Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
@Klarinetka2 píše:
@Kassy Díky za info
Není zač
A vidíš, připomnělo mi to, že musím jít přikrmit, nenařídila jsem si minutku.
@mati píše:
@Klarinetka2 celozrnnýto mi přijde strašně málo
dáváš i droždí? já jsem dělávala zvlášt večer program na těsto a ráno/nad ránem pekla nebo jsem zkoušela navolit i vlastní program což bylo přes 6h ale to mi přišlo zbytečné… pekárnu mám obyčejnou dvojhákovouale mám problém s kváskem, už jich pár skončilo v záchodě a sbírám odvohu či spíše čekám na stabilnější počasí založit další… je tu někdo kdo peče každý den a tudíž má kvásek stále v pok. teplotě?
Právě že každá pekárna peče trochu jinak a oživila jsem diskusi, protože mě zajímá, komu a jak a která peče. Mám taky dvouhákovou, na normální program je chleba nedopečený, ale na „celozrnný“ je úžasný - peče lehce přes 3 hodiny. Droždí nepřidávám - je to jen kvásek (vyběhnutý), mouka a voda (a případné další blbinky - zbytky brambor, semínka, cibulka, česnek, olivy, kmín atd. atd., co zrovna mě popadne a je to doma:-)). Právě mě zajímalo, jaké značky pekáren případně používáte a jak pečou.. Já mám Etu Duplicu Vital, ale chceme pořizovat i na chalupu a tam tak často péct nebudu, takže mi to přijde zbytečně velká investice, proto zjišťuji ![]()
@Klarinetka2 píše:
@snecek19 a v jaké pečeš pekárně nebo troubě?
Peču v horkovzdušné troubě, ale bez ventilátoru, jen horní+spodní ohřev.
@Klarinetka2 tak já právě ani nezkoušela péct tak brzo (moje pekárna má celozrnný 3:40), mě chleba kyne těch 8hodin v pokojové teplotě (pekárna je vypnutá)
Holky můžete mi poradit, zakládal ajsem kvásek, druhej den vyběhl krásně, přendal ajsem do jiné nádoby nakrmila a už skoro nenarostl, nechal asem ho pak ještě asi den a extra se nic nedělo, pár bublin udělal, a já nevim jestli to byla chyba, nebo to tak bylo normálně, ten druhej den vypadal tak nějak hezky a živě
Holky, děkuji všem za rady pro spící kvásek v lednici, určitě vyzkouším a budu doufat, že neumře, mám ho založený od ledna, tak to by mě docela vypekl ![]()
@Jáňour Tak zkus dát do lednice jen část a uvidíš
Ale já jsem s tím nikdy problém neměla ![]()
@Jáňour píše:
Holky, děkuji všem za rady pro spící kvásek v lednici, určitě vyzkouším a budu doufat, že neumře, mám ho založený od ledna, tak to by mě docela vypekl
Tak si ho rozděl, prostě veď dva souběžně, abys měla zálohu. To není žádná extra práce navíc. Jestli se bojíš lednice, tak si nech jeden venku jako doteď a jeden dej do lednice a ten „pokojový“ zruš teprve až si ověříš, že se mu v lednici daří.
@Žižule, @Kassy jj, asi to tak udělám, i kdyby to byla práce navíc, myslím, že to by mi žádnou újmu nezpůsobilo
. Za domácí chleba bych skoro i položila život ![]()
Taky mi chleba kyne skoro 8 hodin, mám taky Etu Duplica Vital, mám nastavený vlastní program. Klarinetka psala, že dává 400g kvásku, to je dost, chleba pak kyne rychleji. Já dávám mnohem míň.
@Terem Je to recept z rodiny a máma jej pak našla i u nějaké makrobiotičky, takže vlastně nenechávám vůbec kynout chleba, ale jen kvásek ![]()
Hele a má tu někdo teda jinou pekárnu než tu Etu duplicu vital? Nepočítám teď trouby ![]()
http://domacipekarny.dama.cz/pekarny.php
mám Rohnson, ale už se neprodává
Holky, poraďte mi, proč je upečený chleba takový lepkavý uvnitř? Moc kvásku? Dávám ho tam asi půl zavařovací 0,7 l sklenice. Ale vše ostatní tam dávám odhadem. Ještě jsem nenašla nějaký super recept. Přes noc mi to kyne v pekárně a ráno to tam upeču na 70 min. Co dělám špatně?
@xxpetka Neporadím ti asi, co děláš špatně, ale jestli chceš zaručený a osvědčený recept, tak tu je:
necháš vyběhnout kvásek a pak hodíš do pekárny:
420 g kvásku
490 g hladké mouky (používám nejvíc žitnou a špaldovou)
cca 380 ml vody
1,5 lžičky soli
1,5 lžičky kmínu
zapneš program minimálně na tři hodiny (já peču na program „celozrnný“) a chleba je vždycky super ![]()