Chléb z kvásku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4062
29.5.13 14:24
@Klarinetka2 píše:
@Kassy Díky za info :-)

Není zač :) A vidíš, připomnělo mi to, že musím jít přikrmit, nenařídila jsem si minutku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
29.5.13 14:27
@mati píše:
@Klarinetka2 celozrnný :think: to mi přijde strašně málo :think: dáváš i droždí? já jsem dělávala zvlášt večer program na těsto a ráno/nad ránem pekla nebo jsem zkoušela navolit i vlastní program což bylo přes 6h ale to mi přišlo zbytečné… pekárnu mám obyčejnou dvojhákovouale mám problém s kváskem, už jich pár skončilo v záchodě a sbírám odvohu či spíše čekám na stabilnější počasí založit další… je tu někdo kdo peče každý den a tudíž má kvásek stále v pok. teplotě?

Právě že každá pekárna peče trochu jinak a oživila jsem diskusi, protože mě zajímá, komu a jak a která peče. Mám taky dvouhákovou, na normální program je chleba nedopečený, ale na „celozrnný“ je úžasný - peče lehce přes 3 hodiny. Droždí nepřidávám - je to jen kvásek (vyběhnutý), mouka a voda (a případné další blbinky - zbytky brambor, semínka, cibulka, česnek, olivy, kmín atd. atd., co zrovna mě popadne a je to doma:-)). Právě mě zajímalo, jaké značky pekáren případně používáte a jak pečou.. Já mám Etu Duplicu Vital, ale chceme pořizovat i na chalupu a tam tak často péct nebudu, takže mi to přijde zbytečně velká investice, proto zjišťuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1199
29.5.13 14:34
@Klarinetka2 píše:
@snecek19 a v jaké pečeš pekárně nebo troubě? :D

Peču v horkovzdušné troubě, ale bez ventilátoru, jen horní+spodní ohřev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
29.5.13 14:34

@Klarinetka2 tak já právě ani nezkoušela péct tak brzo (moje pekárna má celozrnný 3:40), mě chleba kyne těch 8hodin v pokojové teplotě (pekárna je vypnutá)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3142
29.5.13 14:40

Holky můžete mi poradit, zakládal ajsem kvásek, druhej den vyběhl krásně, přendal ajsem do jiné nádoby nakrmila a už skoro nenarostl, nechal asem ho pak ještě asi den a extra se nic nedělo, pár bublin udělal, a já nevim jestli to byla chyba, nebo to tak bylo normálně, ten druhej den vypadal tak nějak hezky a živě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
29.5.13 14:43

Holky, děkuji všem za rady pro spící kvásek v lednici, určitě vyzkouším a budu doufat, že neumře, mám ho založený od ledna, tak to by mě docela vypekl :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
29.5.13 14:55

@Jáňour Tak zkus dát do lednice jen část a uvidíš ;) Ale já jsem s tím nikdy problém neměla :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
29.5.13 14:56
@Jáňour píše:
Holky, děkuji všem za rady pro spící kvásek v lednici, určitě vyzkouším a budu doufat, že neumře, mám ho založený od ledna, tak to by mě docela vypekl :-)

Tak si ho rozděl, prostě veď dva souběžně, abys měla zálohu. To není žádná extra práce navíc. Jestli se bojíš lednice, tak si nech jeden venku jako doteď a jeden dej do lednice a ten „pokojový“ zruš teprve až si ověříš, že se mu v lednici daří.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1017
29.5.13 15:25

@Žižule, @Kassy jj, asi to tak udělám, i kdyby to byla práce navíc, myslím, že to by mi žádnou újmu nezpůsobilo :-). Za domácí chleba bych skoro i položila život :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5883
29.5.13 20:26

Taky mi chleba kyne skoro 8 hodin, mám taky Etu Duplica Vital, mám nastavený vlastní program. Klarinetka psala, že dává 400g kvásku, to je dost, chleba pak kyne rychleji. Já dávám mnohem míň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
29.5.13 20:52

@Terem Je to recept z rodiny a máma jej pak našla i u nějaké makrobiotičky, takže vlastně nenechávám vůbec kynout chleba, ale jen kvásek :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
29.5.13 20:52

Hele a má tu někdo teda jinou pekárnu než tu Etu duplicu vital? Nepočítám teď trouby :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
30.5.13 12:45

http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php

mám Rohnson, ale už se neprodává

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1322
30.5.13 14:56

Holky, poraďte mi, proč je upečený chleba takový lepkavý uvnitř? Moc kvásku? Dávám ho tam asi půl zavařovací 0,7 l sklenice. Ale vše ostatní tam dávám odhadem. Ještě jsem nenašla nějaký super recept. Přes noc mi to kyne v pekárně a ráno to tam upeču na 70 min. Co dělám špatně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
478
30.5.13 16:41

@xxpetka Neporadím ti asi, co děláš špatně, ale jestli chceš zaručený a osvědčený recept, tak tu je:

necháš vyběhnout kvásek a pak hodíš do pekárny:

420 g kvásku
490 g hladké mouky (používám nejvíc žitnou a špaldovou)
cca 380 ml vody
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky kmínu

• cokoliv, na co máte chuť

zapneš program minimálně na tři hodiny (já peču na program „celozrnný“) a chleba je vždycky super :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí