Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jééé, proč ten článek vyšel až teď, když jsme se vrátili
![]()
Měli jsme ještě nějaký strarý EURa z min. roku, tak jsme měnili až tam z EUR na HRK … bohužel jsem nějak víc nesledovala, jestli by bylo výhodnější měnit z CZK, protože my jsme si vyměňovali jen hrozně maličko (prakticky jen za 10 EUR na drobný výdaje (pohledy, nanuk, vstupný …) a pak ještě jednou za 10 EUR kvůli opravě auta (přesněji výměně kol, páč jsme píchli a nechtěli jsme riskovat 700km na špatně svépomocí utažený rezervě
) a stejně jsme poslední den „nuceně“ utráceli za keš v potravinách, aby nám HRK zbytečně nezbyly v ruce. Snažili jsme se všude platit kartou, což je nevýhodnější a nemusíš ssebou vézt tolik peněz a furt je střežit. O tom výběru z BKM si nejsem jistá ohledně poplatků za výběr
… ale platba u kasy je zadarmo.
O benzínu nemůžu říct - my jsme jeli přes SLO, kde je bezkonkurenčně nejlevnější, tak jsme nikde jinde tankovat ani nehodlali. ![]()
No slíbit, že nebudeš mít zácpu, ti tu nikdo nemůže
Nicméně my jsme ji naším směrem netrefili, jen říkám - jede se opravdu zbytečně pomaloučku kvůli těm svedeným pruhům - velkej úsek jedeš tak kolem 80km/h. Tady jen pro představu aktuálního stavu dálnice u SBG http://www.oeamtc.at/?…
Tady je přehled, kde se platí mýtný http://www.oeamtc.at/?…
Jeli jsme na den, protože kdybysme vyráželi večer, tak bysme tam byli příliš brzy a já nesnáším ten zájezdovej syndrom, jak v noci se nevyspíš, ale hlavně že pak v šest ráno klimbáš na pláži
… to jsme si řekli - radši se krááásně vyspinkat, bohatě nasnídat a v klíííídku vyrazit, ve dne se líp řídí, cestou máš na co koukat v okolí (Alpy) a nemžouráš jen na reflektory protiprojíždějících aut (navíc bych se bála, že na silnicích je spousta unavených řidičů, který by to do nás mohli narvat s vyšší pravděpodobností než v sobotu v poledne), přes den se i líp vegetí na odpočívadlech. Zkrátka my nejsme zastánci nočních tahů na jih … radši přijedu na hotel v pět odpoledne, ale kultivovaně, než brzo ráno zbídačená … hlavně že jsem první u moře
. Ale to je hodně individuální. Někdo to má rád rychle a zběsile, hlavně levně a hrdinsky přes noc. A jsou machři co nutně potřebujou objíždět dálnice někde po okreskách … dokonce jsem slyšela frajera, co přejížděl Alpy, jen aby nemusel platit za tunely
sice si na tom pomalu uvařil auto a dal daleko víc za benzín ALE JE PŘECE CHYTREJ ČESKEJ PEPÍK, KTEREJ NIKDE NIC PLATIT NEPOTŘEBUJE, NE? ![]()
Jo a kojovodu koupíš normálně v supermarketech v nápojích. My konkrétně koupovali v Globusu Fromin za 18kč/pětilitrovka. Ale mají to i třeba ve Sparu, Kauflandu … v nejhorším koupíš i v Chorvatsku, ale tam jsem koukala že za cca. 50 Kč ![]()
No výběr z bankomatů máme právě zadarmo, takže to mě netrápí
a tam kde to půjde budeme určitě platit kartou, ale nějaká mince v kapse se taky hodí ![]()
Jo, taky mám ČS, takže výběry za 6 Kč, tak to řešit nebudu. A k tý cestě, no, upřímně, nejsme žádní čeští Pepíkové,ale 35 Euro( SLO)2* 6,5 +4,5 Euro - (RAKOUSKO) a 2*500-700Kč (CHORV.) za poplatky mi přijde celkem dost. ![]()
Zkusím ještě zjistit tu objížďku SLOV. dálnice a uvidíme.
