Chléb z kvásku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
elis_an3
18.1.14 15:53

@Marika2 no naskocilo to cerstve pod rohlikama…tak ja dokrmila, uvidiiime..

• Citovat
  • Upravit
237
18.1.14 16:11

@lemaz Dělala jsem to úplně stejně :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
18.1.14 18:08

Huraaaa ocividne se tam neco deje :D v obou…ted mam strach, ze prosvihnu dobu, co bude mit muj celozrnak hlad

• Citovat
  • Upravit
12667
20.1.14 12:38

@elis_an3 lievancove cesto je podla mna prilis riedka konzistencia, skus davat vacsi pomer muky, ja to mam take, ze mi to z lyzice takmer odpadava, hustejsie proste. Niekto dava 1 k 1 ale to mam zas az moc huste

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
20.1.14 13:20

@cuttysark ach jo :( tak ja nevim…mela jsem radost, ze pracuje, vcera bylo krmeni a neprijde mi, ze by moc vybehl…podle fotek na pecempecen jim to vybehne a pak spadne, me spise jemne bublinkuje…pritom krmim…odebiram z nej jen jednu lzicku a tu vzdy narmim

• Citovat
  • Upravit
12667
20.1.14 13:50

@elis_an3 a kde ho mas? Ja v sedmidecke, takze je tam dobre vidno, kedy narastie a kedy spadne, mam ho fakt hustejsi ako lievancove cesto

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12667
20.1.14 13:50

Na pecempecen davaju pomer 1k1

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
20.1.14 17:26

@cuttysark jo 1:1 mam…a bylo to dost huste…mam taky ve skmince, takze bych videla a nedeje se nic tak zasadniho, ze by se zvedl a pak padnul

• Citovat
  • Upravit
237
20.1.14 17:40
@elis_an3 píše:
@cuttysark ach jo :( tak ja nevim…mela jsem radost, ze pracuje, vcera bylo krmeni a neprijde mi, ze by moc vybehl…podle fotek na pecempecen jim to vybehne a pak spadne, me spise jemne bublinkuje…pritom krmim…odebiram z nej jen jednu lzicku a tu vzdy narmim

Odebíráš polévkovou nebo čajovou lžičku? Čajová by mohla být málo, možná na něj jen spěcháš.
Já jsem zpočátku asi 3× jen přikrmovala stejným množstvím mouky a vody kolik bylo kvásku (od oka) a pak jsem teprve odebírala asi vrchovatou lžíci kvásku a tu krmila dál. Neměla jsem ještě načteno, tak jsem to tak nějak zkoušela a ono to vyšlo. Měla jsem ho na lince při pokojové teplotě a krmila ho nejdřív obden a až byl trochu rozjetý, tak každý den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
20.1.14 20:56

@Marika2 nedala jsem se odradit a nakrmila zase…aaá zda se mi, ze zacal papat…nejsou tam velke bubliny jak jsem videla na fotkach ostatnich, ale zvedl se a viditelne..

• Citovat
  • Upravit
elis_an3
21.1.14 16:48

Tak jsem si kvasek pro jistotu rozdelila a krmim dva a mam dve plne sklinky :D nakrmila jsem a pochopila jsem, ze se pece ve fazi, kdy kvasek klesne? Nebo kdy zacina kesat? Nasla jsem si tenhle recept http://www.cuketka.cz/?… uprimne mi z nich jde hlava kóem, tenhle mi prisel nejsrozumitelnejsi, chtela bych nechat hnetat a kynout v pekarne, jak na to? Nacetla jsem dost, ale fakt moc informaci na me, potrebovala bych konkretne poradit :D snad to nekdy zvladnu bez saskovani :D

• Citovat
  • Upravit
237
21.1.14 17:07

@elis_an3 Český chleba je skvělý pro začátek. Kvásek použij ve fázi, kdy je nejvíc v kondici. Žitnou mouku jen ve formě kvásku a na zadělávání raději pšeničnou hladkou nebo pšeničnou chlebovou. Dají se i různě kombinovat. V pekárně bych ho jen vyhnětla a pak max. půlhodinku nechala odpočinout, ale i to je dle receptu zbytečné. Pak ho popřekládej a vytvaruj(utáhni) v bochánek či šišku, dej do vysypané (žitnou moukou) ošatky nebo cedníku vyloženého utěrkou-též poprášit moukou, pak dej do igelitové tašky a nech vykynout předepsanou dobu.Pak peč podle návodu.
Nejlepší je se držet receptu. A určitě to zvládneš :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
237
21.1.14 17:12

300 g kvásku na pečení udělej z 1 lžíce tvého kvásku (který je už rozkvašený), 150 g žitné mouky a 150 ml vody a když bude nejvíc nahoře začni zadělávat chleba. Před zaděláváním chleba si 1 lžíci odeber pro příště. Je lepší zadělávat s takto omlazeným kváskem, když použiješ moc toho staršího jen přikrmovaného, může být pak chleba kyselejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
elis_an3
21.1.14 17:31

@Marika2 děkuji mnohokrát, takže já bych čekala, až klesne, někde jsem to četla, to by byla první chyba…tak dnes ho nechám být…ráno nakrmím a až vyběhne dám se do toho :D

• Citovat
  • Upravit
237
21.1.14 17:43

Ona to není až tak úplně chyba, taky jsem to tak někde četla a pak jinde, že má být kvásek nahoře, člověk z toho má akorát guláš v hlavě. Musíš zkusit, co ti bude vyhovovat. Kvásek není stroj, je to živý organismus, každý každému funguje jinak a záleží na moc faktorech (teplota, mouka, fáze měsíce, erupce na slunci ;-D ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí