Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
@elis_an3 1:1 by měl být v pohodě, píšou o konzistenci lívancového těsta. Já jsem zprvu krmila žitnou chlebovkou nebo jemně mletou celozrnnou žitnou a teď jsem poprvé přikrmila žitnou celozrnkou a taky si dal načas. Jen čersvě založený mi začal rozkvašovat také později, asi druhý den. Kvásek ve sklenici lehce přiklopený víčkem, počkám, až vyroste a zase klesne, přikrmím-tolik mouky, kolik kvásku, doplním vlažnou vodou, počkám až vyskočí, klesne, zase přikrmím. Nehledím tolik na časy, ale sleduju, co dělá ve sklenici.Chce to trpělivost a pokud udělám něco trochu jinak, nehážu hned flintu do pšenice ![]()
Jinak mezery mám taky pořád, některé věci mi docvakly až po třech měsících pečení, ale nic to neměnilo na radosti z chlebíků. Třeba jsem pořád motala postupy nehnětených a hnětených chlebů nebo v jaké fázi kvašení použít kvásek na který chleba a tak. Prostě pořád bádám a pročítám, dokud mi to necvakne.
Hlavne kazda domacnost ma ine prostredie, teplotu a chlebovu karmu
mne sa celkom dari, ale nepricitam si za to velke zasluhy ![]()
@elis_an3 jsi dobrá, že zakládáš svůj
. Bohužel v zakládání neporadím, ale jak psaly stránky, tak na nich je to krásně popsané. Já si „svůj“ našla také na kváskové mapě a úspěšně mi už dlouho funguje. Dej vědět, jak si dopadla, jestli se povedlo
@Marika2 děkuji za popis, pravidelně sleduju stav obou pacientů a bílý začal míííírně pracovat u celozrnného zatím nic, ale budu vyčkávat
kééééž by se mi to podařilo, mlěa bych z toho neskutečnou radost ![]()
Ale zajdu si i pro tu žitnou mouku hladkou, ale u nás v obchodě jsem ji neviděla…to mě celkem štve..
@elis_an3 Taky mám svůj kvásek a mám z něj větší radost než z darovaného ![]()
Tak hodně štěstí.
Jeee tak ještě otravuju…na bílém kvásku se udělala nahoře vrstva vody..jde vidět ze stran sklenice, že uvnitř je pár malých bublinek, ale nahoře je asi 2mm vrstva vody, je to dobře, nebo to znamená, že mám moc vody? Včera tam nebyla a konzistence byla lívancovitá
@elis_an3 Taky se mi to stalo včera a nemám tušení, co to znamená. Pšeničný kvásek mi prostě ne a ne fungovat. A to jsem ho zadělala ze lžíce fungujícího žitného kvásku. Vodu jsem vylila, přikrmila a čekám. Zatím nic moc ![]()
Ptala jsem se na pecnu a prý když je nahoře voda, je hladový. Pšeničný častěji přikrmovat, rychleji hladoví.
Jinak je lepší si před pečením pšeničného pečiva vzít lžíci žitného, tím pšeničnou mouku rozkvasit a z toho péct.
@Marika2 jee tos byla ty? Zaznamenala jsem a rikam si, ze nejsem jedina
takze ho mam nakrmit i kdyz jeste nekvasi? Ma vevnitr par bublinek miniaturnich…
Mam strach do nej nejak zasahovat kdyz jeste neudelal to co ma…ze vykvasi nahoru, pak ubyde a pak se krmi…no to bude jeste sranda nez to vychytam ![]()
Jé to nevím
,takových dotazů už jsem tam četla mraky, jenže jsem zrovna nic nemohla najít.
Můj pšeničák neroste ani po pořádné svačince a obdobně jako ten tvůj- pár miniaturních bublinek. Nevím, jestli chudáka nepošlu na plavbu trubkama ![]()
@elis_an3 píše:
Mam strach do nej nejak zasahovat kdyz jeste neudelal to co ma…ze vykvasi nahoru, pak ubyde a pak se krmi…no to bude jeste sranda nez to vychytam
Klidně do něj zasáhni, zkus mu dát tolik mouky, kolik sám váží, doplň vodou a uvidíš. Kdyžtak se dá pak použít i tak do rohlíků s přídavkem kousíčka kvasnic.
Holky, nemějte z toho moc velký strach. Já když si zakládala svůj, tak jsem si přečetla, že se smíchá žitná mouka 1:1 s vodou a to se několik dní opakuje, až je to. Tak jsem ho tak založila a kvasil jako blázen. Pak jsem se teprve dočetla, že bych měla přesně odvažovat, dodržovat teploty, časy, držet ho ve sterilnu apod. No, upřímně jsem se zděsila, že to ten můj přežil. Ale maká už 3 měsíce, jsem na něj jak macecha a o to víc se snaží. ![]()
@Radka84 no mam vytipovane lidicky z kvaskove mapy, pri nejhorsim napisu nekomu z nich o kvasek…nejak me laka mit svuj
ale nemusim za kazdou cenu
@Marika2 aha tak dekuji za info o bilem kvasku…tak kdyz se povede budou rohlicky a hlavne me teda zajima ten celozrnny, o ten mi jde vic, takze vice casu jo? A mam ho prikrmit az jak zacne kvasit zejo? A mela bych prilit trochu vlazne body nebo ponechat osudu a cekat na kvaseni? Sice jsem neco nacetla, ale mam mezery, jsem asi natvrdla…znam cuketku i pecempecen na fb a stejne tapu…