Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Včera jsem pekla chleba podle tohoto receptu:
http://www.maskrtnica.cz/…skovy-chleb/
a konečně jsem spokojená! Dělala jsem tu verzi s bramborama, chleba krásně vykynul, měl soustu bublin, byl vláčný ještě dnes a asi by byl i zítra kdyby nebyl už sežrán ![]()
Je s tím teda docela práce, ale vyplatí se to.
Děkuji! ![]()
Tak mu dám možná ještě někdy šanci, pokud se mi ho podaří znovu založit. Starý skončil v míse. ![]()
A správný chleba má teda chutnat jak? Je podobný klasickému z droždí?
@Zizalka
Jestli se s tím nechceš znova zakládat, tak radím verzi por nás líné. já kvásek kupuju (tady je k mání normálně v sámošce na tácku, lidi ho kupujou na kyselo) a pak si ho doma už jen krmím. Ale i tomuhle kupovanému dám pár dní krmení bez pečení, je pak lepší. Nebo můžeš požádat někoho z kváskové mapy:
http://cuketka.cz/…/kvasek.html
No a jak má kváskový chleba chutnat? Nikdy jsi ho nekoupila v krámě nebo třeba ve zdravé výživě? Záleží na typu, čistě žitný je kyselejší a hutnější, pšeničný tolik kyselý není a je kypřejší. Nakyslý má být jen trošku, kdo peče doma chleba z droždí, tak tu kyselost dohání třeba octem.
@xxpetka ja nechavam v pekarne jenom uhnetat, pak kynu venku v kosiku nebo cedniku (idealni je teda specialni osatka).
@Zizalka bud byl spatne zalozeny kvasek, nebo mohl byt hladovy. Ja krmim kvasek tristupnove, jednou jsem ho omylem na druhem stupni nechala dlouho hladovy a chleba byl znatelne kyselejsi.
@monalka jj ![]()
Dobrý den,
ráda bych oživila tuto diskusi. Mám doma Etu Duplicu Vital a peču v ní už přes rok kváskový chléb (kvásek mám prostě v lednici, když chci péct, tak jej nechám přes noc vyběhnout, kousek oddělím a dám znovu „spát“ do lednice, smíchám ingredience a peču na program „celozrnný“). Celá rodina jsme naprosto spokojeni, ale přesto mám dotaz na maminky, co pečou kváskový chleba:
Na co se zaměřit při výběru domácí pekárny? Máte zkušenost i s pekárnou, která nezvládne upéct kváskový chléb? Nebo s programy, které chleba neutáhnou? Jaké pekárny případně používáte a zvládají?
A Ti, co pečou v troubě, jak dlouho a na kolik takový chléb v troubě pečete? V horkovzdušné, plynové nebo elektrické? Díky moc za odpovědi
@Klarinetka2 Pekárnu nemám, peču v troubě - elektrická se zapnutým větráním, 225°C, 25-30 min, za chvíli přejdu na horkovzdušnou, žádný problém nečekám, jenom vychytat teplotu a čas ![]()
Jak kvásek v lednici přežívá? Chodí tam nakrmený? A před pečením, jak se vytáhne a nechá vyběhout, tak se krmí? Já mám doma kvásek zaparkovaný na lince, krmím 3× před pečením, takže peču každý třetí den, bojím se, že v lednici by nepřežil… Tak se ráda nechám inspirovat, co s ním, někdy se mi nehodí ten den péct.
@Jáňour Když kvásek vytáhnu z lednice, tak jej nakrmím, během cca 4-5 hodin vyběhne (stojí v kuchyni na lince) a když začíná jakoby „klesat“, znamená to, že už je zase hladovej, tak jej nakrmím ještě jednou a víc a nechám přes noc vyběhnout. Další den už zase „klesá“, páč má zase „hlad“, tak z něj kus oddělím (cca 100 - 200 g ), zavřu do zavařovačky a šoupnu zpět do lednice - ze zbytku (400g) zadělám těsto na chleba. Kvásku se v lednici nikdy nic nestalo (pěkně si tam spinká už přes rok). Někdy jej vytáhnu 3× v týdnu, jindy na něj na 3 týdny zapomenu. Je schopen prý takhle „spát“ i několik let a vždy znovu „nastartovat“. Je to klasický „žitný kvas“ - mouka a voda.
