Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
@monalka a jak si dělala ten na prvním foto? Takových děr a krásně nakynutý
Zrovna jím včerejší výtvor a je to o něco lepší, než když jsem to nechávala kynout přes noc, ale ještě stejně by chtěl. Příště zkusím nechat po kynutí stát ještě déle, než to dám péct..
Monalko, můžeš dát recept na pečivo s kváskem? A na něco sladkého? Dík.
@jowana 260ml vody(převařená vlažná),300g žitného kvásku,70g žitné chlebové mouky,430g hl. pšen. mouky,120g uvař. oloupaných brambor nastrouhat,3čl soli,1pl kmínu- šoupnu do pekárny program kynuté těsto, pak v ní nechám ještě další 1,5hod kynout, potom párkrát přeložím a na hoďku do ošatky. Peču na 250st 2Omin, pak 30min na 200 ![]()
@Terem na sladké pečivo je lepší si kvásek předělat na pšeničný a pak jen klasický recept přepočítáš na kváskový
teď jsem tak dělala sladké kváskové makovky a kváskové lívance a byli luxusní ![]()
@monalka hmm, to bude ono - dáváš víc hladké mouky a to já zas nechci. Kvásek dávám jako ty a k tomu 250 žitné, 50 celozrné a cca 200-250 hladké. Té hladké jsem chtěla málo, aby tam bylo co nejmíň mouky zbavené všeho/bež živin..Včera jsem dělala další a už vypadá líp, i kvásek je lepší, jak se oteplilo. Tak snad to nějak vychytám i bez té hl. pšeničné..Jaký vliv na to má brambor? Někde jsem koukala, že jsou recepty jen se škrobem..
@monalka
Gratuluju ke krásnému chlebu s dírama!
Ty se mi zatím moc nedaří, taky teda dávám víc celozrnné mouky.
Kváskové housky i kváskové lívance jsem už zkoušela a jsou vynikající, třeba do lívanců z droždí už se mi moc nechce.
Teď jsem dvakrát zkoušela večer umíchat těsto na chleba a vrazit ho přes noc v ošatce do lednice. Ráno byl skoro nakynutý, nechala jsem ho tak hoďku dokynout a upekla a chuťově byl teda lepší. Akorát je pořád dost hutný, jen malé dírky.
@jowana ale to je prostě takový recept, ta brambora dělá chleba jemnější, sametovej
Samozřejmě peču i jiný, s různým podílem mouky, ale mám doma tři dospělý mužský, co mají rádi klasický dlabanec a celožitným chlebem je denně nenakrmím ![]()
@robínek já nechám chleba po těch třech hodinách v tý nádobě z pekárny a dám ho takhle do lednice(už i na 20hod),pak párkrát přeložím, dám do ošatky a na hoďku do tepla a pak peču.
Mě to pečení fakt baví, takže i různě experimentuju
A mouku teda používám jen Předměřickou a na kvásky žitnou a pšeničnou celozrnnou jemně mletou bio z Billy. ![]()
@monalka
Mě pečení a experimentování taky baví. Zkusím dnes přidat do těsta ty brambory. Docela jsi mě překvapila, že během kynutí těsto ještě překládáš, já měla za to, že se s kváskovým těstem při kynutí nemá moc hýbat, že by mohlo spadnout a už nenakynout. Ale tak asi to jde, když máš takové výsledky ![]()
Předměřickou plnohodnotnou mouku mám taky ráda. Do chleba mi nejvíc chutná pšeničná chlebová Bioharmonie, akorát ta cena ![]()
Dnešní chlebík mi udělal takovou radost, že se jdu pochlubit i sem ![]()
@Radka84
Teda ten je!
Ty bubliny chci taky, to se mi pořád nějak nedaří ![]()
Je na to nějaký trik? Jaký máš poměr kvásek X mouka? Já dávám 300g kvásku na 400-450g mouky, kyne to tak 3,5 hodiny. Chuťově dobré, ale bez bublin a druhý den tvrdší.
@robínek ja si prave na FB stezuju, ze mam maly bubliny.. chtela bych vetsi ![]()
Byl tak nejak od oka.. vim ze jsem mela 570g tristupnoveho kvasku, k tomu 200ml vody, mouky nevim presne, ale zhruba 1/3 byla celozrnna psenicna a 2/3 hladka psenicna. Proste tak, aby se po vyhneteni testo hodne tahlo a netrhalo ani moc nelepilo. Pak jsem ho parkrat prelozila a nechala kynout pres noc na balkone a pak jeste pet hodin vevnitr, nejvic ale vyskocil az v troube.
Holky, jsem z toho jelen
Chtěla jsem včera upéct chleba v troubě místo pekárny a špatně to dopadlo. Udělám si těsto v pekárně, nechám ho tam přes noc kynout a ráno upeču v té pekárně. Jak to mám udělat, abych to mohla upéct v troubě, do čeho to dát atd poradíte? Děkuji ![]()
Zdravím!
Když už tady drbete o chlebu, tak se vtírnu s dotazem…
Jednou jsem si svůj kvásek sama založila (povedl se) a jeden chleba z něj upekla. Jenomže mně to vůbec nechutnalo. Přišel mi takový divně nakyslý.
Je to tak normální nebo jsem někde udělala chybu? Třeba toho kvásku bylo víc?
(už si nepamatuju přesně).
@Radka84
zrovna jsem si říkala, že už jsem ten chleba někde viděla, jo jó Pečem pecen
![]()
@Zizalka pokud pečeš s vysokým obsahem žitné mouky, pak může chleba být kyselejší
kyselost dělá i překynutí, nebo i hladový kvásek-nakrm ho a on vyskočí, jak spadne tak si vem na pečení
zbytek nakrm a buď do lednice, nebo krmení a pečení pořád dokola
![]()
@xxpetka no já dám zadělat do pekárny na program těsto tj. 1,5hod + další 1,5hod tam nechám dál kynout.Pak vytáhnu, párkrát přeložím a na 1,5hod dám do ošatky. Pak peču. Pokud nemáš čas tak dej těsto po třech hodinách tak jak je do ledničky(v nádobě z pekárny) a druhý den(já nejdýl po 20ti hodinách)vytáhni, párkrát přelož a na 1-1,5hod do ošatky. A pak peč ![]()
Milé pekařky, jak prosím děláte to překládání? A proč? Já těsto nechám kynout v ošatce, pak překulím a peču. Ráda se inspiruji jiným postupem ![]()
@Zizalka
Ta kyselost může být dána tím, jak psala monalka, nebo se mi to taky stávalo, když byl kvásek moc mladý. Zkus ho pár dní jen 2× denně přikrmovat (a odebírat a vyhzovat, abys toho neměla kila) a pak teprve péct, Čím starší kvásek, tím lepší.