Ráda bych sice jela Alpama kvůli vyhlídce a pak dál v CHorv. podél moře po staré cestě,ale vzhledem k tomu, že je to cca 15 hod, tak to s malým asi nepůjde.Tak snad si to nechá přítel vymluvit ![]()
Nevím,jestli už to tady padlo,ale ještě beru varnou konvici a chůvičky ![]()
Ahoj, nevim, jestli to tu uz padlo, ale pokud bys nechtela davat kinedryl, tak boiron dela homeopatikum Cocculine, braska se nam strasne poblinkal, kdyz jsme jeli na Korsiku, byl mu taky rok a bylo to tesne pred cilem cesty, takze nazpatek jsme uz kupovali v lekarne a prodali nam tohle, protoze to muzou i mimca. Jinak doporucuju ruzny hracky a zabavu do auta, my meli super vec, na operku sedadla vedle ridice se navlikla takova podlozka latkova s obrazky zviratek a bracha mel v ruce volant, na kterym mohl mackat tlacitka s obrazky zviratek a na ty podlozce se vzdycky u dotycnyho zviratka rozsvitilo svetylko a zahralo to prislusny zvuk, taky tam byla nejaka pisnicka- odrhovacka, tak jsme pak vsichni zpivali, abysme ho zabavili
To pro pripad, ze byste jeli pres den. Neni to presne tohle, ale neco na ten zpusob http://www.primabambino.cz/…rneval-4139/ ![]()
A nejaky veci na prevleceni sebou na dostupny misto, aby se nemuselo hrabat v kufru - nejdriv tata spatne zapnul plinku, takze se nam malej prokadil a za tri hodiny jsme prevlikali znovu, kdyz se poblinkal, takze radsi vic veci nez min ![]()
Holky, super diskuse, taky jedem do Chorvatska v červenci a všechno si píšu! Dám přečíst i manželovi kvůli plánování cesty..máte nějaký tip na pláž pro hoodně živé dítě? Ve stanu ani pod slunečníkem asi sedět nebude. Zatím nechodí, ale možná do té doby bude. Budem hodně mazat, šátek na hlavu asi a berem malý bazének, na nožky dostane papučky, které může použít i do vody. Na nás tak malá obuv do vody neexistuje. Ještě nějaké tipy? Děkuju předem ![]()
vvero píše:
Holky, super diskuse, taky jedem do Chorvatska v červenci a všechno si píšu! Dám přečíst i manželovi kvůli plánování cesty..máte nějaký tip na pláž pro hoodně živé dítě? Ve stanu ani pod slunečníkem asi sedět nebude. Zatím nechodí, ale možná do té doby bude. Budem hodně mazat, šátek na hlavu asi a berem malý bazének, na nožky dostane papučky, které může použít i do vody. Na nás tak malá obuv do vody neexistuje. Ještě nějaké tipy? Děkuju předem
ahoj, dáš tip na ty papučky? my jsme na tom stejně, malému bude na dovče 11 měsíců a už doma chodí, venku zatím ne, ale počítám, že na dovolené už bude…
Malá taky chodí a beru jí jen capačky, ale do vody nebo na pláži bude bosa nebo v ponožkách, to je prý nejlepší.
