Chléb z kvásku

Napsat příspěvek
Velikost písma:
587
4.6.14 19:45

Tak jsem si donesla kvásek od známé, co z nej dělá výborný chleba..takže co ted??! Pátrám po internetu a mám z toho hlavu jako meloun.. Neumi tu někdo vysvetlit v pár stručných větách, jak upect chleba a uchovávat ten kvásek? Je to na mě asi slozity, upozornuju, ze trpim zrovna tehotenskou demencí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1088
4.6.14 19:48

Tak pokud jsem pochopila dotaz správně, zaděláš si svůj kvásek, necháš vzejít. Pak klasika mouka, sůl, kmín nebo jaký chleba chceš dělat atd a prskneš do toho ten její kvásek. Svůj opět trochu oddělíš na pak :))) A pečeš. Takhle jsi to myslela? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
655
4.6.14 19:51

I tehotenska demence zvladne mit 1-3 lzice kvasku v lednici a pect chleba :pankac: zaklad je zitna celozrnna mouka (chitna kvasku vic-ma vic „jidla“ pro kvasek, nez necelozrnka) a voda. Pecu 1-3× tydne, takze neprikrmuju. Kdyz ne, prikrmuju -odeberu vetsinu kvasku, pridam 2 lzice mouky a troaku vody, aby to ylo jako jogurt huste a soupnu zpatky do lednice.

Doporucuju Pavlinku a Julcu: pavlavtroube.cz a maskrtnica.cz a taky Klaru z conovehonakopci.cz :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1067
4.6.14 19:52

Já uchovávám kvásek v lednici. Když chci upéct chleba, smíchám žitnou mouku (asi tak 3/4 hrnku) s vodou, do toho vyklopím kvásek a nechám cca 4 hodiny kvasit. Pak trochu oddělám a dám do lednice, ze zbytku udělám těsto na chleba - hladká mouka, sůl, kmín, voda a kvásek. Z toho uhnětu těsto, nechám 2 hodiny kynout, pak znovu prohnětu a dám kynout do ošatky vyložené pomoučenou utěrkou. Nechám asi 1,5 hodiny, potom peču, vyklopím na pomoučený plech (jde použít i pečící papír) těsně před tím, než dám do trouby. Peču na 200°C asi 3/4 hodiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
4.6.14 19:54
@mybaby píše:
Tak pokud jsem pochopila dotaz správně, zaděláš si svůj kvásek, necháš vzejít. Pak klasika mouka, sůl, kmín nebo jaký chleba chceš dělat atd a prskneš do toho ten její kvásek. Svůj opět trochu oddělíš na pak :))) A pečeš. Takhle jsi to myslela? :D

aha jo, takze ten jeji pouziju cely na to zadeláni? A odeberu z toho az to vykyne a dám do lednicky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1854
4.6.14 19:55

@Alice.007
Kvasek nech v lednici v uzavrene sklenici. Kdyz budes chtit pect, tak si vecer smichej lzici kvasku s moukou a vodou a nech do rana prokvasit. Z kvasu pak odeber lzici a dej ji zpet do sklenice do lednice. A zadelej na chleba. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
4.6.14 19:57

Jak na chleba-
večer vemu lžičku kvásku a smíchám s žitnou moukou a vodou (třeba 150g vody a 150 žitné chlebové)- zamíhám a nechám na stole.

Ráno hodím do hnětače kvásek, který v noci narost- lžičku si vždy hodím zpět do lednicky, abych měla na příště. Přisypu hladkou chlebovou, vodu- aby byla příjemná konzistence. Sůl- vrchovatou lžičku. Kmín. A dle chuti spařená semínka, ovesné vločky. Nechám dohnětat, vyleju na pomoučenou plochu a párkrát ho přeložím. Pak ho stočím jako koberec, posypu ho na vrchu žitnou moukou a šup s ním do ošatky, nebo do utěrky a do misky. Za cca 2 dvě hodiny dám rozehřát troubu na 250st. dám tam dva plechy- jeden na spod do kterého leju vodu a druhý na první mřížku a do ní pak přijde chleba.
Když je trouba rozehřátá, vytáhnu plech, vyklopím chleba(můžeš ho naříznout), šoupnu ho do trouby. Na spodní plech naleju vodu a zavřu troubu.
Za 10 min stahuju troubu na 200st a asi za dalších 20 minut vytahuju.
Když na něj poklepeš vařečkou, měl by znít dutě.

Dej ho na nějakou mřížku- aby větral ze spodu a nekrájej do něj hned- můžeš si ukrojit patičku. Jinak až vychladne, mohl by se potrhat

Uf, snad je to srozumitelné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1088
4.6.14 19:58

@Alice.007 ju a odebereš ze svého a jak píše @Lolllo tak do lednice :))))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
4.6.14 19:59
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
4.6.14 20:06

Takze nechám nakynout v teple s moukou a vodou, mám to husty jako testo, asi 6 hodin, pak odeberu do lednicky a ze zbytku upecu chleba, kdyz nebudu pect casto tak krmím? Casto je jak casto, jednou za tyden staci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
655

Kazdy kvasek je jiny a je velky rozdil, jestli peces hnetene ci nehnetene chleby. Jeste je super fb skuoina pecem pecen, zalozila ji Maskrtnice. Je tam spousta lidi ochotna pomoct a mraky receptu na vsechny mozne chleby, rohliky i sladke peceni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587

Takze nechám nakynout v teple s moukou a vodou, mám to husty jako testo, asi 6 hodin, pak odeberu do lednicky a ze zbytku upecu chleba, kdyz nebudu pect casto tak krmím? Casto je jak casto, jednou za tyden staci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
4.6.14 20:08

No… blbne mi zase mobil, nemuzu odepisovat, dík za rady, jdu na to!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
587
4.6.14 20:13
@Lolllo píše:
@Alice.007
Kvasek nech v lednici v uzavrene sklenici. Kdyz budes chtit pect, tak si vecer smichej lzici kvasku s moukou a vodou a nech do rana prokvasit. Z kvasu pak odeber lzici a dej ji zpet do sklenice do lednice. A zadelej na chleba. :-)

v uzavřene? Dala mi to zadelany papirem a gumickou, to mám zašroubovat? Neudusí se ten kvásek v tý lednici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
4.6.14 20:19
@Alice.007 píše:
Takze nechám nakynout v teple s moukou a vodou, mám to husty jako testo, asi 6 hodin, pak odeberu do lednicky a ze zbytku upecu chleba, kdyz nebudu pect casto tak krmím? Casto je jak casto, jednou za tyden staci?

Ano, tak. Mě týden vydrží, vždycky k němu čuchni a pak poznáš, když začne vonět jinak, tak přikrmíš pár lžičkama.
osvědčilo se mi ho mít ve skleničce s propíchaným víčkem :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box