Díky za info o troubě ![]()
@Jáňour Já mám kvásek také v lednici, dávám ho tam nakrmený, čili, když odeberu tak ho nakrmím, nechám narůst až jsou v něm bublinky a pak ho šoupnu do ledničky, vydrží tam až týden nenakrmený, ale min. jednou za týden by se měl nakrmit, ikdyby se nepeklo.
@Jáňour Já mám taky kvásek v lednici, ani ho nenechávám vyběhnout, než ho tam strčím. Prostě jen odeberu potřebné množství na chleba, do zbytku přidám mouku smíchanou s vodou a šup do lednice. Vyběhne i v lednici, i když ne tak moc, jako kdyby byl na teple. Ale dělám to tak už skoro rok a zatím mi neumřel ![]()
A do těsta ho dávám přímo z lednice, dělám nehnětený chleba, který kyne dlouho, takže se kvásek stihne probudit.
@Jáňour píše:
@Klarinetka2 Pekárnu nemám, peču v troubě - elektrická se zapnutým větráním, 225°C, 25-30 min, za chvíli přejdu na horkovzdušnou, žádný problém nečekám, jenom vychytat teplotu a časJak kvásek v lednici přežívá? Chodí tam nakrmený? A před pečením, jak se vytáhne a nechá vyběhout, tak se krmí? Já mám doma kvásek zaparkovaný na lince, krmím 3× před pečením, takže peču každý třetí den, bojím se, že v lednici by nepřežil… Tak se ráda nechám inspirovat, co s ním, někdy se mi nehodí ten den péct.
Taky pečeme v elektrické troubě. Pekárnu máme, ale kváskový jsme v ní ještě nezkoušeli.
Kvásek uchovávám v lednici, vždycky máme dvě skleničky, které střídáme. Večer předem si vyndám starší kvásek z lednice, dám do něj dvě lžičky mouky a dvě lžičky vody a nechám ho přes noc stát na lince. Ráno ho začnu postupně živit podle tohoto postupu - třístupňové vedení: http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?…
Dohromady to trvá 6 hodin. Po těch šesti hodinách si z něj zas odeberu do skleničky, kterou zařadím do lednice „na druhé místo“ (příště se zas bude péct z toho staršího) a zadělám těsto, které nechám pěkně kynout v míse vyložené utěrkou (už bych se mohla dokopat koupit ošatku). Večer ho vyklopím do skleněného pekáče a peču na 220°C s větrákem, 15 minut zakrytý, 15 minut odkrytý.
Pečeme asi dvakrát týdně a střídáme dva kvásky, takže jeden vydrží týden. Když nechci péct, ale už se mi zdá, že by kvásek byl moc dlouho hladový, tak ho jenom nakrmím (ideálně tím třístupňovým vedením, ale když nejsem doma, tak prostě jenom dokrmím trochou mouky a vody a taky to stačí). Máme pro jistotu dvě skleničky, kdyby jeden umřel. A část máme schovanou ve špajzu usušenou, ale ten jsme ještě nezkoušeli znovu rozjet, takže nevím, jak to půjde.
@Klarinetka2 celozrnný
to mi přijde strašně málo
dáváš i droždí? já jsem dělávala zvlášt večer program na těsto a ráno/nad ránem pekla nebo jsem zkoušela navolit i vlastní program což bylo přes 6h ale to mi přišlo zbytečné… pekárnu mám obyčejnou dvojhákovou
ale mám problém s kváskem, už jich pár skončilo v záchodě a sbírám odvohu či spíše čekám na stabilnější počasí založit další… je tu někdo kdo peče každý den a tudíž má kvásek stále v pok. teplotě?