já koupila asi před měsícem v albertu sandálky, spíš jen na parádu, ale do tý vody by nemusely bejt špatný… jinak na chození po apartmánu beru jen bačkůrky a když bude chtít chodit i venku, tak bude taky v nich a botky na ven koupíme až se vrátíme do Čech, jestli už teda pak bude chtít chodit i venku ![]()
michamicha píše:vvero píše:ahoj, dáš tip na ty papučky? my jsme na tom stejně, malému bude na dovče 11 měsíců a už doma chodí, venku zatím ne, ale počítám, že na dovolené už bude…
Holky, super diskuse, taky jedem do Chorvatska v červenci a všechno si píšu! Dám přečíst i manželovi kvůli plánování cesty..máte nějaký tip na pláž pro hoodně živé dítě? Ve stanu ani pod slunečníkem asi sedět nebude. Zatím nechodí, ale možná do té doby bude. Budem hodně mazat, šátek na hlavu asi a berem malý bazének, na nožky dostane papučky, které může použít i do vody. Na nás tak malá obuv do vody neexistuje. Ještě nějaké tipy? Děkuju předem
Doma chodí v kožených capáčkách a jelikož v Chorvatském moři mám strach z ježků a ostrých kamínků, tak jsme v Žirafce koupili nějaké textilní botky s gumovou podrážkou (tedy ne papučky, ale botky asi za 200,–Kč), takže když je tam zničí, tak to nebude vadit. Třeba je nebudem ani potřebovat, ale co kdyby..teď se nám zatím hodí na dětské hřiště..zatím ještě nechodí, ale na klouzačky, žebříky a lana už šplhá celkem obstojně ![]()
Nečetla jsem ostatní příspěvky. V Biogradu jsme byli s malou, když jí byl rok a naprostá spokojenost na všech sranách. Večer jsem ji vykoupala, oblékla pyžamko a dala spinkat jako obvykle. Asi ve 22h jsme ji přendali hluboce spící do autosedačky a vyrazili. Ráno jsme byli na místě. Cesta úúúplně v pohodě. myslím, že jsem kojila jen jednou ve SLovinsku, dkyž jsme kupovali dálniční známku. Kinedril by mě ani nenapadl dávat předem, ale je to tím, že naše děti jsou na daleké cesty zyklé od narození. Pokud vám blinká a máte s cestováním špatnou zkušenost, pak bych letěla letadlem ![]()
kam přesně jedete? Do jakého hotelu? Nebo ke komu? Jezdila jsem tam léta se svým expřítelem
. Můj manžel tam byl asi před 3 týdny a říkal,že moře je studené, což se určitě změní, než tam vyrazíte vy ![]()
Hlavně si to užijte! Tiše závidím. My letos vyrazíme tak nanejvýš k rozvodovému stání a na dovolenou mi pro děti nezbyde
Tak a´t vám vyjde počasí a přežijete ve zdraví!
vvero píše:michamicha píše:Doma chodí v kožených capáčkách a jelikož v Chorvatském moři mám strach z ježků a ostrých kamínků, tak jsme v Žirafce koupili nějaké textilní botky s gumovou podrážkou (tedy ne papučky, ale botky asi za 200,–Kč), takže když je tam zničí, tak to nebude vadit. Třeba je nebudem ani potřebovat, ale co kdyby..teď se nám zatím hodí na dětské hřiště..zatím ještě nechodí, ale na klouzačky, žebříky a lana už šplhá celkem obstojněvvero píše:ahoj, dáš tip na ty papučky? my jsme na tom stejně, malému bude na dovče 11 měsíců a už doma chodí, venku zatím ne, ale počítám, že na dovolené už bude…
no já se právě těch kamínků trošku bojim, protože tam co jedeme my jsou pláže z navezeného štěrku, je tam sice jedna písečná, ale nevim jak daleko bude od našeho apartmánu… se asi taky podívám po nějakých jiných botičkách do vody… ty sandálky asi nebudou nejvhodnější řešení ![]()
akorát se mi furt rozšiřuje seznam věcí, který musíme ještě koupit ![]()
michamicha píše:
akorát se mi furt rozšiřuje seznam věcí, který musíme ještě koupit
Jo to znám, my jedeme dneska/resp v noci, a seznam co koupit se stále nějak nekrátí
- ale pro malou máme snad už vše. Jen kojovodu musíme koupit ještě.
Sandálky pro malou k vodě máme poděděné, ale má to teda jak ploutve, tak ani nevím jestli je brát, jsou holt na větší než naší nohu.
Luje to je mi líto, že máš takové patálie, tak snad bude líp a brzo se k moři taky vydáte, ať už s tatínkem nebo někým jiným ![]()
Jedeme do hotelu Adria, mělo by to být kousek od Pláže Slunj - nevím zda píšu správně, v borovicovém háji.
Já už mám také snad vše nakoupené,ale zatím nesbalené ![]()
vyrážíme ve 22 hod večer a jedem obvyklu trasu všech Čechů s malým rozdílem, že jedem v CHorv. přes Plitvická jezera.Doufám, že už se moře ohřálo ![]()
Do vody m¨budu malému dávat tenisky na tkaničky, na chození po pláží má Crocsinky a na lítání sandálky a další tenisky na sucháč.
Tak se tu mějte krásně, já jdu balit a všem,co vyrážejí dnes na cesty, přeju malý provoz a hlavně ať v pořádku dojedou. ![]()
Článek - http://cestovani.idnes.cz/…rvatsko.aspx?…