Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Tak jsem si donesla kvásek od známé, co z nej dělá výborný chleba..takže co ted??! Pátrám po internetu a mám z toho hlavu jako meloun.. Neumi tu někdo vysvetlit v pár stručných větách, jak upect chleba a uchovávat ten kvásek? Je to na mě asi slozity, upozornuju, ze trpim zrovna tehotenskou demencí..
Tak pokud jsem pochopila dotaz správně, zaděláš si svůj kvásek, necháš vzejít. Pak klasika mouka, sůl, kmín nebo jaký chleba chceš dělat atd a prskneš do toho ten její kvásek. Svůj opět trochu oddělíš na pak
A pečeš. Takhle jsi to myslela? ![]()
I tehotenska demence zvladne mit 1-3 lzice kvasku v lednici a pect chleba
zaklad je zitna celozrnna mouka (chitna kvasku vic-ma vic „jidla“ pro kvasek, nez necelozrnka) a voda. Pecu 1-3× tydne, takze neprikrmuju. Kdyz ne, prikrmuju -odeberu vetsinu kvasku, pridam 2 lzice mouky a troaku vody, aby to ylo jako jogurt huste a soupnu zpatky do lednice.
Doporucuju Pavlinku a Julcu: pavlavtroube.cz a maskrtnica.cz a taky Klaru z conovehonakopci.cz ![]()
Já uchovávám kvásek v lednici. Když chci upéct chleba, smíchám žitnou mouku (asi tak 3/4 hrnku) s vodou, do toho vyklopím kvásek a nechám cca 4 hodiny kvasit. Pak trochu oddělám a dám do lednice, ze zbytku udělám těsto na chleba - hladká mouka, sůl, kmín, voda a kvásek. Z toho uhnětu těsto, nechám 2 hodiny kynout, pak znovu prohnětu a dám kynout do ošatky vyložené pomoučenou utěrkou. Nechám asi 1,5 hodiny, potom peču, vyklopím na pomoučený plech (jde použít i pečící papír) těsně před tím, než dám do trouby. Peču na 200°C asi 3/4 hodiny.
@mybaby píše:
Tak pokud jsem pochopila dotaz správně, zaděláš si svůj kvásek, necháš vzejít. Pak klasika mouka, sůl, kmín nebo jaký chleba chceš dělat atd a prskneš do toho ten její kvásek. Svůj opět trochu oddělíš na pakA pečeš. Takhle jsi to myslela?
aha jo, takze ten jeji pouziju cely na to zadeláni? A odeberu z toho az to vykyne a dám do lednicky?
@Alice.007
Kvasek nech v lednici v uzavrene sklenici. Kdyz budes chtit pect, tak si vecer smichej lzici kvasku s moukou a vodou a nech do rana prokvasit. Z kvasu pak odeber lzici a dej ji zpet do sklenice do lednice. A zadelej na chleba. ![]()
Jak na chleba-
večer vemu lžičku kvásku a smíchám s žitnou moukou a vodou (třeba 150g vody a 150 žitné chlebové)- zamíhám a nechám na stole.
Ráno hodím do hnětače kvásek, který v noci narost- lžičku si vždy hodím zpět do lednicky, abych měla na příště. Přisypu hladkou chlebovou, vodu- aby byla příjemná konzistence. Sůl- vrchovatou lžičku. Kmín. A dle chuti spařená semínka, ovesné vločky. Nechám dohnětat, vyleju na pomoučenou plochu a párkrát ho přeložím. Pak ho stočím jako koberec, posypu ho na vrchu žitnou moukou a šup s ním do ošatky, nebo do utěrky a do misky. Za cca 2 dvě hodiny dám rozehřát troubu na 250st. dám tam dva plechy- jeden na spod do kterého leju vodu a druhý na první mřížku a do ní pak přijde chleba.
Když je trouba rozehřátá, vytáhnu plech, vyklopím chleba(můžeš ho naříznout), šoupnu ho do trouby. Na spodní plech naleju vodu a zavřu troubu.
Za 10 min stahuju troubu na 200st a asi za dalších 20 minut vytahuju.
Když na něj poklepeš vařečkou, měl by znít dutě.
Dej ho na nějakou mřížku- aby větral ze spodu a nekrájej do něj hned- můžeš si ukrojit patičku. Jinak až vychladne, mohl by se potrhat
Uf, snad je to srozumitelné
@Alice.007 ju a odebereš ze svého a jak píše @Lolllo tak do lednice ![]()
Takze nechám nakynout v teple s moukou a vodou, mám to husty jako testo, asi 6 hodin, pak odeberu do lednicky a ze zbytku upecu chleba, kdyz nebudu pect casto tak krmím? Casto je jak casto, jednou za tyden staci?
Kazdy kvasek je jiny a je velky rozdil, jestli peces hnetene ci nehnetene chleby. Jeste je super fb skuoina pecem pecen, zalozila ji Maskrtnice. Je tam spousta lidi ochotna pomoct a mraky receptu na vsechny mozne chleby, rohliky i sladke peceni.
Takze nechám nakynout v teple s moukou a vodou, mám to husty jako testo, asi 6 hodin, pak odeberu do lednicky a ze zbytku upecu chleba, kdyz nebudu pect casto tak krmím? Casto je jak casto, jednou za tyden staci?
No… blbne mi zase mobil, nemuzu odepisovat, dík za rady, jdu na to!
@Lolllo píše:
@Alice.007
Kvasek nech v lednici v uzavrene sklenici. Kdyz budes chtit pect, tak si vecer smichej lzici kvasku s moukou a vodou a nech do rana prokvasit. Z kvasu pak odeber lzici a dej ji zpet do sklenice do lednice. A zadelej na chleba.
v uzavřene? Dala mi to zadelany papirem a gumickou, to mám zašroubovat? Neudusí se ten kvásek v tý lednici?
@Alice.007 píše:
Ano, tak. Mě týden vydrží, vždycky k němu čuchni a pak poznáš, když začne vonět jinak, tak přikrmíš pár lžičkama.
osvědčilo se mi ho mít ve skleničce s propíchaným víčkem ![]()