Ráda se inspiruji jiným postupem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
25.4.13 20:37

@Zizalka
Ta kyselost může být dána tím, jak psala monalka, nebo se mi to taky stávalo, když byl kvásek moc mladý. Zkus ho pár dní jen 2× denně přikrmovat (a odebírat a vyhzovat, abys toho neměla kila) a pak teprve péct, Čím starší kvásek, tím lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí